Τι  να μποϊκοτάρετε ΤΩΡΑ για να σταματήσει η εκτυλισσόμενη γενοκτονία των Παλαιστινίων

Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS (BNC)

5 Ιανουαρίου 2024

Η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS (BNC), ο μεγαλύτερος συνασπισμός στην παλαιστινιακή κοινωνία που ηγείται του παγκόσμιου κινήματος Boycott, Divestment and Sanctions (BDS), χαιρετίζει ακτιβιστές, οργανώσεις και θεσμούς σε όλο τον κόσμο που έχουν εκφράσει ουσιαστική αλληλεγγύη στον επιτακτικό αγώνα μας για να σταματήσει η εκτυλισσόμενη γενοκτονία στη Γάζα από το Ισραήλ μέσω κλιμάκωσης των εκστρατειών για μποϊκοτάζ και απόσυρση επενδύσεων. Τα μποϊκοτάζ εναντίον Ισραηλινών πολυεθνικών εταιρειών και εταιρειών που συνεργάζονται με το Ισραήλ διαρκώς επεκτείνονται και μπορούν να είναι αποτελεσματικά, εάν υλοποιούνται στρατηγικά.

Η διακοπή συνεργασίας και σύμπραξης με το γενοκτονικό καθεστώς του Ισραήλ είναι πιο επιτακτική από ποτέ, είτε αυτή γίνεται από κράτη, είτε από εταιρείες, είτε από άλλους θεσμικούς φορείς. Κυριολεκτικά, η ζωή μας εξαρτάται από αυτό.

Στοχευμένα μποϊκοτάζ αντί για μη στοχευμένα μποϊκοτάζ:

Σε όλο τον κόσμο, οι ευσυνείδητοι άνθρωποι εύλογα νοιώθουν συντετριμμένοι, εξοργισμένοι και μερικές φορές αδύναμοι μπροστά στην εκτυλισσόμενη Γενοκτονία της Γάζας από το Ισραήλ. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους αισθάνονται την υποχρέωση να μποϊκοτάρουν όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες εταιρειών που συνδέονται με με το Ισραήλ, με οποιονδήποτε τρόπο. Συνεπώς, πολλαπλασιάζονται διαρκώς οι εκτεταμένες «λίστες μποϋκοτάζ». Το ερώτημα είναι πώς μπορούν να γίνουν αποτελεσματικά τα μποϊκοτάζ και να έχουν πραγματικό αντίκτυπο ώστε να λογοδοτήσουν οι εταιρείες για τη συνενοχή τους στα δεινά των Παλαιστινίων. 

Το κίνημα BDS χρησιμοποιεί την ιστορικά επιτυχημένη μέθοδο των στοχευμένων μποϊκοτάζ, η οποία αντλεί έμπνευση, μεταξύ πολλών άλλων παγκόσμιων πεδίων αγώνα, από το κίνημα κατά του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής, το κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ και τον αντιαποικιακό αγώνα της Ινδίας. 

Πρέπει να εστιάσουμε στρατηγικά σε σχετικά μικρότερο αριθμό προσεκτικά επιλεγμένων εταιρειών και προϊόντων ώστε να επιτευχθεί ο μέγιστος δυνατός αντίκτυπος. Πρέπει να στοχεύσουμε σε εταιρείες που παίζουν σαφή και άμεσο ρόλο στα εγκλήματα του Ισραήλ και σε εταιρείες, που προσφέρονται για πραγματική δυνατότητα νίκης, όπως συνέβη, μεταξύ άλλων, με τις G4S, Veolia, Orange, Ben & Jerry’s και Pillsbury. Κατά αυτόν τον τρόπο, άλλες εταιρείες που συνεργάζονται με το Ισραήλ θα λάβουν το ισχυρό μήνυμα ότι «θα έρθει και η σειρά σας, οπότε αποσυρθείτε όσο προλαβαίνετε», εάν οι εκστρατείες μποϋκοτάζ και απόσυρσης επενδύσεων, γίνουν στρατηγικά και στοχευμένα, ώστε να εξαναγκαστούν εταιρείες που συνεργάζονται με το Ισραήλ να διακόψουν τη συνεργασία μαζί του. Πολλές από αυτές τις μακροσκελείς λίστες, που γίνονται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν την στοχευμένη, στρατηγική και αποτελεσματική τακτική. Περιλαμβάνουν εκατοντάδες εταιρείες, πολλές χωρίς αξιόπιστα στοιχεία για τη σύνδεσή τους με το καθεστώς καταπίεσης του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Διάφορες από αυτές τις λίστες,  δεν έχουν καν ξεκάθαρες απαιτήσεις από τις εταιρείες, καθιστώντας το μποϋκοτάζ αναποτελεσματικό.

Με δεδομένα τα παραπάνω, εννοείται ότι εξακολουθούμε να θεωρούμε δικαιολογημένες και αναγκαίες όλες τις ειρηνικές λαϊκές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένου του μποϊκοτάζ και της απόσυρσης επενδύσεων, που έχουν ως στόχο να ασκήσουν πίεση ώστε να λογοδοτήσουν όλες οι ουσιαστικά συνένοχες εταιρείες (και ιδρύματα) για την υποστήριξη των σοβαρών παραβιάσεων των παλαιστινιακών δικαιωμάτων από το Ισραήλ. Είναι απολύτως θεμιτό, για παράδειγμα, το μποϋκοτάζ εναντίον εταιριών που παραρτήματα ή franchise τους στο Ισραήλ υποστηρίζουν την Γενοκτονία εναντίον της Γάζας. Κάποιες από αυτές τις εταιρείες αναφέρονται παρακάτω στην λίστα των «λαϊκών πρωτοβουλιών για μποϋκοτάζ». Επίσης, μια εταιρεία ή ένα προϊόν μπορεί να συνιστούν απόλυτα λογικούς στόχους μποϋκοτάζ σε μια πόλη ή σε ένα άλλο συγκεκριμένο πλαίσιο, αλλά να μην ταιριάζουν κάπου άλλου. Η κατανόηση του πλαισίου της δράσης συνιστά βασική αρχή δράσης του κινήματός μας. Πέραν αυτών, όλοι έχουμε περιορισμένες ανθρώπινες ικανότητες, επομένως καλύτερα να τις χρησιμοποιήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να επιτύχουμε ουσιαστικά, βιώσιμα αποτελέσματα που μπορούν πραγματικά να συμβάλουν στην παλαιστινιακή απελευθέρωση. Ως εκ τούτου, καλούμε τους υποστηρικτές μας να ενισχύσουν τις στοχευμένες εκστρατείες μας και να μποϊκοτάρουν τις συνένοχες εταιρείες που αναφέρονται στον ιστότοπό μας για να μεγιστοποιήσουν τον συλλογικό μας αντίκτυπο.

Επιπλέον, συνιστούμε το μποϋκοτάζ εναντίον εταιριών εταιρείες που εμπλέκονται στην καταπίεση και άλλων κοινοτήτων καθώς είμαστε διαθεματικό κίνημα που συνδέει την παλαιστινιακή απελευθέρωση με αγώνες φυλετικής, έμφυλης, κλιματικής, ιθαγενικής και κοινωνικής δικαιοσύνης,. Συνιστούμε επίσης  τον έλεγχο του συνολικού επενδυτικού προφίλ των εταιριών, ως προς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να μπλοκάρονται  καθολικά οι επενδύσεις σε όλες τις εταιρείες που είναι  συνένοχες σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κριτήρια επιλογής για νέες καμπάνιες που χρησιμοποιεί το κίνημα BDS κάντε κλικ εδώ. Ακολουθούν οι πιο πρόσφατοι στόχοι μποϋκοτάζ του παγκόσμιου κινήματος BDS που έχουν και τη μεγαλύτερη προτεραιότητα.

Οι στόχοι αυτοί εμπίπτουν σε τέσσερις κατηγορίες:

1. Στόχοι καταναλωτικού μποϊκοτάζ – Το κίνημα BDS απευθύνει κάλεσμα για πλήρες μποϊκοτάζ αυτών των εμπορικών σημάτων, τα οποία έχουν επιλεχθεί προσεκτικά βάσει αποδεδειγμένου ιστορικού της εταιρείας για συνενοχή και σύμπραξη με το ισραηλινό απαρτχάιντ.

2. Στόχοι απόσυρσης επενδύσεων και αποκλεισμού – Το κίνημα BDS προσανατολίζεται στην πίεση κυβερνήσεων, ιδρυμάτων, επενδυτικών ταμείων, δημοτικών/περιφερειακών συμβουλίων κ.λπ. ώστε εταιρείες που συμπράττουν με το Απαρτχάιντ και είναι συνένοχες στην Γενοκτονία, να αποκλείονται από δημόσιους διαγωνισμούς και γενικά από συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών. Η εκστρατεία απόσυρσης επενδύσεων και αποκλεισμού αφορά ιδιαίτερα εταιρείες όπλων και τράπεζες. Βασιζόμαστε στις ακόλουθες έγκυρες πηγές:

  • Κατάλογος AFSC των εταιρειών που προμηθεύουν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ, τα οποία χρησιμοποιούνται στην  Γενοκτονία της Γάζας #GazaGenocide.
  • AFSC Investigate: βάση δεδομένων με εταιρείες που συμπράττουν στην κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών.
  • Βάση δεδομένων του ΟΗΕ για εταιρείες που εμπλέκονται στην παράνομο εποικισμό που υλοποιεί το Ισραήλ στην Κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
  • Βάση δεδομένων WhoProfits με ισραηλινές και διεθνείς εταιρείες που επωφελούνται από τη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή.
  • Don’t Buy Into Occupation λίστα εταιρειών που εμπλέκονται στην παράνομη ισραηλινή επιχείρηση εποικισμού των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών. Σε αυτές τις εταιρείες έχουν επενδύσει διάφορα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

3. Στόχοι πίεσης – Το κίνημα BDS απευθύνει κάλεσμα για διεξαγωγή εκστρατειών πίεσης εναντίον αυτών των στόχων. Οι εκστρατείες αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν μποϊκοτάζ όταν υπάρχουν εύλογες εναλλακτικές στα προϊόντα αυτών των εταιρειών, αλλά και άσκηση παρασκηνιακών πιέσεων, πραγματοποίηση ειρηνικών διαμαρτυριών στις εγκαταστάσεις τους και πίεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

4. Στόχοι »λαϊκών πρωτοβουλιών μποϋκοτάζ» – Οι συγκεκριμένες εκστρατείες για μποϋκοτάζ δεν ξεκίνησαν από το κίνημα BDS, αλλά αποτελούν προϊόν λαϊκών πρωτοβουλιών. Όμως, το κίνημα BDS, τις υποστηρίζει λόγω της συνενοχής αυτών των εταιρειών και των brand names στη γενοκτονία και στο απαρτχάιντ κατά των Παλαιστινίων.

1. Στόχοι μποϊκοτάζ για τους καταναλωτές:

Hewlett Packard Inc (HP Inc)

Η HP Inc (ΗΠΑ) παρέχει υπηρεσίες στα γραφεία των ηγετών της γενοκτονίας, του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου και του υπουργού Οικονομικών Smotrich. Η HPΕ, με το ίδιο εμπορικό σήμα, παρέχει τεχνογνωσία και υποδομή στην Υπηρεσία Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Ισραήλ, ενός κεντρικού πυλώνα του καθεστώτος απαρτχάιντ.

Chevron (συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών σημάτων Caltex και Texaco)

Η αμερικανική πολυεθνική ορυκτών καυσίμων Chevron είναι η βασική εταιρεία εξόρυξης φυσικού αερίου που υλοποιεί το Ισραηλινό καθεστώς απαρτχάιντ στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Chevron  συμβάλλει στην εισροή δισεκατομμυρίων σε έσοδα για το Ισραήλ, ενισχύοντας το πολεμικό του ταμείο και το σύστημα απαρτχάιντ, επιδεινώνει την κλιματική κρίση αλλά και την πολιορκία της Γάζας, ενώ είναι άμεσα συνένοχη είναι συνένοχος στην αποστέρηση του παλαιστινιακού λαού από τα κυριαρχικά του δικαιώματα στους φυσικούς πόρους που του ανήκουν. Η Chevron διαθέτει χιλιάδες βενζινάδικα λιανικής πώλησης σε όλο τον κόσμο με τα εμπορικά σήματα Chevron, Caltex και Texaco.

Siemens

Η Siemens (Γερμανία) είναι ο ανάδοχος του έργου όσον αφορά τον Euro-Asia Interconnector, ένα υποβρύχιο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-ΕΕ που σχεδιάζεται να συνδέσει τους παράνομους οικισμούς του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη με την Ευρώπη. Οι ηλεκτρικές συσκευές της Siemens πωλούνται παγκοσμίως.

PUMA

Από το 2018, έχουμε απευθύνει κάλεσμα για μποϊκοτάζ της PUMA (Γερμανία) λόγω της χορηγίας της στην Ισραηλινή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (IFA), η οποία περιλαμβάνει ομάδες από παράνομους Ισραηλινούς εποικισμούς που βρίσκονται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Τον Δεκέμβριο του 2023, η PUMA διέρρευσε στα μέσα επικοινωνίας ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό της με την Ισραηλινή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, μετά τη λήξη του τον Δεκέμβριο του 2024. Η διαρροή για διακοπή της χορηγίας συνιστά μια σημαντική νίκη του BDS. Όμως, μέχρι όντως να πραγματοποιηθεί η διακοπή της χορηγίας, η PUMA εξακολουθεί να είναι συνένοχη εταιρεία, επομένως συνεχίζουμε το #Boycott PUMA μέχρι να παύσει οριστικά η συνενοχή στο απαρτχάιντ.

Carrefour

Το Carrefour (Γαλλία) παρέχει αρωγή στην Γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων. Η Carrefour-Israel παρείχε στήριξη στους Ισραηλινούς στρατιώτες που συμμετείχαν στην εκτυλισσόμενη γενοκτονία στη Γάζα δωρίζοντας ατομικά πακέτα με προϊόντα! Το 2022, συνήψε συνεργασία με την ισραηλινή εταιρεία Electra Consumer Products και τη θυγατρική της Yenot Bitan, οι οποίες εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις κατά του παλαιστινιακού λαού.

ΑΧΑ

Ο ασφαλιστικός γίγαντας AXA (Γαλλία) επενδύει σε ισραηλινές τράπεζες χρηματοδοτώντας εγκλήματα πολέμου και πρακτικές υφαρπαγής της παλαιστινιακής γης και φυσικών πόρων. Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η AXA έλαβε στοχευμένα μέτρα εναντίον της Ρωσίας. Ωστόσο, η AXA δεν έχει λάβει κανένα μέτρο εναντίον του Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα αποικιοκρατικό εποικιστικό καθεστώς διάρκειας 75 ετών, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα καθεστώς απαρτχάιντ, παρά τον συνεχιζόμενο γενοκτονικό πόλεμο στη Γάζα.

SodaStream

Η SodaStream είναι ισραηλινή εταιρεία που συμπράττει ενεργά στην πολιτική του Ισραήλ για εκτόπιση των ιθαγενών Βεδουίνων-Παλαιστίνιων πολιτών του σημερινού Ισραήλ, στην έρημο Naqab (Negev) και έχει μακρά ιστορία φυλετικών διακρίσεων κατά Παλαιστινίων εργατών.

Ahava

Η Ahava cosmetics είναι ισραηλινή εταιρεία που έχει τις εγκαταστάσεις παραγωγής, το κέντρο επισκεπτών και το κεντρικό κατάστημα της σε παράνομο ισραηλινό οικισμό στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

RE/MAX

Η RE/MAX (ΗΠΑ) εμπορεύεται και πουλά ακίνητα σε παράνομους ισραηλινούς οικισμούς που χτίστηκαν σε κλεμμένη παλαιστινιακή γη, διευκολύνοντας έτσι τον Ισραηλινό εποικισμό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ισραηλινά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ σας

Μποϊκοτάρετε τα Ισραηλινά προϊόντα του τοπικού σας σούπερ μάρκετ και ζητήστε την απομάκρυνσή τους από τα ράφια. Πέραν του ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εμπορίου που τροφοδοτεί την οικονομία του Ισραηλινού απαρτχάιντ, τα ισραηλινά φρούτα, λαχανικά και κρασιά με την παραπλανητική ετικέτα «Made in Israel», συχνά περιλαμβάνουν προϊόντα από παράνομους εποικισμούς σε κλεμμένη παλαιστινιακή γη. Οι ισραηλινές εταιρείες δεν λαμβάνουν καμία μέριμνα ώστε να διακρίνονται σαφώς τα προϊόντα που προέρχονται από παράνομους εποικισμούς στα Κατεχόμενα. Συνεπώς, επειδή ούτε οι καταναλωτές μπορούν να τα ξεχωρίσουν, πρέπει να μποϋκοτάρουν όλα τα προϊόντα με την ένδειξη «Made in Israel».

2. Στόχοι απόσυρσης επενδύσεων και αποκλεισμού:

Αν και το κίνημα BDS απαιτεί την απόσυρση επενδύσεων και τον αποκλεισμό από δημόσιες συμβάσεις όλων των εταιρειών που συγκαταλέγονται στις τέσσερις προαναφερόμενες, έγκυρες βάσεις δεδομένων, εστιάζουμε στους ακόλουθους στόχους:

Συστήματα Elbit

Η Elbit Systems είναι η μεγαλύτερη εταιρεία όπλων του Ισραηλινού απαρτχάιντ. «Δοκιμάζει στο πεδίο», πάνω στους Παλαιστινίους, τα οπλικά της συστήματα, με το «πεδίο» να αφορά πλέον, πέραν των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών και την Γενοκτονία της Γάζας. Εκτός από την κατασκευή φονικών drones, η Elbit παράγει τεχνολογία επιτήρησης για το τείχος του απαρτχάιντ του Ισραήλ, για τα σημεία ελέγχου (checkpoints) και τον φράχτη της Γάζας, συμβάλλοντας άμεσα στο απαρτχάιντ. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ χρησιμοποιούν τεχνολογίες της Elbit για να στρατιωτικοποιήσουν τα σύνορά τους, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των προσφύγων και των αυτόχθονων πληθυσμών.

Intel

Η Intel, ενώ συνεχίζεται η Γενοκτονία του Ισραήλ εναντίον της Γάζα, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ισραηλινό απαρτχάιντ. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί τη δέσμευσή της Intel για υποστήριξη του απαρτχάιντ. Το πρώτο ερευνητικό κέντρο της εταιρείας, εκτός των ΗΠΑ, άνοιξε στη Χάιφα το 1974. Εδώ και δεκαετίες, η Intel έχει επενδύσει στο Ισραηλινό απαρτχάιντ. Το εργοστάσιό της στο “Qiryat Gat” είναι χτισμένο σε παλαιστινιακή γη στα όρια του παλαιστινιακού χωριού Iraq al Manshiya, το οποίο υπέστη εθνοκάθαρση και ισοπεδώθηκε, ενώ στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τον ισραηλινό οικισμό Qiryat Gat. 

HD Hyundai/Volvo/CAT/JCB

Μηχανήματα της HD Hyundai (Νότια Κορέα), Volvo (Σουηδία/Κίνα), CAT (ΗΠΑ) και JCB (Ηνωμένο Βασίλειο) έχουν χρησιμοποιηθεί από το Ισραήλ για την εθνοκάθαρση και τον αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων με καταστροφές σπιτιών, αγροκτημάτων και επιχειρήσεων, καθώς και για την κατασκευή παράνομων εποικισμών σε εκτάσεις που το Ισραήλ υφάρπαξε από τους Παλαιστίνιους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η συγκεκριμένη πρακτική συνιστά έγκλημα πολέμου.

Barclays

Η τράπεζα Barclays (Ηνωμένο Βασίλειο) κατέχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο λίρες στερλίνες σε μετοχές και παρέχει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες σε δάνεια, καθώς και εγγυήσεις σε εννέα εταιρείες των οποίων τα όπλα, ο εξοπλισμός και η στρατιωτική τεχνολογία χρησιμοποιούνται στην ένοπλη βία που ασκεί το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

CAF

Η βασκική εταιρεία μεταφορών CAF κατασκεύασε και λειτουργεί το Jerusalem Light Rail (JLR), μια γραμμή τραμ που εξυπηρετεί τους παράνομους οικισμούς του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. Το CAF επωφελείται από τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στα κλεμμένα παλαιστινιακά εδάφη.

Chevron και Chevron ιδιοκτησία της Noble Energy

Η αμερικανική Chevron, πολυεθνική ορυκτών καυσίμων, είναι η βασική διεθνής εταιρεία εξόρυξης φυσικού αερίου την οποία το Ισραηλινό απαρτχάιντ διεκδικεί για τον εαυτό του στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Chevron και η Noble Energy, συμφερόντων της Chevron, παράγουν δισεκατομμύρια έσοδα, ενισχύοντας το πολεμικό ταμείο και το καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ και συμβάλλοντας στην επιδείνωση της κλιματικής κρίσης.

HikVision

Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει την χρήση καμερών κλειστού κυκλώματος, υψηλής ανάλυσης, οι οποίες κατασκευάζονται από την Hikvision (Κίνα), τοποθετούνται σε κατοικημένες περιοχές και ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, για την επιτήρηση των Παλαιστινίων. Ορισμένα από αυτά τα μοντέλα, σύμφωνα με τα διαφημιστικά της Hikvision, μπορούν να συνδεθούν με εξωτερικό λογισμικό αναγνώρισης προσώπων.

TKH Security

Η Διεθνής Αμνηστία έχει εντοπίσει κάμερες κατασκευής της TKH Security (Ολλανδία) που χρησιμοποιούνται για την επιτήρηση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Η TKH παρέχει στην ισραηλινή αστυνομία τεχνολογία ελέγχου που χρησιμοποιείται για την εδραίωση του απαρτχάιντ. 

3. Στόχοι πίεσης:

Το κίνημα BDS απευθύνει κάλεσμα για άσκηση πίεσης εναντίον των παρακάτω εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου και μποϊκοτάζ, εάν υφίστανται εύλογες εναλλακτικές στα προϊόντα ή/και τις υπηρεσίες τους.

Google και Amazon (ΗΠΑ)

Τον Μάιο του 2021, καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβάρδιζε σπίτιακλινικές και σχολεία στη Γάζα και απειλούσε να πραγματοποιήσεις εξώσεις εναντίον οικογενειών Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, η Amazon Web Services και η Google Cloud υπέγραψαν σύμβαση 1,22 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή τεχνολογίας cloud στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον στρατό. Υποστηρίζοντας το ισραηλινό απαρτχάιντ με κρίσιμες τεχνολογίες, η Amazon και η Google εμπλέκονται άμεσα σε ολόκληρο το σύστημα καταπίεσης, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας που εκτυλίσσεται στη Γάζα. Εγγραφείτε στην καμπάνια #NoTechForApartheid. 

Airbnb/Booking/Expedia

Η Airbnb (ΗΠΑ), η Booking.com (Ολλανδία) και η Expedia (ΗΠΑ) προσφέρουν διαμερίσματα προς ενοικίαση σε παράνομους ισραηλινούς οικισμούς που χτίστηκαν σε κλεμμένη παλαιστινιακή γη. 

Disney

Τα Marvel Studios (ΗΠΑ) που ανήκουν στην Disney προωθούν στην επόμενη ταινία του Captain America έναν «υπερήρωα» που προσωποποιεί το Ισραηλινό απαρτχάιντ. Συνεπώς, και οι δύο εταιρείες είναι συνένοχοι στον «αντιπαλαιστινιακό ρατσισμό, την ισραηλινή προπαγάνδα και την εξύμνηση της βίας των εποίκων εναντίον των αυτόχθονων πληθυσμών», όπως έχουν δηλώσει παλαιστινιακές πολιτιστικές οργανώσεις.

Teva Pharmaceutical Industries

Η Teva είναι ισραηλινή φαρμακευτική εταιρεία και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής γενόσημων φαρμάκων στον κόσμο. Η Teva επωφελείται από την παράνομη Ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, δίνοντας την δυνατότητα στην εταιρεία να εκμεταλλευτεί την αιχμάλωτη παλαιστινιακή αγορά: δεν πληρώνει δασμούς, δεν χρησιμοποιεί τα Αραβικά στις συσκευασίες και οδηγίες των φαρμακευτικών της προϊόντων, απολαμβάνει ευνοϊκό καθεστώς έναντι των τοπικών Παλαιστινιακών φαρμακοβιομηχανιών και άλλα. 

4. Στόχοι λαϊκών πρωτοβουλιών μποϊκοτάζ:

Τα McDonald’s (ΗΠΑ), Burger King (Η.Π.Α.), Papa John’s (ΗΠΑ), Pizza Hut (ΗΠΑ), WIX (Ισραήλ) κ.λπ. σε διάφορες χώρες έχουν τεθεί στο στόχαστρο λαϊκών πρωτοβουλιών μποϊκοτάζ και εκστρατειών που δεν έχουν ξεκινήσει από το κίνημα BDS. Το BDS υποστηρίζει αυτές τις εκστρατείες μποϊκοτάζ καθώς οι εταιρείες, τα υποκαταστήματά τους ή τα franchise τους στο Ισραήλ, έχουν υποστηρίξει ανοιχτά το Ισραηλινό απαρτχάιντ ή/και έχουν προσφέρει δωρεάν γενναιόδωρες παροχές σε είδος στον ισραηλινό στρατό ενώ εξελίσσεται η γενοκτονία. Εάν αυτές οι λαϊκές πρωτοβουλίες μποϋκοτάζ δεν είναι ήδη ενεργές στην περιοχή σας, προτείνουμε να επικεντρώσετε τις προσπάθειες σας στις στρατηγικές καμπάνιες μας που αναφέρονται παραπάνω. 

Πρόσφατα, το franchise της McDonald’s στη Μαλαισία κατέθεσε μήνυση SLAPP εναντίον ακτιβιστών του κινήματος αλληλεγγύης, βάσει κατηγοριών για συκοφαντική δυσφήμιση. Αντί να ζητηθεί ο λόγος από το franchise  της McDonald’s στο Ισραήλ για την υποστήριξη που έχει εκφράσει στην γενοκτονία, γινόμαστε πλέον μάρτυρες πρακτικών εκφοβισμού εναντίον ακτιβιστών από τις εταιρείες. Και για τους δύο αυτούς λόγους, καλούμε να κλιμακωθεί το μποϊκοτάζ εναντίον των McDonald’s έως ότου η μητρική εταιρεία πράξει τα δέοντα και τερματίσει τη συνενοχή του brand name στην γενοκτονία.

Να θυμάστε, όλες οι ισραηλινές τράπεζες και σχεδόν όλες οι ισραηλινές εταιρείες είναι συνένοχες σε κάποιο βαθμό στο σύστημα κατοχής και απαρτχάιντ του Ισραήλ, και εκατοντάδες διεθνείς εταιρείες και τράπεζες μοιράζονται τον ίδιο βαθμό συνενοχής, Εστιάζουμε τα μποϊκοτάζ μας σε ένα μικρό αριθμό εταιρειών και προϊόντων για να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος των δράσεων μας.

Τελευταία ενημέρωση: 5 Ιανουαρίου 2024

Έκκληση για υπογραφές για την απαγόρευση του εμπορίου με παράνομους εποικισμούς σε κατεχόμενα εδάφη

Επιστολή του BDS Greece στήριξης της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (ECI) για την απαγόρευση του εμπορίου με τους παράνομους εποικισμούς σε κατεχόμενα εδάφη

Σας καλούμε να στηρίξετε επειγόντως την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για την απαγόρευση του εμπορίου με τους παράνομους εποικισμούς σε κατεχόμενα εδάφη παγκοσμίως, απλά υπογράφοντας εδώ: https://stopsettlements.org/greek/

Προσοχή: Στην Ελλάδα πρέπει να μαζευτούν ακόμα 9605 υπογραφές ως τις 20 Φεβρουαρίου 2023! Παρακαλούμε υπογράψτε τώρα και προωθήστε το κάλεσμα αυτό στον κύκλο σας άμεσα για να μην χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία δικαιοσύνης για όλους τους λαούς που υποφέρουν από στρατιωτική κατοχή (π.χ. Παλαιστίνη, Κύπρος).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) αντιτίθεται στην προσάρτηση και θεωρεί ότι οι παράνομοι εποικισμοί σε κατεχόμενα εδάφη αποτελούν εμπόδιο για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα. Αλλά παρόλο που οι παράνομοι οικισμοί αποτελούν έγκλημα πολέμου, η Ε.Ε. επιτρέπει το εμπόριο μαζί τους. Αυτό το εμπόριο δημιουργεί κέρδη από την προσάρτηση και συμβάλλει στην επέκταση των παράνομων εποικισμών σε όλο τον κόσμο. Ζητάμε έναν νόμο της Ε.Ε. που θα τερματίσει το εμπόριο με τους παράνομους εποικισμούς μια για πάντα. Αυτός ο νόμος θα ισχύει για τα κατεχόμενα εδάφη οπουδήποτε, μεταξύ των οποίων τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και οι παράνομοι εποικισμοί του Ισραήλ εκεί. Ο νόμος θα στείλει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι η Ε.Ε. δεν θα επιβραβεύει πλέον την εδαφική επιθετικότητα με εμπόριο και κέρδη.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στηρίζεται από μια ευρεία συμμαχία ΜΚΟ, κινημάτων βάσης, συνδικάτων και πολιτικών που ενώνονται ενάντια στα κέρδη από την προσάρτηση και την κατοχή για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του δίκαιου εμπορίου, της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης και της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών είναι μια διαδικασία που μας δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουμε ενεργά, εμείς οι Ευρωπαίοι πολίτες, στη χάραξη πολιτικών της Ε.E. Για να εξεταστεί μια πρωτοβουλία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρέπει 1 εκατομμύριο πολίτες από ολόκληρη την Ε.E. να την υπογράψουν ως ένδειξη της υποστήριξής τους. Υπενθυμίζουμε ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή μας λείπουν 9605 υπογραφές και η προθεσμία είναι η 20η Φεβρουαρίου 2023, οπότε σας παρακαλούμε πολύ για την άμεση κινητοποίησή σας για συλλογή υπογραφών εδώ: https://stopsettlements.org/greek/

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Με εκτίμηση,

BDS Greece
web: www.bdsgreece.net
e-mail: [email protected]
facebook: /bdsgrc – twitter: @BDSGreece

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό – Σάββατο 30.3.2024

Το Σάββατο 30 Μάρτη, Ημέρα της Παλαιστινιακής Γης και προτελευταία μέρα της διεθνούς Εβδομάδας εναντίον του Ισραηλινού Απαρτχάιντ #IAW2024, έγινε η 15η σαββατιάτικη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στο Σύνταγμα.

Οι συγκεντρώσεις αυτές ξεκίνησαν από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Εργατικών Σωματείων και Συλλογικοτήτων στις 23 Δεκέμβρη 2023 και έκτοτε πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο.

Σήμερα ήταν μια ξεχωριστή σαββατιάτικη συγκέντρωση κοινής δράσης. Έδωσαν το παρών πολύ περισσότερες πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες.

Συμμετείχαν οι παρακάτω:

– Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό Εργατικών Σωματείων και Συλλογικοτήτων

BDS Greece

– Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας

– Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο

– ΛΑΕ-ΑΑ

– Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων

– Αλληλεγγύη για Όλους

– Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας

– Το ΜΩΒ

– ΕΕΚ

– ΟΚΔΕ

– ΔΕΑ

– Αναμέτρηση

Δεσμευτήκαμε όλοι στη αδιάλειπτη συνέχιση της αλληλεγγύης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ελευθερία, ανεξαρτησία, δικαιοσύνη, ενάντια στην γενοκτονία, την κατοχή και το ισραηλινό απαρτχάιντ.

Το κείμενο του BDS Greece που διαβάστηκε στη συγκέντρωση:

Η εβδομάδα κατά του Ισραηλινού απαρτχάιντ την ώρα της γενοκτονίας. Οι κυρώσεις και το μποϋκοτάζ του Ισραήλ έχουν αργήσει πολύ.

Η φρίκη των μαζικών σφαγών των Παλαιστίνιων στη Γάζα, του εκτοπισμού και της χρήσης της πείνας και της δίψας ως όπλο πολέμου, επιτελούνται από το Ισραήλ, γιατί για δεκαετίες το Ισραήλ ασκεί μια βίαιη κατοχή στην Παλαιστίνη με πλήρη ατιμωρησία. Το Ισραήλ βομβαρδίζει αεροπορικώς πολυκατοικίες, νοσοκομεία, προσφυγικούς καταυλισμούς και εκτοπισμένους, κάνει carpet bombing και ελεύθεροι σκοπευτές δολοφονούν, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά. Η γενοκτονία του 21ου αιώνα συντελείται από το απαρτχάιντ του 21ου αιώνα.

Το κίνημα BDS δημιουργήθηκε το 2005 με τη συμμετοχή δεκάδων παλαιστινιακών κοινωνικών οργανώσεων, καλώντας τους αλληλέγγυους σε όλο τον κόσμο να βάλουν τις δυνάμεις τους για πραγματική πίεση στο Ισραήλ, Μποϋκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων Κυρώσεις.

Ακόμα και αυτή η μη βίαιη μορφή πίεσης, που στοχεύει στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη έχει υποστεί πολλές διώξεις από το Ισραήλ αλλά και σε πολλές άλλες, και ευρωπαϊκές, χώρες.

Σήμερα υπάρχουν πρωτοβουλίες BDS σε όλο τον κόσμο με πραγματικές επιτυχίες, αλλά τίποτα δεν ήταν αρκετό, και η μη βίαιη αντίσταση των Παλαιστίνιων για ελευθερία και ανεξαρτησία δεν εισακούστηκε μέχρι τώρα.

Όπως η Διεθνής Κοινότητα απομόνωσε το καθεστώς της Νότιας Αφρικής με κυρώσεις και μποϋκοτάζ και οδήγησε στο τέλος του απαρτχάιντ και τη δικαίωση των αγώνων των Νοτιοαφρικανών, έχουμε αργήσει πολύ, αλλά πρέπει να γίνει το ίδιο και με την ισραηλινή κατοχή.

Το Διεθνές Δικαστήριο επέβαλε στο Ισραήλ προσωρινά μέτρα, γιατί αυτή η σφαγή μοιάζει πολύ με γενοκτονία και τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας διακήρυξε εκεχειρία. Αν και οι αποφάσεις αυτές είναι σημαντικές ρωγμές στην εδραιωμένη πρακτική που λέει ότι το Ισραήλ είναι υπεράνω του νόμου, δεν είναι καθόλου αρκετές.

Η ροή όπλων στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ αλλά και από άλλες χώρες συνεχίζεται, οι πολιτικές οικονομικές σχέσεις με τις περισσότερες χώρες είναι ακλόνητες.

Τα λόγια για την προστασία αμάχων είναι κούφια.

Το Ισραήλ επιβάλει λιμό μπλοκάρει την παροχή βοήθειας και ποινικοποιεί την UNRWA τον Οργανισμό του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Σκεφτείτε ότι καμία ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα ήταν αναγκαία σε μια βιώσιμη Παλαιστίνη. Αλλά το Ισραήλ όχι μόνο μπλοκάρει τη βοήθεια αλλά έχει διαλύσει τα μέσα διαβίωσης και τις υποδομές ακόμα και τα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία, προκειμένου να εξαλείψει την ιστορική ύπαρξη των Παλαιστίνιων.

Και όλες οι συμφωνίες με το Ισραήλ είναι στη θέση τους. Μόνο λίγες χώρες έχουν ασκήσει πραγματική πίεση.

Τα συνεχιζόμενα αδιανόητα εγκλήματα σπρώχνουν όλο τον κόσμο στον όλεθρο. Αν τέτοια ασύλληπτα εγκλήματα μπορούν να μείνουν ατιμώρητα έχει κουρελιαστεί το στοιχειώδες διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα στην ελευθερία και στην αυτοδιάθεση .

Με βάση όσα γνωρίζουμε και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι υποχρέωση όλων των κρατών και των θεσμών να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ. Τώρα όλοι ξέρουμε ότι το Ισραήλ δεν θα δώσει δικαιώματα στους Παλαιστίνιους από μόνο του.

Κυρώσεις τώρα! Σε διαφορετική περίπτωση τα κράτη είναι συνένοχα.

Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση βαθαίνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια την πολιτική, και οικονομική συνεργασία και αλληλεξάρτηση με το Ισραήλ, ανοίγει το δρόμο σε εξαγορές, αγοράζει όπλα δοκιμασμένα σε πραγματικές συνθήκες, δηλαδή πάνω στους Παλαιστίνιους.

Στους κοινωνικούς, πολιτικούς χώρους όπου βρισκόμαστε και συμμετέχουμε αλλά και ατομικά να απαιτήσουμε κυρώσεις τώρα

– Μποϋκοτάζ στις σχέσεις με τους Ισραηλινούς θεσμούς.

– Να σταματήσει η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ

– Να σταματήσουν οι αγορές-πωλήσεις όπλων, οι στρατιωτικές συνεργασίες.

– Στοπ στη συμμετοχή του Ισραήλ σε αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις και τους ολυμπιακούς αγώνες

Φωτογραφίες από τη συγκέντρωση:

Βίντεο από τη συγκέντρωση:

Δράση μποϊκοτάζ στα Carrefour

Την Παρασκευή 29.3.2024 πραγματοποιήθηκε η ειρηνική δράση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης έξω από το Carrefour του Νέου Κόσμου. Συμμετείχαν εκτός από το BDS Greece, η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας, η ΛΑΕ-ΑΑ, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο και η Αναμέτρηση. Αρκετοί περαστικοί πολίτες έπαιρναν την καταγγελία και τα τρικ του BDS Greece και των άλλων συλλογικοτήτων και ορισμένοι δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον κάθονταν για να συζητήσουν. Τρείς πολίτες που ενημερώθηκαν πριν να μπουν στο Carrefour, γύρισαν πίσω και δεν μπήκαν.

Είναι η πρώτη τέτοια δράση μποϊκοτάζ συνένοχων εταιριών του ισραηλινού απαρτχάιντ και της γενοκτονίας στη Γάζα που κάνει το BDS Greece στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσουν και άλλες.

Το κείμενο που μοιράστηκε:

Γιατί Μποϋκοτάζ στη Carrefour;

Γιατί η Carrefour στο Ισραήλ στηρίζει την Εθνοκάθαρση και Γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα!

Η Carrefour – Israel προσέφερε δωρεάν χιλιάδες πακέτα με προσωπικά είδη και δώρα στους Ισραηλινούς στρατιώτες στη Γάζα τη στιγμή που αυτοί όχι μόνο βομβαρδίζουν και σκοτώνουν δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους γυναίκες άνδρες και παιδιά, αλλά τους βασανίζουν κιόλας και με το μαρτύριο της πείνας!

Η μητρική Carrefour στη Γαλλία δεν είπε κουβέντα για το γεγονός ότι η Carrefour στο Ισραήλ εξέφρασε ανοιχτή στήριξη και υλική βοήθεια στον Ισραηλινό στρατό, που όλοι γνωρίζουμε πια ότι διαπράττει Γενοκτονία και επιβάλλει λιμό στην Γάζα.

Ήδη από το 2022, η Carrefour προχώρησε σε συνεργασία με την ισραηλινή εταιρεία Electra Consumer Products και τη θυγατρική της Yenot Bitan, οι οποίες εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Η δράση της Carrefour στο Ισραήλ και στους παράνομους εποικισμούς έχει τεκμηριωθεί ήδη από το 2022 με έκθεση των Γαλλικών Συνδικάτων CGT και της Παλαιστινιακής Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Al-Haq.

Στην Ελλάδα, η Carrefour δραστηριοποιήθηκε ξανά από το 2022, έπειτα από συμφωνία franchise με την Retail & More, συμφερόντων Νίκου Βαρδινογιάννη. Σήμερα λειτουργούν με το λογότυπο της πάνω από 40 καταστήματα σε όλη την χώρα.

Σε όλο τον πλανήτη, έχουν ξεκινήσει μποϊκοτάζ BDS εναντίον της Carrefour για την συνενοχή της στο Ισραηλινό απαρτχάιντ και την υποστήριξη της στην Γενοκτονία της Γάζας. Ήρθε η ώρα να λάβουν ένα ισχυρό μήνυμα όσες εταιρείες βγάζουν εκατομμύρια από το Ισραηλινό απαρτχάιντ και τολμούν να στηρίξουν την Γενοκτονία της Γάζας.

Μποϊκοτάρουμε την Carrefour στην Ελλάδα, μέχρι να σταματήσει η γαλλική πολυεθνική την δράση της στο Ισραηλινό Απαρτχάιντ και την υποστήριξη της στην Γενοκτονία της Γάζας. Κάθε ευρώ που πηγαίνει στο ελληνικό Carrefour, αποτελεί επιβράβευση της Γαλλικής Πολυεθνικής για τις ενέργειες της στο Ισραήλ, εναντίον του Παλαιστινιακού λαού.

Φωτογραφίες από την παρέμβαση

Το βίντεο από την παρέμβαση:

Συναυλία αλληλεγγύης στο Κύτταρο

Την Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, το BDS Greece συμμετείχε με παρέμβαση στην πολύ επιτυχημένη συναυλία Αλληλεγγύης των Ελλήνων μουσικών στους Παλαιστίνιους μουσικούς της Γάζας στο Κύτταρο. Να σημειωθεί ότι προσκληθήκαμε να παρέμβουμε από τους διοργανωτές της συναυλίας Μάρθα Φριντζήλα και Δημήτρη Μικέλη.

«Αλληλεγγύη από τους μουσικούς της Αθήνας στους μουσικούς της Γάζας»

Στόχος της συναυλίας σε αλληλεγγύη με το λαό της Παλαιστίνης είναι το χρηματικό ποσό που θα συγκεντρώθηκε να δοθεί στο A shelter for Gaza’s artists, ένα crowdfunding των οργανισμών Al Kamandjâti, Edward Said National Conservatory of Music, Delia Arts Foundation και Jafra Productions.

Συμμετείχα (αλφαβητικά):

Λιάκος Εισβολέας

Ματούλα Ζαμάνη

Καλογεράκη bros

Ναταλία Λαμπαδάκη

Πέτρος Μάλαμας

Δημήτρης Μητσοτάκης

Δημήτρης Μυστακίδης

Ορέστης Ντάντος

Γιάννης Παπαγεωργίου

Μαρία Παπαγεωργίου

Βασίλης Προδρόμου

Φώτης Σιώτας

Νεφέλη Φασούλη

Μάρθα Φριντζήλα

Καθώς οι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό εναντίον του λαού της Γάζας με σκοπό την πλήρη εξάλειψη κάθε Παλαιστινιακού στοιχείου, όλες οι κοινωνικές ομάδες στην μαρτυρική αυτή περιοχή έχουν χάσει αθώες ανθρώπινες ζωές, ολόκληρο το βιός τους και τα σπίτια τους. Εξ αιτίας αυτής της κατάστασης, στην Αθήνα έχει ξεκινήσει μία πρωτοβουλία αλληλεγγύης από ενεργούς μουσικούς, οι οποίοι μέσω της τέχνης τους επιστρατεύονται για να συμβάλλουν στην οικονομική ενίσχυση των Παλαιστινίων συνάδελφών τους και των οικογενειών τους στην Γάζα.

Ολόκληρο το βίντεο της παρέμβασης:

Κάλεσμα σε δράσεις για την εβδομάδα κατά του ισραηλινού απαρτχάιντ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 26 Μαρτίου 2024

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΑΠΑΡΤΧΑΙΝΤ – Μάρτιος 2024

ISRAEL APARTHEID WEEK (IAW)

Η Εβδομάδα κατά του Ισραηλινού Απαρτχάιντ (IAW) τον Μάρτιο κάθε χρόνου, συνιστά κόμβο παγκόσμιας κινητοποίησης και υποστήριξης στον απελευθερωτικό αγώνα των Παλαιστινίων ενάντια στο επί δεκαετίες ισραηλινό καθεστώς εποικιστικής αποικιοκρατίας, κατοχής και απαρτχάιντ. Αποτελεί δράση διεθνούς αλληλεγγύης για την ευαισθητοποίηση ενάντια στο ισραηλινό απαρτχάιντ και για την ενίσχυση των στρατηγικών εκστρατειών του BDS για τον τερματισμό της διεθνούς συνενοχής με αυτό το σύστημα καταπίεσης.

Φέτος το BDS Greece βάζει και την Ελλάδα στον χάρτη της Διεθνούς Εβδομάδας IAW. Φέτος, περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να αυξηθεί η παγκόσμια πίεση για τον τερματισμό της γενοκτονίας στη Γάζα και τη διάλυση του απαρτχάιντ. Κανένα από τα δύο δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί χωρίς τη συνενοχή των κυβερνήσεων, των εταιρειών και των θεσμών, ιδίως στην αποικιοκρατική Δύση.

Το Ισραηλινό Απαρτχάιντ, παρά την προσωρινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που διαπίστωσε ότι το Ισραήλ διαπράττει “πιθανή γενοκτονία», συνεχίζει καθημερινά να βομβαρδίζει, να δολοφονεί, να επιβάλει λιμό και να εξοντώνει με κάθε τρόπο τον Παλαιστινιακό λαό στην Γάζα, ενώ στην Δυτική Όχθη εντείνεται η ωμή βία και οι δολοφονίες Παλαιστινίων από φανατικούς έποικους και τον Ισραηλινό στρατό κατοχής. Οι σύμμαχοι του Ισραήλ στην Δύση αρνούνται να προχωρήσουν στην λήψη ουσιαστικών μέτρων εναντίον του Ισραήλ, ώστε να αποτρέψουν την εξελισσόμενη γενοκτονία και εθνοκάθαρση στην Γάζα, όπως και το ότι σπρώχνεται όλη η περιοχή σε γενικευμένο πόλεμο.

Η Ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί κατά πόδας τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. ενώ τα τελευταία χρόνια το Ισραήλ έχει ανακηρυχθεί σε «στρατηγικό σύμμαχο» της χώρας. Η στρατηγική συνεργασία βαθαίνει διαρκώς με διυπουργικές συναντήσεις, σειρά διακρατικών συμφωνιών σε πολλούς τομείς της κοινωνικο-οικονομικής ζωής, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ασκήσεις της ισραηλινής αεροπορίας σε ελληνικό έδαφος, προσομοίωσης βομβαρδισμών, αγορά όπλων που δοκιμάστηκαν πάνω στον Παλαιστινιακό λαό και συμφωνίες εξαγοράς ελληνικών επιχειρήσεων στρατιωτικού υλικού (ΕΛΒΟ), με αποκορύφωμα την σκανδαλώδη συμφωνία για την διαχείριση του Κέντρου Εκπαίδευσης Ικάρων της Π.Α. στη Καλαμάτα από την ELBIT, τη μεγαλύτερη ισραηλινή εταιρία οπλικών συστημάτων και λογισμικού παρακολούθησης και καταστολής!

Η άσκηση πίεσης μέσω μποϋκοτάζ σε ισραηλινές και πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα και βγάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια σε κέρδη από τη κατοχή και το Απαρτχάιντ, ενώ το ξεπληρώνουν χρηματοδοτώντας με τους φόρους τους στο Ισραήλ το σύστημα καταπίεσης, κατοχής και Απαρτχάιντ, είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

Οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, κατέδειξαν ότι και ο λαός της Ελλάδας βρίσκεται στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να πιέσουμε για πραγματικά μέτρα εναντίον του Ισραηλινού Απαρτχάιντ για την αποτροπή της «τελικής λύσης» στην Γάζα. Το παράδειγμα των κυρώσεων εναντίον του Νοτιοαφρικανικού Απαρτχάιντ δείχνει έναν πετυχημένο δρόμο. Η πίεση από το μποϊκοτάζ και τις κυρώσεις συνιστά ένα ισχυρό όπλο απέναντι σε καθεστώτα που παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο.

Οι δράσεις του BDS Greece, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας εναντίον του Ισραηλινού Απαρτχάιντ, γίνονται με την στήριξη κομμάτων, οργανώσεων, συλλογικοτήτων της Αριστεράς και του κοινωνικού κινήματος, της Παλαιστινιακής Κοινότητας στην Αθήνα και άλλων Παλαιστινιακών συλλογικοτήτων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που τους απευθύνθηκε. Με το δικό τους πλαίσιο και θέσεις, διατηρώντας την αυτονομία τους, κόμματα, οργανώσεις και συλλογικότητες συμμετέχουν στην Ελληνική Εβδομάδα κατά του Ισραηλινού Απαρτχάιντ

1.     Boycott Carrefour!

Ειρηνική δράση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης έξω από το Carrefour Νέου Κόσμου την Παρασκευή 29/3, 18.00 (Κασομούλη 47, κοντά στο μέτρο Νέου Κόσμου)

Η Carrefour Ισραήλ όχι μόνο δραστηριοποιείται στα κατεχόμενα εδάφη και τους παράνομους εποικισμούς, σε συνεργασία με Ισραηλινή εταιρεία, αλλά έχει εκφράσει ανοιχτά την στήριξη της στον Ισραηλινό Στρατό, τη στιγμή που διεξάγει τις γενοκτονικές επιχειρήσεις του στην Γάζα. Χιλιάδες δωρεάν πακέτα της εταιρείας δόθηκαν στους Ισραηλινούς στρατιώτες στην Γάζα, τα οποία ετοιμάστηκαν μάλιστα με την συμμετοχή Ισραηλινών πολιτών, κατά την διάρκεια ενός event μίσους εναντίον των Παλαιστινίων.

Η Carrefour πρέπει να λάβει το μήνυμα ότι οι δράσεις της ίδιας και των εταιρειών με τις οποίες συνεργάζεται (στο πλαίσιο franchise) δεν θα είναι χωρίς αντίκτυπο. Μποϋκοτάρουμε την Carrefour μέχρι να διακόψει την συνεργασία της με το Ισραηλινό Απαρτχάιντ, μέχρι να αναιρέσει την υποστήριξη της στην Γενοκτονία της Γάζας.

2.     Συγκέντρωση στη πλατεία Συντάγματος Σάββατο 30/3

SΤΟΡ στην Στρατιωτική Συνεργασία με το Ισραήλ! Κυρώσεις τώρα ενάντια στο Ισραηλινό Απαρτχάιντ!

Διεκδικούμε την άμεση διακοπή κάθε συνεργασίας της χώρας μας με τον στρατό που υλοποιεί Εθνοκάθαρση και Γενοκτονία στην Γάζα. Απαιτούμε να σταματήσουν οι εισαγωγές όπλων από τις εταιρείες που τροφοδοτούν την Γενοκτονία και το Απαρτχάιντ, όπως η ELBIT Systems.

– ΑΜΕΣΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΟΛΗΣ της απαιτούμενης Ανθρωπιστικής Βοήθειας στη Γάζα!

– ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ οι βομβαρδισμοί, ο εκτοπισμός και οι δολοφονίες αμάχων στη Γάζα!

– ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ του Πυρός ΤΩΡΑ!

– ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ για την υποστήριξη της γενοκτονίας των Παλαιστινίων που υλοποιεί το Ισραήλ!

– ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΠΙΣΩ η Ελληνική φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα!

– ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ και ΚΥΡΩΣΕΙΣ στο Ισραήλ ΤΩΡΑ!

– ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ της συνεργασίας με τον στρατό του Ισραήλ!

– ΟΧΙ στις εισαγωγές οπλικών συστημάτων από εταιρίες του Ισραήλ, όπως η ELBIT Systems! 

– ΜΠΟΫΚΟΤΑΡΟΥΜΕ εταιρείες και προϊόντα που προέρχονται από το Ισραήλ ή συνεργάζονται μαζί του και που αποτελούν μέρος του κατοχικού συστήματος σε όλη την ιστορική Παλαιστίνη.

 BDS Greece

Ιστοσελίδα: www.bdsgreece.net

Επικοινωνία: [email protected]

Facebook:  www.facebook.com/bdsgrc/

Twitter: @BDSGreece

Η Carrefour στηρίζει την Εθνοκάθαρση και τη Γενοκτονία των Παλαιστινίων στη ΓΑΖΑ!

Αθήνα 23.3.2024

Η Carrefour – Israel προσέφερε δωρεάν χιλιάδες πακέτα με προσωπικά είδη και δώρα στους Ισραηλινούς κατοχικούς στρατιώτες, που υλοποιούν την εξελισσόμενη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα, την στιγμή που αυτοί οι στρατιώτες επιβάλλουν την πείνα – με δεκάδες νεκρά παιδιά  από ασιτία ήδη – στα εκατομμύρια εκτοπισμένους Παλαιστίνιους της Γάζας εμποδίζοντας την αναγκαία επισιτιστική βοήθεια να τους φτάσει!

Η  μητρική Carrefour στη Γαλλία δεν είπε κουβέντα για το γεγονός ότι το franchise της στο Ισραήλ εξέφρασε ανοιχτή στήριξη και υλική αρωγή στον Ισραηλινό στρατό, που οι πάντες γνωρίζουν πια ότι διαπράττει Γενοκτονία και επιβάλλει λιμό στην Γάζα.

Ήδη από το  2022, η Carrefour προχώρησε σε συνεργασία με την ισραηλινή εταιρεία Electra Consumer Products και τη θυγατρική της Yenot Bitan, οι οποίες εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Είναι τέτοιος ο βαθμός εμπλοκής τους στην ισραηλινή κατοχή και στο καθεστώς  απαρτχάιντ, που η Electra και η Yenot Bitan βρίσκονται στην διεθνώς αναγνωρισμένη λίστα «Who Profits», που καταγράφει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και συμβάλλουν ενεργητικά στην παράνομη ισραηλινή κατοχή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τα καταστήματα της Yenot Bitan λειτουργούν πλέον υπό το λογότυπο της Carrefour.

Tαυτόχρονα, στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας προϊόντα με το λογότυπο Carrefour πωλούνται από καταστήματα που διατηρεί η Yenot Bitan σε παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στην Κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συγκεκριμένα στους παράνομους εποικισμούς Ariel, Ma’ale Adumim, Beit El, Kokhav Ya’akov. Η δράση της Carrefour στο Ισραήλ και στους παράνομους εποικισμούς έχει τεκμηριωθεί ήδη από το 2022 με έκθεση των Γαλλικών Συνδικάτων CGT και της Παλαιστινιακής Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Al-Haq.

ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα, η Carrefour δραστηριοποιήθηκε ξανά το από το 2022, έπειτα από συμφωνία franchise με την Retail & More, συμφερόντων Νίκου Βαρδινογιάννη. Σήμερα λειτουργούν με το λογότυπο της πάνω από 40 καταστήματα σε όλη την χώρα.

BDS – Boycott Carrefour

Σε όλο τον πλανήτη, έχουν ξεκινήσει δράσεις μποϊκοτάζ BDS εναντίον της Carrefour για την συνενοχή της στο Ισραηλινό απαρτχάιντ και την υποστήριξη της στην Γενοκτονία της Γάζας. Στην Βαρκελώνη, στο Μαρόκο, στην Γαλλία, στο Βέλγιο έχουν ξεκινήσει καμπάνιες μποϊκοτάζ εναντίον των καταστημάτων Carrefour.

Ήρθε η ώρα να λάβουν ένα ισχυρό μήνυμα όσες εταιρείες βγάζουν εκατομμύρια από το Ισραηλινό απαρτχάιντ και τολμούν να στηρίξουν την Γενοκτονία της Γάζας.

Μποϊκοτάρουμε την Carrefour στην Ελλάδα, μέχρι να σταματήσει η γαλλική πολυεθνική την δράση της στο Ισραηλινό Απαρτχάιντ και την υποστήριξη της στην Γενοκτονία της Γάζας. Κάθε ευρώ που πηγαίνει στο ελληνικό Carrefour, αποτελεί επιβράβευση της Γαλλικής Πολυεθνικής για τις ενέργειες της στο Ισραήλ, εναντίον του Παλαιστινιακού λαού.

BDS Greece

Ιστοσελίδα: www.bdsgreece.net

Επικοινωνία: [email protected]

Facebook:  www.facebook.com/bdsgrc/

Twitter: @BDSGreece

Συνάντηση του BDS Greece με ΛΑΕ-ΑΑ

Στα πλαίσια των συναντήσεων του BDS Greece με οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό με σκοπό την διοργάνωση κοινών δράσεων για την Παλαιστίνη, αντιπροσωπεία του BDS Greece, μετά από τις προηγούμενες διαδοχικές συναντήσεις με εκπρόσωπους της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο, του ΜέΡΑ25 και της ΔΕΑ, στις 15.3.2024 συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΛΑΕ-ΑΑ.

Η ανακοίνωση της συνάντησης της αντιπροσωπείας της ΛΑΕ-ΑΑ με εκπροσώπους του BDS Greece:

Πραγματοποιήθηκε στις 15.3.2024 συνάντηση στα Γραφεία της ΛΑΕ-ΑΑ αντιπροσωπείας της ΛΑΕ-ΑΑ, αποτελούμενη από τα μέλη της ΠΓ Δέσποινα Σπανού και Μάνια Μπαρσέφσκι με αντιπροσωπεία του BDS Ελλάδας, αποτελούμενη από τον Δημήτρη Πλειώνη και τον Σωτήρη Λαπιέρη, ο οποίος είναι και μέλος του ΠΣ της ΛΑΕ-ΑΑ, με θέμα την στήριξη της ΛΑΕ-ΑΑ στις δράσεις και στην καμπάνια του BDS Eλλάδας ενάντια στο Ισραηλινό Απαρτχάιντ, που διαπράττει γενοκτονία κατά 2.300.000 Παλαιστινίων στη Γάζα.

Οι συνεχείς επιθέσεις του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα, οι βομβαρδισμοί νοσοκομείων, οι δολοφονίες αμάχων, που απλώς περίμεναν στην ουρά για λίγη τροφή, ο αποκλεισμός οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας σε αμάχους που λιμοκτονούν, η επιχείρηση εξόντωσης του Παλαιστινιακού λαού όχι μόνο από τους συνεχείς βομβαρδισμούς αλλά και από την πείνα αποτελούν διεθνή εγκλήματα με υπευθύνους εκτός από την κυβέρνηση Νετανιάχου και όλους όσους την στηρίζουν και κυρίως ΗΠΑ και ΕΕ, που δεν λαμβάνουν μέτρα κατά του Ισραήλ, ώστε να επιβάλουν την κατάπαυση του πυρός και την εκεχειρία!

Τεράστια είναι η ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, που από την πρώτη στιγμή στήριξε και μέχρι τώρα εξακολουθεί να στηρίζει, παρά τις δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, τις αγριότητες της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά, που διαχρονικά συμπαρίσταται στους αγώνες του Παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη πατρίδα και για δημιουργία ανεξάρτητου κράτους σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στηρίζει την καμπάνια του BDS Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί το τρίτο δεκαήμερο του Μάρτη και περιλαμβάνει:

Διοργάνωση μεγάλης εκδήλωσης για την Παλαιστίνη.

Δράση μποϋκοτάζ σε εταιρεία, που συνεργάζεται με το Ισραηλινό καθεστώς.

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στο Υπουργείο Εξωτερικών και στα γραφεία της ΕΕ, για να απαιτήσουμε την διακοπή των σχέσεων των κρατών μελών με το κράτος του Ισραήλ.

Στη Γάζα συντελείται κυριολεκτικά μία γενοκτονία. Η αντίσταση στο έγκλημα αυτό κρίνει τον ανθρωπισμό μας και είναι υποχρέωση όλων μας.

Το Γραφείο Τύπου 19.3.2024

Εκδήλωση στον Ασπάλαθο 12.3.2024

ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Η διεκδίκηση της ανθρωπιάς και του ορθολογισμού και η κρατική καταστολή

Η εκδήλωση από την Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο» και το BDS Greece αυτή την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ενημερωτική και συγκινητική.

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του φιλόξενου «Ασπάλαθου», μας μίλησε καταρχάς σε ζωντανή σύνδεση ο δημοκράτης Ισραηλινός Καθηγητής Λυκείου Μέιρ Μπαρουχίν. Ο Μπαρουχίν απολύθηκε, κρατήθηκε στην απομόνωση και διώκεται, απλά και μόνο επειδή καθιερώνει έναν δημοκρατικό διάλογο με τους μαθητές του με επιχειρήματα, και αναδεικνύει την Παλαιστινιακή φωνή, τόσο μέσα στην τάξη όσο και δημόσια, κόντρα στην κυρίαρχη εθνική σιωνιστική φωνή του Ισραήλ. Ο Μπαρουχίν έχει στοχοποιηθεί ιδιαίτερα λόγω των αναρτήσεών του στο Facebook υπέρ των Παλαιστινίων, κατά του πολέμου στη Γάζα και κατά της Ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης γενικότερα. Κατηγορείται για πρόθεση διάπραξης πράξης προδοσίας και για πρόθεση διατάραξης της δημόσιας τάξης. Η έφεσή του θα κριθεί οριστικά την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Χάρης Παπαδόπουλος, δάσκαλος και μέλος της παιδαγωγικής ομάδας «Το Σκασιαρχείο», εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του Σκασιαρχείου για τον Μπαρουχίν, τον συνεχάρη για την ηθική και συνεπή του στάση παρά την δίωξη που αντιμετωπίζει, και τόνισε την αξία του δημοκρατικού διαλόγου και της ελευθερίας έκφρασης τόσο εντός όσο και εκτός του σχολείου.

Η κινηματογραφίστρια Αλεξία Τσούνη μας μετέφερε τις εμπειρίες της από τα πρόσφατα ταξίδια της σε Ισραήλ – Παλαιστίνη, και πρόβαλε αποσπάσματα από το νέο της ντοκιμαντέρ “Shalom – Salaam – Peace” για την Ισραηλινή καταστολή των Παλαιστινίων αλλά και των αντι-Σιωνιστών Ισραηλινών που υπερασπίζονται τον Παλαιστινιακό λαό και αγωνίζονται για τον τερματισμό της κατοχής. Παρουσίασε δράσεις αλληλεγγύης του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης (International Solidarity Movement) στη Δυτική Όχθη, του δικτύου Mesarvot (Αρνούμαστε) για τους Ισραηλινούς αντιρρησίες συνείδησης που αρνούνται να στρατευθούν και να πολεμήσουν εναντίον των Παλαιστινίων και φυλακίζονται, καθώς και άλλων ομάδων κατά της κατοχής, όπως η Free Jerusalem.

Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας Μωχάμετ Ελ Σαϊέντ και ο πρώην Πρόεδρος Μοχάμεντ Αμπουασάμπε μας μίλησαν για τη μακροχρόνια κατοχή της Παλαιστίνης και την καταστολή των Παλαιστινίων από το Ισραηλινό απαρτχάιντ, καθώς και τη σημερινή γενοκτονία στη Γάζα και εθνοκάθαρση στη Δυτική Όχθη, δίνοντας έμφαση στις επιθέσεις σε μαθητές, σχολεία και πανεπιστήμια.

Ο Μιχάλης Βουρεκάς από το κίνημα BDS Greece (Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων, Κυρώσεις) μας ανέλυσε τη σημασία αυτής της μορφής μη βίαιης πίεσης στο Ισραήλ που ξεκίνησε το 2005 από Παλαιστινιακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Επίσης μας ενημέρωσε για τις βασικές αρχές και την στρατηγική του στοχευμένου Μποϊκοτάζ που ακολουθεί το διεθνές κίνημα BDS, όπως και για κάποιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και υποστηρίζουν το Ισραήλ ακόμα και τώρα, εν μέσω γενοκτονίας.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με το κοινό με ερωτήσεις και τοποθετήσεις, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή του κόσμου.

Εβδομάδα κατά του Ισραηλινού Απαρτχάιντ

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΑΠΑΡΤΧΑΙΝΤ – Μάρτιος 2024

ISRAEL APARTHEID WEEK (IAW)

Η Εβδομάδα (εναντίον του) Ισραηλινού Απαρτχάιντ (IAW) μέσα στον Μάρτιο κάθε χρόνου, είναι ένα εργαλείο για την παγκόσμια κινητοποίηση της υποστήριξης σε επίπεδο λαϊκής βάσης, για τον απελευθερωτικό αγώνα των Παλαιστινίων ενάντια στο επί δεκαετίες ισραηλινό καθεστώς εποικιστικής αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ.

Είναι ένας μηχανισμός αλληλεγγύης από τη βάση για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το ισραηλινό απαρτχάιντ και για την κινητοποίηση της υποστήριξης των στρατηγικών εκστρατειών του BDS για τον τερματισμό της διεθνούς συνενοχής σε αυτό το σύστημα καταπίεσης, ως ουσιαστική συμβολή στην κατάλυσή του.

Πορεία για την Παλαιστίνη: Σταματήστε τη γενοκτονία, καταργήστε το απαρτχάιντ. 1η – 31η Μαρτίου 2024

Φέτος, η Εβδομάδα Ισραηλινού Απαρτχάιντ (IAW) έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ιστορική ήττα που υπέστη το Ισραήλ του Απαρτχάιντ από το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ), το οποίο διαπίστωσε ότι το Ισραήλ διαπράττει “πιθανά γενοκτονία” εναντίον των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στην κατεχόμενη και πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας. Η απόφαση αυτή ενεργοποιεί νομικές ευθύνες για όλα τα κράτη να τερματίσουν κάθε συνενοχή και να αποτρέψουν τη γενοκτονία.

Αν και το Παγκόσμιο Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει όλες τις γενοκτονικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών και των παντοειδών βλαβών των Παλαιστινίων, το απαρτχάιντ Ισραήλ συνεχίζει να σφαγιάζει Παλαιστίνιους αμάχους, να καταστρέφει υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων λειτουργικών νοσοκομείων, να επιδεινώνει τον επερχόμενο λιμό και την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών μεταξύ των Παλαιστινίων στη Γάζα, αψηφώντας ανοιχτά τις εντολές του Δικαστηρίου.

Εν τω μεταξύ, οι σύμμαχοι του Ισραήλ στην αποικιοκρατική Δύση τιμωρούν συλλογικά ολόκληρη την κοινότητα των Παλαιστινίων προσφύγων, περικόπτοντας τη χρηματοδότηση της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνη για τη βοήθεια και τη συνδρομή στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Αυτό αποτρέπει αποτελεσματικά τη σωτήρια βοήθεια να φτάσει στη Γάζα σε μια περίοδο μαζικής πείνας ως αποτέλεσμα της γενοκτονικής πολιορκίας του Ισραήλ, αποτελώντας έτσι μια άλλη μορφή δυτικής συνενοχής στη συνεχιζόμενη γενοκτονία.

Όπως παρουσίασε η νοτιοαφρικανική αντιπροσωπεία στο ΔΔΔ, η γενοκτονία του Ισραήλ πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των βαθύτερων αιτιών της, δηλαδή το 75χρονο καθεστώς εποικιστικής αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ του Ισραήλ.

Η IAW, από την ίδρυσή της το 2005, έχει κινητοποιήσει με διεθνή ενημέρωση και δράση κατά του ισραηλινού απαρτχάιντ, φέτος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, για να αυξηθεί η παγκόσμια πίεση για τον τερματισμό της γενοκτονίας και τη διάλυση του απαρτχάιντ. Κανένα από τα δύο δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς τη συνενοχή των κρατών, των εταιρειών και των θεσμών, ιδίως στην αποικιοκρατική Δύση.

Ενώ οι Παλαιστίνιοι παραμένουν ακλόνητοι απέναντι σε αυτή τη γενοκτονία και επιμένουν στον απελευθερωτικό αγώνα, αντλούμε ελπίδα και δύναμη από την παγκόσμια αλληλεγγύη που εκφράζεται σε μαζικές διαδηλώσεις από την Τζακάρτα μέχρι την Ουάσιγκτον, από το Κέιπ Τάουν μέχρι το Λονδίνο και από το Ραμπάτ μέχρι τη Βαγδάτη- με δράσεις των συνδικάτων για να σταματήσουν οι αποστολές όπλων στο Ισραήλ στο Βέλγιο, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία και αλλού- με εκατοντάδες δημιουργικές δράσεις πολιτικής ανυπακοής (καθιστικές διαμαρτυρίες, ειρηνικές καταλήψεις, αποχές, απεργίες κ.λπ. ) σε όλο τον κόσμο- με ταχέως αναπτυσσόμενες εκστρατείες BDS από τη βάση και εκκλήσεις για στρατιωτικό εμπάργκο- με ισχυρές δηλώσεις αλληλεγγύης από κινήματα φυλετικής, αυτόχθονης, κλιματικής, έμφυλης και κοινωνικής δικαιοσύνης- με δηλώσεις υψηλού προφίλ από διακεκριμένους καλλιτέχνες, συγγραφείς, ακαδημαϊκούς, διεθνείς εμπειρογνώμονες σε θέματα γενοκτονίας, καθώς και από προοδευτικές εβραϊκές ομάδες, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών δικαιωμάτων- και από ένα εκατομμύριο τοπικές, από τη βάση, δράσεις αλληλεγγύης και δημιουργικές πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο.

Στο Παγκόσμιο Δικαστήριο δεν δικάζεται μόνο το ισραηλινό απαρτχάιντ. Δικάζονται επίσης όλα τα κράτη, οι εταιρείες και οι θεσμοί που βοήθησαν και υποκίνησαν το σύστημα καταπίεσης που κατέληξε στη σημερινή γενοκτονία. Αλλά οι μηχανισμοί του διεθνούς δικαίου είναι αποτελεσματικοί μόνο αν ασκήσουμε τη συλλογική μας δράση για να κάνουμε το διεθνές δίκαιο να υπηρετήσει τον αγώνα μας για δικαιοσύνη.

Η εναρκτήρια δήλωση της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο τον Ιανουάριο 2024:

«Η Νότια Αφρική έχει αναγνωρίσει τη συνεχιζόμενη Νάκμπα του παλαιστινιακού λαού μέσω του ισραηλινού εποικισμού από το 1948, ο οποίος συστηματικά και βίαια αποστερεί, εκτοπίζει και κατακερματίζει τον παλαιστινιακό λαό, αρνούμενος σκόπιμα το διεθνώς αναγνωρισμένο, αναφαίρετο δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση και το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμά του να επιστρέψει ως πρόσφυγας στις πόλεις και τα χωριά του, στο σημερινό κράτος του Ισραήλ.»

Με αποτελεσματικές εκστρατείες στη βάση, μπορούμε να οικοδομήσουμε τη λαϊκή δύναμη, για να τερματίσουμε αυτή τη γενοκτονία και να διαλύσουμε τις βαθύτερες αιτίες της – το καθεστώς της εποικιστικής αποικιοκρατίας και του απαρτχάιντ του Ισραήλ.

Συμμετέχετε μαζί μας δημιουργώντας ορόσημα της εκστρατείας ή κινητοποιώντας για νέες εκστρατείες!

Αυτό το IAW ας μην ενημερώσουμε και εκπαιδεύσουμε για το ισραηλινό απαρτχάιντ μόνο!

Ας κλιμακώσουμε την καμπάνια BDS σε όλους τους τομείς και ας κάνουμε ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση της υποστήριξης του συνεχιζόμενου παλαιστινιακού αγώνα για την κατάλυσή του ισραηλινού απαρτχάιντ!

Αυτόν τον Μάρτιο, διαδηλώστε για δικαιοσύνη, ελευθερία και ισότητα, διαδηλώστε για τον τερματισμό της γενοκτονίας και του απαρτχάιντ.

Συναντήσεις με οργανώσεις για κοινές δράσεις

Στα πλαίσια των συναντήσεων του BDS Greece με οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό με σκοπό την διοργάνωση κοινών δράσεων για την Παλαιστίνη, αντιπροσωπεία του BDS Greece, χθες 12 Μαρτίου, συναντήθηκε διαδοχικά με εκπρόσωπους της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο και του ΜέΡΑ25.

Ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11 Μαρτίου, στα γραφεία του ΜέΡΑ25, μεταξύ του Κινήματος BDS Greece (Boycott, Divest, Sanction: Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων, Κυρώσεις) και αντιπροσωπείας του κόμματος. Από την πλευρά του ΜέΡΑ25 συμμετείχαν ο Συντονιστής της Κεντρικής Επιτροπής, Νίκος Θεοχαράκης, και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Συντονιστής του Τομέα Δικαιωμάτων, Θωμάς Αχταρίδης, ενώ από το BDS ο Δημήτρης Πλειώνης και ο Σωτήρης Λαπιέρης.

Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, αφού ως ΜέΡΑ25 από την πρώτη στιγμή έχουμε στηρίξει όλες τις Διεθνείς Πρωτοβουλίες και Δράσεις του Κινήματος BDS. Κατά την συζήτηση, παρουσιάστηκε η πρόσφατη επικαιρότητα στο μέτωπο της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, και αμφίπλευρα αποδοκιμάστηκε η πολιτική στάση των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων που δεν έχουν συμβάλει όσα θα έπρεπε για να σταματήσει ο πόλεμος, αντιθέτως έχουν ενισχύσει την συνέχισή του.

Εκ μέρους του BDS Greece παρουσιάστηκε μια σειρά δράσεων που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, στα πλαίσια της Διεθνούς Εβδομάδας Απαρτχάιντ του Ισραήλ, που ανάμεσα σε άλλα θα καταδεικνύουν τις εταιρείες που συνεχίζουν να συνεργάζονται με την Κυβέρνηση-Καθεστώς του Ισραήλ. Ως ΜέΡΑ25 δηλώσαμε ξεκάθαρα την υποστήριξη μας στο κίνημα BDS και δεσμευτήκαμε στην συμμετοχή μας το επόμενο διάστημα σε πρωτοβουλίες που θα παρθούν.

*Πρόσφατα, ως ΜέΡΑ25 καλέσαμε όλα τα πολιτικά κόμματα, ειδικά αυτά που εντάσσουν τον εαυτό τους στο «προοδευτικό τόξο» και ισχυρίζονται ότι στηρίζουν τους Παλαιστίνιους, να συμμετάσχουν στο μποϊκοτάζ και να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ του Κινήματος BDS.

**Υπενθυμίζουμε ότι ως ΜέΡΑ25 είχαμε φιλοξενήσει σε εκδήλωση μας τον Omar Barghouti, συνιδρυτή του Κινήματος BDS, όπου είχε απευθύνει χαιρετισμό, ενώ στη συνέχεια το βίντεο της τοποθέτησής του είχε λογοκριθεί από το YouTube.

Ολόκληρο το βίντεο διαθέσιμο εδώ.

Πηγή: https://mera25.gr/dipla-ston-agona-tou-bds-gia-boikotaz-sto-israil/

Ιορδανοί σχηματίζουν ανθρώπινη αλυσίδα για να εμποδίσουν φορτηγά με προορισμό το Ισραήλ σε αλληλεγγύη με τη Γάζα

16 Φεβρουαρίου 2024

Πηγή: The New Arab


Διαδηλωτές στην Ιορδανία σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα εν μέσω συνεχιζόμενων διαμαρτυριών για τη χρήση του χερσαίου εμπορικού διαδρόμου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς το Ισραήλ.


Εκατοντάδες Ιορδανοί διαδηλωτές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα για να αποκλείσουν τη διέλευση φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα στο Ισραήλ εν μέσω του βάναυσου πολέμου του στη Γάζα.

Η διαμαρτυρία έλαβε χώρα κοντά στη γέφυρα Na’ima στον αυτοκινητόδρομο προς την πόλη Irbid, στη βόρεια Ιορδανία αυτή την εβδομάδα, ενώ η δράση θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή.

Η διαδρομή αυτή χρησιμοποιείται από φορτηγά που κατευθύνονται προς τη γέφυρα Σέιχ Χουσεΐν, η οποία συνδέει τη χώρα με το Ισραήλ.

Οι ακτιβιστές διαμαρτύρονταν για το ρόλο της Ιορδανίας στον λεγόμενο χερσαίο διάδρομο «Ντουμπάι-Χάιφα», ο οποίος συνδέει το λιμάνι Τζέμπελ Άλι του Ντουμπάι στα ΗΑΕ με το λιμάνι Χάιφα του Ισραήλ, μέσω δρόμων που περνούν τόσο από τη Σαουδική Αραβία όσο και από την Ιορδανία.

Αυτή η χερσαία γραμμή έχει καταστεί ζωτικής σημασίας για το Ισραήλ από τότε που οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης άρχισαν να στοχοποιούν προσκείμενα στο Ισραήλ εμπορικά πλοία στο στενό Bab al-Mandeb της Ερυθράς Θάλασσας, σε μια προσπάθεια να το πιέσουν να σταματήσει τον καταστροφικό πόλεμό του στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στον σχηματισμό της ανθρώπινης αλυσίδας σήκωσαν πανό που καταγγέλλουν όχι μόνο τη συμμετοχή της Ιορδανίας στον χερσαίο διάδρομο Ντουμπάι-Χάιφα, αλλά και των αραβικών χωρών του Κόλπου.

Την Παρασκευή, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας της Ιορδανίας εμπόδισαν τις διαδηλώσεις στον βορρά κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, οι πορείες διαμαρτυρίας και οι καθιστικές διαμαρτυρίες κατά της χερσαίας γέφυρας ξεκίνησαν μετά την προσευχή της Παρασκευής στο Αμμάν.

Οι διαμαρτυρίες διοργανώθηκαν από μια ομάδα που περικλείει αντιπολιτευόμενες δυνάμεις της ιορδανικής αντιπολίτευσης και ονομάζεται Εθνικό Φόρουμ για την Υποστήριξη της Αντίστασης και το Ισλαμικό Κίνημα, όπως αναφέρει το αραβικό αδελφό μέσο του The New Arab, το Al-Araby Al-Jadeed.

Το κύριο σύνθημα των διαδηλωτών, που απευθυνόταν στην κυβέρνηση της Ιορδανίας και σε άλλες αραβικές κυβερνήσεις, ήταν: «Χρειάζεται χερσαία γέφυρα προς τη Γάζα, και όχι για τους Σιωνιστές».

Άλλοι κυμάτιζαν παλαιστινιακές σημαίες και κατήγγειλαν το Ισραήλ για τη «γενοκτονία κατά του λαού της Γάζας».

Οι διαδηλωτές έβαλαν επίσης στο στόχαστρο τη συνθήκη ειρήνης και εξομάλυνσης της Ιορδανίας με το Ισραήλ του 1994, γνωστή ως Συνθήκη Wadi Araba, με πολλούς να απαιτούν από την ιορδανική κυβέρνηση να τερματίσει τις συμφωνίες που διατηρεί με το Ισραήλ για το νερό και την ενέργεια.

Η θέση της Ιορδανίας στη χερσαία γέφυρα Ντουμπάι-Χάιφα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εισαγωγή φρέσκων φρούτων και λαχανικών στο Ισραήλ.

Αυτό έχει προκαλέσει την οργή των διαδηλωτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον ρόλο του Αμμάν σε τέτοιες εισαγωγές στο Ισραήλ, τη στιγμή που ο παλαιστινιακός πληθυσμός της πολιορκούμενης Γάζας πεινά και λιμοκτονεί.

Καμία αραβική κυβέρνηση που εμπλέκεται με τον χερσαίο διάδρομο Ντουμπάι-Χάιφα δεν έχει σχολιάσει δημοσίως το θέμα. Το Ισραήλ ωστόσο σπεύδει να τονίσει τη σημασία του χερσαίου διαδρόμου που το βοηθά να αποφύγει την Ερυθρά Θάλασσα.

Την Πέμπτη, η ισραηλινή υπουργός Μεταφορών Miri Regev εμφανίστηκε σε ένα βίντεο όρθια σε ένα από τα λιμάνια της Ινδίας με εμπορεύματα που προορίζονταν για το Ισραήλ.

«Βρισκόμαστε τώρα στο λιμάνι Mundra, το μεγαλύτερο λιμάνι της βόρειας Ινδίας», είπε. «Από εδώ, όλα αυτά τα φορτία πηγαίνουν στα Εμιράτα και από τα Εμιράτα στο Ισραήλ με χερσαία μέσα».

Ειδήσεις / Άρθρα