Εισαγωγή στην καμπάνια Apartheid Free Zone (AFZ)

Τι είναι η Apartheid Free Zone;

Εμπνευσμένη από τον αγώνα εναντίον του καθεστώτος απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, η καμπάνια Apartheid Free Zone (AFZ: Ζώνη Χωρίς Απαρτχάιντ) επιδιώκει να προάγει τη δημιουργία χώρων που δεν συνδέονται με το καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της αποικιοκρατίας από τους ισραηλινούς εποίκους και της στρατιωτικής κατοχής. Ως πολίτες θέλουμε να βεβαιώσουμε ότι οι χώροι στους οποίους συμμετέχουμε δεν συνεισφέρουν στη διατήρηση του καθεστώτος απαρτχάιντ, δεν επωφελούνται από τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν επηρεάζονται ή διαμορφώνονται από αυτά.

Τι σημαίνει να γίνεις AFZ;

Ένας οργανισμός ο οποίος θέλει να γίνει Apartheid Free Zone δεσμεύεται να απέχει από οποιοδήποτε είδους υποστήριξης ή βοήθειας στο ισραηλινό καθεστώς απαρτχάιντ. Αυτός ο σκοπός μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών και το είδος του χώρου. Για παράδειγμα, μπορείτε να γίνετε AFZ διακόπτοντας τις εμπορικές συναλλαγές με τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς ή τερματίζοντας τα συμβόλαιά σας με εταιρίες οι οποίες παρέχουν υποστήριξη στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ισραήλ, όπως η Cemex, η HP, G4S και η AXA. Μπορείτε να στηρίξετε το παλαιστινιακό κάλεσμα για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις (BDS) ή την Παλαιστινιακή Καμπάνια για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (PACBI).

Χτίζοντας συνεργασίες για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα

Το να γίνεις Apartheid Free Zone ισοδυναμεί σε μία ηθική δέσμευση στα ίσα δικαιώματα όλων των ανθρώπων και προωθεί τη δημιουργία χώρων έμπρακτης διεθνούς αλληλεγγύης, χωρίς ρατσισμό, διακρίσεις και κάθε μορφή επιβολής και καταπίεσης. Η καμπάνια για τη δημιουργία Apartheid Free Zones μπορεί επομένως να χτίσει κοινές πρωτοβουλίες ή να δημιουργήσει ευρύτερες συνεργασίες με άλλα κινήματα κοινωνικής δικαιοσύνης τα οποία προάγουν τις ίδιες ηθικές αξίες.

Ήδη, ακτιβιστές σε κοινότητες της Ισπανίας, της Νορβηγίας και του Βελγίου και άλλων χωρών της Ευρώπης καλούν δήμους, καταστήματα, εστιατόρια, δημοτικά κέντρα, επιχειρήσεις, συνδικαλιστικά όργανα και άλλες πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις να ανακηρυχθούν Apartheid Free Zones.

Οι χώροι που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αποκτούν το αυτοκόλλητο με το σήμα του Apartheid Free Zone και όσοι το επιθυμούν μπορούν να συμπεριληφθούν στο χάρτη που παρουσιάζει τις AFZ σε όλο τον κόσμο.

Ας ξεκινήσουμε και εμείς!


Πληροφορίες – Αιτήσεις συμμετοχής:

 • Η καμπάνια Apartheid Free Zone (AFZ) στο διεθνές κίνημα BDS
 • Αν είστε κατάστημα και ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στην καμπάνια Apartheid Free Zone (AFZ), συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής στην AFZ και αποστείλτε την στο BDS Greece, μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας σας.
 • Αν είστε καλλιτεχνική ομάδα ή χώρος και ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στην καμπάνια Apartheid Free Zone (AFZ), συμπληρώστε την δήλωση πολιτιστικών AFZ και αποστείλτε την στο BDS Greece, μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας σας.
 • Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, πληροφορία ή ερώτηση, αλλά και την αποστολή των παραπάνω εντύπων, επικοινωνήστε μέσω e-mail με το BDS Greece.

Παλαιστίνη: Eποικιστική Αποικιοκρατία, Σιωνισμός και Κίνημα BDS

Το BDS Greece, η ελληνική πρωτοβουλία του διεθνούς κινήματος για το μποϊκοτάζ του κράτους του Ισραήλ, προσκαλεί στην Ελλάδα τον διακεκριμένο Ισραηλινό ιστορικό Ilan Pappé (Ιλάν Παπέ) και την διεθνούς φήμης Παλαιστίνια ποιήτρια, ακαδημαϊκό, μέλος της παλαιστινιακής εθνικής επιτροπής BDS (BNC) και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Rafeef Ziadah (Ραφίφ Ζιαντά), την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου στις 19:30, στο κτίριο της Νομικής Αθηνών, αμφιθέατρο Παπαρρηγοπούλου (είσοδος από Σόλωνος 57).

Στις ομιλίες τους με τίτλο «Παλαιστίνη: Εποικιστική αποικιοκρατία, σιωνισμός και κίνημα BDS» θα  αναφερθούν στις τελευταίες εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη, το «κυνήγι μαγισσών» εναντίον όσων στέκονται αλληλέγγυοι στον Παλαιστινιακό λαό αλλά και την τεράστια απήχηση που γνωρίζει το κίνημα BDS σε όλο τον κόσμο. Στην συζήτηση θα εξεταστεί ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον αντι-σιωνισμό και τον αντι-σημιτισμό και γιατί η ταύτιση των δυο, που επιχειρείται από αρκετές κυβερνήσεις, αποτελεί απειλή για τις εβραϊκές και παλαιστινιακές κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Ο Ilan Pappé είναι καθηγητής ιστορίας και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παλαιστινιακών Σπουδών, στο πανεπιστήμιο του Έξετερ. Εμβληματική μορφή του ρεύματος των «Νέων Ιστορικών» άσκησε δριμεία κριτική στην επίσημη αφήγηση και εδραιωμένες  αντιλήψεις για την αποικιοκρατία στον αραβικό κόσμο και το ρόλο του Ισραήλ σε αυτή. Το ελληνικό και το διεθνές κοινό τον έχουν γνωρίσει από βιβλία του όπως:  “Ιστορία της σύγχρονης Παλαιστίνης”, “The Making of the Arab-Israeli Conflict, 1947-1951” (“H δημιουργία της αραβο-ισραηλινής διένεξης, 1947-1951”), και “The Ethnic Cleansing of Palestine” (“Η εθνοκάθαρση στην Παλαιστίνη”).

Η Rafeef Ziadah είναι ποιήτρια, ακαδημαϊκός και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γεννημένη στο Λίβανο, από οικογένεια Παλαιστίνιων προσφύγων έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο μετατρέποντας τις εμπειρίες της από το ρατσισμό και τις διώξεις του λαού της σε γνωστά ποιήματα όπως το Hadeel, και καλλιτεχνικά δρώμενα. Έχει συνεργαστεί με ορισμένους από τους σημαντικότερους Παλαιστίνιους καλλιτέχνες της εποχής της ενώ έργα της έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλα φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη.

facebook event: https://www.facebook.com/events/424889461746421/

Aθλητικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ: Ποδόσφαιρο

Η βρετανική πρωτοβουλία Red Card Israeli Racism παρουσιάζει μια αναφορά στη σημασία του μποϊκοτάζ του Ισραήλ στο τομέα του ποδοσφαίρου και των προσπαθειών της Παλαιστινιακής Ομοσπονδίας να καταστεί το Ισραήλ υπόλογο για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων.

Η AXA συνένοχη στα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ

Γαλλία, Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS (BNC)

Η γαλλική ασφαλιστική εταιρεία AXA συνένοχη στα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ

Διεθνής συμμαχία ζητά από την AXA να αποσύρει τις επενδύσεις της από εταιρείες που παραβιάζουν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 8 Ιουλίου 2019, το Αμερικανικό Παρατηρητήριο Εταιρειών SumOfUs τεκμηριώνει ότι ο γαλλικός ασφαλιστικός κολοσσός AXA διατηρεί επενδύσεις άνω των 90 εκατομμυρίων δολαρίων στις πέντε μεγαλύτερες ισραηλινές τράπεζες και την μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής όπλων του Ισραήλ, την Elbit Systems. Όλες οι εταιρείες είναι άμεσα εμπλεκόμενες σε εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό.

Μια διεθνής συμμαχία που όλο και μεγαλώνει ανταποκρίθηκε στα ευρήματα της έκθεσης σήμερα καλώντας για νέες κινητοποιήσεις και ξεκινώντας μια διαδικτυακή καμπάνια μέσω της οποίας αναμένεται να αποσταλούν χιλιάδες email στον CEO της AXA, ζητώντας από την εταιρεία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να αποσύρει τις επενδύσεις της από τις συνυπαίτιες ισραηλινές εταιρείες.

Η νέα έκθεση της οργάνωσης SumOfUs Axa: Financing War Crimes, αναφέρεται λεπτομερώς στις επενδύσεις της AXA στις ισραηλινές τράπεζες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της επιχείρησης παράνομων εποικισμών του Ισραήλ, καθώς και στην Elbit Systems που αποκομίζει κέρδη από την παροχή οπλισμού στο στρατό του Ισραήλ. Μια θυγατρική της AXA, η AXA IM, απέσυρε πρόσφατα τις επενδύσεις της από την Elbit Systems, ωστόσο μια άλλη θυγατρική της AXA, η AXA Equitable Holdings διατηρεί ακόμα επενδύσεις στην Elbit. Το Δεκέμβριο του 2018, η HSBC απέσυρε τις επενδύσεις της από την Elbit Systems, έπειτα από διαμαρτυρίες προοδευτικών βρετανικών οργανώσεων.

Η έκθεση της SumOfUs

Η έκθεση της SumOfUs αναφέρει πως «Όσο αυτές οι εταιρείες στηρίζουν την εξάπλωση, την κατασκευή και τη διατήρηση των παράνομων ισραηλινών εποικισμών και των σχετικών υποδομών, πέρα από την παράνομη χρήση ένοπλης βίας κατά των Παλαιστινίων, οι επενδύσεις της AXA την καθιστούν συνένοχη για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, και πιθανώς ένοχη για την παραβίαση του γαλλικού δικαίου και σίγουρα αντίθετη με τις επενδυτικές πολιτικές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της».

Η Ιμέν Χαμπίμπ, συντονίστρια του BDS France και ηγετικό μέλος της συμμαχίας «Stop AXA Assistance to Israeli Apartheid», δήλωσε τα εξής:

«Το Ισραήλ μπορεί να διατηρεί το καθεστώς κατοχής και απαρτχάιντ επί του παλαιστινιακού λαού μόνο με τη στήριξη κυβερνήσεων και εταιρειών, όπως η AXA. Όσο η AXA διατηρεί τις επενδύσεις της σε αυτές τις ισραηλινές τράπεζες και την Elbit Systems, θα εντείνονται οι κινητοποιήσεις της διευρυνόμενης διεθνούς συμμαχίας μας. Με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, με τη συνενοχή της ΕΕ, να σχεδιάζουν την υπονόμευση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων για δικαιοσύνη, ελευθερία και αυτοδιάθεση, είναι ακόμα πιο κρίσιμο, συμμαχίες της κοινωνίας των πολιτών με αρχές, να καθιστούν τις συνένοχες εταιρείες υπόλογες».

Το τελευταίο έτος, η συμμαχία «Stop AXA Assistance to Israeli Apartheid» διευρύνθηκε και τώρα συμπεριλαμβάνει πρωτοβουλίες από εννέα χώρες της Ευρώπης και τον αραβικό κόσμο. Η συμμαχία έχει διοργανώσει ημέρες συντονισμένων διαμαρτυριών έξω από τα γραφεία της AXA, μια συγκέντρωση έξω από την ετήσια συνέλευση της AXA στο Παρίσι και άλλες δράσεις.

Η Αλίς Σαμσόν Εσταπέ, συντονίστρια της Παλαιστινιακής Εθνικής Επιτροπής BDS στην Ευρώπη, δήλωσε:

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα έπρεπε να προστατεύουν ζωές. Αντίθετα, η AXA αποκομίζει κέρδη από την καταστροφή παλαιστινιακών ζωών και περιουσιών. Η παλαιστινιακή Κοινωνία των Πολιτών έχει απευθύνει έκκληση στις εταιρείες να σταματήσουν τη συνένοχη συνεργασία τους με εταιρείες που εμπλέκονται ευθέως στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Προκειμένου να τηρεί τις υποχρεώσεις της περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου, η AXA οφείλει να αποσύρει τις επενδύσεις της και να ακολουθήσει το παράδειγμα επενδυτών όπως η Πρεσβυτεριανή Εκκλησία των ΗΠΑ, η Ενιαία Εκκλησία Μεθοδιστών (UMC), το ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο PGGM και κυβερνήσεων, όπως της Νορβηγίας, του Λουξεμβούργου και της Νέας Ζηλανδίας.

Οι πέντε ισραηλινές τράπεζες στις οποίες διατηρεί επενδύσεις η AXA – Bank Hapoalim, Bank Leumi, Mizrahi Tefahot, Israel Discount Bank και First International Bank of Israel – όλες παρέχουν «άμεση και ουσιώδη» στήριξη στη διαιώνιση και την εξάπλωση των παράνομων ισραηλινών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, σύμφωνα με εκθέσεις του Human Rights Watch και της ισραηλινής ερευνητικής οργάνωσης Who Profits.

Η Elbit Systems κατασκευάζει πυρομαχικά διασποράς που έχουν απαγορευτεί βάσει του διεθνούς δικαίου και βόμβες λευκού φωσφόρου, οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά του άμαχου πληθυσμού των Παλαιστινίων. Η εταιρεία κατασκευάζει επίσης drones που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων στην πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας και παρέχει τεχνολογίες για το ισραηλινό τείχος του απαρτχάιντ που είναι παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Στην έκθεσή της, η SumOfUs αναφέρει ότι οι επενδύσεις της AXA στις πέντε ισραηλινές τράπεζες και την Elbit Systems αυξήθηκαν από τα 66 εκ. δολάρια το 2019 στα 91 εκ. δολάρια το 2019, παρά το γεγονός ότι η AXA IM (Investment Managers) απέσυρε τις επενδύσεις της από την Elbit Systems.

«¡Yallah! ¡Yallah!: Ποδόσφαιρο, Πάθος και Αντίσταση!» σε πρώτη προβολή

Το BDS Greece σε συνεργασία με την New Star παρουσιάζουνουν σε πρώτη πανελλήνια προβολή την ταινία για την Παλαιστίνη «¡Yallah! ¡Yallah!: Ποδόσφαιρο, Πάθος και Αντίσταση!» των Αργεντινών σκηνοθετών και παραγωγών Fernando Romanazzo και Cristian Pirovano.

Επτά άτομα και οι καθημερινές τους προσπάθειες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της ζωής στην σημερινή Παλαιστίνη. Οι λεπτομέρειες της καθημερινής τους ζωής, οι σχέσεις και η συνύπαρξη τους μας φέρνουν κοντά σε μια ιστορία ποδοσφαίρου, πάθους και αντίστασης.

Η ταινία, πρώτη επίσημη συμπαραγωγή Αργεντινής και Παλαιστίνης, έχει προβληθεί σε περισσότερες από 100 πόλεις και πάνω από 10 χώρες παγκοσμίως και έχει βραβευτεί σε πολυάριθμα φεστιβάλ κινηματογράφου σε Λατινική Αμερική και Ευρώπη. Στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 η Cineplexx Ltd., η μεγαλύτερη εταιρεία διανομής στην Αυστρία, απαγόρευσε την πρεμιέρα της ταινίας στην Αυστρία γιατί θεωρήθηκε ότι ασκεί κριτική στο Ισραήλ.

Η ταινία θα προβάλλεται στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης STUDIO Αρτ Σινεμά (Σταυροπούλου 33, Αθήνα) από την Κυριακή 27 Οκτωβρίου έως το Σάββατο 2 Νοεμβρίου και αποτελεί μέρος του προγραμματισμού των εκδηλώσεων του BDS Greece για τον χειμώνα 2019/2020. Στην πρεμιέρα της, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στις 20:00, θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο σκηνοθέτης Cristian Pirovano. Η είσοδος για ολες τις ημέρες και προβολές θα κοστίζει 5€.

Το BDS (Boycott, Divest, Sanction: Μποϊκοτάζ, Απόσυρση επενδύσεων, Κυρώσεις) είναι ένα διεθνές μη βίαιο κίνημα, αντίπαλο προς κάθε μορφή ρατσισμού (συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού) το οποίο στρέφεται ενάντια σε επίσημους θεσμούς και κρατικές ή επιχειρηματικές επιλογές και επ’ ουδενί ενάντια σε πρόσωπα ή ταυτότητες.

Απολογισμός δράσης πρώτου οκταμήνου

Το Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων, Κυρώσεις (BDS) είναι ένα παλαιστινιακό κίνημα για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα. Το BDS υποστηρίζει την απλή αρχή ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με την υπόλοιπη ανθρωπότητα.

Το Ισραήλ καταλαμβάνει και αποικίζει την παλαιστινιακή γη, κάνει διακρίσεις εναντίον των παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ και αρνείται στους παλαιστίνιους πρόσφυγες το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Εμπνευσμένη από το νοτιοαφρικανικό κίνημα κατά του απαρτχάιντ, η έκκληση του BDS προτρέπει για δράση έτσι ώστε να πιεστεί το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

Το BDS είναι ένα ζωντανό παγκόσμιο κίνημα αποτελούμενο από συνδικάτα, ακαδημαϊκούς συλλόγους, εκκλησίες και λαϊκές κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο. Έντεκα χρόνια από την έναρξή του, το BDS έχει σημαντικό αντίκτυπο και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη διεθνή υποστήριξη στο ισραηλινό απαρτχάιντ και την αποικιοκρατία. Είναι ένα κίνημα αντίπαλο προς κάθε μορφή ρατσισμού (συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού) το οποίο στρέφεται ενάντια σε επίσημους θεσμούς και κρατικές ή επιχειρηματικές επιλογές και επ’ ουδενί ενάντια σε πρόσωπα ή ταυτότητες. Στηρίζεται στη διαπίστωση ότι το παλαιστινιακό ζήτημα παραμένει ένα από τα πιο επείγοντα προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πλανήτη και διαιωνίζεται με ευθύνη και όσων κυβερνήσεων και οργανισμών συμπράττουν με το κράτος του Ισραήλ.

Απολογισμός δράσης πρώτου 8μήνου του BDS Greece

Το BDS Greece ξεκίνησε την δράση του στις αρχές του 2019 ύστερα από την επιτυχημένη διακίνηση ενός κειμένου συλλογής υπογραφών από πανεπιστημιακούς κι ερευνητές/ριες στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο για το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ. Οι περίπου 100 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν άνοιξαν τον δρόμο για την δημιουργία του ελληνικού τμήματος του διεθνούς κινήματος BDS (μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων, κυρώσεις). Έτσι, τον Γενάρη του 2019 πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνάντηση του BDS Greece. Σκοπός ήταν ο συντονισμός δράσης κι ενημέρωσης σχετικά με το BDS, η ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας με το διεθνές κίνημα καθώς και η συνεργασία με αυτό όπου είναι εφικτό. 

Καμπάνια Eurovision

Με αφορμή την διοργάνωση της Eurovision 2019 στο Τελ Αβίβ ως BDS Greece κυκλοφορήσαμε κείμενο συλλογής υπογραφών από καλλιτέχνες καλώντας σε απόσυρση της ελληνικής συμμετοχής από το φετινό διαγωνισμό, το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 200 υπογραφές. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι υπέγραψαν το κείμενο και πήραν θέση στο ζήτημα.

Το BDS Greece διοργάνωσε μια αντι-συναυλία αλληλεγγύης με τον τίτλο “Φέτος δεν πάμε Eurovision – ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ”. Στο τελικό πρόγραμμα χώρεσαν δυστυχώς πολύ λιγότεροι καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα σε σχέση με όσους ζήτησαν να συμμετάσχουν. Θέλουμε ωστόσο να ευχαριστήσουμε το ίδιο κι αυτούς που συμμετείχαν και όσους δήλωσαν επιθυμία να συμμετάσχουν όπως επίσης και τους εκατοντάδες φίλους και φίλες του BDS που ήρθαν στην εκδήλωση.

Μια εβδομάδα αργότερα, το BDS Greece συνδιοργάνωσε στην Λαμπηδόνα γλέντι με μουσικά σχήματα από το χώρο της ρεμπέτικης, λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής σκηνής. Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία και πρόταση των ίδιων των μουσικών στο BDS Greece. Σκοπός τους ήταν να στήσουν μια μαζική γιορτή για να εκφράσουν ότι το σόου της Eurovision δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να ξεπλύνει εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας. Ευχαριστούμε ένθερμα όλους κι όλες τις μουσικούς και τους καλλιτέχνες εκείνης της βραδιάς.

Στα πλαίσια της αυτοοργανωμένης δράσης για το BDS, συνελεύσεις και συλλογικότητες από διάφορα σημεία της Ελλάδας ζήτησαν κι εκείνες να διοργανώσουν με δική τους πρωτοβουλία και την στήριξη του BDS Greece αντίστοιχες δράσεις/συναυλίες, κάτι που συνέβη σε Αθήνα (Ζωγράφου), Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Ευχαριστούμε τα σχήματα κι ελπίζουμε σε στενότερη συνεργασία στο άμεσο μέλλον.

Στην αρχή της καμπάνιας απευθυνθήκαμε στον Ρότζερ Γουότερς, μια εμβληματική μουσική μορφή και υπέρμαχο του αγώνα των Παλαιστινίων. Του ζητήσαμε να στείλει το δικό του μήνυμα στην Κατερίνα Ντούσκα, εκπρόσωπο της Ελλάδας στον διαγωνισμό, να τολμήσει να αποσυρθεί από την Eurovision. Ο Γουότερς αποδέχτηκε άμεσα την πρόσκληση, ωστόσο η Κατερίνα Ντούσκα αρνήθηκε να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό.

Γενικά, ωστόσο, θεωρούμε ότι η καμπάνια μας για τη Eurovision έδωσε την ευκαιρία να ξανανοίξει το Παλαιστινιακό ζήτημα με μαζικούς όρους δημόσιας συζήτησης στην κοινωνία. Η διάδοση του μηνύματος του Γουότερς, οι συναυλίες, τα δελτία τύπου, οι δημόσιες συζητήσεις, έστρεψαν τα βλέμματα στην Παλαιστίνη και θύμισαν ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί την τέχνη για να κυκλοφορήσει μια εξωραϊσμένη εικόνα ενός ανεκτικού κράτους, τη στιγμή που αρνείται βασικά δικαιώματα στους Παλαιστίνιους, συνεχίζει την κατοχή και αποκλείει την επιστροφή των προσφύγων.

Καλλιτεχνικό μποϊκοτάζ

Σε συνέχεια του καλλιτεχνικού μποϊκοτάζ και ταυτόχρονα με την διοργάνωση της Eurovision, το BDS Greece έκανε έκκληση και προς τον Λεωνίδα Καβάκο να ακυρώσει τις εμφανίσεις του με την Φιλαρμονική του Ισραήλ, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν και δύο (2) επιστολές από τον βιολιστή Λοράνς Ντρέιφους και τον συνθέτη Ρέιμοντ Ντιν. Επίσης, τον Αύγουστο του 2019, το BDS Greece απηύθυνε έκκληση προς τις καλλιτέχνιδες Ίλια Πατάπη (Iotaphi), Μαριλένα Ορφανού, Μαρία Χατζάκου και Τζίνα Δημακοπούλου (Someone Who Isn’t Me), να αποσυρθούν από την διοργάνωση Pop-Kultur 2019 που διεξήχθη στο Βερολίνο. Οι εκκλήσεις μας απορρίφθηκαν. Ωστόσο, έχουμε σκοπό την συνέχιση της ενημέρωσης σχετικά με την σημασία του καλλιτεχνικού μποϊκοτάζ και την ενεργοποίηση ακόμα περισσότερων καλλιτεχνών στον σκοπό αυτό.

Ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή του κειμένου, το κείμενο υπογραφών έχει ήδη συγκεντρώσει 100 υπογραφές από πανεπιστημιακούς/ές, ερευνητές κι ερευνήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε την καμπάνια ανάδειξης του ρόλου των ισραηλινών πανεπιστημιακών και ερευνητικών θεσμών στην κατοχή της Παλαιστίνης και την λειτουργία ενός συστήματος απαρτχάιντ στο εσωτερικό του. Στα πλαίσια αυτά, επόμενες κινήσεις αφορούν δημόσιες εκδηλώσεις με διεθνείς καλεσμένους από πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Απόσυρση της ΣΤΑΣΥ από τον διαγωνισμό για το τραμ

Τέλος, αναφορικά με τις δράσεις του BDS Greece στο κομμάτι της Απόσυρσης Επενδύσεων, θεωρούμε ότι συμβάλλαμε με ενημέρωση από πλευράς μας και στο μέτρο των δυνάμεων μας στο να καρποφορήσει η προσπάθεια απόσυρσης της ελληνικής κοινοπραξίας ΣΤΑΣΥ & ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ από τον διαγωνισμό για την κατασκευή ελαφρού τραμ στην Ιερουσαλήμ. Οι εταιρείες με ανακοίνωση τους δημοσιοποίησαν την πρόθεση τους να μην συμμετάσχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού, όπως άλλωστε έπραξαν κι άλλες ευρωπαϊκές και διεθνείς κοινοπραξίες υπό την πίεση των κινημάτων BDS και των συνδικάτων εργαζομένων.

Παρουσία σε Φεστιβάλ

Το BDS Greece βρέθηκε στο 22ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας που διοργανώθηκε στο Πάρκο Γουδή, 28-30 Ιουνίου 2019, με παρουσία και τις τρεις ημέρες του φεστιβάλ, κατά το οποίο έγιναν ουσιαστικές επαφές τόσο με τους επισκέπτες του χώρου, όσο και με συγγενείς οργανώσεις από τα κάτω που στηρίζουν τον αγώνα των Παλαιστινίων. Στο τραπεζάκι, πέρα από το έντυπο υλικό, υπήρχε διαθέσιμη λίστα για προσθήκη στο newsletter, καθώς και μπλουζάκια με το λογότυπο του BDS Greece.

Οικονομικός απολογισμός

Σε ότι αφορά στον οικονομικό απολογισμό, το BDS Greece συγκέντρωσε από τις δράσεις του μέχρι σήμερα (συναυλίες, εκδηλώσεις, κουτί ενίσχυσης, συνεισφορές μελών και συμμετοχή σε φεστιβάλ) συνολικά το ποσό των 955€, εκ των οποίων τα 715€ έχουν δοθεί για να καλύψουν έξοδα εκδηλώσεων, την δημιουργία έντυπου υλικού καθώς και οργανωτικά έξοδα (π.χ. ιστοσελίδα), ενώ το υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί, μαζί με μελλοντικά έσοδα, για την διοργάνωση επόμενων εκδηλώσεων και ομιλιών.

Επόμενα βήματα

Το BDS Greece καλεί όλους και όλες να ενημερωθούν για την κατάσταση στην Παλαιστίνη, να δράσουν τοπικά και να αγκαλιάσουν το διεθνές μη βίαιο κίνημα που ξεκίνησε μετά το κάλεσμα της παλαιστινιακής κοινωνίας πολιτών. Από την μεριά μας θα συνεχίσουμε την δράση μας και κατά διαστήματα θα παρουσιάζουμε παρόμοιους απολογισμούς με αποδέκτη τον κόσμο που το ακολουθεί και το παρακολουθεί. Το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις σχετικά με επόμενες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Έκκληση για απόσυρση από το Pop-Kultur Berlin Festival 2019

Ανοιχτή επιστολή από το BDS Greece προς τις καλλιτέχνιδες από την Ελλάδα να αποσυρθούν από την διοργάνωση Pop-Kultur Berlin Festival 2019


ΠΡΟΣ: Ίλια Πατάπη (Iotaphi) – Μαριλένα Ορφανού, Μαρία Χατζάκου, Τζίνα Δημακοπούλου (Someone Who Isn’t Me)

Αγαπητές Ιλια, Μαριλένα, Μαρία και Τζίνα,

Με την παρούσα επιστολή το BDS Greece επιθυμεί να σας μεταφέρει το κάλεσμα της παλαιστινιακής κοινωνίας αλλά και χιλιάδων πολιτών του Ισραήλ να αποσυρθείτε από την φετινή διοργάνωση Pop-Kultur Berlin Festival 2019, η οποία πραγματοποιείται με την στήριξη και προώθηση της πρεσβείας του Ισραήλ στην Γερμανία. Σας καλούμε να αναγνωρίσετε κι εσείς ότι η η στήριξη στο φεστιβάλ γίνεται στα πλαίσια της προσπάθειας του ισραηλινού κράτους να ξεπλύνει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει καθημερινά ενάντια στους Παλαιστίνιους και τις Παλαιστίνιες.

Κατά τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις του Pop-Kultur Berlin Festival, δεκατέσσερις (14) καλλιτέχνες από έξι διαφορετικές χώρες αποφάσισαν να αποσυρθούν, όπως ακριβώς θα έπρατταν από οποιαδήποτε διοργάνωση θα πραγματοποιούταν στην Γερμανία με την στήριξη του καθεστώτος της Νότιας Αφρικής κατά την περίοδο του Άπαρτχαϊντ. Ένα αντίστοιχο καθεστώς Άπαρτχαϊντ αποτελεί το κράτος του Ισραήλ, στο οποίο οι διακρίσεις ενάντια στους Παλαιστίνιους αποτελούν επίσημο νόμο και στο οποίο ο πρωθυπουργός Νετανιάχου υποσχέθηκε πρόσφατα πως θα προσαρτήσει την Δυτική Όχθη.

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ προσπαθεί μέσω της στήριξης του σε καλλιτεχνικά γεγονότα να ξεπλύνει τα εγκλήματα πολέμου που πραγματοποιεί, αλλά και να αποσιωπήσει το γεγονός πως φιμώνει την παλαιστινιακή τέχνη και τον πολιτισμό απαγορεύοντας εκδηλώσεις, κλείνοντας κινηματογράφους και εμποδίζοντας την μετακίνηση των παλαιστίνιων καλλιτεχνών. Παρά τον μανδύα ενός δημοκρατικού κράτους υπέρ της διαφορετικότητας που προσπαθεί να προωθήσει στην πραγματικότητα καταπιέζει την διαφορετικότητα των ίδιων των πολιτών του Ισραήλ.

Η διοργάνωση του Pop-Kultur έχει κατά το παρελθόν ξεκαθαρίσει σε πολλές περιπτώσεις πως δεν προτίθεται να εναντιωθεί στην στήριξη της πρεσβείας του Ισραήλ στο φεστιβάλ, επιτιθέμενη στο διεθνές κίνημα για Μποϊκοτάζ-Απόσυρση Επενδύσεων-Κυρώσεις (BDS) με βαρείς κι απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. Κατά αυτό τον τρόπο έχει αποφασίσει να σταθεί στο πλάι των ρατσιστικών επιλογών του κράτους του Ισραήλ κι απέναντι στο διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ανακοινώσεις της Διεθνούς Αμνηστείας και τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε.

Ως BDS Greece και μέλος του διεθνούς κινήματος BDS σας καλούμε να λάβετε θέση ενάντια στον ρατσισμό, την καταπίεση και τις αποικιοκρατικές επιλογές του κράτους του Ισραήλ και να αποσυρθείτε από την διοργάνωση Pop-Kultur Berlin Festival 2019. Αν αποσυρθείτε θα γίνετε μέρος του παγκόσμιου κινήματος πίεσης στο ισραηλινό απαρτχάιντ μαζί με καλλιτεχνες διεθνούς φήμης. Ως BDS Greece σας καλούμε να συνταχθείτε με το κάλεσμα της παλαιστινιακής κοινωνίας και να λάβετε μέρος στην διεθνή καμπάνια.

Απόσυρση ΣΤΑΣΥ & ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ από τον διαγωνισμό για το τραμ στο Ισραήλ

Πολύ μεγάλης πολιτικής σημασίας νίκη αποτελεί η απόφαση των ελληνικών εταιρειών ΣΤΑΣΥ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να μην συμμετάσχουν στη τελική φάση του διαγωνισμού που προκήρυξε η Ισραηλινή κυβέρνηση για την κατασκευή και επέκταση γραμμών τραμ που συνδέουν  παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη με την Ιερουσαλήμ.

Η απόφαση μη συμμετοχής έρχεται ύστερα από σειρά αποχωρήσεων μεγάλων ευρωπαϊκών και διεθνών εταιρειών, που έγινε μετά από συνεχή πίεση συνδικάτων, πολιτικών κομμάτων και του διεθνούς κινήματος BDS, τα οποία κατήγγειλαν τη συνεργασία με το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ. Λειτούργησε επίσης η ανησυχία των εταιρειών για τις νομικές επιπτώσεις λόγω εμπλοκής τους σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που συνδέονται με το σχεδιαζόμενο τραμ.

Στην Ελλάδα, ενώσεις εργαζομένων, οργανώσεις για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, συλλογικότητες αλληλεγγύης και πολιτικά κόμματα της αριστεράς εντός και εκτός του κοινοβουλίου καταδίκασαν έμπρακτα την απόφαση των δυο εταιρειών αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετέχει στο διαγωνισμό με την δημόσια εταιρία ΣΤΑΣΥ.

Η εξέλιξη αποδεικνύει την τεράστια σημασία που έχει η απόσυρση επενδύσεων, το μποϊκοτάζ και οι κυρώσεις (το κίνημα BDS) εναντίον του κράτους του Ισραήλ σαν μοχλός πίεσης για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Επίσης ανάγκασε την Ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, ενοχλημένη σφόδρα, να προβεί σε μια πρωτοφανή ανακοίνωση για πρεσβεία, ότι η απόσυρση των δύο ελληνικών εταιριών από το έργο οφείλεται σε «τεχνικούς λόγους» και όχι σε πολιτικούς, παραλείποντας να αναφέρει ότι οι περισσότερες εταιρείες έχουν ήδη αποσυρθεί από το διαγωνισμό.

Λίγες ημέρες μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Ισραήλ να μετατρέψει το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision σε προπαγανδιστικό εργαλείο για τη συγκάλυψη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, η κυβέρνηση Νετανιάχου δέχεται ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα από τις διεθνείς πρωτοβουλίες για το μποϊκοτάζ του κράτους του Ισραήλ.

Ρεμπέτικο γλέντι την Κυριακή 12 Μαΐου στην Λαμπηδόνα

Φέτος δεν πάμε Eurovision – ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Μια γιορτή αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό με ρεμπέτικη, λαϊκή και παραδοσιακή μουσική

Μετά τη συναυλία της Κυριακής 5 Μάη στο Gagarin ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την Κυριακή 12 Μάη στην Λαμπηδόνα.

Μουσικά σχήματα από το χώρο της ρεμπέτικης, λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής σκηνής με όπλο το τραγούδι,τη μουσική και την δύναμη της ομάδας στήνουν μια γιορτή για να εκφράσουν ότι το σόου της Eurovision δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να ξεπλύνει εγκλήματα.

Καλούμε την ελληνική συμμετοχή να μην λάβει μέρος στον φετινό διαγωνισμό, ο οποίος έχει γίνει κομμάτι της επίσημης στρατηγικής του Ισραήλ για να παρουσιάσει “το καλό πρόσωπο του” και να αποσπάσει την προσοχή από τη συνεχιζόμενη κατοχή της Παλαιστίνης.

Η παλαιστινιακή κοινωνία έχει απευθύνει έκκληση προς τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU), τα συμμετέχοντα κράτη, τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και το ευρύτερο κοινό να μποϊκοτάρουν τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2019.

Συμμετέχουν:

 • ΜΠΡΕ ΜΑΓΚΙΟΡΕ-ΕΛΒΙΡΑ ΚΟΥΡΤΕΣΗ
 • ΤΡΙΟ ΚΑΤΑΡΑ-ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΤΑΛΑΜΗ
 • ΜΠΑΜ
 • ΑΡΜΑΝΙΑΚ
 • ΑΜΑΛΓΑΜΑ
 • ΕΛΣΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ-ΜΑΙΗ ΑΓΓΕΛΑΚΗ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΙΤΣΑΚΗΣ
 • ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΩΝΙΑΣ- ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΜΠΑΣΑΚΑΡΟΥ
 • ΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ-ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΝΤΕΡΗΣ-ΖΑΜΠΕΛΑ ΓΑΛΑΝΟΥ
 • ΟΛΙΝΑ ΓΕΩΡΓΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΙΚΕΛΑ ΑΙΖΕΝΣΤΑΙΝ-ΙΑΣΟΝΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΤΟΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΖΕΑΣ
 • ΑΥΓΕΡΙΝΗ ΓΑΤΣΗ
 • ΣΟΦΙΑ ΜΕΡΜΗΓΚΑ
 • ΜΑΡΙΑ ΠΛΟΥΜΗ

Είσοδος ελεύθερη

Κάλεσμα για ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ

Οι υπογράφοντες και υπογράφουσες πανεπιστημιακοί, ερευνητές κι ερευνήτριες, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις συνεχιζόμενες ισραηλινές παραβιάσεις των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και κάνουμε έκκληση για γενικό μποϊκοτάζ των ισραηλινών ακαδημαϊκών θεσμών που συνεργάζονται σε αυτές τις παραβιάσεις.

Διακινούμε το κείμενο αυτό προς συλλογή υπογραφών από συναδέλφισσες και συνάδελφους σε πανεπιστήμια κι ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού.

Εδώ και 12 χρόνια το Ισραήλ διατηρεί μία παράνομη πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας, περιορίζοντας την κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών μέσα και έξω από αυτή. Στη Δυτική Όχθη, οι Παλαιστίνιοι εκδιώκονται από τα εδάφη τους και στερούνται βασικά μέσα διαβίωσης, ενώ το Τείχος περιορίζει όχι μόνο την ελευθερία κίνησης αλλά και την εκπαίδευση. Οι πρόσφατες ψυχρές δολοφονίες δεκάδων άοπλων διαδηλωτών και εθελοντών νοσηλευτών στις «Πορείες της Επιστροφής» στην Γάζα είναι μια ακόμα υπενθύμιση ότι κυβερνήσεις και διεθνή ΜΜΕ δεν υποχρεώνουν το Ισραήλ να λογοδοτεί. Αυτές κι άλλες πολλές συνεχιζόμενες παραβιάσεις δεν θα πάψουν αν οι πολίτες σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο δεν κάνουμε αυτά στα οποία κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί έχουν αποτύχει.

Ως εργαζόμενες κι εργαζόμενοι ή συνεργαζόμενες και συνεργαζόμενοι με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη κατ’ αρχήν να αντιταχθούμε στις εκτεταμένες και συστηματικές παραβιάσεις του δικαιώματος στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση των Παλαιστινίων και στις δύο πλευρές των συνόρων. Οι παραβιάσεις έχουν διοικητικές, νομικές αλλά και πολεμικές εκφάνσεις. Οι ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν συστηματικά την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο Al Quds στην Ιερουσαλήμ, στο Αραβικό Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Τζενίν και στο Πανεπιστήμιο Birzeit κοντά στη Ραμάλα. Το καλοκαίρι του 2014, ισραηλινός εναέριος βομβαρδισμός κατέστρεψε μεγάλο μέρος του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Γάζας. Γενικότερα, το ισραηλινό κράτος προβαίνει σε διακρίσεις εις βάρος Παλαιστινίων φοιτητών στα ισραηλινά πανεπιστήμια και απομονώνει τον παλαιστινιακό ακαδημαϊκό χώρο, μεταξύ άλλων, για να εμποδίσει ξένους ακαδημαϊκούς να επισκέπτονται παλαιστινιακά ιδρύματα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Ανησυχούμε, επίσης, για τη μακρά ιστορία των κατασχέσεων των παλαιστινιακών αρχείων και την καταστροφή των βιβλιοθηκών και των ερευνητικών κέντρων.

Τα ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα συνεισφέρουν στην κατοχή και την καταπίεση των Παλαιστινίων. Το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, το Πανεπιστήμιο BarIlan, το Πανεπιστήμιο της Χάιφα, το Technion και το Πανεπιστήμιο BenGurion δήλωσαν δημοσίως την άνευ όρων στήριξή τους στον ισραηλινό στρατό. Επιπλέον, υπάρχουν στενές σχέσεις μεταξύ των ισραηλινών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και του στρατού, των υπηρεσιών ασφαλείας και της κυβέρνησης του Ισραήλ. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ εμπλέκεται άμεσα μέσω του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) στην ανάπτυξη του δόγματος Dahiya, το οποίο ενέκρινε ο ισραηλινός στρατός στις επιθέσεις του στο Λίβανο και στη Γάζα το 2006. Το δόγμα της Dahiya υποστηρίζει την εκτεταμένη καταστροφή των υποδομών και τη λεγόμενη «έντονη ταλαιπωρία» του άμαχου πληθυσμού ως μέσο για την υπόταξη οποιασδήποτε αντίστασης.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, ως κοινότητα ακαδημαϊκών – ερευνητών, που μελετούν και σχολιάζουν ζητήματα εξουσίας, καταπίεσης και πολιτισμικής ηγεμονίας έχουμε την ηθική ευθύνη να μιλάμε και να απαιτούμε λογοδοσία από το Ισραήλ και τις κυβερνήσεις μας που συνεργάζονται μαζί του. Ως κοινωνικοί επιστήμονες αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να συνταχθούμε με πανεπιστημιακούς από όλο τον κόσμο, που υποστηρίζουν την παλαιστινιακή έκκληση για μποϊκοτάζ στους ισραηλινούς πανεπιστημιακούς θεσμούς.

Αυτή η πρόσκληση αποτελεί μέρος μιας μακρόχρονης έκκλησης των παλαιστινιακών οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών για την ολοκληρωμένη εφαρμογή του λεγόμενου BDS (Boycott, Divestment, Sanctions) Mποϊκοτάζ, Aποεπενδύσεις, Kυρώσεις στο Ισραήλ και υποστηρίζεται από την Παλαιστινιακή Ομοσπονδία Πανεπιστημιακών Καθηγητών και Εργαζομένων (PFUUPE) και την Παλαιστινιακή Εκστρατεία για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (PACBI).

Ακολουθώντας τα βήματα του αυξανόμενου αριθμού πανεπιστημιακών ενώσεων, όπως η Αμερικανική Ένωση Ανθρωπολογίας, η Βρετανική Ενωση Καθηγητών, Η Πρωτοβουλία Ακαδημαϊκών από την Νότια Αφρική, κι άλλες ενώσεις πανεπιστημιακών ανά τον κόσμο, που ενέκριναν ψηφίσματα μποϊκοτάζ, καλούμε τους συναδέλφους πανεπιστημιακούς και ερευνητές να μποϊκοτάρουν τα ισραηλινά ακαδημαϊκά κι ερευνητικά ιδρύματα.

Πιστεύουμε ότι αυτό το μποϊκοτάζ είναι η μόνη μη βίαιη μορφή πίεσης που θα μπορούσε να πείσει το Ισραήλ να προβεί σε αλλαγές που θα δρομολογούσαν μια ειρηνική επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος. Η αλληλεγγύη με την παλαιστινιακή κοινωνία πολιτών συνεχίζει μια επιστημονική παράδοση υποστήριξης των αντι-αποικιακών αγώνων αλλά και των αγώνων υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η επιτυχημένη πρωτοβουλία μποϊκοτάζ για την άρση του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Ως εργαζόμενες κι εργαζόμενοι της ανώτατης εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας:

Δεσμευόμαστε να μη συνεργαστούμε στο πλαίσιο προγραμμάτων και εκδηλώσεων που αφορούν ισραηλινούς πανεπιστημιακούς κι ερευνητικούς φορείς. Η δέσμευσή μας αυτή επικεντρώνεται σε άρνηση συνεργασίας με φορείς που υποστηρίζουν το αποικιοκρατικό δόγμα του Ισραήλ και θα διαρκέσει μέχρις ότου αυτοί τερματίσουν την παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και σεβαστούν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Καλούμε το Ισραήλ:

– Να τερματίσει την παράνομη και απάνθρωπη πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας, την κατοχή όλων των αραβικών εδαφών που κατέλαβε τον Ιούνιο του 1967, να διαλύσει τους  εποικισμούς και τα τείχη.
– Να αναγνωρίσει τα θεμελιώδη δικαιώματα των Αραβοπαλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων Βεδουίνων της Negev, εκχωρώντας τους καθεστώς πλήρους ισότητας και ισονομίας.
– Να σεβαστεί, να προστατεύσει και να προωθήσει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων προσφύγων ώστε να καταστεί δυνατό να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις περιουσίες τους, όπως ορίζεται στο ψήφισμα 194 του ΟΗΕ.

Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση:

– Να τηρήσει αποστάσεις από το αποικιοκρατικό καθεστώς του Ισραήλ μέχρι την συμμόρφωσή του με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
– Να αναθεωρήσει τη στάση της σε κρίσιμες ψηφοφορίες διεθνών οργανισμών (βλ. την πρόσφατη στάση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει βέτο σε απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στους παράνομους εποικισμούς, καθώς και στην αρνητική της ψήφο σχετικά με την επικριτική απόφαση από την εκτελεστική επιτροπή της UNESCO).

 

Το τελικό κείμενο με τις υπογραφές θα σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στους αρχηγούς των κομμάτων, στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, στις πρεσβείες Ισραήλ και Παλαιστίνης, στις αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στις αντιπροσωπείες του ΟΗΕ στην Ελλάδα και θα δημοσιευθεί στον ελληνικό τύπο.

Για προσθήκη υπογραφής παρακαλούμε στείλτε όνομα, επώνυμο, ακαδημαϊκή ιδιότητα/ίδρυμα στο [email protected]


Υπογραφές (με αλφαβητική σειρά):

 • Θανάσης Αλεξίου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • Παύλος Αντωνιάδης, ΙΡΚΑΜ, Παρίσι
 • Λίλιαν Αντωνίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
 • Γιώργος Αραμπατζής, μαθηματικός, postdoc, ETH, Zurich
 • Ράνια Αστρινάκη, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
 • Εύη Βαζακίδου, Vrije University of Amsterdam
 • Λεωνίδας Βατικιώτης, ΣΕΠ, ΕλληνικόΑνοικτό Πανεπιστήμιο
 • Μαρία Βελιώτη, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
 • Λίνα Βεντούρα, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
 • Παντελής Βλάχας, Τεχνολογικό Ινστιτούτο Ζυρίχης (ΕΤΗ)
 • Αιμιλία Βουλβούλη, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 • Εύη Βουλγαράκη, Πισίνα ΕΚΠΑ
 • Νάντα Γαντούρ-Δεμίρη, Αμερικανικό ΠανεπιστήμιοΒηρυτού
 • Λεγαντής Γιαννέλος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
 • Κατερίνα Γιαννίση Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
 • Μαρία ΓιαννησοπούλουΠανεπιστήμιοΚρήτης
 • Χρήστος Γιοβανόπουλος, ερευνητής, Vrije Universiteit Amsterdam
 • Στράτος Γεωργούλας, ΠανεπιστήμιοΑιγαίου
 • Μαρία Γκασούκα,  Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • Στέλιος Γκιάλης Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • Διονύσης Γουβιάς, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • Δημήτρης Δαλάκογλου, Vrije Universiteit Amsterdam
 • Βασίλης Δαλκαβούκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
 • Μαρία Δουκακάρου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • Νίκος Ευστρατίου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 • Χρήστος Ζήσης, Universität Hamburg
 • Τίνα Ζορμπαλά, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • Γιώργος Καλλής, Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης
 • Αφροδίτη Καντσά, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • Νίκος Καπιτσίνης, Cardiff University, UK
 • Αύρα Καραφίλη, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • Κωνσταντής Καστρισιανάκης, Ανεξάρτητος ερευνητής
 • Κυριάκος Κατζουράκης Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ
 • Ζαμπία Κατσανεβάκη, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
 • Στυλιανός Κατσαούνης, Δρ. Παιδαγωγικής
 • Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 • Νικόλαος Κοντουδάκης, Charles Sturt University, NSW, Australia
 • Νικόλας Κοσματόπουλος, Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βηρυτού
 • Χαρά Κούκη, University of Durham
 • Πάνος Κουργιώτης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
 • Χρήστος Κουρούτζας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • Ελένη Κυτίνου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • Δέσποινα Λαλάκη, Πανεπιστήμιο της Πόλης της Νέας Υόρκης-CUNY
 • Γιώργος Λαμπρινίδης, postdoc, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 • Έλενα Λοϊζίδου, Βirkbeck College
 • Γιάννης Μαΐστρος, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
 • Ελένη Μαραγκουδάκη, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
 • Σπύρος Μαρκέτος, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
 • Εύχαρις Μάσχα, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
 • Χρυσούλα Μητσοπούλου, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
 • Μαρία Μοσκοφόγλου – Χιονίδου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • Αλεξάνδρα Μπαλάντινα, ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας
 • Τρύφωνας Μπαμπίλης, Ολλανδικό Ινστιτούτων Αθηνών
 • Αλέξης Μπένος, Καθηγητής ΑΠΘ
 • Κώστας Μπουγιούκος, Πανεπιστήμιο Paris Diderot
 • Πάνος Μπουρλέσσας, Università di Torino
 • Μαρία Νικολακάκη, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
 • Μαρίνα Πανταζοπούλου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, ΙΙΒΕΑΑ
 • Δημήτρης Παπαγεωργίου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • Ειρήνη Παπαδάκη, University of Edinburgh
 • Προκόπης Παπαστράτης, Πάντειο Πανεπιστήμιο
 • Μαρία Παραδείση, Πάντειο Πανεπιστήμιο
 • Δημήτρης Παρασκευόπουλος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • Δημήτριος Πασσάκος, Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών
 • Δημήτρης Πατέλης Αναπλ. Πολυτεχνείο Κρήτης
 • Μαρία Πενταράκη, Queen’s University Belfast
 • Διονύσιος Περδίκης, Νευρολογική Κλινική Πανεπ/κού Νοσοκομείου Charité, Βερολίνο
 • Δημήτρης Πετρόπουλος, ΤΕΙ Πελοποννήσου
 • Κρίστη Πετροπούλου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • Βαγγέλης Πισσίας, ΤΕΙ Αθηνών
 • Έφη Πλεξουσάκη, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • Τάκης Πολίτης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
 • Παρασκευάς Ποτηρόπουλος, Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας
 • Μαρία Σακελλάρη, University of Brighton
 • Δημήτρης Σερεμέτης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • Ξακουστή Σκυλλάκου, postdoc, Πανεπιστήμιο Πατρών
 • Μάνος Σπυριδάκης, Παν/μιο Πελοποννήσου
 • Σταύρος Σταυρίδης, Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
 • Ελένη Στεφάνου, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
 • Παναγιώτης Σωτήρης, ΣΕΠ, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
 • Αιμίλιος Τσεκένης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • Γιώργος Τσιμουρής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
 • Φωτεινή Τσιμπιρίδου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
 • Γιάννης Τσιουλάκης, Queen’s University Belfast
 • Τέλης Τύμπας, ΕΚΠΑ
 • Σεβαστή Φιλιππίδου, CEH, UK
 • Μαρία Φραγκάκη,  Πανεπιστήμιο Πατρών
 • Γιάννης Φραγκόπουλος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 • Χαρά Χαρσού, Πανεπιστήμιο του Οσλο
 • Αντώνης Χατζηκυριάκου, Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου
 • Δημοσθένης Χούπας, τμημα αρχιτεκτονων ΕΜΠ
 • Νίκος Χριστοφής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
 • Διονυσία Χρόνη, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
 • Μιχάλης Ψημίτης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Social Media

3,917ΥποστηρικτέςΚάντε Like
268ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
46ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Διαβάστε επίσης