Η γερμανική ένσταση κατά της λογοκρισίας

Άρθρο της Selma Stormyren Larsen ([email protected]), όπως δημοσιεύτηκε στη νορβηγική ηλεκτρονική έκδοση KlassenKampen.


Στις 10 Δεκεμβρίου 2020, εννέα κρατικά πολιτιστικά ιδρύματα της Γερμανίας εξέδωσαν μια δήλωση προειδοποίησης σχετικά με την δημόσια συζήτηση για το Ισραήλ. «Εάν επικρίνετε την κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη θα χαρακτηριστείτε ως αντισημίτης. Αυτό αποτελεί απειλή για την καλλιτεχνική και ακαδημαϊκή ελευθερία», πιστεύουν οι υπογράφοντες.

Αυτή την Τετάρτη (Σ.Μ. 16 Δεκεμβρίου) η συγκεκριμένη δήλωση έλαβε υποστήριξη μέσω καλέσματος που έχει την υπογραφή περισσότερων από χίλιους Γερμανούς καλλιτέχνες και εργάτες στον πολιτισμό.

«Αυτό φέρνει στο προσκήνιο την ελευθερία της έκφρασης. Δεν γνωρίζουν όλοι ότι η Γερμανία εφαρμόζει εδώ και καιρό μια πολιτική ακύρωσης εκδηλώσεων που υποστηρίζουν την Παλαιστίνη, επειδή μπερδεύει τον αντισιωνισμό με τον αντισημιτισμό». Αυτό αναφέρει ο Ντόρις Γκάναμ, εκπρόσωπος της γερμανικής εκστρατείας για μποϊκοτάζ, αποεπένδυση και κυρώσεις κατά του Ισραήλ (BDS), το οποίο, μεταξύ άλλων, απαιτεί να σταματήσει η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Η χιονοστιβάδα ξεκίνησε

Ο Γκάναμ λέει ότι η πρωτοβουλία προέκυψε από μια απροσδόκητη ομάδα σε μια απροσδόκητη στιγμή. Η δημόσια συζήτηση έχει ξεκινήσει ήδη από τον Μάιο του 2019, όταν το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε απόφαση με την οποία χαρακτήριζε το Κίνημα BDS ως αντισημιτικό. Ταυτόχρονα, οι πολιτικοί αποφάσισαν να αποσύρουν κάθε κρατική στήριξη από οργανισμούς που “υποστηρίζουν ενεργά” το BDS.

«Αυτή την στιγμή περισσότεροι από χίλιοι (Σ.Μ. καλλιτέχνες) έχουν υπογράψει την έκκληση υποστήριξης του BDS και η “χιονοστιβάδα ξεκίνησε”. Απαιτούν από το γερμανικό Κοινοβούλιο (Bundestag) να επανεξετάσει την απόφαση του. Είναι ένα λάθος που δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί», λέει ο Γκάναμ.

Προειδοποίηση λογοκρισίας

Η πρωτοβουλία των εννέα πολιτιστικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ινστιτούτου Γκαίτε και του Εθνικού Θεάτρου της Γερμανίας φέρει το όνομα “5.3 GG Weltoffenheit” – μια αναφορά στο άρθρο 5.3 του γερμανικού Συντάγματος το οποίο στοχεύει στη διασφάλιση της καλλιτεχνικής και ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Οι υπογράφοντες ισχυρίζονται ότι «το “αντι-μποϊκοτάζ” του γερμανικού Κοινοβουλίου ασκεί πίεση στην ελευθερία αυτή. Ταυτόχρονα, τα θεσμικά όργανα καθιστούν απολύτως σαφές ότι τα ίδια δεν υποστηρίζουν την εκστρατεία BDS, αλλά πως η ιστορική ευθύνη της Γερμανίας δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια γενική αποστασιοποίηση άλλων εμπειριών βίας και καταπίεσης».

Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται το συγκεκριμένο ερώτημα στη Γερμανία. Για παράδειγμα, υπήρξε μεγάλη αναταραχή όταν το φεστιβάλ μουσικής και τέχνης “Ruhrtriennalen” προσκάλεσε τον περασμένο Μάρτιο τον Καμερουνέζο φιλόσοφο Achille Mbembe να δώσει μια εναρκτήρια ομιλία. Ο Mbembe, γνωστός για τη συμβολή του στη μετααποικιακή κριτική, κατηγορήθηκε για αντισημιτική συμπεριφορά: είχε πρόσφατα υπογράψει μια έκκληση του BDS, ενώ είχε προηγουμένως συγκρίνει το Ισραήλ με το καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Αρκετοί επέμειναν να προσκληθεί, αλλά αντ ‘αυτού ακυρώθηκε το φεστιβάλ.

Θα τρομάξει τους ανθρώπους

Η νέα έκκληση των καλλιτεχνών αντιμετωπίζει τεράστια πολεμική. Σύμφωνα με τον Γκάναμ, αυτό αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες υποστήριξης του BDS στη Γερμανία. «Όταν βγαίνουμε στους δρόμους, είναι εύκολο. Αν, από την άλλη, πρόκειται να πραγματοποιήσουμε συναντήσεις τότε έχουμε προβλήματα. Όλα τα ομόσπονδα κρατίδια στη Γερμανία έχουν λάβει απόφαση που απαγορεύει την ενοικίαση χώρων σε άτομα που υποστηρίζουν το παλαιστινιακό κίνημα».

Ο Øystein Grønning, επικεφαλής της Νορβηγικής Akulbi, της συντονιστικής επιτροπής για το ακαδημαϊκό και πολιτιστικό μποϊκοτάζ του κράτους του Ισραήλ, πιστεύει ότι η πρωτοβουλία και το κάλεσμα υποστήριξης (Σ.Μ. των καλλιτεχνών) εκφράζουν μια βάσιμη ανησυχία. «Η απόφαση της Γερμανίας θα τρομάξει τους ανθρώπους τόσο ώστε τελικά να μην συμμετάσχουν σε μια κριτική συζήτηση σχετικά με την πολιτική, την τέχνη και τον πολιτισμό. Η Γερμανία έχει ξεπεράσει σε αυτό το θέμα ακόμα και πολλές πολιτείες των Η.Π.Α.», λέει.

Η προστασία των αποφάσεων της LO

Σύμφωνα με τον Grønning, η εκστρατεία BDS είναι πολύ ισχυρότερη στη Νορβηγία από ό,τι στην Γερμανία. Ο ίδιος κάνει αναφορά στην απόφαση στήριξης του μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ το 2017 που προήλθε από το Κογκρέσο LO (Σ.Μ. εργατικά συνδικάτα της Νορβηγίας). «Αυτή η απόφαση, η οποία στηρίχθηκε από 930.000 μέλη της LO, καθιέρωσε το BDS στη Νορβηγία. Οι υποστηρικτές του κράτους του Ισραήλ γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να εναντιωθούν κατά του μισού νορβηγικού ενήλικου πληθυσμού ή να τους χαρακτηρίσουν αντισημίτες», λέει ο Grønning, ο οποίος είναι και ο ίδιος μέλος της LO και δραστηριοποιείται στο Εργατικό Κόμμα.

Παράλληλα, κατά περιόδους υπήρξαν επίσης συζητήσεις εντός του κόσμου του πολιτισμού στην Νορβηγία, σχετικά με το μποϊκοτάζ του κράτους του Ισραήλ. Πέρυσι, 150 καλλιτέχνες υπέγραψαν ένα κείμενο που καλούσε σε μποϊκοτάζ της Eurovision στο Τελ Αβίβ, ενώ καλλιτέχνες όπως η Aurora και το Kygo δέχτηκαν τεράστια κριτική για το γεγονός πως έδωσαν συναυλίες εκεί.

Το 2014 ξεκίνησε μια συζήτηση σχετικά με τη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου της Νορβηγίας με το Habima, το Εθνικό Θέατρο του Ισραήλ, το οποίο δίνει τακτικά παραστάσεις στους παράνομους εποικισμούς της Δυτικής Όχθης ώστε να μπορεί να λαμβάνει κρατική υποστήριξη. Ορισμένοι ηθοποιοί και υπάλληλοι του Θέατρου (Σ.Μ. της Νορβηγίας) υπέγραψαν κάλεσμα κατά αυτής της συνεργασίας.

Μία από εκείνες τις φωνές στην συγκεκριμένη συζήτηση ήταν εκείνη της Gjertrud Jynge, ηθοποιού του θεάτρου Det Norske. Η ίδια πρωταγωνίστησε στην ταινία “Το Εθνικό Θέατρο ζητά συγγνώμη”, μια φανταστική, αλλά βαθειά και αισθητή ταυτόχρονα συγγνώμη από την πλευρά του θεάτρου. «Με αποκαλούσαν στο διαδίκτυο σύζυγο του Quisling (Σ.Μ. αρχηγός της προδοτικής κυβέρνησης της Νορβηγίας κατά την γερμανική κατοχή) και Leni Riefenstahl και αντισημίτρια μετά την κυκλοφορία του βίντεο. Υπ’αυτή την έννοια, αυτές οι αντιδράσεις είναι παρόμοιες με τις αντιδράσεις στη Γερμανία: Εάν επικρίνετε το κράτος του Ισραήλ είστε αντισημίτης», λέει η Jynge.

Πιο προσεκτικοί στην Γερμανία

Η ηθοποιός ακόμα πιστεύει πως η απόσταση είναι μεγαλύτερη στην δημόσια συζήτηση της Γερμανίας. «Όταν βρέθηκα να εργάζομαι στην Γερμανία είχα την ξεκάθαρη εντύπωση πως οι καλλιτέχνες εκεί είναι πιο προσεκτικοί στην κριτική εναντίον του κράτους του Ισραήλ λόγω του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Όταν οι καλλιτέχνες αποφεύγουν το θέμα υπό τον φόβο του χαρακτηρισμού τους ως αντισημίτες, τότε η τέχνη παύει να είναι ελεύθερη», συμπληρώνει η Jynge.

«Το γεγονός πως εμείς οι καλλιτέχνες αλλά και τα θεσμικά όργανα έχουμε δύναμη, αποδεικνύεται στην πράξη. Υπήρξε πολλή συζήτηση στην συνέχεια». Ο Ντόρις Γκάναμ πιστεύει ότι η έκκληση των ανθρώπων του πολιτισμού είναι σημαντική, αλλά ότι πιθανότατα θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή έως ότου υπάρξουν αποτελέσματα. «Πίσω από την πρωτοβουλία βρίσκονται τα πιο αναγνωρισμένα πολιτιστικά ιδρύματα της Γερμανίας και μακροπρόθεσμα πιστεύω πως θα έχουμε αντίκτυπο. Είναι η ίδια κατάσταση με τον αγώνα κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Ακόμα και τότε η Γερμανία ήταν από τις τελευταίες χώρες που υποστήριξαν τον απελευθερωτικό αγώνα».

Black Lives / Palestinian Lives / Refugee Lives Matter: Αποικιοκρατία, Απαρτχάιντ, Αντιστάσεις Σήμερα

Διαδικτυακή εκδήλωση – Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020, 19:00

Εν μέσω πανδημίας, οι ΗΠΑ βίωσαν την μαζικότερη Μαύρη Εξέγερση από τη σύστασή τους. Το Black Lives Matter απαντά στην αστυνομική βία, τον ρατσισμό και τη δομική ανισότητα ξαναπιάνοντας το νήμα του αγώνα των αφροαμερικανών προγόνων τους ενάντια στη σκλαβιά και την αποικιοκρατία. Στην γειτονιά μας, το κίνημα BDS καλεί σε παγκόσμια κινητοποίηση ενάντια στην εποικιστική αποικιοκρατία του Ισραήλ και την επέκταση του εθνο-θρησκευτικού απαρτχάιντ σε όλην την ιστορική Παλαιστίνη. Στην Μεσόγειο, οι διασώσεις με σύνθημα Refugee Lives Matter αναδεικνύουν τη θάλασσα ως σημαντικό πεδίο κρατικής θανατοπολιτικής, αλλά και πολιτικής αλληλεγγύης κι αντίστασης.

Μέσα από ιστορικές, ακτιβιστικές, και ανθρωπολογικές προσεγγίσεις, η εκδήλωση σκοπεύει να ιχνηλατήσει την κληρονομιά της αποικιοκρατίας – και του απαρτχάιντ ως μιας απο τις πιο ειδεχθείς εκφάνσεις της – στην κρατική βία, το συστημικό ρατσισμό και τη δομική ανισότητα σήμερα. Με βάση το ερευνητικό τους πεδίο ή/και την ακτιβιστική τους δράση οι ομιλητές και ομιλήτριες θα επιχειρήσουν να φωτίσουν διαφορετικές πλευρές και πρακτικές της μεταποικιοκρατικής συνθήκης, αλλά και να συνδέσουν τις πολλαπλές μορφές αντίστασης όπως αυτές αναπτύσσονται από τις ΗΠΑ ως τη Μεσόγειο και την Παλαιστίνη.

Παρεμβαίνουν:

Νικόλας Κοσματόπουλος, Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βηρυτού

Πηνελόπη Παπαηλία, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ιάσονας Αποστολόπουλος, Διασώστης στο Μάρε Ιόνιο

Όλγα Λαφαζάνη, Διδ. Γεωγραφίας, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια

Γιάννης Χαμηλάκης, Brown University

Συντονισμός: Δέσποινα Λαλάκη, Βaruch College – The City University of New York

Η διαδικτυακή μετάδοση θα γίνει από το OmniaTV την Tρίτη 13 Οκτωβρίου στις 19:00.

 

Την εκδήλωση στηρίζουν:

Εργαστήριο Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Pelion Summer Lab for Cultural Theory and Experimental Humanities

BDS Greece

The Floating Laboratory of Action & Theory at Sea

Έκκληση προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από Παλαιστινιακές και Διεθνείς οργανώσεις

Επιστολή προς την 75η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Παγκόσμια Απάντηση στο Ισραηλινό απαρτχάιντ: Έκκληση προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από Παλαιστινιακές και Διεθνείς οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών

22 Σεπτεμβρίου 2020

Το απαρτχάιντ είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, από το οποίο προκύπτει ατομική ποινική ευθύνη καθώς και κρατική ευθύνη να τερματιστεί η παράνομη αυτή κατάσταση. Τον Μάιο του 2020, μεγάλος αριθμός παλαιστινιακών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών κάλεσε όλα τα Κράτη να υιοθετήσουν «αποτελεσματικά αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, ώστε να τερματιστεί αφενός η παράνομη προσάρτηση, με χρήση βίας, παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και αφετέρου το καθεστώς απαρτχάιντ που έχει επιβάλει όπως και η άρνηση εκ μέρους του, του αναπαλλοτρίωτου δικαιώματός μας στην αυτοδιάθεση».

Τον Ιούνιο του 2020, 47 ανεξάρτητοι ειδικοί στα δικαιώματα του ανθρώπου στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν ότι τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης να προσαρτήσει μεγάλα κομμάτια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης αποτελούν «όραμα ενός απαρτχάιντ στον 21ο αιώνα». Τον Ιούνιο και πάλι, 114 παλαιστινιακές, περιφερειακές και διεθνείς οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στα κράτη μέλη του ΟΗΕ ότι ήρθε πια ο καιρός τα κράτη να έρθουν αντιμέτωπα με το καθεστώς απαρτχάιντ και με το μηχανισμό του Ισραήλ σε βάρος ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων και στις δυο πλευρές της Πράσινης Γραμμής, καθώς και των Παλαιστινίων προσφύγων και μεταναστών στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι, το Δεκέμβριο του 2019, η Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων του ΟΗΕ (CERD) ζητούσε από το Ισραήλ την πλήρη εφαρμογή του Άρθρου 3 της Διεθνούς Σύμβασης για την Εξάλειψη κάθε μορφής Φυλετικών Διακρίσεων, η οποία αφορά την πρόληψη, την απαγόρευση και την εξάλειψη όλων των πολιτικών και των πρακτικών διαχωρισμών και απαρτχάιντ, και στις δυο πλευρές της Πράσινης Γραμμής. Όπως επισημάνθηκε πρόσφατα από τη Νότια Αφρική στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, «Η CERD διαπίστωσε… ότι ο στρατηγικός τεμαχισμός του παλαιστινιακού λαού αποτελεί μέρος μιας πολιτικής διαχωρισμών και απαρτχάιντ. Η προσάρτηση θα αποτελούσε ένα ακόμα παράδειγμα πλήρους ατιμωρησίας που χλευάζει την ίδια την ύπαρξη αυτού του Συμβουλίου και θα αποτελούσε κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου». 

Δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι το Ισραήλ διατηρεί ένα καθεστώς απαρτχάιντ εις βάρος του παλαιστινιακού λαού, το οποίο θα παγιωθεί παραπάνω με μια προσάρτηση, εμείς, οι υπογράφουσες παλαιστινιακές, περιφερειακές και διεθνείς οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ζητάμε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ριζικών αιτιών της καταπίεσης των Παλαιστινίων, για τον τερματισμό της κατοχής, του παράνομου αποκλεισμού της Γάζας, της παράνομης κτήσης παλαιστινιακών εδαφών με τη βία, το καθεστώς απαρτχάιντ σε βάρος όλου του παλαιστινιακού λαού και την παρατεταμένη άρνηση των αναφαίρετων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, όπως το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και το δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων και εκτοπισμένων ατόμων να επιστρέψουν στα σπίτια, στη γη και στις ιδιοκτησίες τους.

Ενόψει των ανωτέρω, καλούμε όλα τα κράτη μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ:

 • Να ξεκινήσουν διεθνείς έρευνες για το καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού στο σύνολό του, καθώς και έρευνες για σχετική κρατική και ατομική ποινική ευθύνη. Μεταξύ άλλων μέτρων να  επανασυσταθεί η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ κατά του Απαρτχάιντ και το Κέντρο κατά του Απαρτχάιντ του ΟΗΕ για να δοθεί τέλος στο απαρτχάιντ τον 21ο αιώνα.
 • Να απαγορεύσουν κάθε εμπορική, στρατιωτική και σχέση ασφαλείας, με το Ισραήλ.
 • Να απαγορευτεί κάθε εμπόριο με τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς και να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες θα σταματήσουν οποιεσδήποτε επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την παράνομη εποικιστική επιχείρηση του Ισραήλ.

Λίστα υπογραφών από την Παλαιστίνη

 • Palestinian Human Rights Organization Council (PHROC), με τα εξής μέλη:
 1. Al Haq Organization – Law in the Service of Mankind
 2. Al Mezan Center for Human Rights
 3. ADDAMEER Prisoner Support and Human Rights Association
 4. Palestinian Centre for Human Rights
 5. DCI – Defense for Children International – Palestine
 6. Jerusalem Legal Aid and Human Rights Center
 7. Aldameer Association for Human Rights
 8. Ramallah Center for Human Rights Studies
 9. Hurryyat – Center for Defense of Liberties and Civil Rights
 10. The Independent Commission for Human Rights (Ombudsman Office) – Observer Member
 11. Muwatin Institute for Democracy and Human Rights – Observer Member
 • Palestinian NGO Network (PNGO), μεταξύ των οποίων:
 1. Applied Research Institute-Jerusalem
 2. Arab Center for Agricultural Development (ACAD)
 3. The Ramallah Center for Human Rights Studies
 4. Psycho-Social Counselling center for Women (Bethlehem)
 5. Alrowwad Cultural and Arts Society
 6. Women’s Center for Legal aid and Counseling (WCLAC)
 7. Women Study Center (WSC PAL)
 8. Union of Palestinian Women’s Committees
 9. Nawa for Culture and Arts Association
 10. Al Karmel Association
 11. Aisha Association for Women and Child Protection
 12. The National Society for Rehabilitation
 13. Baitona Association for Community and Development
 14. Civic Coalition for the Defense of Palestinian Rights in Jerusalem

Λίστα διεθνών υπογραφών

Αργεντινή

 1. Liga Argentina por los Derechos Humanos
 2. Jóvenes con Palestina

Αυστρία

 1. Women in Black (Vienna)

Μπαγκλαντές

 1. La Via Campesina South Asia

Βέλγιο

 1. La Centrale Generale-FGTB
 2. European Trade Union Network For Justice in Palestine (ETUN)
 3. De-Colonizer
 4. Association belgo-palestinienne WB
 5. Viva Salud
 6. CNCD-11.11.11
 7. Vrede vzw
 8. FOS vzw
 9. Broederlijk Denle
 10. Belgian Campaign for Academic and Cultural Boycott of Israel (BACBI)
 11. ECCP (European Coordination of Committees and Associations for Palestine)

Βραζιλία

 1. Coletivo Feminista Classista ANA MONTENEGRO
 2. ESPPUSP – Estudantes em Solidariedade ao Povo Palestino (Students in Solidarity with the Palestinian People – USP)

Καναδάς

 1. Samidoun Palestinian Prisoner Solidarity Network
 2. Just Peace Advocates

Κολομβία

 1. BDS Colombia

Αίγυπτος

 1. Habitat International Coalition – Housing and Land Rights Network

Φινλανδία

 1. Finnish-Arab Friendship Society
 2. ICAHD Finland

Γαλλία

 1. Collectif Judéo Arabe et Citoyen pour la Palestine
 2. Union syndicale Solidaires
 3. Mouvement International de la Réconciliation (IFOR)
 4. Forum Palestine Citoyenneté
 5. CPPI SAINT-DENIS [Collectif Paix Palestine Israël]
 6. La Cimade
 7. Union Juive Française pour la Paix (UJFP)
 8. Association des Universitaires pour le Respect du Droit International en Palestine (AURDIP)
 9. Association France Palestine Solidarité (AFPS)
 10. MRAP
 11. Association “Pour Jérusalem”
 12. One Justice
 13. Syrian Center for Media and Freedom of Expression (SCM)
 14. Plateforme des ONG françaises pour la Palestine
 15. ritimo
 16. CAPJPO-EuroPalestine

Γερμανία

 1. German- Palestinian Society (DPG e.V.)
 2. ICAHD (Israeli Committee Against House Demolitions) Germany
 3. BDS Berlin
 4. AK Nahost Berlin
 5. Juedische Stimme für gerechten Frieden in Nahost e.V
 6. Versöhnungsbund Germany (International Fellowship of Reconciliation, German Branch)
 7. Attac Germany Federal Working Group Globalization and War
 8. Salam Shalom e. V.
 9. German-Palestinian Society

Ελλάδα

 1. BDS Greece
 2. ΚΕΕΡΦΑ – Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή
 3. Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
 4. Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά

Ινδία

 1. Delhi Queerfest
 2. NDCW-National Dalit Christian Watch
 3. INDO-PALESTINE SOLIDARITY NETWORK
 4. National Alliance for People’s Movement
 5. Jammu Kashmir Coalition of Civil Society

Ιρλανδία

 1. Gaza Action Ireland
 2. Ireland-Palestine Solidarity Campaign
 3. Irish Football Fans Against Israeli Apartheid
 4. Students For Justice in Palestine – Trinity College Dublin
 5. People Before Profit
 6. United Against Racism – Ireland
 7. Peoples Movement – Gluaiseacht an Phobail
 8. Centre for Global Education
 9. Galway Anti Racism Network
 10. Industrial Workers of the World (Ireland)
 11. Black Lives Matters Kerry
 12. Anti Deportation Ireland
 13. Academics for Palestine
 14. Kairos Ireland
 15. Irish Congress of Trade Unions
 16. Independent Workers Union
 17. CorkCouncil of Trade unions
 18. Sligo/Leitrim Council of Trade Unions
 19. Galway Council of Trade Unions
 20. Workers Solidarity Movement
 21. Trade Union Friends of Palestine
 22. Sadaka – The Ireland Palestine Alliance
 23. Trócaire
 24. Brazilian Left Front
 25. Peace and Neutrality Alliance
 26. MASI
 27. Irish Nurses and Midwives Organization (INMO)
 28. Queer Action Ireland
 29. Abolish Direct Provision Ireland
 30. Union of Students in Ireland
 31. Comhlámh Justice for Palestine
 32. Irish Anti-War Movement
 33. Jewish Voice for a Just Peace – Ireland
 34. Shannonwatch
 35. Fingal Communities Against Racism
 36. SARF – Solidarity Against Racism and Fascism
 37. Mandate Trade Union
 38. Irish Muslim Peace & Integration Council

Ιταλία

 1. W.I.L.P.F. – ITALIA
 2. Rete Radié Resch gruppo di Milano
 3. Centro Studi Sereno Regis
 4. Pax Christi Italia – Campagna Ponti e non Muri
 5. Rete Radié Resch – gruppo di Udine
 6. Rete-ECO (the Italian Network of Jews against the Occupation)
 7. Nwrg-onlus
 8. Centro di Salute Internazionale e Interculturale (CSI) – APS
 9. Italian Forum of Water Movements
 10. Fondazione Basso
 11. Amici della mezzaluna rossa palestinese
 12. Donne in nero Italy
 13. Rete Romana Palestina
 14. AssoPacePalestina

Λουξεμβούργο

 1. Comité pour une Paix Juste au Proche-Orien

Μαλαισία

 1. BDS Malaysia
 2. Malaysian women coalition for al Quds and Palestine
 3. Muslimah Interest Zone & Networking Association (MIZAN)
 4. Pertubuhan Mawaddah Malaysia
 5. Muslim Care Malaysia
 6. National Union of Malaysian Muslim Students (PKPIM)
 7. Citizens International

Μεξικό

 1. Coordinadora de Solidaridad con Palestina

Μοζαμβίκη

 1. Justiça Ambiental / Friends of the Earth Mozambique

Νορβηγία

 1. The Palestine Committee of Norway
 2. Association of Norwegian NGOs for Palestine

Φιλιππίνες

 1. Karapatan Alliance Philippines

Νότια Αφρική

 1. #Africa4Palestine
 2. Workers’ World Media Productions
 3. World Beyond War — South Africa
 4. Lawyers For Human Rights
 5. SA BDS Coalition

Ισπανικό κράτος 

 1. ASPA (Asociación Andaluza por la Solidaridad y la Paz)
 2. Rumbo a Gaza
 3. Mujeres de Negro contra la Guerra – Madrid
 4. Plataforma por la Desobediencia Civil
 5. Asamblea Antimilitarista de Madrid
 6. SUDS – Assoc. Internacional de Solidaridad y Cooperación
 7. Red Cántabra contra laTrata y la Explotación Sexual
 8. ICID (INICIATIVAS DE COOPERACIÓN INTERNACIONA PARA EL DESARROLLO)
 9. Desarma Madrid
 10. Ecologistas en Acción
 11. Human Rights Institute of Catalonia (Institut de Drets Humans de Catalunya)
 12. Associació Hèlia, de suport a les dones que pateixen violència de gènere
 13. Servei Civil Internacional de Catalunya
 14. Fundación Mundubat
 15. Coordinadora de ONGD de Euskadi
 16. Confederacion General del Trabajo.
 17. International Jewish Antizionist Netwoek (IJAN)
 18. ELA
 19. Penedès amb Palestina
 20. La Recolectiva
 21. Institut de Drets Humans de Catalunya

Σρι Λάνκα

 1. Sri Lanka Journalists for Global Justice

Ελβετία

 1. Collectif Action Palestine
 2. Gesellschaft Schweiz Palästina (Association Swiss Palestine)
 3. Gerechtikgiet und Frieden in Palästina GFP
 4. Collectif Urgence Palestine-Vd
 5. BDS Switzerland
 6. BDS Zürich

Ολλανδία

 1. St. Groningen-Jabalya
 2. WILPF Netherlands
 3. Palestina Werkgroep Enschede (NL)
 4. Black Queer & Trans Resistance NL
 5. EMCEMO
 6. CTID
 7. Breed Platform Palestina Haarlem
 8. docP – BDS Netherlands
 9. Stop Wapenhandel
 10. Transnational Institute
 11. Palestina Komitee Rotterdam
 12. Palestine Link
 13. Christian Peacemaker Teams – Nederland
 14. Soul Rebel Movement Foundation
 15. The Rights Forum
 16. Nederlands Palestina Komitee

Ανατολικό Τιμόρ

 1. Comite Esperansa / Committee of Hope
 2. Organização Popular Juventude Timor (OPJT)

Τυνησία

 1. Tunisian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel (TACBI)

Ηνωμένο Βασίλειο

 1. Architects and Planners for Justice in Palestine
 2. Jewish Network for Palestine
 3. UK-Palestine Mental Health Network
 4. War on Want
 5. Palestine Solidarity Campaign UK
 6. Campaign Against Arms Trade
 7. Jews for Justice for Palestinians
 8. ICAHD UK
 9. Al-MUTTAQIIN
 10. Scottish Jews Against Zionism
 11. Cambridge Palestine Solidarity Campaign
 12. Craigavon Council of Trade Unions
 13. Sabeel-Kairos UK
 14. End Deportations Belfast
 15. NUS-USI
 16. UNISON Northern Ireland
 17. Scottish Palestine Solidarity Campaign
 18. Scottish Palestinian Forum
 19. San Ghanny Choir
 20. Scottish Friends of Palestine

Ηνωμένες Πολιτείες

 1. Berkeley Women in Black
 2. USACBI: US Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel
 3. Labor for Standing rock
 4. United Methodists for Kairos Response
 5. Stand With Kashmir
 6. Grassroots Global Justice Alliance
 7. Jewish Voice for Peace
 8. Labor for Palestine
 9. Jews for Palestinian Right of Return
 10. Jewish Voice For Peace Central Ohio
 11. Minnesota Break the Bonds Campaign

Υεμένη

 1. Mwatana for Human Rights

Ανάλαβε δράση ενάντια στο Ισραηλινό Απαρτχάιντ! Λάβε μέρος στην παγκόσμια διαδικτυακή εβδομάδα δράσης

Αυτές τις ημέρες, εκπρόσωποι κυβερνήσεων από όλον τον κόσμο συναντιούνται στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για να εορτάσουν την 75η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ας τους δηλώσουμε δυνατά και ξεκάθαρα ότι οι πολίτες όλου του κόσμου ζητούν δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη!

Λάβε μέρος στην παγκόσμια διαδικτυακή εβδομάδα δράσης για να ζητήσουμε από τον ΟΗΕ να διερευνήσει το Ισραηλινό Απαρτχάιντ και να απαιτήσουμε οι ένοχοι και οι συνεργοί τους να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Το απαρτχάιντ είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, από το οποίο προκύπτει ατομική ποινική ευθύνη καθώς και κρατική ευθύνη να τερματιστεί η παράνομη αυτή κατάσταση. Τον Μάιο του 2020, μεγάλος αριθμός παλαιστινιακών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών κάλεσε όλα τα Κράτη να υιοθετήσουν “αποτελεσματικά αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, ώστε να τερματιστεί η παράνομη προσάρτηση, με χρήση βίας, παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, το καθεστώς απαρτχάιντ, που έχει επιβάλει και η άρνηση εκ μέρους του, του αναπαλλοτρίωτου δικαιώματός μας στην αυτοδιάθεση”.

Σήμερα, πάνω από 200 παλαιστινιακές οργανώσεις, με την υποστήριξη περισσότερων από 200 άλλων διεθνών οργανώσεων ζητούν από τα Ηνωμένα Έθνη να διερευνήσουν το ισραηλινό έγκλημα του απαρτχάιντ. Δείτε τη σχετική έκκληση. Έχουμε ανάγκη την υποστήριξή σας για να κάνουμε ορατή αυτήν την έκκληση των πολιτών του κόσμου ενάντια στην αποικιοκρατία, το απαρτχάιντ και τη ρατσιστική λογική που βρίσκεται πίσω τους.

Το Ισραήλ μπορεί να διατηρεί το καθεστώς απαρτχάιντ χάρη στην υποστήριξη και τη συνεργασία εταιρειών και κυβερνήσεων. Είναι καιρός να τερματιστεί η συνενοχή και να ανοίξουμε τον δρόμο για τη δικαιοσύνη, την αποκατάσταση και τη λογοδοσία.

Για το σκοπό αυτό, έχουμε οργανώσει μια εβδομάδα διαδικτυακής δράσης, με στόχο να διαδώσουμε το μήνυμά μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Θα ήθελες να λάβεις κι εσύ μέρος;

Ακολουθεί το διαδικτυακό πρόγραμμα δράσης, με τη θεματολογία κάθε ημέρας και τα hashtags που θα χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε πιο ορατά τα αιτήματά μας. Δηλώστε συμμετοχή στο κάλεσμα αυτό για να τερματίσουμε το απαρτχάιντ!

ΗμέραΘέμαΠηγές/ΥλικάHashtags
Τρίτη, 22 Σεπτ.Παρουσίαση της Ανοιχτής Επιστολής στη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών

Πραγματώνοντας την παγκόσμια έκκληση στον Ο.Η.Ε. για διερεύνηση του Ισραηλινού απαρτχάιντ

Επιστολή στον Ο.Η.Ε.

 

Έγγραφο με ενδεικτικά tweets

#UNinvestigateApartheid

#SanctionsOnApartheid

#StopAnnexation

Τετάρτη, 23 Σεπτ.Εκπαιδευτείτε για το απαρτχάιντ:

Διακινώντας πόρους για την ενημέρωση και αφύπνιση σχετικά με το Ισραηλινό απαρτχάιντ

Έγγραφο με εκπαιδευτικά υλικά για το απαρτχάιντ

 

Έγγραφο με ενδεικτικά tweets

#EducateAgainstApartheid

#UNInvestigateIsraeliApartheid

#SanctionsOnApartheid

#StopAnnexation

Πέμπτη, 24 Σεπτ.Twitter-καταιγισμός:

Επισημαίνοντας τους θεμέλιους λίθους της εμπλοκής του Ισραηλινού απαρτχάιντ

Έγγραφο με ενδεικτικά tweets#UNInvestigateIsraeliApartheid

#SanctionsOnApartheid

#StopAnnexation

#EndingComplicityEndsApartheid

Παρασκευή, 25 Σεπτ.Παρουσίαση του βίντεο: “Οι ζωές στο απαρχάιντ”Έγγραφο με ενδεικτικά tweets#LivesUnderApartheid

#UNInvestigateIsraeliApartheid

#SanctionsOnApartheid

#StopAnnexation

Σαββατο26 Σεπτ.Επανακοινοποίηση

 

Ανοιχτή Επιστολή στη Γ.Γ. του Ο.Η.Ε.

Πραγματώνοντας την παγκόσμια έκκληση στον Ο.Η.Ε. για διερεύνηση του Ισραηλινού απαρτχάιντ

Επιστολή στον Ο.Η.Ε.

 

Κοινοποιημένο έγγραφο με ενδεικτικά tweets

#UNinvestigateApartheid

#SanctionsOnApartheid

#StopAnnexation

Κυριακή, 27 Σεπτ.Επανακοινοποίηση

 

Εκπαιδευτείτε για το απαρτχάιντ:

Διακινώντας πόρους για την ενημέρωση και αφύπνιση σχετικά με το Ισραηλινό απαρτχάιντ

Έγγραφο με εκπαιδευτικά υλικά για το απαρτχάιντ

 

Έγγραφο με ενδεικτικά tweets

#EducateAgainstApartheid

#UNInvestigateIsraeliApartheid

#SanctionsOnApartheid

#StopAnnexation

Δευτέρα, 28 Σεπτ.Παρουσίαση του βίντεο Παγκόσμια Αντίδραση ενάντια στο Ισραηλινό Απαρτχάιντ: Μαζί, θα νικήσουμεΈγγραφο με ενδεικτικά tweets#UNInvestigateIsraeliApartheid

#SanctionsOnApartheid

#StopAnnexation

Η Παλαιστινιακή Kοινωνία των Πολιτών επαναλαμβάνει την έκκληση της για άμεσες και στοχευμένες κυρώσεις

01 Ιουλίου 2020

Η εξτρεμιστική κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε σήμερα να αφήσει τον υπόλοιπο κόσμο στο σκοτάδι σχετικά με το εάν και πώς θα εκμεταλλευτεί τη «χρυσή ευκαιρία» που προσφέρει η διοίκηση του Τραμπ για να επιδοθεί σε de jure προσάρτηση μεγάλων περιοχών της κατεχόμενης Παλαιστινιακής Δυτικής Όχθης. Ωστόσο, κανείς δεν θα πρέπει να παραπλανάται. Το Ισραήλ θα συνεχίσει να προσαρτά σιωπηλά κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, όπως κάνει εδώ και δεκαετίες, προσπαθώντας παράλληλα να κατευνάσει τους δυτικούς συμμάχους του. Όμως, όπως δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Michelle Bachelet, «Η προσάρτηση είναι παράνομη. Τελεία. Κάθε είδους προσάρτηση».

Εκατοντάδες ακαδημαϊκοί διεθνούς δικαίου συμφωνούν. Σύμφωνα με τα όσα γράφουν, η προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών από το Ισραήλ είναι «άκυρη και επιφέρει επιπτώσεις διεθνών αδικημάτων και –σε ορισμένες περιπτώσεις- ατομική διεθνή ποινική ευθύνη, ανεξάρτητα εάν οι εν λόγω προσαρτήσεις πραγματοποιούνται μέσω ‘επέκτασης κυριαρχίας’, ‘επέκτασης του νόμου, της δικαιοδοσίας και της διοίκησης’ ή εάν αποτελούν ρητή προσάρτηση». Καταλήγουν ότι «η de facto προσάρτηση επιφέρει τις ίδιες νομικές συνέπειες όπως η de jure προσάρτηση».

Για πάνω από χίλιους Ευρωπαίους βουλευτές, «η αδυναμία ανταπόκρισης [στην προσάρτηση από το Ισραήλ] ενθαρρύνει άλλα κράτη με εδαφικές επιδιώξεις να παραβλέψουν βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου», υπονομεύοντας «τους βασικότερους κανόνες στους οποίους βασίζονται οι διεθνείς σχέσεις καθώς και ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών».

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει επομένως να επιβάλει νόμιμες, στοχευμένες και άμεσες κυρώσεις κατά του Ισραήλ ως απάντηση στη συνεχιζόμενη προσάρτηση, την παράνομη στρατιωτική κατοχή και το καθεστώς απαρτχάιντ φυλετικών διακρίσεων, διαχωρισμών και εδαφικής επέκτασης που προβλέπονται στο εγχώριο δίκαιο του Ισραήλ.

Με τη σιωπή του, το Ισραήλ ελπίζει να σιγάσει τις παγκόσμιες κινητοποιήσεις που έχουν αναγκάσει τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει μέτρα λογοδοσίας και να εξασφαλίσει την ατιμωρησία του. Το Ισραήλ, στο κάτω κάτω, γνωρίζει καλά ότι το κλίμα διεθνούς συνενοχής και έλλειψης λογοδοσίας έχει επιτρέψει να συνεχίζεται για δεκαετίες το καθεστώς εποικισμού, απαρτχάιντ και de facto και de jure προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών.

Η de jure προσάρτηση κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ όπως έγινε με την Ανατολική Ιερουσαλήμ το 1967 και αργότερα με το Βασικό Νόμο του 1980 μπορεί τώρα να αναπαραχθεί σε άλλες περιοχές των ΚΠΕ. Μια τέτοια επίσημη προσάρτηση αποκρυσταλλώνει ένα «Απαρτχάιντ στον 21ο αιώνα», σύμφωνα με δεκάδες ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών στα δικαιώματα του ανθρώπου και αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», σύμφωνα με τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres.

Ήδη από το 2004, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προειδοποιούσε ότι η de facto προσάρτηση παράνομων εποικισμών από το Ισραήλ μέσω του Τείχους ενδέχεται να γίνει τετελεσμένο. Δεκάξι χρόνια αργότερα, αυτό έχει γίνει πράξη. Το Διεθνές Δικαστήριο καλεί τα κράτη και τα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν μέτρα για να σταματήσουν αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις της διεθνούς έννομης τάξης βάσει του Χάρτη του ΟΗΕ και του ανθρωπιστικού δικαίου και να σεβαστούν την υποχρέωσή τους για μη αναγνώριση και μη παροχή βοήθειας.

Τώρα είναι ο καιρός για σοβαρά μέτρα υπευθυνότητας, όχι μόνο για χάρη της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά ουσιαστικά για να εξασφαλιστεί η ίδια η αξιοπιστία και ο σεβασμός στο ίδιο το διεθνές δίκαιο.

Ανταποκρινόμενη στη συνεχιζόμενη προσάρτηση και παραβίαση από το Ισραήλ ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, η παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών επαναλαμβάνει την ενιαία έκκλησή της προς όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να σεβαστούν τις νομικές υποχρεώσεις τους και να συνεργαστούν για να σταματήσουν την παράνομη κατοχή, προσάρτηση και απαρτχάιντ του Ισραήλ, καθώς και να του στερήσουν οποιαδήποτε αναγνώριση και βοήθεια, υλοποιώντας άμεσα, ως πρώτη προτεραιότητα, τα ακόλουθα μέτρα:

 1. Απαγόρευση κάθε εμπορικής και στρατιωτικής/εξοπλιστικής συνεργασίας με το Ισραήλ.
 2. Διακοπή συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ.
 3. Ρητή απαγόρευση κάθε συναλλαγής με τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς και εξασφάλιση ότι οι εταιρείες θα παύσουν τώρα και στο μέλλον κάθε συνεργασία με την παράνομη επιχείρηση εποικισμών του Ισραήλ.
 4. Διερεύνηση και δίωξη ατόμων και εταιρικών δρώντων υπεύθυνων για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο πλαίσιο του καθεστώτος παράνομης κατοχής και απαρτχάιντ του Ισραήλ.
 5. Στήριξη των προσπαθειών στα Ηνωμένα Έθνη ώστε να επανασυσταθεί η Ειδική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών κατά του Απαρτχάιντ και το Κέντρο του ΟΗΕ κατά του Απαρτχάιντ για τη διερεύνηση του ισραηλινού απαρτχάιντ.

Υπογραφές της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών:

 1. Palestinian Human Rights Organizations Council (PHROC), με τα εξής μέλη:
 • Al-Haq – Law in the Service of Mankind
 • Al Mezan Center for Human Rights
 • Addameer Prisoner Support and Human Rights Association
 • Palestinian Centre for Human Rights (PCHR)
 • Defense for Children International Palestine (DCIP)
 • Jerusalem Legal Aid and Human Rights Center (JLAC)
 • Aldameer Association for Human Rights
 • Ramallah Center for Human Rights Studies (RCHRS)
 • Hurryyat – Center for Defense of Liberties and Civil Rights
 • The Independent Commission for Human Rights (Ombudsman Office) – Observer Member
 • Muwatin Institute for Democracy and Human Rights – Observer Member
 1. Palestinian NGO Network (PNGO)
 2. Global Palestine Right of Return Coalition
 3. Palestinian Bar Association
 4. Palestinian Medical Association
 5. General Union of Palestinian Teachers
 6. Palestinian Federation of Unions of University Professors and Employees (PFUUPE)
 7. General Union of Palestinian Women
 8. General Union of Palestinian Writers
 9. Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel (PACBI)
 10. Council of National and Islamic Forces in Palestine
 11. General Union of Palestinian Workers
 12. Palestinian Union of Postal, IT and Telecommunication workers
 13. Palestinian National Institute for NGOs (PNIN)
 14. Federation of Independent Trade Unions
 15. Union of Palestinian Farmers
 16. Grassroots Palestinian Anti-Apartheid Wall Campaign (STW)
 17. Popular Struggle Coordination Committee (PSCC)
 18. Civic Coalition for the Defense of Palestinian Rights in Jerusalem
 19. Coalition for Jerusalem
 20. National Committee to Commemorate the Nakba
 21. General Union of Palestinian Peasants
 22. Union of Palestinian Charitable Organizations
 23. Union of Professional Associations
 24. Women’s Campaign to Boycott Israeli Products
 25. Union of Youth Activity Centers-Palestine Refugee Camps
 26. Agricultural Cooperatives Union
 27. National Committee for Grassroots Resistance
 28. Palestinian General Federation of Trade Unions PGFTU–Gaza
 29. Palestinian Agricultural Relief Committee (PARC)
 30. Palestinian Medical Relief Society (PMRS)
 31. Women Study Center (WSC PAL)
 32. Palestinian Feminist Center for Sexual and Gender Freedoms – Aswat, Haifa
 33. Palestinian Working Woman Society for Development
 34. Women’s Centre for Legal Aid and Counselling (WCLAC)
 35. MADA – Palestinian Center for Development & Media Freedoms
 36. Wasel Center for Youth Development
 37. Youth Development Society
 38. The Cultural Forum Center
 39. Early Childhood Sources Association
 40. Union of Agricultural Work Committees (UAWC)
 41. Human Rights & Democracy Media Center “SHAMS”
 42. Rural Women Development Association
 43. Khalil Sakakini Cultural Center
 44. Arab Center for Agricultural Development (ACAD)
 45. Health Work Committees
 46. The National Union of Civil Society Organizations, Nablus
 47. Burj Al-Luqluq Social Center Society, Jerusalem
 48. Land Defense Coalition
 49. Federation of New Trade Unions
 50. Tamer Institute for Community Education
 51. Palestinian Youth Union
 52. Occupied Palestine and Syrian Golan Heights Initiative (OPGAI)
 53. Popular Art Center (PAC)
 54. Teacher Creativity Center
 55. The Palestinian Center for Peace and Democracy (PCPD)
 56. Arab Agronomists Association (AAA)
 57. Seeds Association for Development and Culture
 58. Palestinian House of Friendship
 59. Palestine Friend’s Association
 60. Yafa Cultural Center
 61. Alrowwad Cultural and Arts Society
 62. Young Women Christian Association (YWCA)-Palestine
 63. Treatment and rehabilitation Center for Victims of Torture (TRC)
 64. Palestinian Family Planning and Protection Association (PFPPA)
 65. Joint Advocacy Initiative-The East Jerusalem YMCA-YWCA of Palestine
 66. Kairos Palestine
 67. Palestinian Academic Society for the Study of International Affairs (PASSIA), Jerusalem
 68. Ma’an Development Center
 69. Al-Awda Center for Childhood and Youth, Tulkarem Refugee Camp
 70. Land Research Center (LRC)
 71. Early Childhood Resource Center (ECRC), Jerusalem
 72. Thalassemia Palestinian Friends Society
 73. Annajda Society for the Development of Palestinian Women
 74. Arab Center for Agricultural Development (ACAD)
 75. Psycho- Social Counseling Center for Women (PSCCW)
 76. Palestinian Businesswomen’s Association (ASALA)
 77. MADA – Palestinian Center For Development & Media Freedoms
 78. AFKAR for Educational & Cultural Development
 79. Palestinian Counseling Center (PCC)
 80. Mothers’ School Society
 81. Palestinian Working Women Society for Development (PWWSD)
 82. Women’s International League for Peace and Freedom (WILPF), Palestine Section
 83. Pen International-Palestinian Center

Πηγή: http://www.alhaq.org/palestinian-human-rights-organizations-council/16890.html

Έκκληση της Παλαιστινιακής Κοινωνίας των Πολιτών κατά της παράνομης προσάρτησης της Κατεχόμενης Δυτικής Όχθης

21 Μαΐου 2020

 • Απαγόρευση κάθε εμπορικής και στρατιωτικής/αμυντικής συνεργασίας με το Ισραήλ.
 • Διακοπή συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ.
 • Ρητή απαγόρευση κάθε συναλλαγής με τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς και εξασφάλιση ότι οι εταιρείες θα παύσουν τώρα και στο μέλλον κάθε συνεργασία με την παράνομη επιχείρηση εποικισμών του Ισραήλ.
 • Επαρκή εχέγγυα ότι τα άτομα και οι εταιρικοί δρώντες υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο πλαίσιο του καθεστώτος παράνομης κατοχής και απαρτχάιντ του Ισραήλ θα τεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ ετοιμάζεται για μια ακόμα φορά να προσαρτήσει επίσημα μεγάλες περιοχές Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών (ΚΠΕ). Αυτή η de jure προσάρτηση αποτελεί κλιμάκωση πολλών ετών σταδιακής de facto προσάρτησης με την οικειοποίηση γης και τον βίαιο εκτοπισμό του παλαιστινιακού πληθυσμού και τη μεταφορά ισραηλινών εποικιστών στα ΚΠΕ. Πράγματι, το Ισραήλ παραβιάζει τους νόμους περί εμπόλεμης κατοχής από το 1967 συνεχίζοντας τον εποικισμό παλαιστινιακών εδαφών, ο οποίος προωθείται με την επιβολή ενός καθεστώτος απαρτχάιντ φυλετικών διακρίσεων, διαχωρισμών και εδαφικής επέκτασης που θεσμοθετείται στο εγχώριο δίκαιο του Ισραήλ. Έχοντας θεσμοθετηθεί από το 1948, αυτό το ισραηλινό καθεστώς αποτελεί «ενιαίο καθεστώς κυριαρχίας επί του παλαιστινιακού λαού ως συνόλου, συμπεριλαμβανομένου του παλαιστινιακού πληθυσμού μέσα στο Ισραήλ», όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί του διεθνούς δικαίου John Dugard και John Reynolds. Η κατάσταση αυτή συνεχίζει να στερεί τον παλαιστινιακό λαό από το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου.

Εμείς, οι κάτωθι υπογράφουσες ενώσεις της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών, οργανώσεις και ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμφωνούμε με την άποψη του ειδικού εισηγητή των ΗΕ για την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ΚΠΕ: «Η προσάρτηση που εξυφαίνεται αποτελεί λυδία λίθο για τη διεθνή κοινότητα» και την ικανότητά της να σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Υπενθυμίζουμε λοιπόν σε όλα τα κράτη τη διεθνή υποχρέωσή τους να συνεργαστούν για να σταματήσουν τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που διαπράττει οποιοδήποτε κράτος με νόμιμα αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων. Ενόψει της φερόμενης de jure προσάρτησης από το Ισραήλ, καλούμε τα κράτη να συμμορφωθούν με την υποχρέωσή τους αυτή υιοθετώντας αποτελεσματικά αντίμετρα, καθώς και κυρώσεις, για να σταματήσει το Ισραήλ την παράνομη κατοχή παλαιστινιακών εδαφών με τη χρήση βίας, το καθεστώς απαρτχάιντ, και την άρνηση του αναφαίρετου δικαιώματός μας στην αυτοδιάθεση.

Παρότι το διεθνές δίκαιο δεν προβλέπει κάποιο συγκεκριμένο μέτρο, ζητάμε από τη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τις εθνικές κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ, τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), την Αφρικανική Ένωση, τις χώρες BRICS, την Mercosur, την Bolivarian Alliance for the Americas (ALBA) και άλλους να υιοθετήσουν και να επιβάλλουν άμεσα και ως προτεραιότητα συνολική απαγόρευση στο εμπόριο όπλων και τη στρατιωτική ή σε επίπεδο ασφάλειας συνεργασία με το Ισραήλ, και να διακόψουν κάθε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Η απαγόρευση του εμπορίου όπλων και της στρατιωτικής/εξοπλιστικής συνεργασίας με το Ισραήλ ως μέσο για να τεθεί τέλος στις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου αναμφισβήτητα πληροί τα έγκυρα κριτήρια νόμιμων κυρώσεων που έχουν εκπονηθεί από την Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου του ΟΗΕ: μια τέτοια στοχευμένη απαγόρευση δεν αποτελεί απειλή ή χρήση βίας, πράξη που θα ήταν ενάντια στο Χάρτη των ΗΕ. Επιπλέον, δεν παραβιάζει ανθρωπιστικές υποχρεώσεις ή θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου και τέλος μια τέτοια παραβίαση είναι στοχευμένη και ανάλογη με την σοβαρότητα των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων του θιγόμενου παλαιστινιακού λαού εκ μέρους του Ισραήλ.

Παρόμοια απαγόρευση έχει υιοθετηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας με ψηφίσματα που καταδικάζουν το απαρτχάιντ ως  έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και  σοβαρή απειλή στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Είμαστε μαζί με τους πάνω από  130 Βρετανούς βουλευτές που ζητούν από την κυβέρνηση του ΗΒ να επιβάλει κυρώσεις σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Ισραήλ προχωρήσει με το σχέδιο προσάρτησής της.

Εξίσου σημαντικό, όλα τα κράτη έχουν τη διεθνή υποχρέωση να μην αναγνωρίζουν ως νόμιμη μια κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και να μην παρέχουν αρωγή ή στήριξη για τη διατήρηση αυτής της κατάστασης. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ζητήσει από «όλα τα κράτη να μην παρέχουν στο Ισραήλ οποιαδήποτε στήριξη προς όφελος των εποικισμών ή σε σχέση με τους εποικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη». Ζητάμε λοιπόν από τις κυβερνήσεις, τους νομοθέτες και τα πολιτικά κόμματα ως ένα πρώτο βήμα να υιοθετήσουν εθνικούς νόμους που θα απαγορεύουν κάθε εμπόριο με τους παράνομους εποικισμούς εντός της δικαιοδοσίας τους, κατά το  παράδειγμα του ιρλανδικού κοινοβουλίου.

Ζητάμε επιπλέον από τις εθνικές κυβερνήσεις να εγγυηθούν – με οδηγίες, πολιτικές, νόμους και μέτρα επιβολής – ότι οι εταιρείες εντός της δικαιοδοσίας τους ή με έδρα στην επικράτειά τους σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρωπιστικό δίκαιο και δεν επιδίδονται σε συναλλαγές  με την παράνομη εποικιστική επιχείρηση του Ισραήλ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προωθούν την βάση δεδομένων του ΟΗΕ με εταιρείες που εμπλέκονται σε δραστηριότητες με τους εποικισμούς του Ισραήλ καθώς και τις ετήσιες ενημερώσεις της από το Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Τέλος, ζητάμε από τα κράτη να διερευνήσουν και να στηρίξουν τις έρευνες σχετικά με άτομα και εταιρικούς δρώντες στην επικράτειά τους που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπραχθεί στα ΚΠΕ. Καλούμε τα κράτη μέλη του Καταστατικού της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) να σεβαστούν και να στηρίξουν το αίτημα του εισαγγελέα να ανοίξει επίσημη έρευνα για την Κατάσταση στην Παλαιστίνη και να προστατευτεί ο Εισαγγελέας, το προσωπικό του ICC, οι δικηγόροι, οι δικαστές και η παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών που θα παρέχει τεκμήρια προς το δικαστήριο, καθώς και τα θύματα Παλαιστινίους και Παλαιστίνιες από πράξεις εκδίκησης και επιθέσεις από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εδώ και 53 χρόνια, οι κυβερνήσεις του Ισραήλ, σε ένα καθεστώς ατιμωρησίας, υπονομεύουν συστηματικά το διεθνές δίκαιο μέσω της σταδιακής προσάρτησης και εποικισμού κατεχόμενων αραβικών εδαφών τόσο de jure, όπως στην περίπτωση της Παλαιστινιακής Ανατολικής Ιερουσαλήμ το 1967 και των συριακών Υψιπέδων του Γκολάν το 1982, όσο και de facto μέσω των παράνομων εποικισμών και του τείχους στη Δυτική Όχθη. Πολλές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνουν την απαγόρευση κτήσης εδαφών με τη βία και το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση, καταδικάζοντας και αποκηρύσσοντας την προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών από το Ισραήλ και ζητώντας από το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

Ζητώντας από το Ισραήλ να ανακαλέσει την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 1980 επιβεβαιώνει στο Ψήφισμα 476 “την αποφασιστικότητά του… να διερευνήσει πρακτικούς τρόπους και μέσα… για να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογής του παρόντος ψηφίσματος», ενώ η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1982 καλούσε για κυρώσεις κατά του Ισραήλ, καθώς και για απαγόρευση στρατιωτικών συναλλαγών και συνεργασίας ως απάντηση στην προσάρτηση από το Ισραήλ των κατεχόμενων συριακών Υψιπέδων του Γκολάν και της Παλαιστινιακής Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο καταδικάζουν τη «συμφωνία του αιώνα» του Προέδρου Τραμπ, όχι μόνο ως προσπάθεια υπονόμευσης των παλαιστινιακών δικαιωμάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά και ως κακοποίηση του ίδιου του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της δεν τηρεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της απέναντι στις κατάφωρες παραβιάσεις του Ισραήλ, ενθαρρύνοντας την κυβέρνηση του Ισραήλ να προχωρήσει στην επίσημη προσάρτηση τμημάτων της παλαιστινιακής Δυτικής Όχθης.

Χωρίς να καταφέρνει να εμποδίσει τις παράνομες ενέργειες του Ισραήλ, η κριτική και οι προφορικές αποκηρύξεις των Ηνωμένων Εθνών και των μελών του, χωρίς να υιοθετούνται συγκεκριμένα μέτρα που υλοποιούν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους το μόνο που κάνουν είναι να ενθαρρύνουν το Ισραήλ να εξαφανίσει αμετάκλητα οποιαδήποτε πιθανότητα για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή μας.

Αρχικές υπογραφές της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών:

 • Μέλη του Palestinian Human Rights Organizations Council (PHROC), όπως:
  • Al-Haq – Law in the Service of Mankind
  • Al Mezan Center for Human Rights
  • Addameer Prisoner Support and Human Rights Association
  • Palestinian Centre for Human Rights (PCHR)
  • Defense for Children International Palestine (DCIP)
  • Jerusalem Legal Aid and Human Rights Center (JLAC)
  • Aldameer Association for Human Rights
  • Ramallah Center for Human Rights Studies (RCHRS)
  • Hurryyat – Center for Defense of Liberties and Civil Rights
  • The Independent Commission for Human Rights (Ombudsman Office) – Observer Member
  • Muwatin Institute for Democracy and Human Rights – Observer Member
 • Palestinian Non-Governmental Organizations Network (PNGO)
 • Global Palestine Right of Return Coalition
 • Palestinian Bar Association
 • Palestinian Medical Association
 • General Union of Palestinian Teachers
 • Palestinian Federation of Unions of University Professors and Employees (PFUUPE)
 • General Union of Palestinian Women
 • General Union of Palestinian Writers
 • Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel (PACBI)
 • Council of National and Islamic Forces in Palestine
 • General Union of Palestinian Workers
 • Palestinian Union of Postal, IT and Telecommunication workers
 • Palestinian National Institute for NGOs (PNIN)
 • Federation of Independent Trade Unions
 • Union of Palestinian Farmers
 • Grassroots Palestinian Anti-Apartheid Wall Campaign (STW)
 • Popular Struggle Coordination Committee (PSCC)
 • Civic Coalition for the Defense of Palestinian Rights in Jerusalem
 • Coalition for Jerusalem
 • National Committee to Commemorate the Nakba
 • General Union of Palestinian Peasants
 • Union of Palestinian Charitable Organizations
 • Union of Professional Associations
 • Women’s Campaign to Boycott Israeli Products
 • Union of Youth Activity Centers-Palestine Refugee Camps
 • Agricultural Cooperatives Union
 • National Committee for Grassroots Resistance
 • Palestinian General Federation of Trade Unions – Gaza
 • Palestinian Agricultural Relief Committee (PARC)
 • Palestinian Medical Relief Society (PMRS)
 • Women Study Center (WSC PAL)
 • Palestinian Feminist Center for Sexual and Gender Freedoms – Aswat, Haifa
 • Palestinian Working Woman Society for Development
 • Women’s Centre for Legal Aid and Counselling (WCLAC)
 • MADA – Palestinian Center for Development & Media Freedoms
 • Wasel Center for Youth Development
 • Youth Development Society
 • The Cultural Forum Center
 • Early Childhood Sources Association
 • Union of Agricultural Work Committees (UAWC)
 • Human Rights & Democracy Media Center “SHAMS”
 • Rural Women Development Association
 • Khalil Sakakini Cultural Center
 • Arab Center for Agricultural Development (ACAD)
 • Health Work Committees
 • The National Union of Civil Society Organizations, Nablus
 • Burj Al-Luqluq Social Center Society, Jerusalem
 • Land Defense Coalition
 • Federation of New Trade Unions
 • Tamer Institute for Community Education
 • Palestinian Youth Union
 • Occupied Palestine and Syrian Golan Heights Initiative (OPGAI)
 • Popular Art Center (PAC)
 • Teacher Creativity Center
 • The Palestinian Center for Peace and Democracy (PCPD)
 • Arab Agronomists Association (AAA)
 • Seeds Association for Development and Culture
 • Palestinian House of Friendship
 • Palestine Friend’s Association
 • Yafa Cultural Center

Πηγή: http://www.alhaq.org/palestinian-human-rights-organizations-council/16890.html

Γάζα: ανάγκη για κλιμάκωση των εκστρατειών του BDS με στόχο να λογοδοτήσει το Ισραήλ

Κατεχόμενη Παλαιστίνη, 23 Αυγούστου 2020 – Μετά από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς της κατεχόμενης και πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ του απαρτχάιντ, η Εθνική Παλαιστινιακή Επιτροπή BDS (BNC) επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών για στοχευμένες και νόμιμες κυρώσεις κατά του Ισραήλ και συγκεκριμένα για επιτακτικής ανάγκης ολικό εμπάργκο, καθώς και για κλιμάκωση των εκστρατειών μποϊκοτάζ και απόσυρσης επενδύσεων ώστε το Ισραήλ να σταματήσει στα εγκλήματά του.

Για πάνω από έντεκα διαδοχικές νύχτες, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Γάζα, τρομοκρατώντας τα δυο εκατομμύρια Παλαιστινίους κατοίκους της, οι οποίοι ζουν στη μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου εξαιτίας της πολιορκίας που έχει κηρύξει το Ισραήλ εδώ και 13 χρόνια. Η δικαιολογία του Ισραήλ αυτή τη φορά είναι τα εμπρηστικά μπαλόνια που πέταξαν από τη Γάζα και προκάλεσαν πυρκαγιές σε αγροτική γη στους ισραηλινούς εποικισμούς κοντά στους στρατιωτικούς φράχτες που περιτριγυρίζουν τη Γάζα.

Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Γάζας είναι απόγονοι των περισσοτέρων από 750.000 Παλαιστινίων προσφύγων που υπέστησαν εθνοκάθαρση από σιωνιστικές πολιτοφυλακές και αργότερο τον ισραηλινό στρατό κατά τη Nakba το 1948.

Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν καταστρέψει σπίτια και υποδομές, μεταξύ των οποίων ένα δημοτικό σχολείο στο στρατόπεδο προσφύγων Shati στην ευθύνη της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για του Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), το οποίο βομβαρδίστηκε την αυγή της 13ης Αυγούστου. Η UNRWA αμφισβητεί τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι η επίθεση έγινε από «ατύχημα», δεδομένου ότι οι ισραηλινές αρχές κατοχής λαμβάνουν ενημέρωση για τις τοποθεσίες των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ.

Η πτώση του ισραηλινού πυραύλου στο σχολείο λίγες ώρες πριν ανοίξει θα προκαλούσε τη σφαγή παιδιών και των δασκάλων του, γεγονός που προκάλεσε μεγάλο πανικό στα παιδιά πρόσφυγες.

Αυτό το νέο κύμα των βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα συμπίπτει με την έκτη επέτειο από τη σφαγή των πάνω από 2.250 Παλαιστινίων από το Ισραήλ το 2014, μεταξύ των οποίων 551 παιδιών, κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης στρατιωτικής επίθεσης. Σε δήλωσή τους που υπογράφηκε τότε από περισσότερους από 140 ακαδημαϊκούς του διεθνούς και του ποινικού δικαίου, υποστηρικτές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, νομικούς και άλλους ειδικούς αναφέρεται ότι «οι περισσότεροι από τους τελευταίους σφοδρούς βομβαρδισμούς της Γάζας στερούνται βάσιμης στρατιωτικής αιτιολογίας και αντίθετα, φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να τρομοκρατήσουν τον άμαχο πληθυσμό».

Έρευνα του ΟΗΕ του 2019 για τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά άοπλων Παλαιστινίων διαδηλωτών που συμμετείχαν στη Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής η οποία ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου 2018, αναφέρει  ότι «υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ισραηλινοί ακροβολιστές πυροβόλησαν κατά δημοσιογράφων, υγειονομικών υπαλλήλων, παιδιών και ατόμων με αναπηρία, εσκεμμένα καθώς ήταν σε θέση να τους διακρίνουν». Η έκθεση του ΟΗΕ συμπεραίνει ότι «οι σοβαρές αυτές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικού δικαίου αποτελούν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Αυτά τα επαναλαμβανόμενα εγκλήματα του Ισραήλ κατά του αιχμάλωτου άμαχου πληθυσμού που δε μπορεί να διαφύγει από πουθενά συνεχίζονται ατιμώρητα με τη συνενοχή των δυτικών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα των ΗΠΑ και της ΕΕ και με τη σκευωρία ορισμένων αυταρχικών αραβικών καθεστώτων.

Οποιεσδήποτε προσπάθειες «κανονικοποίησης» των σχέσεων ή δικαιολόγησης των συναλλαγών με το Ισραήλ ως «συνήθεις εργασίες» αποτελούν ουσιαστική στήριξη  του συνεχιζόμενου απαρτχάιντ και των σφαγών κατά του παλαιστινιακού λαού.

Στρατιωτικές εταιρείες του Ισραήλ, όπως η Elbit Systems και η Israeli Aerospace Industries, δοκιμάζουν τα όπλα τους σε Παλαιστινίους για να τα εκθέτουν αργότερα ως δοκιμασμένα στη μάχη σε ολόκληρο τον κόσμο. Διεθνείς κατασκευαστές όπλων και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας αποκομίζουν κέρδη προμηθεύοντας το Ισραήλ με όπλα και πυρομαχικά για τις επιθέσεις κατά του παλαιστινιακού λαού.

Το Ισραήλ του απαρτχάιντ έχει εντείνει τον ασφυκτικό αποκλεισμό των 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας τις τελευταίες ημέρες, απαγορεύοντας εντελώς την αλιεία στα ανοιχτά των ακτών της και διακόπτοντας την είσοδο αγαθών και καυσίμων από τις 10 Αυγούστου, προκαλώντας ολική διακοπή στο μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της πυκνοκατοικημένης Γάζας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς και σε διατάραξη του συστήματος υγείας σε καιρούς παγκόσμιας πανδημίας, των μέσων μεταφοράς και άλλων ζωτικών υπηρεσιών που πλήττονται από το 2007 από μια ασφυκτική κρίση ηλεκτρικής ενέργειας και από άλλες ελλείψεις βασικών αγαθών λόγω της πολιορκίας από το Ισραήλ.

Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν προβλέψει ότι η Γάζα θα ήταν «μη κατοικίσιμη» ως το 2020. Παρόλα αυτά, το Ισραήλ συνεχίζει τη βάναυση πολιορκία και τις στρατιωτικές επιθέσεις του, την αδυσώπητη σταδιακή εθνοκάθαρση της Naqab (Negev) και της Δυτικής Όχθης, και ιδιαίτερα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Κοιλάδας του Ιορδάνη, χωρίς επιπτώσεις. Ο ΟΗΕ και οι παγκόσμιες κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει να κάνουν το καθεστώς κατοχής, εποικιστικής αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ του Ισραήλ να λογοδοτήσει με την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων εναντίον του.

Για να δοθεί τέλος στο καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ και στα συνεχιζόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει, και για τη στήριξη του παλαιστινιακού αγώνα για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα, καλούμε ευσυνείδητους ανθρώπους ανά τον κόσμο:

 1. Να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλιά τους ώστε να εκπληρώσουν τη διεθνή νομική υποχρέωσή τους και να επιβάλλουν ολοκληρωτικό εμπάργκο στο Ισραήλ, σύμφωνα με την έκκληση της Παλαιστινιακής Κοινωνίας των Πολιτών και της Διεθνούς Αμνηστίας.
 2. Να εντείνουν το ακαδημαϊκό και πολιτιστικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ και των συνένοχων θεσμών του, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων καταστροφικών επιθέσεών του κατά παλαιστινιακών εκπαιδευτικών και πολιτιστικών θεσμών στη Γάζα, την Ιερουσαλήμ και αλλού.
 3. Να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους σε εκστρατείες μποϊκοτάζ και απόσυρσης επενδύσεων με στόχο εταιρείες που διευκολύνουν τα εγκλήματα του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, ειδικότερα τις εταιρείες που συγκαταλέγονται στη βάση δεδομένων του ΟΗΕ καθώς και πολλές άλλες συνένοχες εταιρείες που δεν έχουν προστεθεί ακόμα.

Palestinian BDS National Committee (BNC)

Σύλληψη του συντονιστή του BDS Mahmoud Nawajaa από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής

Κατεχόμενη Ραμάλα, 30 Ιουλίου 2020 — Γύρω στις 3:30 πμ δεκάδες ισραηλινοί στρατιώτες, με τη συνοδεία τουλάχιστον ενός σκύλου, έκαναν έφοδο στο σπίτι του Mahmoud Nawajaa, Γενικού Συντονιστή της BNC (Palestinian BDS National Committee – Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή για το BDS), κοντά στη Ραμάλα, περνώντας του χειροπέδες, καλύπτοντας τα μάτια του και παίρνοντάς τον μακριά από τη γυναίκα του και τα τρία μικρά παιδιά του.

Ο Mahmoud Nawajaa, 34 ετών, γεννήθηκε στη Γιάτα, στη νότια Χεβρώνα και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Διεθνείς Σχέσεις.

Πριν τον οδηγήσουν μακριά ο Nawajaa είπε στη σύζυγό του, «Να προσέχεις τα παιδιά».

Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του Mahmoud, 9 και 7 ετών, φώναξαν με τόλμη στους στρατιώτες που εισέβαλαν στο σπίτι τους για να συλλάβουν τον πατέρα τους. Ο μεγαλύτερος γιος είπε: «Αφήστε τον μπαμπά ήσυχο. Βγείτε έξω. Ο σκύλος σας δεν με τρομάζει».

Υπό τη Διεθνή Σύμβαση για την εξάλειψη και καταστολή του εγκλήματος του απαρτχάιντ (φυλετικού διαχωρισμού) του ΟΗΕ, η «Δίωξη οργανισμών και ατόμων μέσω της στέρησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών τους, επειδή αντιτίθενται στο απαρτχάιντ» είναι μία από τις απάνθρωπες πράξεις που διαπράττονται για τη συντήρηση ενός συστήματος φυλετικού διαχωρισμού.

Το παγκόσμιο, ειρηνικό κίνημα για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις (BDS) ξεκίνησε το 2005 από την συντριπτική πλειοψηφία των παλαιστινιακών ενώσεων, μαζικών κινημάτων, οργανώσεων γυναικών και εκστρατειών. Ζητά τον τερματισμό της Ισραηλινής κατοχής και του καθεστώτος απαρτχάιντ και την πραγμάτωση των καθορισμένων από τον ΟΗΕ δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων προσφύγων, βίαια εκτοπισμένων από το 1948, να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Το BNC, η μεγαλύτερη συμμαχία στην παλαιστινιακή κοινωνία, ηγείται του κινήματος BDS παγκοσμίως.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση του BNC που καλωσόριζε τη θέση δεκάδων ειδικών του ΟΗΕ στα ανθρώπινα δικαιώματα, που έχουν καταδικάσει τα επίσημα σχέδια προσάρτησης του Ισραήλ ως την αποκρυστάλλωση ενός «απαρτχάιντ του 21ου αιώνα», ο Mahmoud Nawajaa δήλωσε:

Επί δεκαετίες, η διεθνής αδράνεια και συνενοχή έχουν επιτρέψει στο Ισραήλ να παραβιάζει τους νόμους της επιθετικής κατοχής, να προωθεί τον εποικισμό των κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών και να επιβάλλει ένα καθεστώς απαρτχάιντ που κατοχυρώνεται στο Ισραηλινό εθνικό δίκαιο.

Αντιμέτωποι με την ισραηλινή παράνομη προσάρτηση, το καθεστώς απαρτχάιντ και την άρνηση του απαράγραπτου δικαιώματός μας στην αυτοδιάθεση, είναι καιρός για όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να συμμορφωθούν με τις νομικές τους υποχρεώσεις μέσω της υιοθέτησης αποτελεσματικών αντιμέτρων, που συμπεριλαμβάνουν τις κυρώσεις.

Τα τελευταία χρόνια το κίνημα BDS έχει αυξήσει την προβολή του παγκοσμίως, με τον αντίκτυπό του να φτάνει στα κοινοβούλια σε όλο τον πλανήτη, από τη Νότιο Αφρική έως το αμερικανικό Κογκρέσο, σε πολιτικά κόμματα, μεγάλες συνδικαλιστικές ενώσεις, εκκλησίες, πανεπιστήμια, κινήματα για την φυλετική δικαιοσύνη και καταξιωμένες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές φιγούρες.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ πολεμά ενάντια στο BDS για χρόνια, αναγνωρίζοντας τον στρατηγικό του αντίκτυπο και διαθέτοντας τεράστιους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους στον «πόλεμο» της εναντίον του.

Ο συνιδρυτής του κινήματος BDS, Omar Barghouti, κάλεσε σε αποτελεσματική διεθνή πίεση για να διασφαλιστεί η άμεση απελευθέρωση του Mahmoud Nawajaa:

Ο Mahmoud είναι ηγετικός υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει εξαιρετική φήμη στην Παλαιστίνη και ολόκληρο τον κόσμο για την ακούραστη και παθιασμένη προάσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων. Ως νεαρός ηγέτης της κοινωνίας των πολιτών, ο Mahmoud αποτελεί πρότυπο για τους Παλαιστίνιους, νεαρούς και μεγαλύτερης ηλικίας και έμπνευση για τους υπερασπιστές των Παλαιστινιακών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Το ισραηλινό καθεστώς της στρατιωτικής κατοχής, του εποικισμού και του απαρτχάιντ προσπαθεί απελπισμένα να τρομοκρατήσει τους Παλαιστίνιους ακτιβιστές του BDS και τις οικογένειές τους, έχοντας αποτύχει να σταματήσει την ανάπτυξη του κινήματος. Καλούμε όλους τους ακτιβιστές του BDS παγκοσμίως να ενισχύσουν επιπλέον τις εκστρατείες του BDS για να θέσουν το Ισραήλ προ των ευθυνών του.

Καθώς το Ισραήλ γίνεται πρότυπο για την ρατσιστική, απολυταρχική ακροδεξιά, το BDS γίνεται βασικό στέλεχος του παγκόσμιου προοδευτικού κύματος που παλεύει για την φυλετική, οικονομική, κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη, όπως και τη δικαιοσύνη των αυτοχθόνων και των φύλων.

Είναι καιρός για τα κράτη, όχι μόνο να υπερασπιστούν τους Παλαιστίνιους και άλλους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σαν τον Mahmoud, αλλά επίσης να επιβάλλουν νόμιμες, στοχευμένες κυρώσεις για να δώσουν ένα τέλος στα Ισραηλινά εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και σε ολόκληρο το καθεστώς καταπίεσης των αυτοχθόνων Παλαιστίνιων. Μόνο αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να επιτύχουμε την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ισότητα.

Πηγή: BDS Movement

Όχι στην Προσάρτηση της Κατεχόμενης Παλαιστινιακής Δυτικής Όχθης

1η  Ιουλίου 2020

Σαν να μην ήταν ήδη μακρά και τραγική, η ιστορία του μεσανατολικού προβλήματος, πρόκειται την 1η Ιουλίου να διαβεί ένα κρίσιμο ορόσημο.

Σαν να μην ήταν αρκετή η μετατροπή εκατομμυρίων Παλαιστινίων σε πρόσφυγες ή πολίτες δεύτερης κατηγορίας εντός του εβραϊκού κράτους, η στρατιωτική κατοχή, ο εποικισμός και η λεηλασία παλαιστινιακών εδαφών, οι καθημερινές  παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι αλλεπάλληλες επιθετικές ενέργειες του ισραηλινού στρατού εκτός των συνόρων, η ηγεσία του Ισραήλ προχωρά σε μία πρόκληση με διεθνή αντίκτυπο.

Το κράτος του Ισραήλ και με τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό Ντενιάχου-Γκαντς δρομολογεί τη διαδικασία μονομερούς προσάρτησης στο Ισραήλ της Κοιλάδας του Ιορδάνη και των μεγαλύτερων συγκροτημάτων εποικισμών, που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο της κατεχόμενης από το 1967 Δυτικής Όχθης, η οποία με τη σειρά της, αντιστοιχεί μαζί με την Λωρίδα της Γάζας μόλις στο 22% του εδάφους της ιστορικής Παλαιστίνης). Ήδη σε προετοιμασία της προσάρτησης αυτής διενεργείται σιωπηρή εθνοκάθαρση, με τον εκτοπισμό Παλαιστινιακών κοινοτήτων από το βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Πρόκειται για ενέργεια παράνομη, που ξανασχεδιάζει πραξικοπηματικά τον πολιτικό χάρτη της περιοχής, κλιμακώνει τα δεινά των Παλαιστινίων, τροφοδοτεί δυνάμει εκρηκτικές καταστάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, καταρρακώνει κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και ακυρώνει κάθε προοπτική μιας αυθεντικής λύσης δύο κρατών, όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Τρεις δεκαετίες ψευδεπίγραφης “ειρηνευτικής διαδικασίας” (που συνέπεσαν με την εντατικοποίηση του παράνομου εποικισμού των κατεχομένων εδαφών) καταλήγουν στην εγκατάλειψη όλων των προσχημάτων. Η διεθνής κοινότητα εκβιάζεται να αποδεχθεί την διαιώνιση και κανονικοποίηση των τετελεσμένων, να συμφιλιωθεί με την ύπαρξη ενός καθεστώτος απαρτχάιντ που θα ελέγχει το σύνολο της περιοχής από τη Μεσόγειο έως τον Ιορδάνη, χωρίς πολιτικά ή κοινωνικά δικαιώματα για το ήμισυ των κατοίκων της.

Τίποτε από όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατό, χωρίς την ενεργητική σύμπραξη ή την παθητική ανοχή σειράς κυβερνήσεων της Δύσης, αλλά και του αραβικού κόσμου. Η υπεράσπιση του Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς συμψηφισμούς ή λογικές εξαίρεσης, περνά συνεπώς στα χέρια της διεθνούς κοινωνίας των πολιτών. Οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να μείνουν μόνοι.

Το διεθνές μη-βίαιο κίνημα BDS που καλεί σε Μποϊκοτάζ, Απόσυρση επενδύσεων και Κυρώσεις κατά του κράτους του Ισραήλ, όσο παραμένει αδικαίωτη η παλαιστινιακή υπόθεση, ενόψει και του οροσήμου της 1ης Ιουλίου απευθύνεται σε κάθε συλλογικότητα και κάθε πολίτη, ζητώντας  την ανάληψη δράσεων και τη διεξαγωγή πλατιάς δημόσιας συζήτησης. Προτείνουμε να εισακουσθεί η φωνή της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών που διερωτάται πώς είναι δυνατόν να συνεχίζεται η αμυντική και εμπορική συνεργασία τρίτων κρατών με το Ισραήλ, την ώρα που αυτό προχωρά σε μονομερή προσάρτηση κατεχομένων,  και να μην διώκονται οι πρωταίτιοι βαρύτατων εγκλημάτων.

Το ερώτημα είναι αμείλικτο, ιδίως για τη δική μας χώρα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί από διαδοχικές διαφορετικές κυβερνήσεις (που η καθεμία επιδεικνύει ακόμη μεγαλύτερο ζήλο από την προηγούμενη) σε παρακολούθημα του Ισραήλ και σε πεδίο κάθε είδους ισραηλινής διείσδυσης στον οικονομικό, πολιτικό και κυρίως τον στρατιωτικό τομέα.

Από ποιον εθνικό διάλογο προέκυψε η εγκατάλειψη της παραδοσιακής διπλωματικής γραμμής των Αθηνών στο Μεσανατολικό και τι επέβαλε μια στροφή της εξωτερικής πολιτικής, η οποία δεν δικαιολογείται επαρκώς ούτε καν από την ψυχρή λογική του ρεαλισμού; Τα προφανή ρίσκα δεν αντισταθμίζονται από τα δυσδιάκριτα ανταλλάγματα και η επίκληση του τουρκικού κινδύνου ούτε αποτυπώνει την περίπλοκη πραγματικότητα της περιοχής, ούτε ξεπλένει τυχόν τυχοδιωκτισμούς.

Τι λέει, αλήθεια, ως προς την επαπειλούμενη προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών η ελληνική κυβέρνηση, η οποία κατά τα λοιπά κόπτεται για το Διεθνές Δίκαιο; Τι κάνει, οπότε τίθενται στα διεθνή φόρα τα ζητήματα της κατοχής, του εποικισμού, της αργής εθνοκάθαρσης, πέρα από το να έχει μετατραπεί σε ασπίδα του Ισραήλ στα ευρωπαϊκά συμβούλια ή τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών;

Τι λέει επίσης ο πνευματικός κόσμος, που κατά τα λοιπά ομνύει στις ευρωπαϊκές και τις οικουμενικές αξίες; Πώς η συμπάθεια των διαμορφωτών της κοινής γνώμης για το κίνημα Black Lives Matter αυτές τις μέρες συμβαδίζει με την απολογητική υπέρ του κράτους-απαρτχάιντ;

Προς επιβεβαίωση της καθόλα αρνητικής επίδρασης της διείσδυσης του Ισραήλ στη χώρα μας και στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, αποτελούν και οι πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με την υπόγεια παρέμβαση του πρωθυπουργού του Ισραήλ σε εσωτερικά θέματα δικαιοσύνης. Όπως επίσης και στην εργαλειακή και καταχρηστική καταγγελία του αντισημιτισμού, όχι μόνο για τη φίμωση της κριτικής στο κράτος του Ισραήλ, αλλά και για την θωράκιση επιχειρηματικών συμφερόντων ή τρεχουσών εσωτερικών πολιτικών επιδιώξεων.

Για όλα αυτά, η κινητοποίηση απέναντι στα όσα δρομολογούνται την 1η Ιουλίου, η ανταπόκρισή μας στο κάλεσμα της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών, με όποιον τρόπο κρίνει καταλληλότερο ο καθένας μας, δεν είναι μια χειρονομία εξωτερικής αλληλεγγύης, αλλά και μια  τοποθέτηση στο πού βαδίζει η δική μας χώρα. Αναγκαία και επείγουσα.

 • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΟΧΘΗΣ!

 

 • ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ!

 

 • ΠΑΥΣΗ ΚΑΘΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ-ΑΠΑΡΤΧΑΙΝΤ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ!

 

 • ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΟΧΘΗΣ!

Μεγάλη νίκη ενάντια στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης του BDS

Διαδηλωτές κρατούν πανό κατά του εποικισμού και του απαρτχάιντ στην Παλαιστίνη και υπέρ του μποϊκοτάζ ισραηλινών προϊόντων σε πορεία σε βόρεια συνοικία της Μασσαλίας, νότια Γαλλία, κατά τη διάρκεια διεθνών κινητοποιήσεων υπέρ των Παλαιστινίων, το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2002. (AP Photo/Claude Paris)

Μεγάλη διεθνής νίκη του κινήματος BDS (Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων Κυρώσεις) που δημιουργεί διεθνές νομικό προηγούμενο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) εξέδωσε ομόφωνα την απόφαση ότι η καταδίκη υποστηρικτών του μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ από Γαλλικό ανώτατο δικαστήριο παραβιάζει το άρθρο περί ελευθερίας της έκφρασης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ειδήσεις / Άρθρα