Έκκληση για υπογραφές για την απαγόρευση του εμπορίου με παράνομους εποικισμούς σε κατεχόμενα εδάφη

Επιστολή του BDS Greece στήριξης της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (ECI) για την απαγόρευση του εμπορίου με τους παράνομους εποικισμούς σε κατεχόμενα εδάφη

Σας καλούμε να στηρίξετε επειγόντως την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για την απαγόρευση του εμπορίου με τους παράνομους εποικισμούς σε κατεχόμενα εδάφη παγκοσμίως, απλά υπογράφοντας εδώ: https://stopsettlements.org/greek/

Προσοχή: Στην Ελλάδα πρέπει να μαζευτούν ακόμα 9605 υπογραφές ως τις 20 Φεβρουαρίου 2023! Παρακαλούμε υπογράψτε τώρα και προωθήστε το κάλεσμα αυτό στον κύκλο σας άμεσα για να μην χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία δικαιοσύνης για όλους τους λαούς που υποφέρουν από στρατιωτική κατοχή (π.χ. Παλαιστίνη, Κύπρος).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) αντιτίθεται στην προσάρτηση και θεωρεί ότι οι παράνομοι εποικισμοί σε κατεχόμενα εδάφη αποτελούν εμπόδιο για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα. Αλλά παρόλο που οι παράνομοι οικισμοί αποτελούν έγκλημα πολέμου, η Ε.Ε. επιτρέπει το εμπόριο μαζί τους. Αυτό το εμπόριο δημιουργεί κέρδη από την προσάρτηση και συμβάλλει στην επέκταση των παράνομων εποικισμών σε όλο τον κόσμο. Ζητάμε έναν νόμο της Ε.Ε. που θα τερματίσει το εμπόριο με τους παράνομους εποικισμούς μια για πάντα. Αυτός ο νόμος θα ισχύει για τα κατεχόμενα εδάφη οπουδήποτε, μεταξύ των οποίων τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και οι παράνομοι εποικισμοί του Ισραήλ εκεί. Ο νόμος θα στείλει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι η Ε.Ε. δεν θα επιβραβεύει πλέον την εδαφική επιθετικότητα με εμπόριο και κέρδη.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στηρίζεται από μια ευρεία συμμαχία ΜΚΟ, κινημάτων βάσης, συνδικάτων και πολιτικών που ενώνονται ενάντια στα κέρδη από την προσάρτηση και την κατοχή για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του δίκαιου εμπορίου, της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης και της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών είναι μια διαδικασία που μας δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουμε ενεργά, εμείς οι Ευρωπαίοι πολίτες, στη χάραξη πολιτικών της Ε.E. Για να εξεταστεί μια πρωτοβουλία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρέπει 1 εκατομμύριο πολίτες από ολόκληρη την Ε.E. να την υπογράψουν ως ένδειξη της υποστήριξής τους. Υπενθυμίζουμε ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή μας λείπουν 9605 υπογραφές και η προθεσμία είναι η 20η Φεβρουαρίου 2023, οπότε σας παρακαλούμε πολύ για την άμεση κινητοποίησή σας για συλλογή υπογραφών εδώ: https://stopsettlements.org/greek/

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Με εκτίμηση,

BDS Greece
web: www.bdsgreece.net
e-mail: [email protected]
facebook: /bdsgrc – twitter: @BDSGreece

Ανακοίνωση για την επιδρομή του Ισραήλ

ΑΘΗΝΑ, Ιούλιος 2023

Και μόνο τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών στην κατεχομένη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, με την πολύνεκρη ισραηλινή επιδρομή, τη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, ενάντια στην Τζενίν και τον προσφυγικό της καταυλισμό, καταδεικνύουν την αιματηρή επικαιρότητα του Παλαιστινιακού ζητήματος, αλλά και τις μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στις παραμέτρους του. Η μετατόπιση του κέντρου βάρους της ισραηλινής πολιτικής σκηνής και κοινωνίας προς τη θρησκευτική ακροδεξιά, καταρρίπτει την εικόνα της “φιλελεύθερης δημοκρατίας” με την οποία προορίζεται να ταυτισθεί το δυτικό ακροατήριο, αλλά και διασκορπίζει τα προσχήματα για μια πιθανή “ειρηνευτική διαδικασία” που θα οδηγούσε σε μία “λύση δύο κρατών”.

Παρά τους κραδασμούς που γεννά εντός του ίδιου του Ισραήλ η κυριαρχία του μπλοκ των φανατικών περί τον διεφθαρμένο πρωθυπουργό Νετανιάχου, μοναδική επιλογή για την ισραηλινή κυβέρνηση είναι η “φυγή προς τα εμπρός” – με εντατικότερο εποικισμό των κατεχομένων εδαφών, περισσότερες στρατιωτικές προκλήσεις, ακομπλεξάριστη καταφυγή στον ρατσιστικό λόγο, σκλήρυνση του θεσμικού πλέγματος που μετατρέπει τους ισραηλινής υπηκοότητας Παλαιστινίους σε “εσωτερικό
εχθρό” με περιορισμένα δικαιώματα.

Μόνο έτσι, άλλωστε, μπορεί να εξασφαλιστεί η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού και μόνο έτσι μπορούν να παραμεριστούν οι αντιδράσεις εκείνου του τμήματος της ισραηλινής κοινής γνώμης που ανησυχεί μεν για τον κοσμικό τρόπο ζωής του, αλλά δεν προχωρά στη σύνδεση της αυταρχικής διολίσθησης με τη διαιώνιση των πολιτικών της κατοχής και του εποικισμού. Και όμως: οι πολιτικές αυτές ποτέ δεν είχαν φθάσει κοντύτερα στην αποτυχία. Μια νέα γενιά αγωνιστών, η οποία δεν έχει τι να χάσει, παραμερίζει τα αδιέξοδα των παλαιστινιακών οργανώσεων και αναγεννά το έργο της Αντίστασης, με εντυπωσιακές κάποτε επιχειρησιακές δεξιότητες. Νέοι διεθνείς συσχετισμοί εντείνουν την απομόνωση του Ισραήλ και τα κράτη της περιοχής δείχνουν να αποδρούν από το δυτικοκεντρικό πλαίσιο του “διαίρει και βασίλευε”. Για μεγάλα τμήματα της διεθνούς κοινής γνώμης (συμπεριλαμβανομένης της αμερικανοεβραϊκής διασποράς) η υπεράσπιση της χώρας του Νετανιάχου δεν είναι πλέον εύκολη υπόθεση.

Δεν επιτρέπονται αυταπάτες. Το ερώτημα που τίθεται σε όλο το διεθνές ακροατήριο είναι: “Αποδεχόμαστε ή όχι ένα καθεστώς-απαρτχάιντ; Δεχόμαστε ή όχι ότι έχουν καθολική ισχύ η αυτοδιάθεση των λαών, η καταδίκη των εγκλημάτων πολέμου και ο αντιρατσισμός;” Τα ερωτήματα αυτά δεν είναι διόλου φιλολογικά για μία χώρα σαν τη δική μας, η οποία έχει επισήμως επιλέξει τα τελευταία χρόνια την πρόσδεση στο κράτος-ταραξία του Ισραήλ και ούτως ή άλλως συμμετέχει στο πολλαπλά συνένοχο προς τα εγκλήματα του καθεστώτος-απαρτχάιντ μόρφωμα της Ε.Ε.

Το διεθνές μη βίαιο κίνημα για το μποϊκοτάζ, την απόσυρση επενδύσεων και την επιβολή κυρώσεων (BDS) στο κράτος του Ισραήλ δίνει σαφή απάντηση στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα. Για αυτό και επιχειρείται σε αρκετές χώρες της Δύσης η δυσφήμιση, δαιμονοποίηση ή και ποινικοποίησή του, με διαστολή και διαστροφή της κατηγορίας του αντισημιτισμού.

Ως ελληνικό τμήμα αυτού του διεθνούς κινήματος, το BDS Greece θέτει τις όποιες δυνάμεις του στην υπόθεση της αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, χωρίς αμφισημίες. Για αυτό και θεωρούμε αυτονόητη την παρουσία μας στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, προσβλέποντας στη συνάντηση των δρόμων μας με όσο περισσότερους ενεργούς πολίτες συμμερίζονται το όραμα της Δικαιοσύνης για την Παλαιστίνη. Άλλωστε αυτό σημαίνει πολλά για τη μορφή που θα πάρει συνολικά ο κόσμος μας αύριο.


BDS Greece
Ιστοσελίδα: www.bdsgreece.net
Επικοινωνία: [email protected]
Facebook: www.facebook.com/bdsgrc/
Twitter: @BDSGreece

Επιστολή Boycott from Within σχετικά με τη χορηγία του Athens Jazz Festival από την Πρεσβεία του Ισραήλ

Μάιος 2023

Η οργάνωση Boycott from Within απέστειλε επίσημη επιστολή στο Δήμο Αθηναίων και στην Τεχνόπολη σχετικά με την απόρριψη της χορηγίας της πρεσβείας του Ισραήλ στο Athens Jazz Festival, το οποίο πραγματοποιήθηκε φέτος στην Τεχνόπολη, 22 – 28 Μαϊου 2023. Με την επιστολή, εκατοντάδες Ισραηλινοί πολίτες ζητούν από το Δήμο Αθηναίων να ακολουθήσει το παράδειγμα της δημάρχου της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, η οποία πρόσφατα διέκοψε κάθε θεσμικό δεσμό με το Ισραήλ λόγω των παραβιάσεων δικαιωμάτων του ανθρώπου των Παλαιστινίων, και να απορρίψει τη χορηγία της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα.

Η οργάνωση Boycott from Within αποτελείται από Παλαιστινίους, Εβραίους και πολίτες του Ισραήλ που συντάσσονται με την έκκληση των Παλαιστινίων για εκστρατεία BDS κατά του Ισραήλ, αντλώντας έμπνευση από τον αγώνα της Νοτίου Αφρικής κατά του απαρτχάιντ. Η οργάνωση αφιερώνεται στην προώθηση της ειρήνης και της αληθινής δημοκρατίας στην περιοχή και αντιτάσσεται στην απόφαση των κυβερνήσεων να μποϊκοτάρουν τους Παλαιστινίους στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, και ιδιαίτερα στην πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας, κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται ως ανεπίτρεπτο δεδομένης της μακροχρόνιας στήριξης του καθεστώτος απαρτχάιντ του Ισραήλ από τις δυτικές κυβερνήσεις και των συνεχόμενων καθημερινών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή στα αγγλικά:

May 2023
To: The Athens Municipality and the Technopolis Venue
Israeli Citizens Call for Rejection of Israeli Sponsorship of the Athens Jazz
Festival

We are hundreds of Israeli citizens, who are active against our government’s severe violations of human rights and international law [1]. Many of us are the descendants of Holocaust survivors. Our lesson from the terrible history of the 20th century is one of upholding universal principles of human rights and standing up to repressive regimes.

We are writing to you with regard to the 22nd Jazz festival in Athens, organized by, and taking place at the Technopolis, a venue of the Athens Municipality. The Israeli embassy in Greece is a co-sponsor of the festival. We urge the municipality of Athens and cultural venues in Greece to follow the moral lead of Barcelona MAyor Ada Colau, who has recently severed institutional ties with Israel due to its severe violations of Palestinian human rights. [2]

While we value musical and cultural exchange, we strongly believe your acceptance of Israeli embassy sponsorship serves the propaganda purposes of an Israeli government which commits war crimes. We strongly believe that this contradicts the spirit of global solidarity underlying your festival. The Israeli government practices what notable international experts, including notable human rights defenders and organizations, such as Amnesty International [3], Human Rights Watch [4]and Israeli group B’tselem [5], have recognized as ‘apartheid’. These Israeli policies deprive millions of Palestinians of their basic human rights. Moreover, severe discrimination to the extent of apartheid also exists within Israel’s recognized borders, against its Palestinian citizens, with over 65 discriminatory laws [6]. This should be all the more evident from Israel’s recent legislation of the so-called Nation State Law, which grants a constitutional stamp of approval to discrimination against millions of Palestinians in Israel and the occupied Palestinian territories [7].

In addition to apartheid policies, Israel uses extreme violence to enforce siege and occupation on Gaza and the West bank. Please note Israel’s ongoing attacks on the besieged Gaza strip, an open air prison [8]. IDF Spokesperson Hidai Zilberman admitted recently that Israel’s actions in Gaza are “as far from pinpoint accuracy as you can get. They’re making Gaza City shake.” [9]. Meanwhile in the West Bank, Israeli forces kidnap and detain children [10], and Israeli soldiers escort Israeli settlers on pogroms in which the skulls of 3 year-old Palestinian children are fractured [11].

After decades of systematic oppression, there is now near unanimous global condemnation of Israel’s occupation, discrimination and expulsion of Palestinians. This is due to a long, persistent struggle, including a global campaign for boycott, divestment and sanctions (BDS), initiated by Palestinian civil society [12]. This campaign is based on the global campaign to end apartheid in South Africa in the late 20th century.

One of the main tactics used by the Israeli foreign ministry is to divert attention from its crimes through cultural whitewashing. This has been stated clearly by Israeli officials: “We see culture as a hasbara [advocacy] tool of the first rank, and I do not differentiate between hasbara and culture” [13]. The Israeli government is counting on festivals such as yours to help its propaganda efforts. In doing so, the Israeli government subverts artistic work, to serve the perpetuation of a racist oppressive system. By co-sponsoring a festival with the Israeli embassy in Greece, you are lending legitimacy to the
Israeli government’s apartheid policies and allowing these to continue. In the name of humanism and tolerance, as Israeli citizens, we urge you to renounce and refuse co-sponsorship of the festival by the Israeli embassy, this year and in the future!

We will gladly address any comments or questions you may have.
Sincerely,
Boycott from Within (Israeli citizens for BDS)
[1] http://boycottisrael.info/
[2] https://bdsmovement.net/news/jewish-groups-across-globe-applaud-barcelona-mayor-colau
[3] https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2022/02/israels-system-of-apartheid/
[4] https://www.hrw.org/report/2021/04/27/threshold-crossed/israeli-authorities-and-crimes-apartheid-and-persecution,
[5] https://www.btselem.org/publications/fulltext/202101_this_is_apartheid
[6] https://www.adalah.org/en/content/view/7771
[7] https://972mag.com/israels-nation-state-law-apartheid-is-a-process/136775/
[8] https://www.btselem.org/topic/gaza_strip
[9] https://www.btselem.org/press_releases/20210515_israel_commits_war_crimes_in_gaza
[10] https://www.btselem.org/publications/summaries/201710_unprotected
[11] https://www.972mag.com/settler-violence-sukkot-pogrom/
[12] https://bdsmovement.net/
[13] https://www.haaretz.com/1.4875039

Η δράση του κινήματος BDS κατά το 2022: εμπειρίες από το ετήσιο πανευρωπαϊκό Forum

Το κίνημα BDS είναι ένα παγκόσμιο κίνημα των Παλαιστινίων για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα. Το BDS στηρίζεται στην απλή παραδοχή ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2005 με την αρχική υποστήριξη περισσότερων από 170 παλαιστινιακών οργανώσεων. Συσπειρώνει ανθρώπους, πρωτοβουλίες και φορείς από όλο τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώνεται κάθε χρόνο το πανευρωπαϊκό forum των πρωτοβουλιών BDS, όπου ανταλλάσσονται εμπειρίες και απόψεις, οργανώνεται η δράση για την επόμενη χρονιά και τίθενται οι προτεραιότητες και ο γενικός προσανατολισμός του κινήματος. Φέτος, το πανευρωπαϊκό Forum έλαβε χώρα τον Μάρτιο στο Λονδίνο, με αντιπροσώπους πρωτοβουλιών BDS από 10 ευρωπαϊκές χώρες. Ανάμεσα σε αυτές τις πρωτοβουλίες, συμμετείχε και το BDS Greece, επιδιώκοντας να μεταφέρει την εμπειρία της Ελλάδας, αλλά και να εμπλουτίσει την δράση του από την ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και πρακτικών με πρωτοβουλίες από τις υπόλοιπες χώρες.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου και το νέο πλαίσιο στο Παλαιστινιακό

Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχόλησε φέτος το πανευρωπαϊκό forum ήταν η νέα κατάσταση που δημιουργείται στο Παλαιστινιακό μετά το σχηματισμό της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου. Μπορεί η πολιτική απαρτχάιντ του Κράτους του Ισραήλ να είναι δεδομένη, επιβάλλοντας πολιτικές εκτοπισμού και διακρίσεων ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, όμως η πολιτική της νέας κυβέρνησης οδηγεί αυτές τις πρακτικές σε μια νέα, πιο αναβαθμισμένη φάση.

Η συνεργασία με την σιωνιστική φασίζουσα ακροδεξιά ανοίγει τον δρόμο για πολύ πιο ανοιχτές και σκληρές πολιτικές καταπίεσης και τρομοκρατίας, ενώ, βάσει εξαγγελιών, θα φέρει εντατικοποίηση του προγράμματος παράνομου εποικισμού των κατεχόμενων εδαφών, με στόχο την πλήρη περιθωριοποίηση του Παλαιστινιακού λαού και τον εγκλωβισμό του σε πολλά μικρά Μπαντουστάν, στα πρότυπα του καθεστώτος απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.

Υπό αυτήν την έννοια, το κίνημα BDS, αλλά και συνολικότερα το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις. Η συστηματικότητα των εξωδικαστικών εκτελέσεων στην Δυτική Όχθη που συνεχίζει να αντιστέκεται, αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη των προθέσεων του Ισραηλινού στρατού, ενώ αντίστοιχα στοιχεία για τις «νέες» μεθόδους επέκτασης των παράνομων εποικισμών μπορούμε να δούμε στην συγκάλυψη από την ισραηλινή κυβέρνηση του πογκρόμ της Χουάρα (Huwwara), με τις εικόνες των μαινόμενων εποίκων να επιτίθενται σε παλαιστινιακά σπίτια και σε απλούς διερχόμενους να θυμίζουν σκοτεινές εποχές της ιστορίας.

Η «ρήξη της Βαρκελώνης»: η πρώτη ευρωπαϊκή μητρόπολη που διακόπτει σχέσεις με το Ισραήλ

Κατά τη χρονιά που πέρασε, το κίνημα BDS έχει να αναδείξει σημαντικές επιτυχίες. Μεγαλύτερη αυτών ήταν αναμφίβολα η διακοπή της αδελφοποίησης της πόλης της Βαρκελώνης με το Τελ Αβίβ, με απόφαση της δημάρχου Άντα Κολάου. Το κράτος του Ισραήλ συνειδητοποίησε αμέσως τα δυνητικά αποτελέσματα μιας τέτοιας κίνησης. Σε αντίθεση με αντίστοιχες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων ανά την Ευρώπη, που διακηρυκτικά εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό ή και καταδικάζουν τις πολιτικές απαρτχάιντ του Κράτους του Ισραήλ, η απόφαση της Δημάρχου της Βαρκελώνης αποτελεί επιλογή πολιτικής. Μπορεί η διακοπή της αδελφοποίησης να μην έχει ευρείες θεσμικές αποτυπώσεις, όμως αποτελεί ένα ξεκάθαρο σημάδι θεσμικής αποδοκιμασίας των πολιτικών απαρτχάιντ από μια από τις μεγαλύτερες μητροπόλεις της Ευρώπης. Οι παρεμβάσεις του ισραηλινού πρέσβη στην Ισπανία, οι αντιδράσεις του Ισραηλινού ΥΠ.ΕΞ., η κινητοποίηση «φίλων και συμμάχων» του Ισραήλ εντός Ισπανίας, αναδεικνύει την βαρύτητα αυτής της κίνησης.

Μετά από αυτήν την απόφαση της Δημάρχου Κολάου, άνοιξε μεγάλη συζήτηση στην Ισπανία η οποία είχε ως αποτέλεσμα τα εξής: μεγάλο κομμάτι των λαών της Ισπανίας ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον παγκόσμιο διάλογο για την καταδίκη των πολιτικών απαρτχάιντ που εφαρμόζει ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό το κράτος του Ισραήλ. Έγινε πλέον ξεκάθαρα εμφανές ότι το Κράτος του Ισραήλ θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτινάξει την κατηγορία του απαρτχάιντ. Γιατί μπορεί η κατοχή και οι παράνομοι εποικισμοί να αποτελούν από μόνα τους απάνθρωπες και καταπιεστικές πρακτικές, όμως δε φτάνουν σε μέγεθος την επιβολή ενός καθεστώτος απαρτχάιντ. Σε αντίθεση με την «κανονικοποίηση» της κατοχής και την προπαγανδιστικής της «θωράκιση» ως «μια ακόμα σύγκρουση στον πλανήτη», η επιβολή καθεστώτος απαρτχάιντ συνιστά ένα στίγμα το οποίο δεν αποτινάσσεται με τις ίδιες μεθοδεύσεις και ταυτόχρονα συνιστά ένα ευθύ, αναμφίβολο και δύσκολα υπερασπίσιμο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Το παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης ενάντια στο Νοτιοαφρικανικό απαρτχάιντ έχει κατοχυρώσει αυτήν την κατάκτηση στις συνειδήσεις του πλανήτη και το Ισραήλ το γνωρίζει πολύ καλά, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες εικόνες αποπομπής Ισραηλινών αξιωματούχων από την ετήσια Σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης. Κι αν η Αφρικανική Ένωση αντιμετωπίζεται σαν ένας περιθωριακός θεσμός (ας όψεται ο ρατσισμός του «λευκού ανθρώπου» απέναντι σε μια ολόκληρη ήπειρο), η Βαρκελώνη δεν μπορεί να απαξιωθεί με τον ίδιο τρόπο.

Πλευρές της δράσης των πρωτοβουλιών BDS την χρονιά που μας πέρασε

Ταυτόχρονα, το κίνημα BDS διαδίδεται σε ολόκληρη την Ευρώπη με όλο και περισσότερα άτομα, συλλογικότητες και μαζικοί φορείς να υιοθετούν τις θέσεις του για διακοπή των δεσμών, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις απέναντι στο Κράτος του Ισραήλ. Αυξημένης βαρύτητας ήταν την τελευταία χρονιά η απόφαση του Συνεδρίου της Νορβηγικής ΓΣΕΕ το καλοκαίρι του 2022 να παλέψει ώστε η Νορβηγία να σταματήσει να συνεργάζεται με το κράτος του Ισραήλ σε μια σειρά από τομείς όπως: εμπόριο όπλων με το Ισραήλ και ισραηλινές εταιρείες, νομική απαγόρευση του εμπορίου με εταιρείες που συμβάλλουν στην παραβίαση του διεθνούς δικαίων και στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα εδάφη, επιβολή στοχευμένων κυρώσεων στο κράτος του Ισραήλ ώστε να συμμορφωθεί με την απόφαση 2334/23.12.16 του Συμβουλίου Ασφαλείας, απόσυρση επενδύσεων του Κρατικού Συνταξιοδοτικού Ταμείου (το επονομαζόμενο «Ταμείου Εσόδων Πετρελαίου») από επιχειρήσεις που συμβάλλουν στους παράνομους εποικισμούς και συμπράττουν με την «οικονομία της κατοχής», αλλά και καθολική απόσυρση επενδύσεων του Ταμείου από επιχειρήσεις που με οποιονδήποτε τρόπο συναλλάσσονται ή συμπράττουν με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η καμπάνια στην Αγγλία, με την άσκηση πίεσης στην τράπεζα HSBC ώστε να αποσύρει τις επενδύσεις της από εταιρείες που συμπράττουν στο καθεστώς απαρτχάιντ και συμβάλλουν στις καταπιεστικές πολιτικές στα κατεχόμενα εδάφη. Τα προηγούμενα χρόνια, η καμπάνια αυτή οδήγησε στην δημόσια ανακοίνωση απόσυρσης επενδύσεων της HSBC από την ισραηλινή εταιρεία οπλικών συστημάτων Elbit, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς προμηθευτές των βομβών διασποράς που χρησιμοποιούν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα καμπάνια, που αποσκοπεί στην δημοσίευση περαιτέρω στοιχείων για την δράση και διαπλοκή της HSBC, με άλλες εταιρείες που συμβάλλουν ή συνεργάζονται με το καθεστώς απαρτχάιντ (πχ εταιρείες εξόρυξης, κατασκευαστικές κ.λπ.).

Σημαντικό σκέλος της δράσης του κινήματος BDS αποτελεί η καμπάνια του πολιτιστικού μποϋκοτάζ. Αναμφίβολα, μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων χρόνων αποτελεί η πίεση προς την Σακίρα να μην εμφανιστεί στο φεστιβάλ που οργάνωνε ο δήμος του Τελ Αβίβ το 2018. Το παράδειγμα αυτής της πετυχημένης καμπάνιας αναδεικνύει την σημασία εμπλοκής των fans των καλλιτεχνών στις προσπάθειες να διακοπεί η συνεργασία τους με θεσμούς που συμπράττουν στο απαρτχάιντ και την καταπίεση των Παλαιστινίων, καθώς και στο ξέπλυμα αυτών των πολιτικών μέσω της τέχνης.

Φέτος, μία από τις αντίστοιχες καμπάνιες στο Βέλγιο, οδήγησε τους μεξικανούς καλλιτέχνες Rodrigo y Gabriela (με έδρα την Ιρλανδία), να ακυρώσουν την προγραμματισμένη συναυλία τους στο Τελ Αβίβ. Εκατοντάδες fans εμφανίστηκαν στην συναυλία τους στο φεστιβάλ Esperanzah στο Βέλγιο με πλακάτ που τους καλούσαν να ακυρώσουν την εμφάνιση τους. Είναι προφανές ότι το μέγεθος της πίεσης ήταν τόσο μεγάλο, που το ντουέτο δεν είχε άλλη επιλογή. Μπορεί οι Rodrigo y Gabriela να μην έχουν το «μέγεθος» της Shakira, αλλά αποτελούν ονόματα διεθνούς εμβέλειας: έχουν συνεργαστεί με το Hans Zimmer στο soundtrack των «Πειρατών της Καραϊβικής», αλλά και στο soundtrack του «Γάτου Σπιρουνάτου»/ «Puss in Boots» και αποτελούν από τα βασικά ονόματα των Ευρωπαϊκών και Αμερικάνικων φεστιβάλ, με Grammy Οργανικής Μουσικής το 2020.

Τα τελευταία χρόνια, το κίνημα BDS στην Ευρώπη έχει αρχίσει να υιοθετεί μια νέα πρακτική που φαίνεται να γνωρίζει ταχεία διάδοση και μεγάλη επιτυχία: τις Ζώνες Χωρίς Απαρτχάιντ/ Apartheid Free Zones- AFZ. Οι AFZ είναι χώροι που δεσμεύονται να απέχουν από οποιοδήποτε είδους υποστήριξης ή βοήθειας στο ισραηλινό καθεστώς απαρτχάιντ. Αποτελεί ηθική δέσμευση για συμμετοχή στον αγώνα για ίσα δικαιώματα όλων των ανθρώπων μέσα από τη δημιουργία χώρων έμπρακτης διεθνούς αλληλεγγύης, χωρίς ρατσισμό, διακρίσεις και κάθε μορφή επιβολής και καταπίεσης. Χώρες όπως η Ιταλία και η Ελβετία γνωρίζουν μεγάλη διάδοση των AFZ (με περίπου διακόσιους χώρους AFZ σε κάθε χώρα), ενώ ακολουθεί κατά πόδας η Νορβηγία με περίπου 130 χώρους και φορείς που έχουν ανακηρυχθεί AFZ. Εντυπωσιακό ήταν το Φεστιβάλ AFZ που έγινε στην Γενεύη της Ελβετίας, στις 3-4 Μαρτίου 2023. Στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο «L’ USINE» («Το εργοστάσιο», το μεγαλύτερο ίσως αυτοδιαχειριζόμενο χώρο της Γενεύης σε ένα μέγαρο 5 ορόφων, τίθεται επικεφαλής της ένωσης αυτοδιαχειριζόμενων χώρων της Ελβετίας και της προσπάθειας να στηθεί μέτωπο ενάντια στην εκκένωση των καταλήψεων) οι περίπου 200 AFZ της Ελβετίας οργάνωσαν ένα τεράστιο φεστιβάλ, με δύο παράλληλες μουσικές σκηνές (με DJ sets, ραπ από Παλαιστίνη, τη Συρία και ντόπιους), προβολές, συζητήσεις, καλλιτεχνικά workshops κ.λπ.

Και η Ελλάδα στο «επίκεντρο»: Predator, spywares, στρατιωτική συνεργασία

Τέλος, αναφερόμενοι και σε ένα ζήτημα με ελληνικό ενδιαφέρον, το φετινό Forum απασχολήθηκε ιδιαίτερα με την επέκταση της δράσης ισραηλινών εταιρειών κατασκοπευτικού λογισμικού, καθώς και των συνεργασιών του ισραηλινού στρατού με στρατούς ευρωπαϊκών χωρών. Το Predator αποτέλεσε κομμάτι των συζητήσεων και μαζί με το Pegasus αναδείχθηκαν ως τα βασικά spyware αυτήν την στιγμή στην «διεθνή πιάτσα». Μπορεί στην Ελλάδα να απασχόλησε κυρίως ως όνομα, όμως στο Forum, αλλά και στην διεθνή δημόσια σφαίρα, αποτελεί σημαντικό θέμα συζήτησης στη βάση της εξαγωγής καταπιεστικών πρακτικών από το Ισραήλ προς άλλες χώρες. Η κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών αποτελεί ένα πρώτης τάξης «πειραματικό πεδίο» για την ανάπτυξη εργαλείων από τον ισραηλινό στρατό και εταιρείες που συνεργάζονται μαζί του, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο- όπως συνειδητοποιήσαμε πρόσφατα στην χώρα μας. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες αυτές, αλλά κα ο ισραηλινός στρατός, σε αντίθεση με την πάγια πρακτική τους, δείχνουν σημαντική επιμέλεια να αποκρύψουν αυτήν την πλευρά της διεθνούς τους δραστηριότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στην χώρα μας το Predator είναι γνωστό πιθανόν και στο τελευταίο χωριό, έχει γίνει ελάχιστα γνωστή η εμπλοκή της ισραηλινής Intellexa, ιδιοκτησίας πρώην πράκτορα του Ισραήλ (όσο «πρώην» μπορεί να είναι κάποιος κατάσκοπος).

Επιπλέον, αρχίζουν να εξαπλώνονται σημαντικά οι αγοραπωλησίες όπλων που εμπλέκουν το κράτος του Ισραήλ ή/και ισραηλινές εταιρείες. Χώρες όπως η Νορβηγία έχουν απασχοληθεί σημαντικά με την εισαγωγή οπλικών συστημάτων ισραηλινής κατασκευής, ενώ στην Σουηδία έχει ξεδιπλωθεί μια σημαντική καμπάνια για να απαγορευθεί η εξαγωγή σουηδικής κατασκευής οπλισμού στο Ισραήλ, καθώς είναι δεδομένο ότι θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του Παλαιστινιακού λαού. Στην Ελλάδα, μπορεί ακόμα να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει, αλλά οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και οι στρατιωτικές υποδομές τους έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν διευρυμένη συνεργασία με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Από κοινές αεροπορικές εκπαιδεύσεις μέχρι κοινές ναυτικές ασκήσεις, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τείνουν να μετατραπούν σε στρατηγικό συνεργάτη του κράτους απαρτχάιντ του Ισραήλ.

Οι εμπειρίες που ανταλλάχθηκαν στο φετινό πανευρωπαϊκό Forum ήταν ιδιαίτερα πλούσιες. Από όλα αυτά, δεν μπορούμε να παραλείψουμε την αναφορά στη συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κατάστημα της Puma στο Λονδίνο. Στο πλαίσιο της συστηματικής εκμετάλλευσης του αθλητισμού για το ξέπλυμα των πολιτικών απαρτχάιντ και καταπίεσης που εφαρμόζει εναντίον του Παλαιστινιακού λαού, το Κράτος του Ισραήλ, μέσω της Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, στρατολόγησε την γερμανική εταιρεία ως χορηγό της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Αποτελεί μια καραμπινάτη περίπτωση συνεργασίας με τους κρατικούς θεσμούς του Ισραήλ, η οποία δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Αυτό ακριβώς προσπάθησε να αναδείξει η δράση έξω από το κεντρικό κατάστημα του Λονδίνου, η οποία συνάντησε ευρεία αποδοχή. Ακόμα και Έλληνες περαστικοί βρέθηκαν να επιδοκιμάζουν την συγκέντρωση και να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με την δράση καταγγελίας της συνεργασίας Puma-Ισραήλ.

Οι δράσεις του BDS Greece θα συνεχιστούν, με το ενδιαφέρον μας για την ανάδειξη των πολιτικών απαρτχάιντ και καταπίεσης του Ισραήλ να παραμένει αμείωτο.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης διακόπτει κάθε θεσμικό δεσμό με το Ισραήλ

8 Φεβρουαρίου 2023 – Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS (BNC)

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης αναστέλλει τις θεσμικές σχέσεις με το απαρτχάιντ Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας αδελφοποίησης με το Τελ Αβίβ, «μέχρι οι ισραηλινές αρχές να θέσουν τέλος στο σύστημα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και να συμμορφωθούν πλήρως με τις υποχρεώσεις που τους επιβάλλονται από το διεθνές δίκαιο και τα διάφορα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS (BNC), ο μεγαλύτερος παλαιστινιακός συνασπισμός που ηγείται του κινήματος BDS για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα, χαιρετίζει την Δήμαρχο της Βαρκελώνης, Ada Colau, και τα κινήματα της βάσης που βοήθησαν να τερματιστούν οι θεσμικοί δεσμοί με το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ. Η Βαρκελώνη με αυτό τον τρόπο αποτελεί τον πρώτο Δήμο που αναστέλλει τους δεσμούς του με το απαρτχάιντ του Τελ Αβίβ σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό, μια κίνηση που θυμίζει τα ιστορικά και θαρραλέα δημοτικά συμβούλια που πρωτοστάτησαν στη διακοπή των δεσμών με το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Με την τρέχουσα ισραηλινή κυβέρνηση, την πιο ακροδεξιά, ρατσιστική, σεξιστική και ομοφοβική από οποιαδήποτε άλλη, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να αποδοθούν ευθύνες ώστε να τερματιστεί η ατιμωρησία και να διαλυθεί το Απαρτχάιντ #DismantleApartheid.

Καλούμε τους θεσμούς σε όλο τον κόσμο να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βαρκελώνης και να βάλουν ένα τέλος σε κάθε μορφής στήριξη των ισραηλινών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Πηγή: https://bdsmovement.net/news/mayor-barcelona-suspends-all-institutional-ties-with-israel?fbclid=IwAR2YMYk5Ec9LZdmgWPe9fUYKaPDTkIGWrSy_lF0N7JBWVAz7511VNwY2Apo

Κάλεσμα σε μποϊκοτάζ του Red Sea Jazz Festival

Η Παλαιστινιακή Εκστρατεία για Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel – PACBI) καλεί τους καλλιτέχνες να μποϊκοτάρουν το Φεστιβάλ Τζαζ της Ερυθράς Θάλασσας (Red Sea Jazz Festival), με τον ίδιο τρόπο του μποϊκοτάζ των φεστιβάλ στο απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής. Το PACBI αποτελεί ιδρυτικό μέλος του μεγαλύτερου συνασπισμού στην παλαιστινιακή κοινωνία, της Εθνικής Επιτροπής για το BDS (BNC), που ηγείται του παγκόσμιου κινήματος BDS.

Το Red Sea Jazz Festival, όπως όλα τα ισραηλινά πολιτιστικά ιδρύματα, επωφελείται άμεσα από το επί δεκαετίες καθεστώς του απαρτχάιντ, της στρατιωτικής κατοχής και της αποικιοκρατίας των εποίκων. Από την ίδρυσή του απέτυχε να αποστασιοποιηθεί από το σύστημα καταπίεσης κατά του παλαιστινιακού λαού ή να υπερασπιστεί τα συνολικά παλαιστινιακά δικαιώματα βάσει του διεθνούς δικαίου.

Το φεστιβάλ χρηματοδοτείται από τον δήμο Εϊλάτ, ο οποίος υπερηφανεύεται για τη στενή σχέση του με τις «δυνάμεις ασφαλείας» του ισραηλινού απαρτχάιντ, διαβόητες για τη συστημική ρατσιστική βία κατά των ιθαγενών Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων των σφαγών στη Γάζα που έχουν σκοτώσει χιλιάδες από το 2008 μέχρι σήμερα. Το ίδιο το Εϊλάτ είναι χτισμένο στα ερείπια του Umm al-Rashrash, ενός από τα περισσότερα από 500 παλαιστινιακά χωριά, πόλεις και κοινότητες που εκκαθαρίστηκαν εθνοτικά με συστηματικό τρόπο κατά τη διάρκεια της Νάκμπα που ξεκίνησε το 1947 και συνεχίστηκε μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, το 1948.

Το Red Sea Jazz Festival συνεργάζεται με τα ακροδεξιά ισραηλινά υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού, τα οποία στοχεύουν στο ξέπλυμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρουσιάζοντας κυνικά το Ισραήλ ως «τουριστικό προορισμό» και ως «πολιτιστικό κόμβο», καλύπτοντας τη βάναυση στρατιωτική του κατοχή καθώς και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τα οποία διαπράττει.

Ευχαριστούμε το μουσικό σχήμα από τις ΗΠΑ που αν και είχε προγραμματιστεί να εμφανιστεί στο φετινό φεστιβάλ, ακύρωσε την συμμετοχή του μόλις έμαθε απευθείας από Παλαιστίνιους για το ρόλο του φεστιβάλ στο ξέπλυμα του απαρτχάιντ μέσω της τέχνης. Το μουσικό σχήμα έρχεται να προστεθεί σε μια λίστα από καλλιτέχνες που αρνήθηκαν κατά το παρελθόν να εμφανιστούν στο Red Sea Jazz Festival, συμπεριλαμβανομένων των Stanley Jordan, Eddie Palmieri, Jason Morana, Tuba Skinny, Portico Quartet, Andreas Öberg, Chris “Daddy” Dave, Matt Schofield, Terence Blanchard και Marcus Strickland ανάμεσα σε πολλούς άλλους.

H προοδευτική εβραιοϊσραηλινή συλλογικότητα Boycott from Within, η οποία κυκλοφόρησε ένα κάλεσμα συλλογής υπογραφών το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 20.000 υπογραφές μέχρι την χρονική στιγμή που υποχρεώθηκε να κατέβει, ανέφερε ότι το φεστιβάλ «χρησιμοποιεί την τζαζ ως εργαλείο για να ξεπλύνει τη στρατιωτική κατοχή, το απαρτχάιντ και την καταπίεση του παλαιστινιακού λαού».

Από τον Μάιο του 2021, ύστερα από τη σφαγή περισσότερων από 240 Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις στην πολιορκημένη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 66 παιδιών, περισσότεροι από 1.500 καλλιτέχνες εντάχθηκαν στην εμπνευσμένη πρωτοβουλία Musicians for Palestine (Μουσικοί για την Παλαιστίνη), «αρνούμενοι να εμφανιστούν στα συνένοχα πολιτιστικά ιδρύματα του Ισραήλ».

Το διεθνές κίνημα BDS έχει θέσει τρεις στόχους: τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής από το Ισραήλ όλης της παλαιστινιακής (και συριακής) γης, την πλήρη ισότητα των Παλαιστινίων με ισραηλινή υπηκοότητα και το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων που έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια και τη γη τους.

Κάλεσμα σε μποϊκοτάζ της Chevron και της Siemens

Κατεχόμενη Παλαιστίνη, 06/10/2022 – Η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή του BDS (BNC), η μεγαλύτερη Παλαιστινιακή συμμαχία που ηγείται του παγκόσμιου κινήματος Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυσης και Κυρώσεων, καλεί τους υποστηρικτές των Παλαιστινιακών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο να ενωθούν με τα κινήματα κλιματικής δικαιοσύνης για να αποδοθούν ευθύνες στην αμερικανική πολυεθνική ορυκτών καυσίμων Chevron και τη γερμανική κοινοπραξία Siemens για τη συμμετοχή τους στην περιβαλλοντική καταστροφή και το ισραηλινό απαρτχάιντ.

Η Chevron είναι ο κύριος διεθνής παράγοντας εξόρυξης του αερίου που διεκδικεί το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο, από τότε που εξαγόρασε την Noble Energy το 2020. Με τις εξορυκτικές της δραστηριότητες, η Chevron εμπλέκεται στην πρακτική του Ισραήλ να στερεί από τον Παλαιστινιακό λαό το δικαίωμα κυριαρχίας επί των φυσικών του πόρων. Η Chevron είναι πιθανά συνένοχη στη λεηλασία από το Ισραήλ των παλαιστινιακών αποθεμάτων αερίου στα ανοιχτά των ακτών της κατεχόμενης Λωρίδας της Γάζας, που αποτελεί έγκλημα πολέμου υπό το διεθνές δίκαιο.

Η Chevron είναι επίσης συνένοχη στην παράνομη πολιορκία του Ισραήλ στη Γάζα που αποκλείει τους Παλαιστίνιους από την πρόσβαση στη θάλασσα. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η παράνομη μεταφορά από το Ισραήλ ορυκτού αερίου στην Αίγυπτο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που διασχίζει την παλαιστινιακή ΑΟΖ στη Γάζα, στερώντας από τους Παλαιστίνιους εκατομμύρια σε τέλη μεταφοράς. Περαιτέρω, ο θαλάσσιος αποκλεισμός, τον οποίο το Ισραήλ επιβάλλει με βάρβαρη και θανατηφόρα βία, επιδρά σε χιλιάδες παλαιστινιακές οικογένειες που βασίζονται στο ψάρεμα για τον βιοπορισμό τους.

Η Chevron φέρνει στο Ισραήλ δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, βοηθώντας να ενδυναμωθεί το πολεμικό του ταμείο και το καθεστώς του απαρτχάιντ, του εποικιστικού αποικισμού και της στρατιωτικής κατοχής.

Τα αποθέματα ορυκτού αερίου που διεκδικεί το Ισραήλ είναι μικρά σε σύγκριση με αυτά πολλών χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Βρίσκονται επίσης στην Ανατολική Μεσόγειο όπου οι διαφορές περί θαλάσσιων συνόρων μεταξύ του Ισραήλ, του Κράτους της Παλαιστίνης υπό ισραηλινή κατοχή, του Λιβάνου, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας ενέχουν υψηλό κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης. Εντούτοις, χάρη στη συνενοχή της Chevron, το Ισραήλ επιχειρεί να επιβληθεί ως εξαγωγέας ενέργειας – αν και μικρός – στην Ευρώπη, ελπίζοντας πως η ενσωμάτωση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας θα προσφέρει όχι μόνο οικονομικό όφελος, αλλά και θα το βοηθήσει να αποφύγει τη λογοδοσία για το σύστημα απαρτχάιντ και την παράνομη προσάρτηση, εποίκιση και εκμετάλλευση της παλαιστινιακής γης και των φυσικών πόρων.

Η παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών, που εκπροσωπείται στη BNC, καλεί τους υποστηρικτές των παλαιστινιακών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο να χτίσουν και να ενισχύσουν διαθεματικές συνεργασίες με το κίνημα κλιματικής δικαιοσύνης και τις πολλές κοινότητες και τους αυτόχθονες λαούς σε όλο τον πλανήτη που αποκαλύπτουν και αντιστέκονται στην αποικιακή βία των εξορύξεων, της περιβαλλοντικής καταστροφής και των σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Chevron.

Το ορυκτό αέριο είναι εχθρός του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με επιστήμονες, το μεθάνιο – κύριο συστατικό του ορυκτού αερίου – έχει επίδραση στην ατμόσφαιρα που είναι 86 φορές χειρότερη από το διοξείδιο του άνθρακα αν υπολογιστεί σε βάθος 20ετίας, δηλαδή στο διαθέσιμο χρονικό όριο για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της πρόληψης περισσότερης κλιματικής καταστροφής. Τουλάχιστον το 25% της σημερινής παγκόσμιας υπερθέρμανσης προκαλείται από μεθάνιο λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας. Η μεταφορά αερίου, μέσω αγωγών ή υγροποιημένου, είναι από μόνη της ένας τεράστιος συντελεστής στην κλιματική αλλαγή διότι συμπεριλαμβάνει τη διαρροή αερίου, που αποκαλείται επίσης εξαερισμός. Σε αντίθεση με την προπαγάνδα του λόμπι των ορυκτών καυσίμων, το αέριο δεν είναι ένα «μεταβατικό» καύσιμο· είναι το καύσιμο που χρησιμοποιείται από τις άπληστες πολυεθνικές για να διατηρήσουν τα κέρδη και την επιρροή τους ενώ καταστρέφουν οικοσυστήματα και το κλίμα.

Η Siemens έχει κερδίσει τον διαγωνισμό για την κατασκευή της ΕυρωΑσιατικής Διασύνδεσης (EuroAsia Interconnector), ενός υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρισμού από το Ισραήλ μέσω της Κύπρου στην Ελλάδα, που θα συνδέει το σύστημα ηλεκτρισμού του ισραηλινού απαρτχάιντ με αυτό της ΕΕ και θα του επιτρέπει να εξάγει στην Ευρώπη ηλεκτρισμό που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Όπως έχει εξηγήσει το Συμβούλιο Παλαιστινιακών Οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (PHROC), η ΕυρωΑσιατική Διασύνδεση, εάν εφαρμοστεί όπως σχεδιάζεται, θα συντελέσει στη διατήρηση και επέκταση της επιχείρησης παράνομων εποικισμών του Ισραήλ στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές, συμπεριλαμβανόμενης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ο ισραηλινός εταίρος του σχεδίου, η κρατικής ιδιοκτησίας Ισραηλινή Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (IEC), θα παράγει και θα μεταφέρει ηλεκτρισμό μέσω της Διασύνδεσης από το εθνικό σύστημα ηλεκτρισμού που ενσωματώνει – και στην πράξη προσαρτά – τους παράνομους εποικισμούς. Εφόσον αυτοί οι εποικισμοί αποτελούν έγκλημα πολέμου και έχουν καταδικαστεί ως σκανδαλώδης παραβίαση του διεθνούς δικαίου σε πορίσματα του ΟΗΕ και της ΕΕ, η ΕΕ και η Siemens παραβιάζουν αντίστοιχα το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τις υποχρεώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της προώθησης και της χρηματοδότησης αυτού του σχεδίου και μέσω της κατασκευής της Διασύνδεσης.

Επιπρόσθετα, η Siemens είναι συνένοχη στο απαρτχάιντ του Ισραήλ και στην εποικιστική αποικιοκρατία του μέσω επιχειρηματικής δραστηριότητας με τις ισραηλινές αρχές στη μεταφορά και τον έλεγχο κίνησης και πληθυσμού στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς.

Αποδοκιμάζουμε τη συνενοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη στήριξη και την ασυλία από κάθε έλεγχο του ισραηλινού καθεστώτος καταπίεσης κατά των Παλαιστινίων. Εκμεταλλευόμενο το «πράσινο ξέπλυμα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ορυκτό αέριο, ως υποτίθεται λιγότερο ρυπαντικό από το πετρέλαιο ή το κάρβουνο, ισχυρισμός που έχει αποδειχτεί ως ψευδής από ανεξάρτητους ειδικούς, το Ισραήλ συμμετέχει μαζί με την Κύπρο και την Ελλάδα στον Αγωγό EastMed, στον οποίο εμπλέκεται η Chevron, και στην ΕυρωΑσιατική Διασύνδεση, που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Siemens. Αυτά τα δύο έργα που βασίζονται στο ορυκτό αέριο προωθούνται και χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Οι σοβαρές αμφιβολίες για τη δυνατότητα υλοποίησης του Αγωγού EastMed κάνουν το έργο λιγότερο πιθανό να παράσχει μία βιώσιμη εναλλακτική στο ρωσικό αέριο. Ωστόσο, ένα τμήμα από το αέριο που εξορύσσεται για το Ισραήλ από τη Chevron μεταφέρεται επί του παρόντος στην Αίγυπτο και εξάγεται στην Ευρώπη ως μέρος των φορτίων αιγυπτιακού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η ΕυρωΑσιατική Διασύνδεση μπορεί σύντομα να μπει στη φάση κατασκευής της αφότου έλαβε μεγάλο τμήμα της χρηματοδότησής της από την ΕΕ.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε σε:

  • Παγκόσμια καταναλωτικά μποϊκοτάζ και εκστρατείες αποεπένδυσης ενάντια στη Siemens έως ότου η εταιρεία τερματίσει την επιχειρηματική της εμπλοκή στην ΕυρωΑσιατική Διασύνδεση που διευκολύνει το εγχείρημα παράνομων εποικισμών του Ισραήλ και το καθεστώς απαρτχάιντ – ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
  • Τον αποκλεισμό της Siemens από δημόσια και ιδιωτικά συμβόλαια και επενδύσεις έως ότου η εταιρεία αποσυρθεί από το έργο, τερματίζοντας τη συνενοχή της στα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
  • Την αποεπένδυση από τη Chevron και άλλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων που τροφοδοτούν την κλιματική κρίση και το ισραηλινό απαρτχάιντ.
  • Τη στήριξη σε καμπάνιες περιβαλλοντικής δικαιοσύνης που στοχεύουν σε γίγαντες της ορυκτής ενέργειας όπως η Chevron, οι οποίοι είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους υπεύθυνους για την κλιματική κρίση στην οποία όλοι ζούμε.
  • Τη στήριξη της διεθνούς εκστρατείας ενάντια στον Αγωγό EastMed, ένα έργο επικίνδυνο για το κλίμα, το περιβάλλον και τη δίκαιη ειρήνη στην περιοχή.

Μαζί, ας κάνουμε τη Chevron και τη Siemens να πληρώσουν βαρύ τίμημα για την τροφοδοσία της κλιματικής αλλαγής και του ισραηλινού απαρτχάιντ!

Μετά την τελευταία σφαγή του Ισραήλ στη Γάζα: Ήρθε η ώρα για τον ΟΗΕ να δράσει για την εξάρθρωση του απαρτχάιντ

8 Αυγούστου 2022

Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS (BNC)

Τις τελευταίες ημέρες, γίναμε μάρτυρες μιας ακόμη σφαγής από το κράτος-απαρτχάιντ του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα, με πάνω από 40 δολοφονίες, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά και εκατοντάδες τραυματίες. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους στη Γάζα είναι πρόσφυγες από τη Νάκμπα του 1948,  οι οποίοι εκτοπίστηκαν από σιωνιστικές πολιτοφυλακές και αργότερα από το κράτος του Ισραήλ και τον στρατό του, και προσπαθούν συνεχώς να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Παράλληλα, φασιστικές ισραηλινές φατρίες, που υποστηρίζονται και προστατεύονται από το καθεστώς του απαρτχάιντ, έχουν εισβάλει και βεβηλώσει το τέμενος Al-Aqsa.

Αυτή τη στιγμή, που θρηνούμε τους νεκρούς μας και φροντίζουμε τους τραυματίες μας, προσπαθούμε να ξαναχτίσουμε τα σπίτια μας και αντιστεκόμαστε στην επιθετικότητα και το σύστημα καταπίεσης που την υποθάλπει, χρειαζόμαστε πιο ένθερμη και ουσιαστική διεθνή αλληλεγγύη.

Αυτή τη φορά, η θανατηφόρα επίθεση του Ισραήλ ήταν «απρόκλητη», όπως άλλωστε παραδέχθηκε και το ίδιο, αντίθετα με την συνήθη πολιτική προπαγάνδας του, όπως αναπαράγεται από τα μεροληπτικά δυτικά μέσα ενημέρωσης, ότι ενεργούσε με «αντίποινα». Αλλά ένα καθεστώς εποικιστικής  αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ δεν κάνει «αντίποινα», είναι εξ ορισμού το ίδιο μια συνεχής πράξη βίας, επιθετικότητας και καταπίεσης. 

Ο Βραζιλιάνος παιδαγωγός Paulo Freire λέει: «Με τη δημιουργία μιας σχέσης καταπίεσης, η βία έχει ήδη αρχίσει. Ποτέ στην ιστορία δεν ξεκίνησε η βία από τους καταπιεσμένους. …Δεν θα υπήρχαν καταπιεσμένοι αν δεν υπήρχε προηγουμένωςβία για να εδραιωθεί η υποταγή τους». 

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η τελευταία σφαγή του Ισραήλ έλαβε χώρα στο πλαίσιο της εγκληματικής  πολιορκίας της Γάζας. Ήδη στο 15ο έτος της, η πολιορκία είναι μεγαλύτερη από τα περισσότερα παιδιά που δολοφονήθηκαν στις επαναλαμβανόμενες σφαγές του Ισραήλ εκεί από το 2008. Η πολιορκία στερεί σε πάνω από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους παιδιά, βασικές ανάγκες, όπως καθαρό νερό, θέσεις εργασίας, αξιόπιστο ηλεκτρικό σύστημα καθώς και επαρκή στέγαση, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση. Ως αποτέλεσμα, η νοσηρότητα, η θνησιμότητα (ειδικά η βρεφική θνησιμότητα), η καθυστερημένη ανάπτυξη και τα ποσοστά φτώχιας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, έχοντας μετατρέψει τις ζωές των ανθρώπων εκεί σε κόλαση. 

Η πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ έχει καταδικαστεί από ειδικούς στα ανθρώπινα δικαιώματα ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ενώ ακτιβιστές και ορισμένοι ιστορικοί την έχουν χαρακτηρίσει «σταδιακή γενοκτονία». 

Το Ισραήλ μπορεί και πραγματοποιεί τις συνεχείς θανατηφόρες επιθέσεις του εναντίον των Παλαιστινίων με την απροκάλυπτη υποστήριξη των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά και με τη έμμεση υποστήριξη άλλων κυβερνήσεων που σιωπούν ή, ακόμα χειρότερα, αντιμετωπίζουν το κράτος-απαρτχάιντ που καταπιέζει και τα καταπιεσμένα θύματά του ως ηθικά ισοδύναμα. Το αίμα παλαιστίνιων παιδιών είναι και στα χέρια τους

Προσβολή είναι και η τραγική υποκρισία και τα δυο μέτρα και σταθμά της Δύσης όταν συγκρίνει κανείς την ενεργή στήριξή της στο επί δεκαετίες σύστημα κατοχής και καταπίεσης του Ισραήλ με τη σαρωτική αντίθεση και τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την εδώ και κάποιους μήνες εισβολή της στην Ουκρανία. Εξάλλου, το επί δεκαετίες καθεστώς στρατιωτικής κατοχής, εποικιστικής αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ του Ισραήλ δεν είναι μόνο «Made in the West», αλλά εξακολουθεί να οπλίζεται, να χρηματοδοτείται και να προστατεύεται από την ευθύνη από την ίδια βαθιά αποικιακή και ρατσιστική Δύση. Η στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική υποστήριξη της Δύσης στο απαρτχάιντ του Ισραήλ την καθιστά συνέταιρο στο έγκλημα. 

Η απόλυτη αποτυχία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Συνέλευσης, να αποδώσουν στο Ισραήλ ευθύνες για τα παρατεταμένα και συνεχιζόμενα εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας, τους καθιστά επίσης βασικούς ένοχους στην πρόσφατη σφαγή του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο συστηματικός και παρατεταμένος χαρακτήρας της καταπίεσης και της επιθετικότητας του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων δεν αφήνει πια καμία δικαιολογία σε όσες χώρες του Παγκόσμιου Νότου που εξομαλύνουν ή σχεδιάζουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις με αυτό το αποικιοκρατικό καθεστώς απαρτχάιντ. Οι εταιρείες και τα ιδρύματα που συνεχίζουν να λειτουργούν ως συνήθως με το απαρτχάιντ σαν να ήταν φυσιολογικό πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς και άλλους που συνεργάζονται ή θέλουν να συνεργαστούν με το κράτος-απαρτχάιντ του Ισραήλ. Όλα αυτά είναι μορφές συνενοχής σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.    

Καθώς συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε στο πεδίο, καλούμε τους εταίρους και τους συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης και να αναλάβουν ουσιαστική δράση για να σταματήσουν τα εγκλήματα του Ισραήλ, ώστε να μας βοηθήσουν να διαλύσουμε ολόκληρο το βίαιο καθεστώς καταπίεσης.

Σας ζητάμε τα εξής:

1.Αποκαλύψτε τη συνενοχή των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης

Πολλά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης επαναλαμβάνουν τα ψέματα του κράτους απαρτχάιντ του Ισραήλ, αγνοώντας εντελώς τα γεγονότα. Παρακολουθήστε τα μέσα ενημέρωσης σας, ζητήστε από τους δημοσιογράφους να σεβαστούν τα 7 σημεία μας για τις ηθικές και επαγγελματικές δημοσιογραφικές αρχές στην κάλυψη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, διαμαρτυρηθείτε για τις ψευδείς αναφορές και βοηθήστε μας να ακουστούν οι Παλαιστινιακές φωνές.

2.Πιέστε τις κυβερνήσεις σας και τον ΟΗΕ να δράσουν:

– Καταδικάζοντας το απαρτχάιντ και τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ, 

– Επιβάλλοντας αμφίδρομο στρατιωτικό εμπάργκο και εμπάργκο ασφαλείας στο Ισραήλ,

– Απαγορεύοντας κάθε εμπόριο και τις τραπεζικές εργασίες προς όφελος της παράνομης επιχείρησης εποικισμού του Ισραήλ.

Το πλέον επείγον, τον επόμενο μήνα, ξεκινούν οι συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και η παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών ζητά επείγουσα έρευνα του ΟΗΕ για το έγκλημα του απαρτχάιντ του Ισραήλ κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ άλλων μέσω της επανενεργοποίησης των μηχανισμών του ΟΗΕ κατά του απαρτχάιντ. Στείλτε αιτήματα στην κυβέρνησή σας να υποστηρίξει αυτές τις εκκλήσεις για συγκεκριμένα μέτρα του ΟΗΕ για την εξάρθρωση του ισραηλινού απαρτχάιντ, όπως έγινε με τη Νότια Αφρική. Δείτε το Παράρτημα για ένα πρότυπο επιστολής που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. 

3. Δημιουργήστε περισσότερη δύναμη στη βάση ενισχύοντας τις καμπάνιες BDS

Λάβετε μέρος σε εκστρατείες μποϋκοτάζ και απόσυρσης επενδύσεων ή σχεδιάστε τις δικές σας, ώστε να λογοδοτήσουν εταιρείες και ιδρύματα για τη συνενοχή τους στο καθεστώς καταπίεσης του Ισραήλ. Για μια λίστα με τις βασικές παγκόσμιες καμπάνιες του BDS, δείτε εδώ.

Κοινοβούλιο Καταλονίας: Το Ισραήλ είναι ένοχο για το έγκλημα του απαρτχάιντ

Βαρκελώνη, 16 Ιουνίου 2022 – Η Παλαιστινακή Εθνική Επιτροπή για το BDS (BNC), η μεγαλύτερη συμμαχία της Παλαιστινιακής Κοινωνίας των Πολιτών, χαιρετίζει θερμά το ψήφισμα του Κοινοβουλίου της Καταλονίας το οποίο αναγνωρίζει και καταδικάζει το έγκλημα του απαρτχάιντ το οποίο διαπράττει το Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινακό λαό.

Με το ιστορικό αυτό ψήφισμα το Κοινοβούλιο της Καταλονίας γίνεται το πρώτο κοινοβούλιο στην Ευρώπη το οποίο δημόσια αναγνωρίζει πως “το σύστημα που εφαρμόζει το Ισραήλ στα Κατεχόμενα [Παλαιστινιακά] εδάφη αντιτείθεται στο διεθνές δίκαιο και ισοδυναμεί με το έγκλημα του απαρτχάιντ όπως αυτό ορίζεται στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Άρθρο 7.2 (h)”.

Το ψήφισμα στηρίχτηκε από τα παρακάτω πολιτικά κόμματα: Υποψηφιότητα της Λαϊκής Ενότητας (Candidatura d’Unitat Popular), Μαζί Μπορούμε (En Comú Podem), Δημοκρατική Αριστερά Καταλονίας (Esquerra Republicana de Catalunya) και Σοσιαλιστικό Κόμμα Καταλονίας (Partit Socialista de Catalunya). Ελπίζουμε πως η θαραλλέα ψήφος τους θα εμπνεύσει κι άλλα τοπικά κοινοβούλια στο Ισπανικό Κράτος, αλλά και το ισπανικό κοινοβούλιο, ώστε να σταθούν και αυτά στην σωστή πλευρά της ιστορίας.

Το ψήφισμα κατατέθηκε κατά την διάρκεια της Εβδομάδας Ισραηλινού Απαρτχάιντ (IAW) στις 21 Μαρτίου, οπότε γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Την σημαδιακή αυτή ημέρα η καταλανική πρωτοβουλία “Prou Complicitat amb Israel” (Σταματήστε την Συνενοχή με το Ισραήλ) οργάνωσε συνάντηση μεταξύ των προαναφερθεντων πολιτικών κομμάτων, του Bruno Stagno, Διευθυντή για την Συνηγορία στο Humans Rights Watch, και του Esteban Beltran, Διεθυντή του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ισπανία. Οι δύο τελευταίοι παρουσίασαν τα σημαντικότερα σημεία των αναφορών των οργανισμών τους σχετικά με το ισραηλινό απαρτχάιντ, καλώντας παράλληλα την Καταλονία να μην παράσχει βοήθεια στην διατήρηση του απαρτχάιντ και να αναλάβει δράση ώστε να το τερματίσει.

Το ψήφισμα καλεί την Κυβέρνηση της Καταλονίας και το Ισπανικό Κοινοβούλιο να χρησιμοποιήσουν όλα τα πολιτικά και διπλωματικά εργαλεία που έχουν στην διάθεση τους ώστε να υποχρεώσουν τις Ισραηλινές Αρχές να εφαρμόσουν τις συστάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και του Human Rights Watch. Ζητά επίσης να διασφαλίσουν πως τα ανθρώπινα δικαιώματα θα βρεθούν στο επίκεντρο όλων των διμερών και πολυμερών συμφωνιών με τους επίσημους ισραηλινούς θεσμούς, μέσω της εφαρμογής αυξημένης δέουσας επιμέλειας ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε στήριξη ενός συστήματος απαρτχάιντ.

Αντλώντας έμπνευση από το ψήφισμα του Καταλανικού Κοινοβουλίου, η Παλαιστινιακή Κοινωνία των Πολιτών, εκπροσωπούμενη από το BNC, αναμένει από την Κυβέρνηση της Καταλονίας και την Κυβέρνηση του Ισπανικού Κράτους να υιοθετήσουν, κατά προτεραιότητα τα παρακάτω μέτρα λογοδοσίας:

  • Απαγόρευση του εμπορίου με τους παράνομους εποικισμούς του Ισραήλ, οι οποίοι αποτελούν έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
  • Πάυση κάθε άμεσης και έμμεσης στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, των κοινών στρατιωτικών ακαδημαϊκών προγραμμάτων και των στρατιωτικών χρηματοδοτήσεων και επιχορηγήσεων προς το Ισραήλ. Το πρόσφατο σκάνδαλο με την χρήση του προγράμματος κατασκοπείας Pegasus, που παράγεται από την ισραηλινή NSO, εναντίον διακεκριμένων Καταλανών αλλά και του ίδιου του Ισπανού Υπουργού Εξωτερικών, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πως ο ουσιαστικός ρόλος του Ισραήλ στην παγκόσμια καταστολή, τις μεθόδους μαζικής παρακολούθησης και την παραγωγή λογισμικού κατασκοπείας θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο πρόκλησης για όλα τα κράτη και τις αυτόνομες περιοχές.

Το BNC χαιρετίζει το ψήφισμα αρχών κατά του ισραηλινού απαρτχάιντ του Κοινοβουλίου της Καταλονίας, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα ώστε οι δημόσιοι φορείς να σταθούν υπεύθυνα απέναντι στο αίτημα για κατάργηση του απαρτχάιντ. Έχει φτάσει πλέον η στιγμή το απαρτχάιντ να αποτελέσει παρελθόν στην Παλαιστίνη, όπως συνέβη στην Νότιο Αφρική πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Ακαδημαϊκή Κοινότητα, Όπλα και Κατοχή

Πως το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ισραηλινής στρατιωτικής βιομηχανίας

Πριν από μερικούς μήνες πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ η Έκθεση Τεχνολογίας & Απασχόλησης (Technology Employment Fair). Πρόκειται για μια ετήσια εκδήλωση στην οποία διάφορες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας προσκαλούνται από το Πανεπιστήμιο ώστε να στήσουν στην Πανεπιστημιούπολη περίπτερα ενημέρωσης και να προσπαθήσουν να πείσουν τους φοιτητές πως το να εργαστούν σε αυτές αποτελεί ένα πρώτο βήμα μιας επιτυχημένης καριέρας. Παράλληλα με εταιρείες γίγαντες όπως οι Apple, Cisco, Amazon και Samsung, το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβλ προσκάλεσε επίσης τις (ισραηλινές) εταιρείες όπλων Rafael, IAI, Bet Shemesh Engines, το Πυρηνικό Ερευνητικό Κέντρο της Negev (Negev Nuclear Research Center) και την Elbit Systems, καθώς επίσης και τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών: την Shin Bet και την Mossad.

Σε κάθε ένα από τα περίπτερα έβρισκε κανείς σνακ και αναμνηστικά με τα λογότυπα των εταιρειών, τα οποία εκείνες μοίραζαν με αντάλλαγμα λίγα λεπτά από τον χρόνο των φοιτητών, κατά την διάρκεια των οποίων οι εκπρόσωποι των εταιρειών υπόσχονταν υψηλούς μισθούς, απαιτητικά και ικανοποιητικά πρότζεκτ, αλλά και ευκαιρίες ανέλιξης εντός της ιεραρχίας τους. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών ήταν ωστόσο λιγότερο πρόθυμοι να κάνουν συζήτηση σχετικά με τα προϊόντα που αναπτύσσουν οι εταιρείες τους.

Οι εκπρόσωποι της IAI (Ισραηλινή Αεροδιαστημική Βιομηχανία – Israeli Aerospace Industries), οι οποίοι προσέφεραν στο περίπτερο καραμελωμένα ποπκόρν, δεν ανέφεραν πως τα drone που παράγει η εταιρεία πραγματοποίησαν στοχευμένες επιθέσεις ακριβείας εναντίων πολιτών στην Γάζα, ή πως βρίσκονται στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον εντοπισμό και τον αποκλεισμό των προσφύγων. Όπως επίσης δεν ανέφεραν το θερμό καλωσόρισμα της εταιρείας στον Min Aung Hlaing, κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ, τον Στρατηγό που πήρε πέρσι με στρατιωτικό πραξικόπημα την εξουσία στην Μιανμάρ. Μετά την επίσκεψη του αυτή, η IAI και οι Η.Π.Α. πούλησαν επιθετικά περιπολικά σκάφη στον Hlaing, παρά το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από την Ευρωπαΐκή Ένωση λόγω των αξιόπιστων αναφορών για τις φρικαλεότητες που διέπραξε ο στρατός κατά της μειονότητας των Ροχίνγκια, υπό τις εντολές του Hlaing.

Τέσσερις μήνες πριν την επίσκεψη Hlaing, το Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος στις Η.Π.Α. προειδοποιούσε πως η Μιανμάρ βρισκόταν πολύ κοντά στο να διαπράξει γενοκτονία εναντίον των Ροχίνγκια. Το 2017, δύο μήνες πριν την υπογραφή της συμφωνίας για την πώληση των επιθετικών περιπολικών σκαφών, μια αντιπροσωπεία του Ο.Η.Ε. δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ προχώρησαν σε μια “εκστρατεία τρομοκρατίας” με σκοπό την εθνοκάθαρση της μειονότητας Ροχίνγκια.

Στο περίπτερο της Elbit Systems μπορούσε κανείς να πάρει θερμός με το λογότυπο της εταιρείας και καφέ, αλλά δεν μπορούσε να πληροφορηθεί πως η Elbit Systems είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη εξοπλισμού επιτήρησης κατά μήκος του Διαχωριστικού Τείχους, το οποίο ανεγέρθηκε με σκοπό την προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ και την εκκαθάριση των περιοχών αυτών από Παλαιστίνιους κατοίκους.

Οι πόλεμοι του Ισραήλ στηρίζονται σε όπλα που παράγονται από την εταιρεία. Ο Ισραηλινός Στρατός εμπιστεύεται την Elbit Systems για την παραγωγή περισσότερο φονικών όπλων απ’ ότι προμηθευτές από το εξωτερικό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου η Elbit Systems ανέλαβε την παραγωγή πυροβόλων για τον Ισραηλινό Στρατό έναντι της γερμανικής εταιρείας KMW. Αν και η KMW κέρδισε τον διαγωνισμό προμήθειας, ο Στρατός επέλεξε την Elbit Systems αφού προέκυψαν φόβοι πως η Γερμανία θα απαγορευε την χρήση βομβών διασποράς από τα πυροβόλα της, ύστερα από τον βομβαρδισμό χωριών στο νότιο Λίβανο το 2006, τον οποίο αργότερα ένας διοικητής μιας μονάδας πυροβολικού χαρακτήρισε ως “παρανοϊκό και τερατώδη”.

Οι δεσμοί μεταξύ του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και της Elbit Systems προχωρούν ωστόσο πέρα από την ετήσια πρόσκληση στην Έκθεση Τεχνολογίας & Απασχόλησης. Από το 2018 το Πανεπιστήμιο προσκαλεί φοιτητές από τμήματα συγκεκριμένων επιστημών αλλά και το Τμήμα Μηχανικής σε πάνω από 15 διαφορετικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η εταιρεία με σκοπό την πρόσληψη εργαζομένων. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις: ένα πάρτι Χάνουκα, η Ημέρα της Γυναίκας και ένας διαγωνισμός τεχνολογίας εμπνευσμένος από την “Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων”.

Πέρα από τις παραπάνω εκδηλώσεις, το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και η Elbit Systems τρέχουν τα τελευταία πέντε χρόνια το πρόγραμμα InnoBit. Για τους φοιτητές, το πρόγραμμα InnoBit αποτελεί ένα μάθημα μηχανικής το οποίο υπολογίζεται ως πτυχιακό έργο και το οποίο δίνει ακαδημαϊκές μονάδες Για την Elbit Systems είναι ένα εργαλείο πρόσληψης εργαζομένων και επιδότησης των τεχνολογικών εξελίξεων. Όλοι όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα υποχρεούνται να υπογράψουν μια συμφωνία εμπιστευτικότητας με την Elbit Systems και να δεσμευτούν εκ των προτέρων για παραχώρηση “δικαιώμάτων αποκλειστικότητας με παγκόσμια ισχύ στην Elbit Systems, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, για χρήση πνευματικής ιδιοκτησίας (που απαπτύσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος) χωρίς περιορισμούς στα πεδία δράσης της Elbit Systems: στρατιωτικό, παραστρατιωτικό και εσωτερικής ασφάλειας”.

Όμως αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Elbit Systems εκμεταλλεύεται την πρόοδο της έρευνας στον ακαδημαϊκό χώρο με σκοπό την αποκόμιση κερδών. Το 2019, το Τμήμα Μηχανικής του Πανεπιστήμιου του Τελ Αβίβ παρουσίασε εργαλεία τα οποία είχε αναπτύξει στην έκθεση οπλικών συστημάτων AUS&R (Autonomous Unmanned Systems and Robotics – Αυτόνομα Μη Επανδρωμένα Συστήματα και Ρομποτική Συστήματα) και έκτοτε ξεκίνησε συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Elbit Systems στον τομέα της αυτόνομης πλοήγησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Παράλληλα, η διοίκηση του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ στηρίζει την εταιρεία καθώς διοργανώνει επανειλημμένα συναντήσεις μεταξύ ανώτατων στελεχών της Elbit Systems με καθηγητές, με σκοπό να παρουσιαστούν στους τελευταίους οι “νέες πρωτοπόρες καινοτομίες” της εταιρείας στους τομείς του λογισμικού κυβερνοασφάλειας και της πρόωσης αεροσκαφών, ώστε “να διευκολυνθεί η μεταφορά τεχνολογίας από ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα σε μια βιομηχανική εταιρεία με σκοπό την ανάπτυξη πρωτοποριακών προϊόντων”.

Ωστόσο δημοσιογραφικές έρευνες αποκάλυψαν πως λογισμικό που αναπτύχθηκε από την Elbit Systems και πωλήθηκε στην Αιθιοπία χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση μελών της αντιπολίτευσης, ενώ υπάρχουν εκτενείς αναφορές για την χρήση αεροσκαφών της Elbit κατά πολιτών – αντίστοιχα όπως στην περίπτωση της δολοφονίας τεσσάρων (Παλαιστίνιων) παιδιών στην παραλία στην Γάζας κατά την ισραηλινή επίθεση του 2014 στην Λωρίδα της Γάζας (Επιχείρηση “Protective Edge”). Είναι πολύ πιθανό πως τα συγκεκριμένα εγκλήματα καθώς και εκείνα για τα οποία θα είναι υπεύθυνη η Elbit System στο μέλλον, έχουν καταφέρει να πραγματοποιηθούν χάρη στην υποστήριξη και την συνεργασία του Πανεπιστημίου του Τελ Αβιβ.

Πέρα από την στενή σχέση μεταξύ εταιρειών οπλικών συστημάτων κα του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, το τελευταίο διαδραματιζει καίριο ρόλο στην διαμορφωση του δόγματος ασφαλείας του Ισραήλ. Ο κώδικας δεοντολογίας του Ισραηλινού Στρατού αναπτύχθηκε και επικαιροποιήθηκε σε συνεργασία με τον επίτιμο καθηγητή Asa Kasher, πρώην επικεφαλής της Έδρας Επαγγελματικής Ηθικής και Φιλοσοφίας της Πρακτικής του Πανεπιστημίου. Ο Kasher παρουσίασε μια σύνθετη ακαδημαϊκή ανάλυση βάσει της οποίας το μέγεθος της επίπτωσης στον άμαχο πληθυσμό κατά την διάρκεια της επιχείρησης Accountability (1993) ήταν “νόμιμο και σε σωστή δοσολογία”. Στην συγκεκριμένη περίπτωση πάνω από το 90% των απωλειών της επιχείρησης ήταν άμαχοι στους οποίους ο Ισραηλινός Στρατός επιτέθηκε με τον δηλωμένο σκοπό να τρομοκρατηθεί ο πληθυσμός του νότιου Λιβάνου και να προκληθεί ένα προσφυγικό ρεύμα προς την Βυρητό.

Το Ινστιτούτο Σπουδών Εθνικής Ασφάλειας (The Institute of National Security Studies – INSS), το οποίο συνδέεται με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ασκεί επίσης σημαντική επιρροή στην πολιτική ασφάλειας του Ισραήλ. Το Ινστιτούτο προσλαμβάνει απόμαχους στρατιωτικούς του Ισραηλινού Στρατού και διατηρεί στενούς δεσμούς με πολιτικούς και στρατηγούς. Μετά τον Δεύτερο Πόλεμο στον Λίβανο (2006), το Ινστιτούτο προώθησε τις αρχές του Δόγματος “Dahiya” (από το όνομα της σιίτικης συνοικίας στη νότια Βυρητό), που αποτελεί τον οδηγό των επιχειρήσεων στην Γάζα από το 2008. Σε άρθρο που δημοσίευσε για λογαριασμό του INSS ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Giora Eiland, εξηγούσε πως ο Ισραηλινός Στρατός πρέπει να κερδίζει τους πολέμους “καταστρέφοντας σπίτια και υποδομές και προκαλώντας πόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες”.

Μια ακόμα συνεισφορά της ακαδημαϊκής κοινότητας στους μηχανισμούς κατοχής είναι περισσότερο άμεση: η εκπαίδευση στρατιωτών στο να εκτελούν πολύπλοκα καθήκοντα που απαιτούν επαγγελματικές γνώσεις, μέσω των Προγραμμάτων Ακαδημαϊκής Εφεδρείας. Για παράδειγμα, η ακαδημαϊκή εφεδρεία στο Τμήμα Νομικής εκπαιδεύει δικηγόρους για λογαριασμό της Στρατιωτικής Εισαγγελείας, η οποία ασχολείται με την συγκάλυψη εγκλημάτων πολέμου (του Ισραήλ) και την παράκαμψη των διεθνών εποπτικών μηχανισμών. Μία από τις αποφοίτους του Προγράμματος Εφεδρείας Νομικών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ είναι η καθηγήτρια Gabriella Blum, η οποία έθεσε τα θεμέλια για τη νομική διευθέτηση στοχευμένων εξωδικαστικών δολοφονιών ως μέρος της δουλειάς της στην Στρατιωτική Εισαγγελεία. Η Blum προσδιόρισε πως κάθε Παλαιστίνιος που χαρακτηρίζεται ως μέλος ένοπλης οργάνωσης “αποτελεί νόμιμο στόχο και μπορεί να πυροβοληθεί πισώπλατα όταν κοιμάται”.

Η ισραηλινή ακαδημαϊκή κοινότητα ευρύτερα και το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβιβ συγκεκριμένα, συμμετέχουν επομένω στους μηχανισμούς κατοχής του Ισραήλ και στους πολέμους του σε κάθε επιπεδο: διαμορφώνοντας το στρατιωτικό δόγμα και τον ηθικό κώδικα που επιτρέπει την σκόπιμη στοχοποίηση αμάχων, αναπτύσσοντας τεχνολογίες που επιτρέπουν την εφαρμογή του συγκεκριμένου δόγματος με την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια και – τελικά – παρέχοντας νομική κάλυψη ενάντια στις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.


Το άθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στα περιοδικά “Kol Hastudentim” and “Zo Haderech” στην εβραϊκή γλώσσα τον Απρίλιο 2022. Μεταφράστηκε στα αγγλικά με την άδεια του συγγραφέα από τον Shir Hever και δημοσιεύτηκε στην σελίδα του BDS Movement τον Μάιο 2022. Μετάφραση στα ελληνικά / Επιμέλεια: BDS Greece

Ειδήσεις / Άρθρα