Επαναλάβετε μετά από μένα: ο Μπένετ εγκαθιδρύει ένα κράτος-απαρτχάιντ

Του Gideon Levy

19 Σεπτεμβρίου 2021

Ο αρχισυντάκτης της Haaretz Αλούφ Μπεν μας παρείχε χθες σε άρθρο του μια λεπτομερή ανάλυση των πρώτων 100 ημερών του Ναφτάλι Μπένετ στον πρωθυπουργικό θώκο. Σε αντίθεση με τη σέχτα – όλων εκτός του Μπίμπι – η οποία έχει ερωτευτεί με τον εαυτό της και δεν σταματά να εκχύνει για την αλλαγή στυλ που έχει εισάγει ο Μπένετ – πώς παινεύει τους υπουργούς του και πώς δεν ακούμε τίποτα από τα μέλη της οικογένειάς του – ο Αλούφ Μπεν δικαίως προσπέρασε το στυλ, στο οποίο έχουν όλοι γαντζωθεί τώρα εκστατικά, και μπήκε κατευθείαν στο νόημα: «[ο Μπένετ] βηματίζει αργά και αποφασιστικά προς ένα κράτος εκατομμυρίων Παλαιστινίων υπηκόων».

Ωστόσο, ο Μπένετ δεν δημιουργεί μόνο «ένα κράτος». Δημιουργεί ένα κράτος-απαρτχάιντ. Η λέξη «απαρτχάιντ» θα πρέπει τώρα να εμφανίζεται σε κάθε κείμενο. Απαρτχάιντ θα είναι το δεύτερο όνομα του Ισραήλ, τουλάχιστον από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για μια συμφωνία ειρήνης με τους Παλαιστινίους και ότι η κατοχή είναι αιώνια κατά την άποψή του.

Θα πρέπει ωστόσο να του αναγνωρίσουμε ότι λέει αλήθεια: έθεσε ένα τέλος στην μασκαράτα μιας ειρηνευτικής διαδικασίας που δεν ήταν ποτέ διαδικασία και δεν είχε ποτέ ως στόχο την ειρήνη. Ο προκάτοχός του κάποτε μουρμούρισε κάτι για «δυο κράτη», μια προοπτική που τώρα έχει και αυτή χαθεί. Mια θετική εξέλιξη.

Ο Μπένετ δήλωσε επίσης ότι δεν σκοπεύει να συναντήσει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Κι αυτό για καλό είναι. Ποιο είναι το νόημα μιας ακόμα φωτογράφησης που ποτέ και το ξαναλέω ποτέ δεν επιδίωκε να βρεθεί μια δίκαιη λύση. Ο μόνος σκοπός τους ήταν να καλοπιάσουν τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους, ώστε να αφήσουν το Ισραήλ να συνεχίσει να εδραιώνει την κατοχή, να χτίζει περισσότερους εποικισμούς και να διεξάγει εθνοκαθάρσεις σε μεγαλύτερο τμήμα του εδάφους. Ποιο είναι το νόημα των διακηρύξεων σχετικά με μια λύση δυο κρατών, για την οποία δεν υπήρξε ειλικρινής ούτε ένας πρωθυπουργός, εάν μπορούμε τώρα να μιλάμε για «ένα κράτος» χωρίς να ενοχλούμε κανέναν; Αυτό ήταν και το σημαντικότερο που παρατήρησε ο Μπεν: ο Μπένετ είναι ο πρώτος που το κάνει χωρίς να ενοχλείται κανείς.

Το ειρηνευτικό στρατόπεδο του Ισραήλ και ο υπόλοιπος κόσμος αγκαλιάζουν τον ιδρυτή αυτού του απαρτχάιντ που σκοπεύει να δολοφονήσει με το γάντι το όνειρο των Παλαιστινίων και το λέει κιόλας. Όχι ότι το όνειρο δεν ήταν ήδη νεκρό, αλλά τώρα είναι αδύνατο πια να το ονειρευτεί κανείς.

Το «απαρτχάιντ» πρέπει να ειπωθεί ανοιχτά, όχι για τη λυρική ομορφιά της λέξης, αλλά ως γροθιά στο πρόσωπο του κόσμου που ασπάζεται τον Μπένετ. Οι πρόεδροι της Αμερικής και της Αιγύπτου σπεύδουν να αγκαλιάσουν αυτόν τον νέο πρωθυπουργό που «δεν είναι Νετανιάχου», αλλά κάποιος πρέπει να τους θυμίσει ποιον αγκαλιάζουν. Αρκετοί ηγέτες αυτού του κόσμου, μεταξύ των οποίων και ο δικός μας Γιτζάκ Ράμπιν, επικρότησαν τον Νοτιοαφρικανό πρωθυπουργό Τζον Βόρστερ, για να το μετανιώσουν μετά και να ντραπούν για αυτό. Τώρα ο κόσμος αγκαλιάζει τον Μπένετ, έναν προσηνή, ταπεινό πραγματιστή, έναν ταλαντούχο και λογικό άνθρωπο, χωρίς να βλέπουν αυτό που κρύβεται πίσω από τον άνθρωπο που αγκαλιάζουν.

Λοιπόν, αγαπητοί μου Ευρωπαίοι, Άραβες και Αμερικανοί, σας έχει πάρει τα μυαλά ένα ορκισμένος οπαδός του απαρτχάιντ. Μη γελιέστε. Θα πρέπει να τον πιστέψετε όταν λέει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιτρέψει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ποια είναι ωστόσο τα δικά σας συμπεράσματά, όλων εσάς των θαυμαστών του Μπένετ; Ότι αντί για ένα ενιαίο παλαιστινιακό κράτος σκοπεύει να τους δώσει δυο κράτη; Ή μήπως ιθαγένεια, ίσα δικαιώματα και μια ψήφο για κάθε άτομο σε ένα ενιαίο κράτος; Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο στόχος του, αν δεν είναι ένα σύγχρονο κράτος απαρτχάιντ; Ποια θα είναι η τελευταία παρτίδα του φίλου σας, αν δεν είναι η δημιουργία μιας Νοτίου Αφρικής, ενός κράτους απαρτχάιντ σε άλλη μορφή;

Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια πρόκληση. Οποιοδήποτε αγκάλιασμα του Μπένετ, είναι και αγκάλιασμα του απαρτχάιντ. Δεν μπορούν να κρυφτούν όλα πίσω από την προσωπίδα της ευγνωμοσύνης που ξεφορτωθήκαμε τον Νετανιάχου. Η εθελοτυφλία και η εξαπάτηση πρέπει να σταματήσουν. Ακριβώς επειδή ο Μπένετ είναι τόσο ευσεβής, ταπεινός και ταλαντούχος, πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να πούμε. Εάν όχι δυο κράτη, τότε ένα κράτος. Εάν όχι δημοκρατία, τότε απαρτχάιντ.

Ο Μπένετ επέλεξε το απαρτχάιντ. Θα πρέπει να υπάρχει ένα τίμημα για αυτό, στον κόσμο πέρα από το Ισραήλ.

Πόσο συγκινητικό ήταν όταν τον είδαμε να ζητάει δημοσίως συγγνώμη στην οικογένεια ενός ισραηλινού στρατιώτη, του Barel Hadaria Shmueli. Πόσο σοκαριστικό και ανησυχητικό είναι το όραμά του για 5 εκατομμύρια ανθρώπους που είναι καταδικασμένοι να ζήσουν ως άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας για πάντα. Αυτό τον άνθρωπο αγκαλιάζετε Τζο Μπάιντεν, Άνγκελα Μέρκελ και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι; Ε, κόσμε, έχεις ξυπνήσει;

 

Έφυγε η Άντζελα

Έφυγε σήμερα για να συνεχίσει το ταξίδι της η αγαπημένη συντρόφισσα και συναγωνίστριά μας, Άντζελα Ιωαννίδου. Από τον αγώνα της για την Παλαιστίνη ως τους πολιτικούς κρατούμενους, η Άντζελα δεν έλειπε ποτέ από την πρώτη γραμμή του αγώνα για τα θέματα που την έκαιγαν. Όσο διακριτική και ήπια ήταν ως άνθρωπος από χαρακτήρα, τόσο σθένος και πυγμή έδειχνε όταν μαχόταν να βρει το δίκιο για ανθρώπους που στερούνται κάθε δικαιώματος.

Ήταν εκεί με τα γραφόμενά της στο πολυδιαβασμένο μπλογκ της [filistina’s blog], σε εναλλακτικά μέσα [Πόλη K, OmniaTV], αλλά και με την μαχητική παρουσία της σε ομάδες από τα κάτω που επιζητούν μια ρωγμή στον αέναο κύκλο της καταπίεσης των αδυνάμων  [Ένα Καράβι για τη Γάζα, Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων].

Για την πρωτοβουλία BDS Greece, η Άντζελα δεν ήταν απλά μέρος της, αλλά η ίδια η καρδιά της. Μπορεί ο ήχος της να έσβησε, ο παλμός της όμως μένει και τα κύματα που δημιουργεί θα συνεχιστούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά της.

Η ομάδα του BDS Greece: Δημήτρης, Νικόλας, Κίρκη, Μιχάλης, Πέτρος, Τίνα, Ελέγκω, Θοδωρής, Κωστής, Άρης, Αιμιλία, Κώστας, Διονύσης, Βάια, Νεφέλη, Μαριέττα, Αχιλλέας

Κοινό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 26 Ιουνίου 2021

Στα πλαίσια των επιδιωκόμενων ενημερωτικών συναντήσεων της Πρωτοβουλίας BDS Greece με κόμματα της Βουλής – πλην της «Ελληνικής Λύσης» – με πολιτικές οργανώσεις, κινηματικές συλλογικότητες, συνδικάτα και Δήμους και κατόπιν αιτήματος της, αντιπροσωπεία της πρωτοβουλίας BDS Greece συναντήθηκε την Παρασκευή 25 Ιουνίου με την Αντιπρόεδρο της Βουλής, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, βουλευτίνα του ΜέΡΑ25 και Παλαιστίνια πολίτη κα. Σοφία Σακοράφα με σκοπό την ενημέρωση για τις αρχές και την δράση του διεθνούς κινήματος BDS (Boycott Divestment and Sanctions – Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις), την ανταλλαγή απόψεων και τυχόν συνεργασία με δεδομένο ότι το ΜέΡΑ25 έχει λάβει σαφή θέση υπέρ του κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και του BDS.

Η αντιπροσωπεία του BDS Greece ενημέρωσε ότι το κίνημα αυτό δημιουργήθηκε το 2005 και καθοδηγείται από 170 οργανώσεις της Παλαιστινιακής κοινωνίας πολιτών, πιέζοντας με τα προαναφερόμενα μέτρα το κράτος του Ισραήλ ώστε να αποκαταστήσει τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των Παλαιστινίων που βρίσκονται υπό την στρατιωτική κατοχή του αλλά και των αραβο-παλαιστινιακής καταγωγής Ισραηλινών πολιτών του.

Η αντιπροσωπεία του BDS Greece επισημαίνοντας και την στρατηγική σχέση της χώρας με το Ισραήλ, που καθιστά την Ελλάδα προνομιακό σύμμαχο και εταίρο του, θεωρεί ότι δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη στα ελληνικά προοδευτικά αντιρατσιστικά κόμματα και οργανώσεις ως προς την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού και του αγώνα του και πρότεινε την συμμετοχή του ΜέΡΑ25 στην διεθνή αυτή καμπάνια με μια σειρά συγκεκριμένες δράσεις, όπως π.χ. με τη δημιουργία AFZ (Apartheid Free Zones – Ζώνες Ελεύθερες από Απαρτχάιντ) και άλλες δράσεις όπως και δημόσιες πολιτικές τοποθετήσεις για την εποικιστική αποικιοκρατία και τις πολιτικές απαρτχάιντ του κράτους του Ισραήλ.

Η βουλευτής κα Σοφία Σακοράφα επεσήμανε ότι η ίδια και το ΜέΡΑ25 έχουν ήδη τοποθετηθεί σαφώς και με την απόφαση του πρόσφατου 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του που ζητά από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφ’ ενός, την άμεση αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης και, αφετέρου, την επιβολή κυρώσεων στο Κράτος του Ισραήλ (εμπάργκο εμπορίου όπλων, πάγωμα αμυντικών συμφωνιών και επιλεκτικό εμπορικό εμπάργκο) έως ότου αποδοθούν ίσα δικαιώματα στους Παλαιστίνιους, καταργηθεί το σύστημα Απαρτχάιντ το οποίο συστηματικά οικοδομεί το Ισραήλ εντός των προ του 1967 συνόρων του, στην Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και, βέβαια, ο αποκλεισμός της Γάζας.

 Στην συζήτηση τέθηκε και από τις δύο πλευρές το πολύ σοβαρό ζήτημα των κινδύνων που πηγάζουν από τις στρατιωτικές και άλλες συμφωνίες της Ελλάδας με το Ισραήλ για τις οποίες ο ελληνικός λαός αλλά και το Κοινοβούλιο τελεί σε πλήρη άγνοια καθότι δεν έχουν κοινοποιηθεί ούτε στους βουλευτές.

Η συζήτηση διεξάχθηκε σε άριστο κλίμα αλληλοκατανόησης. Οι προτάσεις του BDS Greece καταγράφηκαν και τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνεργαστούν για τον κοινό στόχο.

Βουλευτής Σοφία Σακοράφα

BDS Greece

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2021

Στα πλαίσια των επιδιωκόμενων ενημερωτικών συναντήσεων της Πρωτοβουλίας BDS Greece με κόμματα της Βουλής – πλην της «Ελληνικής Λύσης» – με πολιτικές οργανώσεις, κινηματικές συλλογικότητες, συνδικάτα και Δήμους και κατόπιν αιτήματος της, αντιπροσωπεία της πρωτοβουλίας συναντήθηκε την Πέμπτη 17 Ιουνίου με εκπροσώπους του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με σκοπό την ενημέρωση του κόμματος για τις αρχές και την δράση του διεθνούς κινήματος BDS (Boycott Divestment and Sanctions – Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις).

Η αντιπροσωπεία του BDS Greece ενημέρωσε ότι το κίνημα αυτό δημιουργήθηκε το 2005 και καθοδηγείται από 170 οργανώσεις της Παλαιστινιακής κοινωνίας πολιτών, πιέζοντας με τα προαναφερόμενα μέτρα το κράτος του Ισραήλ ώστε να αποκαταστήσει τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των Παλαιστινίων που βρίσκονται υπό την στρατιωτική κατοχή του αλλά και των αραβο-παλαιστινιακής καταγωγής Ισραηλινών πολιτών του.

Η αντιπροσωπεία του BDS Greece επισημαίνοντας και την στρατηγική σχέση της χώρας με το Ισραήλ, που καθιστά την Ελλάδα προνομιακό σύμμαχο και εταίρο του, θεωρεί ότι δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη στα ελληνικά προοδευτικά αντιρατσιστικά κόμματα και οργανώσεις ως προς την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού και του αγώνα του και πρότεινε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συμμετάσχει στην διεθνή αυτή καμπάνια με μια σειρά συγκεκριμένες δράσεις και δημόσιες πολιτικές τοποθετήσεις.

Η αντιπροσωπεία του BDS Greece ανέφερε ενδεικτικά το παράδειγμα της ιρλανδικής βουλής που με απόφασή της θεωρεί ότι στις κατεχόμενες Παλαιστινιακές περιοχές το Ισραήλ ασκεί πολιτική απαρτχάιντ σύμφωνα με τον διεθνή νομικό ορισμό του Δ.Π.Δ., όπως και το παράδειγμα του μεγαλύτερου νορβηγικού συνταξιοδοτικού ταμείου που αποφάσισε να μην επενδύσει σε ισραηλινές επιχειρήσεις. Ζήτησε υπό το φως και των τελευταίων δραματικών εξελίξεων στην Παλαιστίνη να συμβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να πιεστεί το κράτος του Ισραήλ να πάψει την θεσμική καταπίεση και την πολιτική απαρτχάιντ σε βάρος των Παλαιστινίων, όπως και την εποικιστική αποικιοκρατία στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη με τους παράνομους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ ισραηλινούς εποικισμούς. Ανέφερε δε και τις πρόσφατες μελέτες δύο σημαντικών διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αμερικανική Human Rights Watch και την ισραηλινή B’Tselem που αποδεικνύουν ότι σε όλη την επικράτεια που ελέγχει το κράτος του Ισραήλ ασκείται πολιτική Απαρτχάιντ.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέγραψαν τις προτάσεις του BDS Greece και δεσμεύτηκαν να απαντήσουν κατόπιν σχετικής συζήτησης και λήψης απόφασης που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα στα αρμόδια όργανα του κόμματος τους.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

 

BDS Greece

web: www.bdsgreece.net
e-mail: [email protected]

facebook: /bdsgrc – twitter: @BDSGreece

 

Κύπρος: Η Γάζα δεν είναι μακριά

Μια κίνηση πολιτών από την Κύπρο, που υιοθετούν μέρος των αιτημάτων του κινήματος BDS, δημοσίευσε ένα ψήφισμα συμπαράστασης στον λαό της Παλαιστίνης και καλεί τους Κύπριους, τις Κύπριες αλλά και άλλους που ζουν στην Κύπρο να το υπογράψουν.

Ακολουθεί το ψήφισμα αναλυτικά:


 

“Γνωρίζουμε ότι η ελευθερία μας είναι ανεκπλήρωτη χωρίς την ελευθερία των Παλαιστινίων”

Νέλσον Μαντέλα

Στη Λωρίδα της Γάζας, μόλις 360 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κύπρου, κρίνεται η αξιοπρέπεια και το ήθος του κάθε δημοκρατικού ανθρώπου. Παρακολουθώντας με φρίκη τις τελευταίες εξελίξεις, εμείς οι προσυπογράφοντες – άνδρες και γυναίκες στην Κύπρο από τους χώρους της εργασίας και του συνδικαλισμού, των γραμμάτων και των τεχνών, της έρευνας, νομικοί, και πολλοί άλλοι – ενώνουμε τις φωνές μας με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους ανθρώπους στον πλανήτη.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ με τον πιο έντονο τρόπο τη συνεχιζόμενη ισραηλινή βαρβαρότητα εναντίον του λαού της Παλαιστίνης, και συγκεκριμένα του αποκλεισμένου πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας. Εδώ και μια εβδομάδα, η ισραηλινή αεροπορία σφυροκοπά τη Γάζα αδιακρίτως, σκοτώνοντας τουλάχιστον 245 Παλαιστίνιους/ες (20.5), μεταξύ των οποίων και 64 ανήλικα παιδιά. Και ενώ το Ισραήλ «πανηγυρικά» εμβολίασε την πλειοψηφία του πληθυσμού του ενάντια στον κορωνοϊό, τα παλαιστινιακά εδάφη απειλούνται με μια πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση τεραστίων διαστάσεων, στην οποία έρχεται να προστεθεί τώρα και το φάσμα της πανδημίας.

Καταδικάζουμε τις εξώσεις των Παλαιστινίων από τις εστίες τους από φανατικούς έποικους στη συνοικία Σέιχ Τζαρρά των Ιεροσολύμων, με τη στήριξη της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου, καθώς και τις βίαιες επιθέσεις κατά Μουσουλμάνων πιστών στο τέμενος του Αλ-Ακσά, οι οποίες αποτελούν και τον πρόλογο της τωρινής επιδρομής στη Γάζα.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ. Το Ισραήλ ελέγχει πλήρως το έδαφος της ιστορικής Παλαιστίνης – το σημερινό κράτος του Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, ενώ επιβάλλει από το 2005 ένα αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, μέσα στην οποία ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες ενάμιση εκατομμύριο Παλαιστίνιοι/ες. Κατέχει την ισχυρότερη αεροπορία της περιοχής, καθώς και «αδήλωτα» πυρηνικά όπλα. Απολαμβάνει προνομιακή μεταχείριση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που το ανταμείβουν με όπλα, βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με προνομιακές εμπορικές σχέσεις. Πρόσφατα έχει συνάψει και επίσημα συμμαχίες με τα πιο στυγνά δικτατορικά καθεστώτα της περιοχής, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, και το καθεστώς του Σίσι στην Αίγυπτο.

Οι Παλαιστίνιοι/ες από την άλλη είναι κατακερματισμένοι, γεωγραφικά και πολιτικά: Στη Γάζα, στα «μπαντουστάν» της Δυτικής Όχθης, στα Ανατολικά Ιεροσόλυμα, μέσα στο ίδιο το Ισραήλ ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, καθώς και στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Λιβάνου, της Συρίας, και της Ιορδανίας. Η σημερινή τους εξέγερση στα Ιεροσόλυμα αποτελεί χαστούκι στα όνειρα των αραβικών καθεστώτων, που νόμιζαν πως θα μπορούσαν ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ μέσα από την «ειρήνη του νεκροταφείου», πάνω από το πτώμα του παλαιστινιακού λαού.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ «ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ» – υπάρχει μόνο το κράτος του Ισραήλ που ελέγχει όλη την ιστορική Παλαιστίνη, και έχει επιβάλει διαφορετικά νομικά καθεστώτα στους υπό τον έλεγχό του αραβικούς πληθυσμούς. Υπάρχει μόνο το κράτος του Ισραήλ που παραβιάζει συστηματικά τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ από την ημέρα της ίδρυσής του, με την πλήρη ανοχή της «διεθνούς κοινότητας». Υπάρχει μόνο το κράτος του Ισραήλ, του οποίου οι διακρίσεις έναντι των ίδιων του των πολιτών αραβικής καταγωγής έχουν και επίσημα κωδικοποιηθεί σε νομοθεσίες, όπως τα τελευταία χρόνια με τον περιβόητο «νόμο του έθνους-κράτους».

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ότι η διένεξη δεν ξεκίνησε χθες αλλά εδώ και ένα αιώνα. Το κράτος του Ισραήλ δεν είναι μια δημοκρατία, αλλά ένα καθεστώς απαρτχάιντ, γεγονός που αναγνώρισε και η οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch. Είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής πολιτικής της εποικιστικής εθνοκάθαρσης του σιωνιστικού κινήματος. Μιας εθνοκάθαρσης που έχει σκοπό το πλήρες «άδειασμα» της ιστορικής Παλαιστίνης από το αραβικό στοιχείο. Οι εξώσεις στο Σέιχ Τζαρρά αποτελούν τη συνέχεια της «Νάκμπα», της βίαιης εκδίωξης 750.000 Παλαιστινίων από τις εστίες τους το 1948, το έτος ίδρυσης του Ισραήλ.

Όπως το εποικιστικό πρόβλημα στη Νότια Αφρική δεν λύθηκε με την αποδοχή της ανωτερότητας της μιας “φυλής” επί της άλλης, έτσι και η μακροπρόθεσμη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος βρίσκεται στην κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων για όλους τους κατοίκους της ιστορικής Παλαιστίνης, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και εθνοτικής καταγωγής, και σύμφωνα με τις οικουμενικές αρχές προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην ειρηνική καθώς και ένοπλη αντίσταση, όχι μόνο αναφαίρετο ηθικό δικαίωμα κάθε διωκόμενου λαού, αλλά και δικαίωμα αναγνωρισμένο από το διεθνές δίκαιο. Το ότι δεν συμφωνούμε με κάθε μορφή αντίστασης δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει από αυτό το ολοφάνερο γεγονός. Οι αυτοσχέδιες ρουκέτες της Χαμάς, εκτός από στρατιώτες, κτυπούν και αθώους Ισραηλινούς πολίτες. Όσοι όμως κρατούν «ίσες αποστάσεις», αποσιωπούν το γεγονός ότι το Ισραήλ ως κατοχική δύναμη με «βόμβες ακριβείας» – και όχι οι αποκλεισμένοι/ες της Γάζας – φέρει την αποκλειστική ευθύνη για το νέο κύκλο αίματος στην περιοχή.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ/ΕΣ με την παλαιστινιακή αντίσταση, αλλά και με όλους τους ανθρώπους μέσα στο Ισραήλ που αγωνίζονται για ίσα δικαιώματα, με τους αντιρρησίες συνείδησης, καθώς και με όλους τους διαφωνούντες, πανεπιστημιακούς/ες, καλλιτέχνες και άλλους, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον σκοταδισμό του καθεστώτος Νετανιάχου. Προσδιοριζόμαστε ως συνοδοιπόροι ενός παγκοσμίου κινήματος αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό, που αντιστέκεται δηλωμένα σε κάθε μορφή καταπίεσης και αντιπαλεύει τον ρατσισμό, την ισλαμοφοβία, αλλά και τον αντισημιτισμό.

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ την αντισημιτική εξίσωση του σιωνισμού και της πολιτικής του κράτους του Ισραήλ με τους απανταχού της γης ανθρώπους εβραϊκής καταγωγής. Το κράτος του Ισραήλ αναδεικνύεται ως αξιόπιστος σύμμαχος των πιο ακροδεξιών κυβερνήσεων του πλανήτη, από την Ουγγαρία του Όρμπαν μέχρι τη Βραζιλία του Μπολσονάρο, οι οποίες απαρτίζονται από κρυφούς και όχι-τόσο-κρυφούς νοσταλγούς του Ολοκαυτώματος. Εξάγει μηχανισμούς καταστολής «δοκιμασμένους» στους Παλαιστίνιους ανά το παγκόσμιο, όπως τον «Αίαντα» που σχεδόν τύφλωσε τη νεαρή Αναστασία τον περασμένο Φεβράρη.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ως εκ τούτουτην επαίσχυντη στάση της κυβέρνησης του Συναγερμού, που δεν τηρεί πλέον ούτε τα προσχήματα των «ίσων αποστάσεων», ανακοινώνοντας τη συμπαράστασή της στην πολεμική μηχανή του Τελ Αβίβ. Από τον Υπουργό Εξωτερικών που δεν βλέπει νεκρά παιδιά στη Γάζα, στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ που επισκέπτεται τον πρέσβη του Ισραήλ για να προσφέρει «ηθική στήριξη», στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Αναστασιάδη που «δεν αλλάζει ιώτα» από τη μονομερή καταδίκη της Χαμάς, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ υπερασπίζεται τη συνέπεια των «τριμερών συνεργασιών» του «αντιτουρκικού άξονα» Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο από δίπλα.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ τη στάση των ελληνοκυπριακών ΜΜΕ, τα οποία αποσιωπούν πληροφορίες και παραποιούν γεγονότα, προβάλλοντας μια διαστρεβλωμένη εικόνα συμμετρίας ανάμεσα στο πάνοπλο Ισραήλ και τους αποκλεισμένους/ες της Γάζας. Στην προσπάθειά τους να ξεπλύνουν τα αδικαιολόγητα, μεταδίδουν αβάσιμες πληροφορίες για δήθεν χειραγώγηση των Παλαιστινίων από τον Ερντογάν, αποπροσανατολίζοντας έτσι από τα εγκλήματα του Ισραήλ με τη συνηθισμένη εθνικιστική και ισλαμοφοβική υστερία.

Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ, που στο σύνολό του βίωσε αποικιοκρατία, ξένες επεμβάσεις, εθνοκάθαρση και ξεριζωμό, τόσο των Τουρκοκυπρίων το 1963/64, όσο και των Ελληνοκυπρίων το 1974, δεν μπορεί να μένει απαθής στην ολομέτωπη δολοφονική επίθεση που δέχεται ο γειτονικός παλαιστινιακός λαός. Για αυτό τον λόγο λέμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  1. Τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής συνεργασίας με το κράτος του Ισραήλ και των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, που έχουν ως μοναδικό στόχο τους λαούς της περιοχής αφού αποτελούν προσομοίωση επιθέσεων στη Γάζα όπως και πιθανών επιθέσεων εναντίον του Λιβάνου, της Συρίας και του Ιράν.
  2. Να σταματήσει η κυβέρνηση να παρέχει πολιτικό άλλοθι στην εγκληματική πολιτική του Ισραήλ έναντι του παλαιστινιακού λαού, και να καταδικάσει τις ισραηλινές επιθέσεις στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  3. Να τερματιστεί άμεσα η παραχώρηση διευκολύνσεων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ένοπλες δυνάμεις καθώς και στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.
  4. Ζητούμε από πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς, όπως κινηματογραφικά και μουσικά φεστιβάλ και άλλους, να μη ζητούν ή να δέχονται επιχορηγήσεις από την ισραηλινή πρεσβεία για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεών τους. Η υποστήριξη αυτή δεν προσφέρεται αλτρουιστικά, αλλά με μοναδικό στόχο το ξέπλυμα του ισραηλινού κράτους στα μάτια της κοινής γνώμης.

Μπορείτε να υπογράψετε εδώ.

Η ΒΙΟ.ΜΕ. στο πλευρό της Παλαιστίνης – μετατρέπεται σε Apartheid Free Zone

Η ΒΙΟ.ΜΕ., ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα αυτοδιαχειριζόμενης παραγωγής στην Ευρώπη, εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στο λαό της Παλαιστίνης συμμετέχοντας στο διεθνές δίκτυο των Apartheid Free Zones (AFZ). Οι Ζώνες Χωρίς Απαρτχάιντ αποτελούν χώρους που απορρίπτουν κάθε σύνδεση με το καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της αποικιοκρατίας από τους ισραηλινούς εποίκους και της στρατιωτικής κατοχής. Οι συμμετέχοντες δεν συνεισφέρουν στη διατήρηση του καθεστώτος απαρτχάιντ, δεν επωφελούνται από τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν επηρεάζονται ή διαμορφώνονται από αυτά. Στο δίκτυο των AFZ μπορεί να ενταχθούν κάθε είδους ομάδες, πολιτιστικοί οργανισμοί, καταστήματα, διοργανώσεις αλλά ακόμη και δήμοι ή κοινότητες που καταδικάζουν το ρατσισμό.

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες Apartheid Free Zones.

Με την απόφαση που έλαβαν οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους αλλά και τους Ισραηλινούς πολίτες που βιώνουν καθημερινά τον αυταρχισμό του ισραηλινού απαρτχάιντ, τις διώξεις και τους βομβαρδισμούς. Το δίκτυο των AFZ αναπτύσσεται πλέον και στην Ελλάδα όπου ήδη συμμετέχουν οι εξής χώροι: Terra Verde (ΚΟΙΝΣΕΠ μπακάλικο βιβλιοπωλείο, Χανιά), Οικοζωή (συνεταιρισμός βιολογικών προϊόντων, Κέρκυρα), Cobra High (bar, Αθηνα), Poetry Bar (Αθήνα), Γιουσουρούμ (Μεζεδοπωλείο, Αθήνα), Ταβέρνα του Ψείρα (Κατερίνη), Αρτόκοσμος (Φούρνος, Κατερίνη).

Σταδιακά τα AFZ εντάσσονται σε έναν πανευρωπαϊκό χάρτη ο οποίος επιτρέπει στους χρήστες του να γνωρίζουν ποιοι χώροι δεν συνεργάζονται με το κράτος του Ισραήλ και άλλες χώρες, οργανισμούς ή εταιρείες που προάγουν το ρατσισμό και καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αν θέλεις να μετατρέψεις και το δικό σου χώρο σε Apartheid Free Zone επικοινώνησε με το BDS Greece, την ελληνική πρωτοβουλία του διεθνούς κινήματος για τον Μποϊκοτάζ, την Απόσυρση Επενδύσεων και τις Κυρώσεις, εναντίον του κράτους του Ισραήλ.

Μάθε περισσότερα στη σελίδα https://www.bdsgreece.net/category/global/afz/

Δες την αίτηση συμμετοχής των εργαζομένων στην ΒΙΟ.ΜΕ. στα Apartheid Free Zones: VIOME-AFZ

Καταδίκη των βομβαρδισμών στη Γάζα και των εξώσεων στη γειτονιά Sheikh Jarrah

Το BDS Greece καταδικάζει τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα και τα γεγονότα που πυροδότησε το Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ με την έξωση οικογενειών από την γειτονιά Sheikh Jarrah και την αρπαγή σπιτιών από εποίκους. Οι ενέργειες αυτές αποδεικνύουν ότι το Ισραήλ είναι ένα αναχρονιστικά αποικιοκρατικό κράτος που συνεχίζει ατιμώρητα τον παράνομο εποικισμό παλαιστινιακών εδαφών. Θεωρούμε την έξαρση του βίαιου ξεριζωμού ως την κορυφή του παγόβουνου μιας καθημερινής, αργής και συστηματικής βίας που στοχεύει στην εθνοκάθαρση και την παγίωση της υποταγής των ιθαγενών Παλαιστινίων σε ένα μόνιμο καθεστώς απαρτχάιντ.

Θυμίζουμε ότι η συνεχιζόμενη προσπάθεια του Ισραήλ να καταλάβει την ιστορική Παλαιστίνη στην ολότητά της έχει ως στόχο την εγκαθίδρυση ενός καθαρού εθνο-θρησκευτικού κράτους σε μια περιοχή συνύπαρξης πολιτισμών και θρησκειών.

Στεκόμαστε αμέριστα στο πλευρό των Παλαιστινίων που αντιστέκονται στον ξεριζωμό, τις δολοφονίες, τον κρατικό ρατσισμό, την καθημερινή καταπίεση και την υποκρισία των δυτικών κυβερνήσεων απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους.

Καλούμε κάθε προοδευτικό άνθρωπο και κοινωνική συλλογικότητα στην Ελλάδα να δυναμώσει την διεθνή καμπάνια για Κυρώσεις, Από-επενδύσεις, Μποϊκοτάζ (BDS) που μεγαλώνει και δείχνει ακόμα ένα δρόμο για μια δίκαιη και ειρηνική λύση στην περιοχή.

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να κόψει κάθε δεσμό με το κράτος του Ισραήλ μέχρι εκείνο να σεβαστεί το διεθνές δίκιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την επιστροφή των εδαφών και των προσφύγων.

Απαιτούμε από το ελληνικό κράτος να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ, η οποία γίνεται ενάντια στο κοινό αίσθημα δικαιοσύνης και με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ειρήνη στην περιοχή.

Ζητούμε από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ να σταματήσει την παροχή παλαιστινιακής γης στο κράτος του Ισραήλ και να πάψει να γίνεται αρωγός στον παράνομο εποικισμό για ίδιον όφελος.

Καλούμε την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως κράτος απαρτχάιντ, να κινηθεί ανάλογα στην καταδίκη του στα διεθνή δικαστήρια και να ερευνήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που συντελούνται στην γη της ιστορικής Παλαιστίνης.

Προσκαλούμε όλες κι όλους να στηρίξουν την διεθνή αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη.

 

Πως μπορείς να βοηθήσεις τον αγώνα υπέρ των Παλαιστινίων:

• Προώθησε το στρατιωτικό εμπάργκο κατά του κράτους του Ισραήλ #MilitaryEmbargo

• Μάθε πως μπορείς να μετατρέψεις το χώρο δουλειάς σου, το πανεπιστήμιο ή την συλλογικότητα σου σε #ApartheidFreeZone (AFZ) στη σελίδα μας bdsgreece.net

• Μποϊκοτάρισε προϊόντα που στηρίζουν το ισραηλινό απαρτχάιντ

• Ακύρωσε τη συμμετοχή σε πανεπιστημιακές, πολιτιστικές και αθλητικές οργανώσεις στο Ισραήλ

• Γίνε μέλος της διεθνούς καμπάνιας του BDS, επικοινωνώντας με το BDS Greece

Εβδομάδα Ισραηλινού Απαρτχάιντ (IAW) 2021

Israeli Apartheid Week (IAW) / 14-21 Μαρτίου 2021 / #UnitedAgainstRacism

Το μήνυμα της IAW για το 2021

Ο ρατσισμός, οι διακρίσεις, η ξενοφοβία και οι ανισότητες συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε πώς οι άνθρωποι στον παγκόσμιο Νότο αλλά και οι μάυροι και οι μαύρες, οι πολιτικοί κρατούμενοι, οι άστεγοι, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, μεταξύ πολλών άλλων, υποφέρουν από τη μάστιγα του COVID19, η οποία επιδείνωσε περαιτέρω την ευαλωτότητα τους.

Παρακολουθούμε επίσης πώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον συστημικό ρατσισμό, την πατριαρχική βία, την κλιματική αδικία, τη νεοφιλελεύθερη λιτότητα και την οικονομική ανισότητα, μεταξύ άλλων συστημάτων καταπίεσης που συνεχίζουν να μας πνίγουν. Αυτές οι εκκλήσεις για δικαιοσύνη μας έχουν εμπνεύσει να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε ενάντια στην αδικία, να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε την ελευθερία και να συνεχίζουμε να επιμένουμε στα δικαιώματά μας, σε ένα ενωμένο παγκόσμιο μέτωπο κατά του ρατσισμού και της καταπίεσης.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε εσάς, χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Χρειαζόμαστε όλες τις φωνές μας ενωμένες σε όλο τον κόσμο για τον τερματισμό του ρατσισμού, της αποικιοκρατίας και του απαρτχάιντ.

Η Παλαιστίνη παραμένει κεντρικό πεδίο δοκιμών της παγκόσμιας καταστολής. Το καθεστώς του απαρτχάιντ του Ισραήλ δοκιμάζει τις στρατιωτικές και ρατσιστικές ιδεολογίες του, τα εργαλεία παρακολούθησης, τα όπλα καταστολής και τη φυλετική κυριαρχία πάνω στα παλαιστινιακά σώματα και την κοινωνία, με σκοπό την εξαγωγή τους στον κόσμο ως «δοκιμασμένα στον πεδίο». Αυτά τα εργαλεία καταλήγουν να επιδεινώνουν τη στρατιωτικοποιημένη και φυλετική καταπίεση σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη-φρούριο έως τις ΗΠΑ, από την Ινδία έως τη Μιανμάρ, από τη Βραζιλία και την Ονδούρα έως το Νότιο Σουδάν και τη Ρουάντα, και αλλού.

Τα τελευταία 17 χρόνια, η Εβδομάδα Ισραηλινού Απαρτχάιντ (Israeli Apartheid Week – IAW) διοργανώνεται σε όλο τον κόσμο για να διαμαρτυρηθεί για ορισμένες από αυτές τις αδικίες και να υποστηρίξει την παλαιστινιακή ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα ως κομμάτι του αγώνα για την επίτευξη της αδιαίρετης δικαιοσύνης μας. Ας συνεχίσουμε να χτίζουμε όλο και πιο ισχυρά δίκτυα ελπίδας και αμοιβαίας αλληλεγγύης. Ενωμένους δεν θα μας σταματήσει κανείς!

Δείτε το κάλεσμα σε δράση της Angela Davies για την Εβδομάδα Ισραηλινού Απαρτχάιντ 2021

Διαβάστε το κάλεσμα της IAW 2021 ενάντια στην αποικιοκρατία, τον ρατσισμό και το απαρτχάιντ

Ο ρατσισμός σκίζει την ψυχή του κόσμου.

Μας απογυμνώνει από την ανθρωπιά μας.

Όσοι έχουν εξουσία χρησιμοποιούν το ρατσισμό για να προκαλούν φόβο, να μας διαχωρίζουν και να μας απομακρύνουν από τα όνειρά μας. Μέσα στο 2020 μόνο, χιλιάδες μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω των ρατσιστικών μεταναστευτικών πολιτικών που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη-Φρούριο.

Η αστυνομική βαρβαρότητα έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες μαύρους και μαύρες στις ΗΠΑ. Το καθεστώς απαρτχάιντ, αποικιοκρατίας και στρατιωτικής κατοχής του Ισραήλ μένει ατιμώρητο εδώ και δεκαετίες, θέτοντας το σύνολο του Παλαιστινιακού λαού σε ένα σύστημα θεσμικής και συστηματικής καταπίεσης που τους αρνείται τα πιο βασικά δικαιώματα.

Πολλοί και πολλές δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την ελευθερία και την ισότητα λόγω του τόπου όπου γεννήθηκαν, λόγω του χρώματος του δέρματός του ή λόγω σεξουαλικής ταυτότητας.

Αυτή είναι η άσχημη πραγματικότητα που ζούμε, αλλά όχι και η πραγματικότητα που θέλουμε.

Δεν δεχόμαστε προνόμια για τους λίγους.

Απαιτούμε δικαιώματα για όλους.

Εμείς και εκατομμύρια ανθρώπων που σκέφτονται σαν κι εμάς θα βγούμε στους δρόμους για να διαδηλώσουμε κατά του συστημικού ρατσισμού, της πατριαρχικής βίας, της κλιματικής αδικίας, της νεοφιλελεύθερης λιτότητας και της οικονομικής ανισότητας.

Δεν θα σταματήσουμε, παρά έως ότου καταστρέψουμε τις δομές καταπίεσης.

Δεν θα σταματήσουμε να αντιστεκόμαστε στην αδικία.

Θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τα δικαιώματα για όλους.

Θα πρέπει να ενωθούν οι φωνές μας σε ολόκληρο τον κόσμο για να δοθεί τέλος στο ρατσισμό, την αποικιοκρατία και το απαρτχάιντ.

Μαζί είμαστε ασταμάτητοι.

Ενωμένοι και ενωμένες κατά του ρατσισμού.

Λάβετε δράση!

  1. Λάβετε μέρος στην παγκόσμια εικονική διαδήλωση της IAW 2021 #UnitedAgainstRacism.
  2. Βοηθήστε μας να διαδώσουμε στον κόσμο την IAW 2021 μέσω Twitter!
  3. Κάντε share την εικονική διαδήλωση της IAW 2021 στο Facebook.

Ας κάνουμε την IAW 2021 μια φωνή ενάντια στον ρατσισμό, την αποικιοκρατία και το απαρτχάιντ σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Ας γιορτάσουμε το γεγονός πως είμαστες πολλές/οι, πως είμαστε διαφορετικές/οι και πως όταν είμαστε όλες/οι μαζί, είμαστε ανίκητες/οι!

Το BDS Greece συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για έναν Κόσμο χωρίς Τείχη

Το BDS Greece υπέγραψε την Δήλωση Ενότητας (Statement of Unity) και συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για έναν Κόσμο χωρίς Τείχη (European Network for a World without Walls). Μέχρι σήμερα πάνω από 400 κινήματα έχουν υπογράψει το σχετικό κάλεσμα και έχουν δεσμευτεί να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία σχετικά με την αυξανόμενη κυριαρχία των τειχών στον κόσμο και τις ζωές μας, να δημιουργήσουν δίκτυα και ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων που επηρεάζονται από τα τείχη και των κινημάτων που αγωνίζονται για την πτώση τους, να απαιτήσουν την άμεση κατάργηση των τειχών που εκδιώκουν, αποκλείουν, καταπιέζουν ή οδηγούν σε διακρίσεις και, τέλος, να αντισταθούν ενάντια σε όσους επωφελούνται από τα τείχη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Δήλωσης Ενότητας που υϊοθέτησε το BDS Greece:


Ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε ένα κοινό πεδίο δράσης για έναν Κόσμο χωρίς Τείχη υπέρ της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας.

Πιστεύουμε στο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση και επιστροφή στα σπίτια και τις ιδιοκτησίες του. Απαιτούμε να δοθεί τέλος στην κατοχή και το καθεστώς απαρτχάιντ στον 21ο αιώνα που διατηρεί το Ισραήλ. Απαιτούμε επίσης να τεθούν υπόλογοι όσοι είναι υπεύθυνοι για τη διαιώνισή του και όσοι το στηρίζουν, το υποκινούν και κερδοσκοπούν από αυτό.

Πιστεύουμε στο δικαίωμα μετακίνησης των λαών και στην υποχρέωση των κρατών να εγγυώνται την ασφάλεια και την είσοδο των ατόμων, καθώς και το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου για όλους τους λαούς σε κίνηση. Ο πόλεμος κατά της μετανάστευσης δεν έχει μόνο ως αποτέλεσμα κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά και λειτουργεί ως προπέτασμα καπνού για το γεγονός ότι οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ αποτελούν συστημικό έγκλημα.

Πιστεύουμε ότι η στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας, των συνόρων μας και της Μεσογείου, με σκοπό να εδραιωθούν πολιτικές της ΕΕ που ενισχύουν τις ανισότητες και τον αποκλεισμό, πρέπει να σταματήσει. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε υγειονομική περίθαλψη και όχι πόλεμο, πολιτικές που θα ανακατανέμουν τους πόρους στους λαούς και δεν θα τους διοχετεύουν σε όπλα και στην βιομηχανία επιτήρησης.

Οι αγώνες μας αλληλοσυνδέονται: οι ευρωπαϊκές αντιμεταναστευτικές πολιτικές που σε πολλές περιπτώσεις διαμορφώνονται κατά το παράδειγμα του Ισραήλ και συχνά υλοποιούνται με ισραηλινή τεχνολογία, στοχεύουν μετανάστες, χρηματοδοτούν το καθεστώς απαρτχάιντ και τη στρατιωτική κατοχή των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και στρατιωτικοποιούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Δεσμευόμαστε λοιπόν ότι θα συνεργαστούμε εκεί ακριβώς που διασταυρώνονται οι αντιρατσιστικοί και αντιαποικιοκρατικοί αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη ώστε να οικοδομήσουμε εκστρατείες οι οποίες θα υπονομεύουν τους δεσμούς της ΕΕ και του Ισραήλ που πλήττουν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, τα δικαιώματα των μεταναστών ή που εμβαθύνουν τις πολιτικές στρατιωτικοποίησης.

Brian Eno: Καλλιτέχνες σαν κι εμένα λογοκρίνονται στη Γερμανία

Ο μουσικός, καλλιτέχνης, συνθέτης και παραγωγός, Μπράιαν Ίνο, δηλώνει πως καλλιτέχνες που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων λογοκρίνονται στην Γερμανία.

πηγή: the Guardian – μετάφραση: Ανδρέας Κοσιάρης

Είμαι μόνο ένας από τους πολλούς καλλιτέχνες που έχουν επηρεαστεί από τον νέο ΜακΚαρθισμό που έχει εδραιωθεί μέσα σε ένα κλίμα μισαλλοδοξίας στη Γερμανία. Η συγγραφέας Καμίλα Σαμσί, η ποιήτρια Κέι Τέμπεστ, οι μουσικοί Young Fathers και ο ράπερ Ταλίμπ Κουελί, ο εικαστικός καλλιτέχνης Ουαλίντ Ραάντ και ο φιλόσοφος Ακίλ Μπεμπέ είναι ανάμεσα στους καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, επιμελητές και άλλους, που έχουν εγκλωβιστεί σε ένα σύστημα πολιτικής ανάκρισης, τοποθέτησης σε μαύρες λίστες και αποκλεισμού, που είναι τώρα ευρέως διαδεδομένο στη Γερμανία, χάρη στην ψήφιση το 2019 ενός κοινοβουλευτικού ψηφίσματος. Στην ουσία πρόκειται για τη στοχοποίηση της κριτικής απέναντι στην πολιτική του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους.

Πρόσφατα, μια έκθεση έργων τέχνης μου ακυρώθηκε στα πρώιμα στάδιά της διότι υποστηρίζω το μη βίαιο κίνημα Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυσης και Κυρώσεων (BDS) υπό την ηγεσία των Παλαιστίνιων. Η ακύρωση δεν ανακοινώθηκε δημόσια, αλλά από ό,τι καταλαβαίνω ήταν το αποτέλεσμα του φόβου των πολιτιστικών εργαζομένων στη Γερμανία να μην τιμωρηθούν για την προώθηση κάποιου που έχει χαρακτηριστεί ως «αντισημίτης». Αυτό είναι έργο της τυραννίας: να δημιουργήσει μία κατάσταση όπου οι άνθρωποι φοβούνται αρκετά για να κρατήσουν τα στόματά τους κλειστά και η αυτολογοκρισία θα αναλάβει τα υπόλοιπα.

Αλλά καθώς η δική μου ιστορία είναι σχετικά ελάσσων, θα ήθελα να σας μιλήσω για τη φίλη μου, τη μουσικό Νιρίτ Σόμερφελντ.

Η Νιρίτ γεννήθηκε στο Ισραήλ και μεγάλωσε στη Γερμανία, και διατηρεί τη δια βίου σύνδεσή της και με τα δύο μέρη, συμπεριλαμβανόμενης της ευρύτερης οικογένειάς της στο Ισραήλ. Ως καλλιτέχνης, αντιμετωπίζει τις σχέσεις μεταξύ Γερμανών, Ισραηλινών και Παλαιστίνιων για πάνω από 20 χρόνια, μέσα από τραγούδια, κείμενα και παραστάσεις, αφιερώνοντας όλες τις συναυλίες της στη διεθνή και δια-θρησκευτική κατανόηση.

Όμως σήμερα η Νιρίτ δεν μπορεί να πραγματοποιήσει την πολιτιστική εργασία της ελεύθερα. Κατά την εξέταση της αίτησής της για καλλιτεχνική χρηματοδότηση, κρατικοί αξιωματούχοι είπαν στη Νιρίτ ότι πρέπει να ελέγξουν το έργο της∙ όταν προσπάθησε να κλείσει έναν συναυλιακό χώρο στο Μόναχο, την πόλη της, οι οργανωτές της είπαν ότι η συναυλία θα ακυρωνόταν εάν δεν επιβεβαίωνε γραπτώς ότι δεν θα περιείχε «στήριξη για το περιεχόμενο, το θέμα και τους στόχους» της εκστρατείας BDS. Έχει επανειλημμένα γίνει στόχος εκστρατειών σπίλωσης.

Γιατί έχει συμβεί αυτό;

Διότι έχει μιλήσει για όσα έχει δει με τα ίδια της τα μάτια: τους ρατσιστικούς νόμους του Ισραήλ κατά των ίδιων του των πολιτών που είναι Παλαιστίνιοι∙ τα στρατιωτικά σημεία ελέγχου του Ισραήλ, τις κατεδαφίσεις σπιτιών, το τείχος διαχωρισμού, τις αρπαγές γης, τη φυλάκιση παιδιών, και τους Ισραηλινούς στρατιώτες να εξευτελίζουν και να σκοτώνουν Παλαιστίνιους όλων των ηλικιών. Έχει γίνει μάρτυρας της παράνομης χρήσης βομβών φωσφόρου κατά της Γάζας και την αδιαφορία – στην καλύτερη – πολλών στην Ισραηλινή κοινωνία.

Ρώτησα τη Νιρίτ πώς αισθάνεται για αυτήν την κατάσταση: «Αφότου επέστρεψα για δύο χρόνια στο Τελ Αβίβ, και έπειτα από πολλές επισκέψεις στις κατεχόμενες Παλαιστινιακές περιοχές, κατάλαβα ότι το Ισραήλ δεν ανταποκρίνεται στις δεδηλωμένες υψηλές ηθικές αξίες του. Το μάθημα του Ολοκαυτώματος ήταν “Ποτέ ξανά!”. Αλλά προορίζεται μονάχα για την προστασία ημών των Εβραίων; Για εμένα το “Ποτέ ξανά!” πρέπει να συμπεριλάβει το “ποτέ ξανά στον ρατσισμό, την καταπίεση, την εθνοκάθαρση οπουδήποτε – όπως και το ποτέ ξανά στον αντισημιτισμό».

Η μουσική της Νιρίτ τιμά το Εβραϊκό της παρελθόν και παρόν μέσω του τραγουδιού. Ως μία καλλιτέχνης της οποίας ο παππούς δολοφονήθηκε στη Ναζιστική γενοκτονία, βρίσκει «βαθιά ανατριχιαστικό» το ότι υπόκειται σε λογοκρισία και ανακριτικό ΜακΚαρθισμό από Γερμανούς δημόσιους λειτουργούς και θεσμούς.

Κατά την άποψη της Νιρίτ: «Όταν οι υπερασπιστές του Ισραήλ επιμένουν ότι οι πολιτικές κατοχής και απαρτχάιντ γίνονται εν ονόματι όλων των Εβραίων παγκοσμίως, τροφοδοτούν τον αντισημιτισμό. Η μάχη κατά του αντισημιτισμού δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνεται μέσω της δαιμονοποίησης του αγώνα για τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων».

Η εμπειρία της Νιρίτ είναι ένα παράδειγμα της Καφκικής κατάστασης στην οποία έχουμε βυθιστεί: μια Εβραία γυναίκα, η δουλειά της οποίας είναι γεμάτη ιστορία, μνήμη, δικαιοσύνη, ειρήνη και κατανόηση, κατηγορείται ψευδώς για αντισημιτισμό – από Γερμανικούς θεσμούς. Ο παραλογισμός της κατηγορίας κάνει ξεκάθαρο ένα πράγμα: στην πραγματικότητα αυτό δεν έχει να κάνει καθόλου με τον αντισημιτισμό, αλλά με τον περιορισμό της ελευθερίας μας να συζητάμε την πολιτική και ανθρωπιστική κατάσταση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Πώς έχει προκύψει αυτή η κατάσταση;

Το 2019, ψηφίστηκε στη Γερμανία ένα μη δεσμευτικό κοινοβουλευτικό ψήφισμα με ασαφή διατύπωση, εξισώνοντας ψευδώς το κίνημα BDS με τον αντισημιτισμό. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, το ψήφισμα αυτό άνοιξε τον δρόμο για μια ατμόσφαιρα παράνοιας, τροφοδοτούμενη από την παραπληροφόρηση και τον πολιτικό οπορτουνισμό.

Το BDS είναι ένα ειρηνικό κίνημα που στοχεύει να πιέσει το Ισραήλ για να σταματήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Είναι βασισμένο πάνω στην παράδοση του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων των ΗΠΑ, και πιο αξιοσημείωτα του κινήματος κατά του απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική. Στοχεύει τη συνέργεια με ένα άδικο καθεστώς και στοχεύει θεσμούς, όχι άτομα ή ταυτότητες. Το BDS ενημερώνει τη δημόσια συνείδηση για ένα μη βιώσιμο και βαθιά άδικο στάτους κβο και κινητοποιεί δράση για να σταματήσει κάθε ανάμειξη στη συντήρησή του.

Όμως διευθυντές φεστιβάλ, συντονιστές και ολόκληροι δημόσια χρηματοδοτούμενοι θεσμοί υποβάλλουν τους καλλιτέχνες σε πολιτικά τεστ, ελέγχοντας αν έχουν ποτέ κριτικάρει την πολιτική του Ισραήλ. Αυτό το σύστημα παρακολούθησης και αυτολογοκρισίας έχει προκύψει διότι τα πολιτιστικά ιδρύματα δέχονται επιθέσεις από αντι-Παλαιστινιακές οργανώσεις όταν προσκαλούν έναν καλλιτέχνη ή έναν ακαδημαϊκό που έχει μία μη αποδεκτή από αυτές άποψη για την κατοχή του Ισραήλ.

Για να δώσω ένα παράδειγμα ανάμεσα σε πολλά, ο διευθυντής του Εβραϊκού Μουσείου του Βερολίνου, Πέτερ Σάφερ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφότου το μουσείο τουίταρε έναν σύνδεσμο για ένα άρθρο σε Γερμανική εφημερίδα περί μιας ανοιχτής επιστολής 240 Εβραίων και Ισραηλινών ακαδημαϊκών, συμπεριλαμβανόμενων κορυφαίων ειδικών στο θέμα του αντισημιτισμού, που κριτίκαρε το ψήφισμα κατά του BDS.

Αλλά σήμερα, σε μια πρωτοφανή κίνηση, αντιπρόσωποι 32 από τα κορυφαία πολιτιστικά ιδρύματα της Γερμανίας, συμπεριλαμβανόμενου του Ινστιτούτου Γκέτε, έχουν εκφραστεί από κοινού, δηλώνοντας την ανησυχία τους για την καταστολή των κριτικών και μειονοτικών φωνών στη Γερμανία ως αποτέλεσμα του κοινοβουλευτικού ψηφίσματος κατά του BDS.

Η κοινή τους δήλωση λέει: «Με την επίκληση αυτού του ψηφίσματος, οι κατηγορίες αντισημιτισμού καταχρώνται για να παραγκωνίσουν σημαντικές φωνές και να διαστρεβλώσουν θέσεις κριτικής». Λίγες μέρες αργότερα, περισσότεροι από 1.000 καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή που υποστήριζε τη διαμαρτυρία των πολιτιστικών ιδρυμάτων.

Σε μια στιγμή που οι αποικιακές κληρονομιές αμφισβητούνται όλο και περισσότερο, η συζήτηση αυτής της συγκεκριμένης περίπτωσης συνεχιζόμενης αποικιοκρατίας γίνεται αντίθετα ταμπού. Αλλά ποτέ δεν έχει υπάρξει πιο επείγουσα: η κατάσταση για τους Παλαιστίνιους που ζουν υπό το καθεστώς απαρτχάιντ και κατοχής χειροτερεύει κάθε εβδομάδα.

Θα έπρεπε να μας ανησυχεί αυτός ο νέος ΜακΚαρθισμός. Οι καλλιτέχνες, όπως όλοι οι πολίτες, πρέπει να είναι ελεύθεροι να εκφραστούν ανοιχτά και να λάβουν σημαίνουσα δράση, που περιλαμβάνει τα ηθικά μποϊκοτάζ εναντίον συστημάτων αδικίας. Αν αφεθούν αναμφισβήτητες, η αποσιώπηση της διαφωνίας και η περιθωριοποίηση των μειονοτικών ομάδων δεν θα σταματήσει στους Παλαιστίνιους και όσους τους στηρίζουν.

Ειδήσεις / Άρθρα