Κάλεσμα σε μποϊκοτάζ του Red Sea Jazz Festival

Η Παλαιστινιακή Εκστρατεία για Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel – PACBI) καλεί τους καλλιτέχνες να μποϊκοτάρουν το Φεστιβάλ Τζαζ της Ερυθράς Θάλασσας (Red Sea Jazz Festival), με τον ίδιο τρόπο του μποϊκοτάζ των φεστιβάλ στο απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής. Το PACBI αποτελεί ιδρυτικό μέλος του μεγαλύτερου συνασπισμού στην παλαιστινιακή κοινωνία, της Εθνικής Επιτροπής για το BDS (BNC), που ηγείται του παγκόσμιου κινήματος BDS.

Το Red Sea Jazz Festival, όπως όλα τα ισραηλινά πολιτιστικά ιδρύματα, επωφελείται άμεσα από το επί δεκαετίες καθεστώς του απαρτχάιντ, της στρατιωτικής κατοχής και της αποικιοκρατίας των εποίκων. Από την ίδρυσή του απέτυχε να αποστασιοποιηθεί από το σύστημα καταπίεσης κατά του παλαιστινιακού λαού ή να υπερασπιστεί τα συνολικά παλαιστινιακά δικαιώματα βάσει του διεθνούς δικαίου.

Το φεστιβάλ χρηματοδοτείται από τον δήμο Εϊλάτ, ο οποίος υπερηφανεύεται για τη στενή σχέση του με τις «δυνάμεις ασφαλείας» του ισραηλινού απαρτχάιντ, διαβόητες για τη συστημική ρατσιστική βία κατά των ιθαγενών Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων των σφαγών στη Γάζα που έχουν σκοτώσει χιλιάδες από το 2008 μέχρι σήμερα. Το ίδιο το Εϊλάτ είναι χτισμένο στα ερείπια του Umm al-Rashrash, ενός από τα περισσότερα από 500 παλαιστινιακά χωριά, πόλεις και κοινότητες που εκκαθαρίστηκαν εθνοτικά με συστηματικό τρόπο κατά τη διάρκεια της Νάκμπα που ξεκίνησε το 1947 και συνεχίστηκε μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, το 1948.

Το Red Sea Jazz Festival συνεργάζεται με τα ακροδεξιά ισραηλινά υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού, τα οποία στοχεύουν στο ξέπλυμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρουσιάζοντας κυνικά το Ισραήλ ως «τουριστικό προορισμό» και ως «πολιτιστικό κόμβο», καλύπτοντας τη βάναυση στρατιωτική του κατοχή καθώς και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τα οποία διαπράττει.

Ευχαριστούμε το μουσικό σχήμα από τις ΗΠΑ που αν και είχε προγραμματιστεί να εμφανιστεί στο φετινό φεστιβάλ, ακύρωσε την συμμετοχή του μόλις έμαθε απευθείας από Παλαιστίνιους για το ρόλο του φεστιβάλ στο ξέπλυμα του απαρτχάιντ μέσω της τέχνης. Το μουσικό σχήμα έρχεται να προστεθεί σε μια λίστα από καλλιτέχνες που αρνήθηκαν κατά το παρελθόν να εμφανιστούν στο Red Sea Jazz Festival, συμπεριλαμβανομένων των Stanley Jordan, Eddie Palmieri, Jason Morana, Tuba Skinny, Portico Quartet, Andreas Öberg, Chris “Daddy” Dave, Matt Schofield, Terence Blanchard και Marcus Strickland ανάμεσα σε πολλούς άλλους.

H προοδευτική εβραιοϊσραηλινή συλλογικότητα Boycott from Within, η οποία κυκλοφόρησε ένα κάλεσμα συλλογής υπογραφών το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 20.000 υπογραφές μέχρι την χρονική στιγμή που υποχρεώθηκε να κατέβει, ανέφερε ότι το φεστιβάλ «χρησιμοποιεί την τζαζ ως εργαλείο για να ξεπλύνει τη στρατιωτική κατοχή, το απαρτχάιντ και την καταπίεση του παλαιστινιακού λαού».

Από τον Μάιο του 2021, ύστερα από τη σφαγή περισσότερων από 240 Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις στην πολιορκημένη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 66 παιδιών, περισσότεροι από 1.500 καλλιτέχνες εντάχθηκαν στην εμπνευσμένη πρωτοβουλία Musicians for Palestine (Μουσικοί για την Παλαιστίνη), «αρνούμενοι να εμφανιστούν στα συνένοχα πολιτιστικά ιδρύματα του Ισραήλ».

Το διεθνές κίνημα BDS έχει θέσει τρεις στόχους: τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής από το Ισραήλ όλης της παλαιστινιακής (και συριακής) γης, την πλήρη ισότητα των Παλαιστινίων με ισραηλινή υπηκοότητα και το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων που έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια και τη γη τους.

Κάλεσμα σε μποϊκοτάζ της Chevron και της Siemens

Κατεχόμενη Παλαιστίνη, 06/10/2022 – Η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή του BDS (BNC), η μεγαλύτερη Παλαιστινιακή συμμαχία που ηγείται του παγκόσμιου κινήματος Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυσης και Κυρώσεων, καλεί τους υποστηρικτές των Παλαιστινιακών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο να ενωθούν με τα κινήματα κλιματικής δικαιοσύνης για να αποδοθούν ευθύνες στην αμερικανική πολυεθνική ορυκτών καυσίμων Chevron και τη γερμανική κοινοπραξία Siemens για τη συμμετοχή τους στην περιβαλλοντική καταστροφή και το ισραηλινό απαρτχάιντ.

Η Chevron είναι ο κύριος διεθνής παράγοντας εξόρυξης του αερίου που διεκδικεί το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο, από τότε που εξαγόρασε την Noble Energy το 2020. Με τις εξορυκτικές της δραστηριότητες, η Chevron εμπλέκεται στην πρακτική του Ισραήλ να στερεί από τον Παλαιστινιακό λαό το δικαίωμα κυριαρχίας επί των φυσικών του πόρων. Η Chevron είναι πιθανά συνένοχη στη λεηλασία από το Ισραήλ των παλαιστινιακών αποθεμάτων αερίου στα ανοιχτά των ακτών της κατεχόμενης Λωρίδας της Γάζας, που αποτελεί έγκλημα πολέμου υπό το διεθνές δίκαιο.

Η Chevron είναι επίσης συνένοχη στην παράνομη πολιορκία του Ισραήλ στη Γάζα που αποκλείει τους Παλαιστίνιους από την πρόσβαση στη θάλασσα. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η παράνομη μεταφορά από το Ισραήλ ορυκτού αερίου στην Αίγυπτο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που διασχίζει την παλαιστινιακή ΑΟΖ στη Γάζα, στερώντας από τους Παλαιστίνιους εκατομμύρια σε τέλη μεταφοράς. Περαιτέρω, ο θαλάσσιος αποκλεισμός, τον οποίο το Ισραήλ επιβάλλει με βάρβαρη και θανατηφόρα βία, επιδρά σε χιλιάδες παλαιστινιακές οικογένειες που βασίζονται στο ψάρεμα για τον βιοπορισμό τους.

Η Chevron φέρνει στο Ισραήλ δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, βοηθώντας να ενδυναμωθεί το πολεμικό του ταμείο και το καθεστώς του απαρτχάιντ, του εποικιστικού αποικισμού και της στρατιωτικής κατοχής.

Τα αποθέματα ορυκτού αερίου που διεκδικεί το Ισραήλ είναι μικρά σε σύγκριση με αυτά πολλών χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Βρίσκονται επίσης στην Ανατολική Μεσόγειο όπου οι διαφορές περί θαλάσσιων συνόρων μεταξύ του Ισραήλ, του Κράτους της Παλαιστίνης υπό ισραηλινή κατοχή, του Λιβάνου, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας ενέχουν υψηλό κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης. Εντούτοις, χάρη στη συνενοχή της Chevron, το Ισραήλ επιχειρεί να επιβληθεί ως εξαγωγέας ενέργειας – αν και μικρός – στην Ευρώπη, ελπίζοντας πως η ενσωμάτωση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας θα προσφέρει όχι μόνο οικονομικό όφελος, αλλά και θα το βοηθήσει να αποφύγει τη λογοδοσία για το σύστημα απαρτχάιντ και την παράνομη προσάρτηση, εποίκιση και εκμετάλλευση της παλαιστινιακής γης και των φυσικών πόρων.

Η παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών, που εκπροσωπείται στη BNC, καλεί τους υποστηρικτές των παλαιστινιακών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο να χτίσουν και να ενισχύσουν διαθεματικές συνεργασίες με το κίνημα κλιματικής δικαιοσύνης και τις πολλές κοινότητες και τους αυτόχθονες λαούς σε όλο τον πλανήτη που αποκαλύπτουν και αντιστέκονται στην αποικιακή βία των εξορύξεων, της περιβαλλοντικής καταστροφής και των σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Chevron.

Το ορυκτό αέριο είναι εχθρός του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με επιστήμονες, το μεθάνιο – κύριο συστατικό του ορυκτού αερίου – έχει επίδραση στην ατμόσφαιρα που είναι 86 φορές χειρότερη από το διοξείδιο του άνθρακα αν υπολογιστεί σε βάθος 20ετίας, δηλαδή στο διαθέσιμο χρονικό όριο για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της πρόληψης περισσότερης κλιματικής καταστροφής. Τουλάχιστον το 25% της σημερινής παγκόσμιας υπερθέρμανσης προκαλείται από μεθάνιο λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας. Η μεταφορά αερίου, μέσω αγωγών ή υγροποιημένου, είναι από μόνη της ένας τεράστιος συντελεστής στην κλιματική αλλαγή διότι συμπεριλαμβάνει τη διαρροή αερίου, που αποκαλείται επίσης εξαερισμός. Σε αντίθεση με την προπαγάνδα του λόμπι των ορυκτών καυσίμων, το αέριο δεν είναι ένα «μεταβατικό» καύσιμο· είναι το καύσιμο που χρησιμοποιείται από τις άπληστες πολυεθνικές για να διατηρήσουν τα κέρδη και την επιρροή τους ενώ καταστρέφουν οικοσυστήματα και το κλίμα.

Η Siemens έχει κερδίσει τον διαγωνισμό για την κατασκευή της ΕυρωΑσιατικής Διασύνδεσης (EuroAsia Interconnector), ενός υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρισμού από το Ισραήλ μέσω της Κύπρου στην Ελλάδα, που θα συνδέει το σύστημα ηλεκτρισμού του ισραηλινού απαρτχάιντ με αυτό της ΕΕ και θα του επιτρέπει να εξάγει στην Ευρώπη ηλεκτρισμό που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Όπως έχει εξηγήσει το Συμβούλιο Παλαιστινιακών Οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (PHROC), η ΕυρωΑσιατική Διασύνδεση, εάν εφαρμοστεί όπως σχεδιάζεται, θα συντελέσει στη διατήρηση και επέκταση της επιχείρησης παράνομων εποικισμών του Ισραήλ στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές, συμπεριλαμβανόμενης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ο ισραηλινός εταίρος του σχεδίου, η κρατικής ιδιοκτησίας Ισραηλινή Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (IEC), θα παράγει και θα μεταφέρει ηλεκτρισμό μέσω της Διασύνδεσης από το εθνικό σύστημα ηλεκτρισμού που ενσωματώνει – και στην πράξη προσαρτά – τους παράνομους εποικισμούς. Εφόσον αυτοί οι εποικισμοί αποτελούν έγκλημα πολέμου και έχουν καταδικαστεί ως σκανδαλώδης παραβίαση του διεθνούς δικαίου σε πορίσματα του ΟΗΕ και της ΕΕ, η ΕΕ και η Siemens παραβιάζουν αντίστοιχα το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τις υποχρεώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της προώθησης και της χρηματοδότησης αυτού του σχεδίου και μέσω της κατασκευής της Διασύνδεσης.

Επιπρόσθετα, η Siemens είναι συνένοχη στο απαρτχάιντ του Ισραήλ και στην εποικιστική αποικιοκρατία του μέσω επιχειρηματικής δραστηριότητας με τις ισραηλινές αρχές στη μεταφορά και τον έλεγχο κίνησης και πληθυσμού στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς.

Αποδοκιμάζουμε τη συνενοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη στήριξη και την ασυλία από κάθε έλεγχο του ισραηλινού καθεστώτος καταπίεσης κατά των Παλαιστινίων. Εκμεταλλευόμενο το «πράσινο ξέπλυμα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ορυκτό αέριο, ως υποτίθεται λιγότερο ρυπαντικό από το πετρέλαιο ή το κάρβουνο, ισχυρισμός που έχει αποδειχτεί ως ψευδής από ανεξάρτητους ειδικούς, το Ισραήλ συμμετέχει μαζί με την Κύπρο και την Ελλάδα στον Αγωγό EastMed, στον οποίο εμπλέκεται η Chevron, και στην ΕυρωΑσιατική Διασύνδεση, που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Siemens. Αυτά τα δύο έργα που βασίζονται στο ορυκτό αέριο προωθούνται και χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Οι σοβαρές αμφιβολίες για τη δυνατότητα υλοποίησης του Αγωγού EastMed κάνουν το έργο λιγότερο πιθανό να παράσχει μία βιώσιμη εναλλακτική στο ρωσικό αέριο. Ωστόσο, ένα τμήμα από το αέριο που εξορύσσεται για το Ισραήλ από τη Chevron μεταφέρεται επί του παρόντος στην Αίγυπτο και εξάγεται στην Ευρώπη ως μέρος των φορτίων αιγυπτιακού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η ΕυρωΑσιατική Διασύνδεση μπορεί σύντομα να μπει στη φάση κατασκευής της αφότου έλαβε μεγάλο τμήμα της χρηματοδότησής της από την ΕΕ.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε σε:

 • Παγκόσμια καταναλωτικά μποϊκοτάζ και εκστρατείες αποεπένδυσης ενάντια στη Siemens έως ότου η εταιρεία τερματίσει την επιχειρηματική της εμπλοκή στην ΕυρωΑσιατική Διασύνδεση που διευκολύνει το εγχείρημα παράνομων εποικισμών του Ισραήλ και το καθεστώς απαρτχάιντ – ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
 • Τον αποκλεισμό της Siemens από δημόσια και ιδιωτικά συμβόλαια και επενδύσεις έως ότου η εταιρεία αποσυρθεί από το έργο, τερματίζοντας τη συνενοχή της στα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
 • Την αποεπένδυση από τη Chevron και άλλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων που τροφοδοτούν την κλιματική κρίση και το ισραηλινό απαρτχάιντ.
 • Τη στήριξη σε καμπάνιες περιβαλλοντικής δικαιοσύνης που στοχεύουν σε γίγαντες της ορυκτής ενέργειας όπως η Chevron, οι οποίοι είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους υπεύθυνους για την κλιματική κρίση στην οποία όλοι ζούμε.
 • Τη στήριξη της διεθνούς εκστρατείας ενάντια στον Αγωγό EastMed, ένα έργο επικίνδυνο για το κλίμα, το περιβάλλον και τη δίκαιη ειρήνη στην περιοχή.

Μαζί, ας κάνουμε τη Chevron και τη Siemens να πληρώσουν βαρύ τίμημα για την τροφοδοσία της κλιματικής αλλαγής και του ισραηλινού απαρτχάιντ!

Μετά την τελευταία σφαγή του Ισραήλ στη Γάζα: Ήρθε η ώρα για τον ΟΗΕ να δράσει για την εξάρθρωση του απαρτχάιντ

8 Αυγούστου 2022

Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS (BNC)

Τις τελευταίες ημέρες, γίναμε μάρτυρες μιας ακόμη σφαγής από το κράτος-απαρτχάιντ του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα, με πάνω από 40 δολοφονίες, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά και εκατοντάδες τραυματίες. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους στη Γάζα είναι πρόσφυγες από τη Νάκμπα του 1948,  οι οποίοι εκτοπίστηκαν από σιωνιστικές πολιτοφυλακές και αργότερα από το κράτος του Ισραήλ και τον στρατό του, και προσπαθούν συνεχώς να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Παράλληλα, φασιστικές ισραηλινές φατρίες, που υποστηρίζονται και προστατεύονται από το καθεστώς του απαρτχάιντ, έχουν εισβάλει και βεβηλώσει το τέμενος Al-Aqsa.

Αυτή τη στιγμή, που θρηνούμε τους νεκρούς μας και φροντίζουμε τους τραυματίες μας, προσπαθούμε να ξαναχτίσουμε τα σπίτια μας και αντιστεκόμαστε στην επιθετικότητα και το σύστημα καταπίεσης που την υποθάλπει, χρειαζόμαστε πιο ένθερμη και ουσιαστική διεθνή αλληλεγγύη.

Αυτή τη φορά, η θανατηφόρα επίθεση του Ισραήλ ήταν «απρόκλητη», όπως άλλωστε παραδέχθηκε και το ίδιο, αντίθετα με την συνήθη πολιτική προπαγάνδας του, όπως αναπαράγεται από τα μεροληπτικά δυτικά μέσα ενημέρωσης, ότι ενεργούσε με «αντίποινα». Αλλά ένα καθεστώς εποικιστικής  αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ δεν κάνει «αντίποινα», είναι εξ ορισμού το ίδιο μια συνεχής πράξη βίας, επιθετικότητας και καταπίεσης. 

Ο Βραζιλιάνος παιδαγωγός Paulo Freire λέει: «Με τη δημιουργία μιας σχέσης καταπίεσης, η βία έχει ήδη αρχίσει. Ποτέ στην ιστορία δεν ξεκίνησε η βία από τους καταπιεσμένους. …Δεν θα υπήρχαν καταπιεσμένοι αν δεν υπήρχε προηγουμένωςβία για να εδραιωθεί η υποταγή τους». 

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η τελευταία σφαγή του Ισραήλ έλαβε χώρα στο πλαίσιο της εγκληματικής  πολιορκίας της Γάζας. Ήδη στο 15ο έτος της, η πολιορκία είναι μεγαλύτερη από τα περισσότερα παιδιά που δολοφονήθηκαν στις επαναλαμβανόμενες σφαγές του Ισραήλ εκεί από το 2008. Η πολιορκία στερεί σε πάνω από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους παιδιά, βασικές ανάγκες, όπως καθαρό νερό, θέσεις εργασίας, αξιόπιστο ηλεκτρικό σύστημα καθώς και επαρκή στέγαση, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση. Ως αποτέλεσμα, η νοσηρότητα, η θνησιμότητα (ειδικά η βρεφική θνησιμότητα), η καθυστερημένη ανάπτυξη και τα ποσοστά φτώχιας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, έχοντας μετατρέψει τις ζωές των ανθρώπων εκεί σε κόλαση. 

Η πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ έχει καταδικαστεί από ειδικούς στα ανθρώπινα δικαιώματα ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ενώ ακτιβιστές και ορισμένοι ιστορικοί την έχουν χαρακτηρίσει «σταδιακή γενοκτονία». 

Το Ισραήλ μπορεί και πραγματοποιεί τις συνεχείς θανατηφόρες επιθέσεις του εναντίον των Παλαιστινίων με την απροκάλυπτη υποστήριξη των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά και με τη έμμεση υποστήριξη άλλων κυβερνήσεων που σιωπούν ή, ακόμα χειρότερα, αντιμετωπίζουν το κράτος-απαρτχάιντ που καταπιέζει και τα καταπιεσμένα θύματά του ως ηθικά ισοδύναμα. Το αίμα παλαιστίνιων παιδιών είναι και στα χέρια τους

Προσβολή είναι και η τραγική υποκρισία και τα δυο μέτρα και σταθμά της Δύσης όταν συγκρίνει κανείς την ενεργή στήριξή της στο επί δεκαετίες σύστημα κατοχής και καταπίεσης του Ισραήλ με τη σαρωτική αντίθεση και τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την εδώ και κάποιους μήνες εισβολή της στην Ουκρανία. Εξάλλου, το επί δεκαετίες καθεστώς στρατιωτικής κατοχής, εποικιστικής αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ του Ισραήλ δεν είναι μόνο «Made in the West», αλλά εξακολουθεί να οπλίζεται, να χρηματοδοτείται και να προστατεύεται από την ευθύνη από την ίδια βαθιά αποικιακή και ρατσιστική Δύση. Η στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική υποστήριξη της Δύσης στο απαρτχάιντ του Ισραήλ την καθιστά συνέταιρο στο έγκλημα. 

Η απόλυτη αποτυχία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Συνέλευσης, να αποδώσουν στο Ισραήλ ευθύνες για τα παρατεταμένα και συνεχιζόμενα εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας, τους καθιστά επίσης βασικούς ένοχους στην πρόσφατη σφαγή του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο συστηματικός και παρατεταμένος χαρακτήρας της καταπίεσης και της επιθετικότητας του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων δεν αφήνει πια καμία δικαιολογία σε όσες χώρες του Παγκόσμιου Νότου που εξομαλύνουν ή σχεδιάζουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις με αυτό το αποικιοκρατικό καθεστώς απαρτχάιντ. Οι εταιρείες και τα ιδρύματα που συνεχίζουν να λειτουργούν ως συνήθως με το απαρτχάιντ σαν να ήταν φυσιολογικό πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς και άλλους που συνεργάζονται ή θέλουν να συνεργαστούν με το κράτος-απαρτχάιντ του Ισραήλ. Όλα αυτά είναι μορφές συνενοχής σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.    

Καθώς συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε στο πεδίο, καλούμε τους εταίρους και τους συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης και να αναλάβουν ουσιαστική δράση για να σταματήσουν τα εγκλήματα του Ισραήλ, ώστε να μας βοηθήσουν να διαλύσουμε ολόκληρο το βίαιο καθεστώς καταπίεσης.

Σας ζητάμε τα εξής:

1.Αποκαλύψτε τη συνενοχή των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης

Πολλά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης επαναλαμβάνουν τα ψέματα του κράτους απαρτχάιντ του Ισραήλ, αγνοώντας εντελώς τα γεγονότα. Παρακολουθήστε τα μέσα ενημέρωσης σας, ζητήστε από τους δημοσιογράφους να σεβαστούν τα 7 σημεία μας για τις ηθικές και επαγγελματικές δημοσιογραφικές αρχές στην κάλυψη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, διαμαρτυρηθείτε για τις ψευδείς αναφορές και βοηθήστε μας να ακουστούν οι Παλαιστινιακές φωνές.

2.Πιέστε τις κυβερνήσεις σας και τον ΟΗΕ να δράσουν:

– Καταδικάζοντας το απαρτχάιντ και τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ, 

– Επιβάλλοντας αμφίδρομο στρατιωτικό εμπάργκο και εμπάργκο ασφαλείας στο Ισραήλ,

– Απαγορεύοντας κάθε εμπόριο και τις τραπεζικές εργασίες προς όφελος της παράνομης επιχείρησης εποικισμού του Ισραήλ.

Το πλέον επείγον, τον επόμενο μήνα, ξεκινούν οι συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και η παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών ζητά επείγουσα έρευνα του ΟΗΕ για το έγκλημα του απαρτχάιντ του Ισραήλ κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ άλλων μέσω της επανενεργοποίησης των μηχανισμών του ΟΗΕ κατά του απαρτχάιντ. Στείλτε αιτήματα στην κυβέρνησή σας να υποστηρίξει αυτές τις εκκλήσεις για συγκεκριμένα μέτρα του ΟΗΕ για την εξάρθρωση του ισραηλινού απαρτχάιντ, όπως έγινε με τη Νότια Αφρική. Δείτε το Παράρτημα για ένα πρότυπο επιστολής που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. 

3. Δημιουργήστε περισσότερη δύναμη στη βάση ενισχύοντας τις καμπάνιες BDS

Λάβετε μέρος σε εκστρατείες μποϋκοτάζ και απόσυρσης επενδύσεων ή σχεδιάστε τις δικές σας, ώστε να λογοδοτήσουν εταιρείες και ιδρύματα για τη συνενοχή τους στο καθεστώς καταπίεσης του Ισραήλ. Για μια λίστα με τις βασικές παγκόσμιες καμπάνιες του BDS, δείτε εδώ.

Κοινοβούλιο Καταλονίας: Το Ισραήλ είναι ένοχο για το έγκλημα του απαρτχάιντ

Βαρκελώνη, 16 Ιουνίου 2022 – Η Παλαιστινακή Εθνική Επιτροπή για το BDS (BNC), η μεγαλύτερη συμμαχία της Παλαιστινιακής Κοινωνίας των Πολιτών, χαιρετίζει θερμά το ψήφισμα του Κοινοβουλίου της Καταλονίας το οποίο αναγνωρίζει και καταδικάζει το έγκλημα του απαρτχάιντ το οποίο διαπράττει το Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινακό λαό.

Με το ιστορικό αυτό ψήφισμα το Κοινοβούλιο της Καταλονίας γίνεται το πρώτο κοινοβούλιο στην Ευρώπη το οποίο δημόσια αναγνωρίζει πως “το σύστημα που εφαρμόζει το Ισραήλ στα Κατεχόμενα [Παλαιστινιακά] εδάφη αντιτείθεται στο διεθνές δίκαιο και ισοδυναμεί με το έγκλημα του απαρτχάιντ όπως αυτό ορίζεται στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Άρθρο 7.2 (h)”.

Το ψήφισμα στηρίχτηκε από τα παρακάτω πολιτικά κόμματα: Υποψηφιότητα της Λαϊκής Ενότητας (Candidatura d’Unitat Popular), Μαζί Μπορούμε (En Comú Podem), Δημοκρατική Αριστερά Καταλονίας (Esquerra Republicana de Catalunya) και Σοσιαλιστικό Κόμμα Καταλονίας (Partit Socialista de Catalunya). Ελπίζουμε πως η θαραλλέα ψήφος τους θα εμπνεύσει κι άλλα τοπικά κοινοβούλια στο Ισπανικό Κράτος, αλλά και το ισπανικό κοινοβούλιο, ώστε να σταθούν και αυτά στην σωστή πλευρά της ιστορίας.

Το ψήφισμα κατατέθηκε κατά την διάρκεια της Εβδομάδας Ισραηλινού Απαρτχάιντ (IAW) στις 21 Μαρτίου, οπότε γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Την σημαδιακή αυτή ημέρα η καταλανική πρωτοβουλία “Prou Complicitat amb Israel” (Σταματήστε την Συνενοχή με το Ισραήλ) οργάνωσε συνάντηση μεταξύ των προαναφερθεντων πολιτικών κομμάτων, του Bruno Stagno, Διευθυντή για την Συνηγορία στο Humans Rights Watch, και του Esteban Beltran, Διεθυντή του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ισπανία. Οι δύο τελευταίοι παρουσίασαν τα σημαντικότερα σημεία των αναφορών των οργανισμών τους σχετικά με το ισραηλινό απαρτχάιντ, καλώντας παράλληλα την Καταλονία να μην παράσχει βοήθεια στην διατήρηση του απαρτχάιντ και να αναλάβει δράση ώστε να το τερματίσει.

Το ψήφισμα καλεί την Κυβέρνηση της Καταλονίας και το Ισπανικό Κοινοβούλιο να χρησιμοποιήσουν όλα τα πολιτικά και διπλωματικά εργαλεία που έχουν στην διάθεση τους ώστε να υποχρεώσουν τις Ισραηλινές Αρχές να εφαρμόσουν τις συστάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και του Human Rights Watch. Ζητά επίσης να διασφαλίσουν πως τα ανθρώπινα δικαιώματα θα βρεθούν στο επίκεντρο όλων των διμερών και πολυμερών συμφωνιών με τους επίσημους ισραηλινούς θεσμούς, μέσω της εφαρμογής αυξημένης δέουσας επιμέλειας ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε στήριξη ενός συστήματος απαρτχάιντ.

Αντλώντας έμπνευση από το ψήφισμα του Καταλανικού Κοινοβουλίου, η Παλαιστινιακή Κοινωνία των Πολιτών, εκπροσωπούμενη από το BNC, αναμένει από την Κυβέρνηση της Καταλονίας και την Κυβέρνηση του Ισπανικού Κράτους να υιοθετήσουν, κατά προτεραιότητα τα παρακάτω μέτρα λογοδοσίας:

 • Απαγόρευση του εμπορίου με τους παράνομους εποικισμούς του Ισραήλ, οι οποίοι αποτελούν έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
 • Πάυση κάθε άμεσης και έμμεσης στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, των κοινών στρατιωτικών ακαδημαϊκών προγραμμάτων και των στρατιωτικών χρηματοδοτήσεων και επιχορηγήσεων προς το Ισραήλ. Το πρόσφατο σκάνδαλο με την χρήση του προγράμματος κατασκοπείας Pegasus, που παράγεται από την ισραηλινή NSO, εναντίον διακεκριμένων Καταλανών αλλά και του ίδιου του Ισπανού Υπουργού Εξωτερικών, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πως ο ουσιαστικός ρόλος του Ισραήλ στην παγκόσμια καταστολή, τις μεθόδους μαζικής παρακολούθησης και την παραγωγή λογισμικού κατασκοπείας θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο πρόκλησης για όλα τα κράτη και τις αυτόνομες περιοχές.

Το BNC χαιρετίζει το ψήφισμα αρχών κατά του ισραηλινού απαρτχάιντ του Κοινοβουλίου της Καταλονίας, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα ώστε οι δημόσιοι φορείς να σταθούν υπεύθυνα απέναντι στο αίτημα για κατάργηση του απαρτχάιντ. Έχει φτάσει πλέον η στιγμή το απαρτχάιντ να αποτελέσει παρελθόν στην Παλαιστίνη, όπως συνέβη στην Νότιο Αφρική πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Ακαδημαϊκή Κοινότητα, Όπλα και Κατοχή

Πως το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ισραηλινής στρατιωτικής βιομηχανίας

Πριν από μερικούς μήνες πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ η Έκθεση Τεχνολογίας & Απασχόλησης (Technology Employment Fair). Πρόκειται για μια ετήσια εκδήλωση στην οποία διάφορες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας προσκαλούνται από το Πανεπιστήμιο ώστε να στήσουν στην Πανεπιστημιούπολη περίπτερα ενημέρωσης και να προσπαθήσουν να πείσουν τους φοιτητές πως το να εργαστούν σε αυτές αποτελεί ένα πρώτο βήμα μιας επιτυχημένης καριέρας. Παράλληλα με εταιρείες γίγαντες όπως οι Apple, Cisco, Amazon και Samsung, το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβλ προσκάλεσε επίσης τις (ισραηλινές) εταιρείες όπλων Rafael, IAI, Bet Shemesh Engines, το Πυρηνικό Ερευνητικό Κέντρο της Negev (Negev Nuclear Research Center) και την Elbit Systems, καθώς επίσης και τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών: την Shin Bet και την Mossad.

Σε κάθε ένα από τα περίπτερα έβρισκε κανείς σνακ και αναμνηστικά με τα λογότυπα των εταιρειών, τα οποία εκείνες μοίραζαν με αντάλλαγμα λίγα λεπτά από τον χρόνο των φοιτητών, κατά την διάρκεια των οποίων οι εκπρόσωποι των εταιρειών υπόσχονταν υψηλούς μισθούς, απαιτητικά και ικανοποιητικά πρότζεκτ, αλλά και ευκαιρίες ανέλιξης εντός της ιεραρχίας τους. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών ήταν ωστόσο λιγότερο πρόθυμοι να κάνουν συζήτηση σχετικά με τα προϊόντα που αναπτύσσουν οι εταιρείες τους.

Οι εκπρόσωποι της IAI (Ισραηλινή Αεροδιαστημική Βιομηχανία – Israeli Aerospace Industries), οι οποίοι προσέφεραν στο περίπτερο καραμελωμένα ποπκόρν, δεν ανέφεραν πως τα drone που παράγει η εταιρεία πραγματοποίησαν στοχευμένες επιθέσεις ακριβείας εναντίων πολιτών στην Γάζα, ή πως βρίσκονται στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον εντοπισμό και τον αποκλεισμό των προσφύγων. Όπως επίσης δεν ανέφεραν το θερμό καλωσόρισμα της εταιρείας στον Min Aung Hlaing, κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ, τον Στρατηγό που πήρε πέρσι με στρατιωτικό πραξικόπημα την εξουσία στην Μιανμάρ. Μετά την επίσκεψη του αυτή, η IAI και οι Η.Π.Α. πούλησαν επιθετικά περιπολικά σκάφη στον Hlaing, παρά το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από την Ευρωπαΐκή Ένωση λόγω των αξιόπιστων αναφορών για τις φρικαλεότητες που διέπραξε ο στρατός κατά της μειονότητας των Ροχίνγκια, υπό τις εντολές του Hlaing.

Τέσσερις μήνες πριν την επίσκεψη Hlaing, το Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος στις Η.Π.Α. προειδοποιούσε πως η Μιανμάρ βρισκόταν πολύ κοντά στο να διαπράξει γενοκτονία εναντίον των Ροχίνγκια. Το 2017, δύο μήνες πριν την υπογραφή της συμφωνίας για την πώληση των επιθετικών περιπολικών σκαφών, μια αντιπροσωπεία του Ο.Η.Ε. δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ προχώρησαν σε μια “εκστρατεία τρομοκρατίας” με σκοπό την εθνοκάθαρση της μειονότητας Ροχίνγκια.

Στο περίπτερο της Elbit Systems μπορούσε κανείς να πάρει θερμός με το λογότυπο της εταιρείας και καφέ, αλλά δεν μπορούσε να πληροφορηθεί πως η Elbit Systems είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη εξοπλισμού επιτήρησης κατά μήκος του Διαχωριστικού Τείχους, το οποίο ανεγέρθηκε με σκοπό την προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ και την εκκαθάριση των περιοχών αυτών από Παλαιστίνιους κατοίκους.

Οι πόλεμοι του Ισραήλ στηρίζονται σε όπλα που παράγονται από την εταιρεία. Ο Ισραηλινός Στρατός εμπιστεύεται την Elbit Systems για την παραγωγή περισσότερο φονικών όπλων απ’ ότι προμηθευτές από το εξωτερικό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου η Elbit Systems ανέλαβε την παραγωγή πυροβόλων για τον Ισραηλινό Στρατό έναντι της γερμανικής εταιρείας KMW. Αν και η KMW κέρδισε τον διαγωνισμό προμήθειας, ο Στρατός επέλεξε την Elbit Systems αφού προέκυψαν φόβοι πως η Γερμανία θα απαγορευε την χρήση βομβών διασποράς από τα πυροβόλα της, ύστερα από τον βομβαρδισμό χωριών στο νότιο Λίβανο το 2006, τον οποίο αργότερα ένας διοικητής μιας μονάδας πυροβολικού χαρακτήρισε ως “παρανοϊκό και τερατώδη”.

Οι δεσμοί μεταξύ του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και της Elbit Systems προχωρούν ωστόσο πέρα από την ετήσια πρόσκληση στην Έκθεση Τεχνολογίας & Απασχόλησης. Από το 2018 το Πανεπιστήμιο προσκαλεί φοιτητές από τμήματα συγκεκριμένων επιστημών αλλά και το Τμήμα Μηχανικής σε πάνω από 15 διαφορετικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η εταιρεία με σκοπό την πρόσληψη εργαζομένων. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις: ένα πάρτι Χάνουκα, η Ημέρα της Γυναίκας και ένας διαγωνισμός τεχνολογίας εμπνευσμένος από την “Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων”.

Πέρα από τις παραπάνω εκδηλώσεις, το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και η Elbit Systems τρέχουν τα τελευταία πέντε χρόνια το πρόγραμμα InnoBit. Για τους φοιτητές, το πρόγραμμα InnoBit αποτελεί ένα μάθημα μηχανικής το οποίο υπολογίζεται ως πτυχιακό έργο και το οποίο δίνει ακαδημαϊκές μονάδες Για την Elbit Systems είναι ένα εργαλείο πρόσληψης εργαζομένων και επιδότησης των τεχνολογικών εξελίξεων. Όλοι όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα υποχρεούνται να υπογράψουν μια συμφωνία εμπιστευτικότητας με την Elbit Systems και να δεσμευτούν εκ των προτέρων για παραχώρηση “δικαιώμάτων αποκλειστικότητας με παγκόσμια ισχύ στην Elbit Systems, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, για χρήση πνευματικής ιδιοκτησίας (που απαπτύσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος) χωρίς περιορισμούς στα πεδία δράσης της Elbit Systems: στρατιωτικό, παραστρατιωτικό και εσωτερικής ασφάλειας”.

Όμως αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Elbit Systems εκμεταλλεύεται την πρόοδο της έρευνας στον ακαδημαϊκό χώρο με σκοπό την αποκόμιση κερδών. Το 2019, το Τμήμα Μηχανικής του Πανεπιστήμιου του Τελ Αβίβ παρουσίασε εργαλεία τα οποία είχε αναπτύξει στην έκθεση οπλικών συστημάτων AUS&R (Autonomous Unmanned Systems and Robotics – Αυτόνομα Μη Επανδρωμένα Συστήματα και Ρομποτική Συστήματα) και έκτοτε ξεκίνησε συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Elbit Systems στον τομέα της αυτόνομης πλοήγησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Παράλληλα, η διοίκηση του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ στηρίζει την εταιρεία καθώς διοργανώνει επανειλημμένα συναντήσεις μεταξύ ανώτατων στελεχών της Elbit Systems με καθηγητές, με σκοπό να παρουσιαστούν στους τελευταίους οι “νέες πρωτοπόρες καινοτομίες” της εταιρείας στους τομείς του λογισμικού κυβερνοασφάλειας και της πρόωσης αεροσκαφών, ώστε “να διευκολυνθεί η μεταφορά τεχνολογίας από ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα σε μια βιομηχανική εταιρεία με σκοπό την ανάπτυξη πρωτοποριακών προϊόντων”.

Ωστόσο δημοσιογραφικές έρευνες αποκάλυψαν πως λογισμικό που αναπτύχθηκε από την Elbit Systems και πωλήθηκε στην Αιθιοπία χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση μελών της αντιπολίτευσης, ενώ υπάρχουν εκτενείς αναφορές για την χρήση αεροσκαφών της Elbit κατά πολιτών – αντίστοιχα όπως στην περίπτωση της δολοφονίας τεσσάρων (Παλαιστίνιων) παιδιών στην παραλία στην Γάζας κατά την ισραηλινή επίθεση του 2014 στην Λωρίδα της Γάζας (Επιχείρηση “Protective Edge”). Είναι πολύ πιθανό πως τα συγκεκριμένα εγκλήματα καθώς και εκείνα για τα οποία θα είναι υπεύθυνη η Elbit System στο μέλλον, έχουν καταφέρει να πραγματοποιηθούν χάρη στην υποστήριξη και την συνεργασία του Πανεπιστημίου του Τελ Αβιβ.

Πέρα από την στενή σχέση μεταξύ εταιρειών οπλικών συστημάτων κα του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, το τελευταίο διαδραματιζει καίριο ρόλο στην διαμορφωση του δόγματος ασφαλείας του Ισραήλ. Ο κώδικας δεοντολογίας του Ισραηλινού Στρατού αναπτύχθηκε και επικαιροποιήθηκε σε συνεργασία με τον επίτιμο καθηγητή Asa Kasher, πρώην επικεφαλής της Έδρας Επαγγελματικής Ηθικής και Φιλοσοφίας της Πρακτικής του Πανεπιστημίου. Ο Kasher παρουσίασε μια σύνθετη ακαδημαϊκή ανάλυση βάσει της οποίας το μέγεθος της επίπτωσης στον άμαχο πληθυσμό κατά την διάρκεια της επιχείρησης Accountability (1993) ήταν “νόμιμο και σε σωστή δοσολογία”. Στην συγκεκριμένη περίπτωση πάνω από το 90% των απωλειών της επιχείρησης ήταν άμαχοι στους οποίους ο Ισραηλινός Στρατός επιτέθηκε με τον δηλωμένο σκοπό να τρομοκρατηθεί ο πληθυσμός του νότιου Λιβάνου και να προκληθεί ένα προσφυγικό ρεύμα προς την Βυρητό.

Το Ινστιτούτο Σπουδών Εθνικής Ασφάλειας (The Institute of National Security Studies – INSS), το οποίο συνδέεται με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ασκεί επίσης σημαντική επιρροή στην πολιτική ασφάλειας του Ισραήλ. Το Ινστιτούτο προσλαμβάνει απόμαχους στρατιωτικούς του Ισραηλινού Στρατού και διατηρεί στενούς δεσμούς με πολιτικούς και στρατηγούς. Μετά τον Δεύτερο Πόλεμο στον Λίβανο (2006), το Ινστιτούτο προώθησε τις αρχές του Δόγματος “Dahiya” (από το όνομα της σιίτικης συνοικίας στη νότια Βυρητό), που αποτελεί τον οδηγό των επιχειρήσεων στην Γάζα από το 2008. Σε άρθρο που δημοσίευσε για λογαριασμό του INSS ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Giora Eiland, εξηγούσε πως ο Ισραηλινός Στρατός πρέπει να κερδίζει τους πολέμους “καταστρέφοντας σπίτια και υποδομές και προκαλώντας πόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες”.

Μια ακόμα συνεισφορά της ακαδημαϊκής κοινότητας στους μηχανισμούς κατοχής είναι περισσότερο άμεση: η εκπαίδευση στρατιωτών στο να εκτελούν πολύπλοκα καθήκοντα που απαιτούν επαγγελματικές γνώσεις, μέσω των Προγραμμάτων Ακαδημαϊκής Εφεδρείας. Για παράδειγμα, η ακαδημαϊκή εφεδρεία στο Τμήμα Νομικής εκπαιδεύει δικηγόρους για λογαριασμό της Στρατιωτικής Εισαγγελείας, η οποία ασχολείται με την συγκάλυψη εγκλημάτων πολέμου (του Ισραήλ) και την παράκαμψη των διεθνών εποπτικών μηχανισμών. Μία από τις αποφοίτους του Προγράμματος Εφεδρείας Νομικών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ είναι η καθηγήτρια Gabriella Blum, η οποία έθεσε τα θεμέλια για τη νομική διευθέτηση στοχευμένων εξωδικαστικών δολοφονιών ως μέρος της δουλειάς της στην Στρατιωτική Εισαγγελεία. Η Blum προσδιόρισε πως κάθε Παλαιστίνιος που χαρακτηρίζεται ως μέλος ένοπλης οργάνωσης “αποτελεί νόμιμο στόχο και μπορεί να πυροβοληθεί πισώπλατα όταν κοιμάται”.

Η ισραηλινή ακαδημαϊκή κοινότητα ευρύτερα και το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβιβ συγκεκριμένα, συμμετέχουν επομένω στους μηχανισμούς κατοχής του Ισραήλ και στους πολέμους του σε κάθε επιπεδο: διαμορφώνοντας το στρατιωτικό δόγμα και τον ηθικό κώδικα που επιτρέπει την σκόπιμη στοχοποίηση αμάχων, αναπτύσσοντας τεχνολογίες που επιτρέπουν την εφαρμογή του συγκεκριμένου δόγματος με την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια και – τελικά – παρέχοντας νομική κάλυψη ενάντια στις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.


Το άθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στα περιοδικά “Kol Hastudentim” and “Zo Haderech” στην εβραϊκή γλώσσα τον Απρίλιο 2022. Μεταφράστηκε στα αγγλικά με την άδεια του συγγραφέα από τον Shir Hever και δημοσιεύτηκε στην σελίδα του BDS Movement τον Μάιο 2022. Μετάφραση στα ελληνικά / Επιμέλεια: BDS Greece

Τα Νορβηγικά Συνδικάτα καλούν σε πλήρες μποϊκοτάζ του Ισραήλ

Το Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων Νορβηγίας (LO), το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Ιουνίου, αποφάσισε πως στηρίζει ένα διεθνές μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ και υιοθέτησε κείμενο 14 σημείων που αποσκοπούν στο να το εξαναγκάσουν να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. Η απόφαση αυτή, η οποία ονομάστηκε “Δήλωση για την Παλαιστίνη” θα ορίζει την πολιτική θέση της LO για τα επόμενα 3 χρόνια. Να σημειωθεί πως η Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων Νορβηγίας αριθμεί περίπου 1εκ. μέλη, ενώ ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 5,3εκ. κατοίκους.

Ο Stein Guldbrandsen, μέλος της Fagforbundet (Ένωση Δημοτικών και Γενικών Υπαλλήλων Νορβηγίας) ανέφερε στην εφημερίδα της LO “Free Labor Movement”, πως η “Δήλωση για την Παλαιστίνη” είναι καλή και σαφής και επισήμανε πως τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία αναφέρονται σε αυτήν παρέχουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για πολλά από τα σημεία πάνω στα οποία θα εργαστεί η LO σε σχέση με το Παλαιστινιακό ζήτημα στο μέλλον.

Ηγεσία LO: «Δεν το επιθυμούσαμε αυτό»

Η επικεφαλής της LO, Peggy Hessen Følsvik, σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Όσλο ανέφερε πως «η ηγεσία της LO δεν επιθυμεί το διεθνές μποϊκοτάζ του Ισραήλ», ωστόσο συμπλήρωσε πως «από την στιγμή που η πλειοψηφία των συνέδρων το αποφάσισε, αυτή πρόκειται να είναι εφεξής η πολιτική μας».

14 σημεία

Το Συνέδριο της LO υιοθέτησε κείμενο 14 σημείων μέσω των οποίων θα εξαναγκαστεί το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο:

 • Απαγόρευση του εμπορίου όπλων με το Ισραήλ. Αυτό συνεπάγεται την απαγόρευση της πώλησης όπλων, στρατιωτικού εξοπλισμού και υλικών πολλαπλών χρήσεων, καθώς και την παροχή σχετικών υπηρεσιών.
 • Η Νορβηγία πρέπει να αποφασίσει να νομοθετήσει την απαγόρευση του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών από εταιρείες που συμβάλλουν σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κατεχόμενες περιοχές. Αυτή η απόφαση θα είναι σύμφωνη με το ψήφισμα 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 • Η LO καλεί τις νορβηγικές αρχές να διασφαλίσουν την εφαρμογή της απόφασης 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας με στοχευμένα μέτρα και κυρώσεις, ως απάντηση στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ και τη μη συμμόρφωση του με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
 • Η LO απαιτεί από τις νορβηγικές αρχές και τις νορβηγικές επιχειρήσεις να εντείνουν την συμμόρφωση τους με το διεθνές δίκαιο σε περιοχές συγκρούσεων.
 • Το Ταμείο Πετρελαίου και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να συμμορφώνονται με τις Κατευθυντήριες Αρχές του ΟΗΕ για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι οποίες ορίζουν αυξημένες απαιτήσεις δέουσας επιμέλειας σε περιοχές συγκρούσεων.
 • Το Ταμείο Πετρελαίου και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να αποσύρουν τις επενδύσεις τους από εταιρείες που συμβάλλουν στη διατήρηση των παράνομων εποικισμών και αποτελούν μέρος της κατοχικής οικονομίας.
 • Το λεγόμενο Oil Fund (Government Pension Fund Global) και οι νορβηγικές εταιρείες πρέπει να απέχουν από κάθε εμπόριο και επενδύσεις σε εταιρείες που έχουν ή συμβάλλουν σε δραστηριότητες στην κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια.
 • Η LO υποστηρίζει επίσης ένα διεθνές μποϊκοτάζ του Ισραήλ.
 • Η διεθνής πίεση στο Ισραήλ πρέπει να αυξηθεί, μέσω ενός συνδυασμού στρατηγικής πίεσης και αιτημάτων για διάλογο, καθώς και ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
 • Η Νορβηγία πρέπει να εργαστεί ενεργά ώστε να διασφαλίσει ότι τα άτομα που είναι ύποπτα για εγκλήματα απαρτχάιντ ερευνώνται και διώκονται ποινικά.
 • Η Νορβηγία πρέπει να εργαστεί ενεργά για την πλήρη αποζημίωση των θυμάτων των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
 • Η LO απαιτεί από τη νορβηγική κυβέρνηση να ζητήσει την έρευνα του ΟΗΕ για τα εγκλήματα απαρτχάιντ του Ισραήλ, ώστε το κράτος του Ισραήλ να λογοδοτήσει.
 • Η LO προτρέπει τη νορβηγική κυβέρνηση να αναλάβει ενεργό ρόλο στο να καταστήσει το Ισραήλ οικονομικά υπεύθυνο για τις τεράστιες καταστροφές που έπληξαν πολίτες, υποδομές και δημόσιες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια των πολέμων κατά της Γάζας.
 • Η Νορβηγία και οι νορβηγικές εταιρείες πετρελαίου πρέπει να απόσχουν από τη συνεργασία με το Ισραήλ σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αδήλωτες και αμφισβητούμενες περιοχές.

Οι “Φίλοι του Ισραήλ” απαντούν

Η ομάδα “Φίλοι του Ισραήλ στο Νορβηγικό Συνδικαλιστικό Κίνημα” (VINA) αντέδρασαν στην “Δήλωση για την Παλαιστίνη” του Συνεδρίου. «Η LO φέρει τις συνέπειες μιας απαιτητικής δήλωσης. Η VINA θα συνεχίσει να εργάζεται για τον διάλογο μεταξύ του νορβηγικού, του Ισραηλινού και του Παλαιστινιακού συνδικαλιστικού κινήματος», ανέφερε ο Eigil Jespersen, ηγέτης της VINA, σε e-mail του προς την διαδικτυακή εφημερίδα FriFagbevegelse. «Οι προτάσεις για μποϊκοτάζ συμβάλλουν στη διαίρεση και μας απομακρύνουν περισσότερο από την ειρήνη», δήλωσε πρόσφατα στην FriFagbevegelse ο Πρέσβης του Ισραήλ στη Νορβηγία, Alon Roth.

Το καθεστώς του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων είναι απαρτχάιντ

«Δεν θα υπάρξει μόνιμη ειρήνη με συνεχή κατοχή, προσάρτηση και απαρτχάιντ», ανέφερε η “Δήλωση για την Παλαιστίνη” της LO. Οι ισραηλινές αρχές πιστεύουν ότι η χρήση του όρου απαρτχάιντ αποτελεί «κακόβουλη γλώσσα» και υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ είναι μια δημοκρατία που αντιμετωπίζει όλους ισότιμα ​​ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητας. Αυτό δήλωσε πρόσφατα στην FriFagbevegelse ο Πρέσβης του Ισραήλ στη Νορβηγία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει τους εποικισμούς του Ισραήλ

Το 2016, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε την απόφαση 2334, η οποία χαρακτήρισε τους εποικισμούς του Ισραήλ στην κατεχόμενη παλαιστινιακή γη ως σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε το Ισραήλ για οικοδόμηση και επέκταση εποικισμών, για μετεγκατάσταση Ισραηλινών εποίκων, για δήμευση παλαιστινιακής γης, για γκρέμισμα των κατοικιών των Παλαιστινίων και εκτόπιση Παλαιστινίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέλαβε την έκκληση του προς το Ισραήλ να αναστείλει τις εποικιστικές του δραστηριότητες. Το ψήφισμα δεν περιελάμβανε κυρώσεις, ενώ το Ισραήλ έκτοτε έχει εντείνει τη δραστηριότητά του στους εποικισμούς.

Μποϊκοτάζ ύστερα από διαφωνία

Στην επιτροπή που εξέτασε τη λεγόμενη “Δήλωση για την Παλαιστίνη” στο Συνέδριο της LO υπήρξε διαφωνία η οποία εκφράστηκε μέσω του Stein Guldbrandsen από την Fagforbundet και της Mimmi Kvisvik από την Fellesorganisasjonen, και η οποία αφορούσε μια σημαντική διατύπωση. Η Επιτροπή επιθυμούσε να συμπεριληφθεί η πρόταση πως «Η LO υποστηρίζει επίσης ένα διεθνές μποϊκοτάζ του Ισραήλ», ενώ από την πλευρά τους οι Guldbrandsen και Kvisvik ήθελαν να αντικατασταθεί το συγκεκριμένο σημείο με την φράση «Θα εργαστούμε επίσης για μποϊκοτάζ πολιτιστικών, αθλητικών και ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν την κατοχική δύναμη, καθώς και για στοχευμένες κυρώσεις σε περιοχές στρατηγικής σημασίας για τη διατήρηση της κατοχής». Έτσι, αποφασίστηκε και διεξήχθη ψηφοφορία στο Συνέδριο της LO για την “Δήλωση για την Παλαιστίνη” και τελικά επικράτησε η αρχική πρόταση.

Δεν μπορούμε να λάβουμε τώρα πιο ήπιες αποφάσεις από πριν

Ο επικεφαλής της “Ένωσης Ηλεκτρισμού και Πληροφορικής”, Jan Olav Andersen, ήταν ένας από εκείνους που συμμετείχαν στην διαφωνία και θέλησαν να κάνουν την “Δήλωση για την Παλαιστίνη” πιο σκληρή σε σχέση με εκείνη που υιοθετήθηκε στο προηγούμενο συνέδριο της LO. «Το 2017, η σαφής πλειοψηφία των αντιπροσώπων του Συνεδρίου της LO ψήφισε ώστε η Συνομοσπονδία των Συνδικάτων να εργαστεί για ένα διεθνές οικονομικό, πολιτιστικό και ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ. Η κατάσταση για τους Παλαιστίνιους έχει γίνει ακόμη χειρότερη τα πέντε χρόνια που πέρασαν από το τελευταίο συνέδριο. Θα είναι περίεργο, αν το Συνέδριο τώρα υποστηρίξει ηπιότερα μέτρα για να πιέσει το Ισραήλ», τόνισε πριν την ψηφοφορία ο Andersen.

Ήττα για την ηγεσία της LO

Διαφωνίες στους κόλπους της Επιτροπής που ασχολήθηκε με την αντίστοιχη “Δήλωση για την Παλαιστίνη” υπήρξαν και στο προηγούμενο Συνέδριο της LO, το 2017. Τότε η σαφής πλειοψηφία των αντιπροσώπων του Συνεδρίου της LO ψήφισε υπέρ της θέσης «η LO να εργαστεί για ένα διεθνές οικονομικό, πολιτιστικό και ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ». 193 αντιπρόσωποι ψήφισαν υπέρ ενός πλήρους μποϊκοτάζ του Ισραήλ, ενώ 117 αντιπρόσωποι καταψήφισαν. «Δεδομένου ότι ο διάλογος και τα ψηφίσματα είχαν μικρό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, πρέπει τώρα να εργαστούμε για ένα διεθνές οικονομικό, πολιτιστικό και ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ», ανέφερε το 2017 η σχετική απόφαση για μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ.


Αναδημοσίευση από: FriFagbevegelse – Μετάφραση/Επιμέλεια: BDS Greece

Η General Mills αποχωρεί από το ισραηλινό απαρτχάιντ

Στις 31 Μαΐου η General Mills ανακοίνωσε πως πούλησε το μερίδιο που κατείχε στην κοινοπραξία της στο Ισραήλ, ύστερα από πολλά χρόνια πίεσης του κινήματος BDS.

Το 2020 η General Mills, μητρική εταιρεία της Pillsbury, συμπεριλήφθηκε στην λίστα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με τις συνένοχες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε παράνομους εποικισμούς, λόγω της παραγωγής προϊόντων της Pillsbury στην βιομηχανική ζώνη του Atarot, έναν παράνομο ισραηλινό εποικισμό ο οποίος είναι χτισμένος πάνω σε κλεμμένη παλαιστινιακή γη. Σε συνέχεια της δημοσιοποίησης της συγκεκριμένης λίστας, ακτιβιστές, οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ακόμα και άτομα μέσα από την ίδια την Pillsbury καλούσαν την Διεθνή Κοινότητα να μποϊκοτάρει την εταιρεία.

Το κίνημα BDS χαιρετίζει την απόφαση της General Mills ως ένα αποφασιστικό βήμα προς τον τερματισμό της συνενοχής της εταιρείας στο ισραηλινό απαρτχάιντ και τις παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Πηγή: BDS Movement

Η ανατομία της ELBIT Systems (μέρος 1o)

Το στρατιωτικό-βιομηχανικό-τεχνολογικό σύμπλεγμα του Ισραήλ – Διεθνή οικονομικά και κατασκοπευτικά σκάνδαλα της Elbit Systems.

Πρόλογος

Επειδή η στρατηγική συμμαχία της Ελλάδας, που μετρά ήδη 11 χρόνια, με το αποικιοκρατικό κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ κάθε μέρα που περνά βαθαίνει και διαπερνά όλο και περισσότερους τομείς στην οικονομία και κοινωνία της χώρας, θεωρούμε χρήσιμη για τον ελληνικό λαό την ανάδειξη της στρατοκρατικής φύσης του Ισραήλ και του ρόλου του ως προμηθευτή όπλων και τεχνολογιών καταστολής, επιτήρησης και κατασκοπείας σε όλα τα είδη των καθεστώτων σε διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα, θεωρούμε αναγκαία την σύντομη περιγραφή του απεχθούς ιστορικού της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρίας όπλων και ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης και επιτήρησης του Ισραήλ, της ELBIT Systems, η οποία λειτουργεί ως συνέταιρος και πολιορκητικός κριός του κράτους του Ισραήλ συμβάλλοντας καθοριστικά στην στρατιωτική διείσδυση του στις χώρες – πελάτες της εταιρίας. Στο δεύτερο μέρος του σημειώματός μας που θα ακολουθήσει, θα αναφερθούμε στην σημαντική συμμετοχή και δράση της ELBIT στην καταπίεση και στα εγκλήματα πολέμου που πραγματοποιεί το Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και στην αποκλεισμένη Γάζα.

Εισαγωγή

Το στρατιωτικό-βιομηχανικό-τεχνολογικό σύμπλεγμα του Ισραήλ περιλαμβάνει την ανάπτυξη και το εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών στους τομείς των συμβατικών όπλων, της κυβερνοτεχνολογίας και στρατιωτικής τεχνολογίας, όπως και τις μεθοδολογίες, τεχνικές ελέγχου, καταστολής και επιτήρησης πληθυσμών εντός αστικών χώρων.

Τα όρια μεταξύ «πολιτικού» και «στρατιωτικού» έχουν καταργηθεί εδώ και καιρό από όσους εργάζονται στους τομείς αυτούς, είτε στο Ισραήλ, είτε παγκοσμίως. Ενώ τα συμβατικά όπλα χρησιμοποιούνται σε πολέμους, εμφύλιες συγκρούσεις και στρατιωτικές κατοχές κυρίως στο νότιο ημισφαίριο, οι τεχνικές ελέγχου και οι τεχνολογίες επιτήρησης που έχουν δοκιμαστεί στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, έχουν βρει το δρόμο τους και προς τις μητροπόλεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των δυτικών μεγαλουπόλεων.

Μέσα από τις κυρίαρχες αφηγήσεις του «πόλεμου εναντίον της τρομοκρατίας», του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» και της «προστασίας των συνόρων από την παράνομη μετανάστευση», οι εξελιγμένοι μηχανισμοί επιτήρησης, ελέγχου και επιβολής σε πληθυσμούς στους αστικούς χώρους σε όλο τον κόσμο κρίνονται σήμερα εξαιρετικά χρήσιμες από τα καθεστώτα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ισραήλ, ως παγκόσμιο εργαστήριο νέο-αποικιακών πρακτικών και πολέμου, βρίσκεται στο προσκήνιο και στην πρώτη γραμμή της παροχής «λύσεων» με μεγάλα οικονομικά και πολιτικά οφέλη για το ίδιο. Όχι τυχαία, το Ισραήλ είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς συμβατικών όπλων όλων των ειδών στον κόσμο, όσο και ιδεολογίας, μεθοδολογίας και τεχνολογίας στρατιωτικοποίησης αστικών χώρων και κοινωνιών.

Το στρατιωτικό-βιομηχανικό-τεχνολογικό σύμπλεγμα του Ισραήλ δεν αποτελείται μόνο από τον ισραηλινό στρατό, την αστυνομία, την συνοριοφυλακή και τις φυλακές, αλλά ενσωματώνει επίσης σχεδόν 7.000 δημόσιες και ιδιωτικές ισραηλινές εταιρείες που παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες για χρήση εντός του Ισραήλ και των κατεχομένων Παλαιστινιακών εδαφών, αλλά και για σημαντικές εξαγωγές. Τα ισραηλινά πανεπιστήμια έχουν σε μεγάλο βαθμό επίσης ενσωματωθεί στο σύμπλεγμα αυτό, παρέχοντας έρευνα και λύσεις καίριας σημασίας. Το 2020 οι ισραηλινές εξαγωγές πολεμικού εξοπλισμού και τεχνολογίας σύμφωνα με στοιχεία του Ισραηλινού υπουργείου εθνικής άμυνας αυξήθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος 2019, από 7.299 δις δολάρια σε 8.300 δις δολάρια.

Η ισραηλινή ELBIT Systems

Η Elbit Systems είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία πολεμικού εξοπλισμού, τεχνολογίας ασφάλειας, επιτήρησης και ηλεκτρονικού πολέμου του Ισραήλ, ενώ η μετοχή της είναι εισηγμένη στο Nasdaq και στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ. Δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η αεροδιαστημική, τα χερσαία και ναυτικά συστήματα, η διοίκηση, ο έλεγχος, η επικοινωνία, οι υπολογιστές, οι πληροφορίες, η επιτήρηση και παντός είδους όπλα και πυρομαχικά. Η εταιρεία παρέχει επίσης μια σειρά από υπηρεσίες υποστήριξης, ενώ κάνει και επενδύσεις σε real estate και κατασκευές. Ήταν π.χ. μια από τις υποψήφιες εταιρίες για την «αξιοποίηση» του Ελληνικού (Elbit Cochin Island Ltd), αλλά γρήγορα αποσύρθηκε γιατί απαιτούσε να αναλάβει τη δέσμευση το ελληνικό κράτος ότι θα χρηματοδοτούσε το σύνολο του κόστους, καθώς και τις πιθανές καθυστερήσεις σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαίων ή άλλων δυσκολιών στο υπέδαφος κατά τα έργα των ανασκαφών, απαίτηση που τελικά δεν έγινε δεκτή.

Η Elbit έχει στενή σχέση με τον ισραηλινό κρατικό μηχανισμό ασφαλείας, στον οποίο παρέχει υπηρεσίες και αναπτύσσει εκτεταμένη τεχνολογία, εξοπλισμό και πλατφόρμες σε διάφορους τομείς. Το 2020 το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ (IMOD) ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της Elbit μετά την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το ίδιο έτος, το 23% των εσόδων της Elbit, ήτοι 4.662 εκατομμυρίων δολάρια, προερχόταν από πωλήσεις στο Ισραήλ. Την ίδια χρονιά, το 32,2% των εσόδων της εταιρείας προήλθε από πωλήσεις στις ΗΠΑ, εκ των οποίων το 22% μέσω συμβάσεων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2021, η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 20,7% στα έσοδά της, ύψους περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Elbit κατέχει μια σειρά θυγατρικών στο Ισραήλ και διεθνώς, όπως επίσης συμμετέχει σε κοινοπραξίες (joint ventures) σε μια σειρά χώρες. Οι μεγαλύτερες θυγατρικές της είναι οι ακόλουθες:

• Elbit Systems Intelligence and Electro-optics – Elop Ltd.

• Elbit Systems Land and C4I Ltd.

• Elbit Systems EW and SIGINT – Elisra Ltd.

• Elbit Systems – Cyclone Ltd.

• Elbit Security Systems Ltd.

• Kinetics Ltd.

• SCD – Semi-Conductor Devices

• Opgal – Optronics Industries Ltd.

• Elbit Systems of America, LLC

• Elbit Systems Land

Στο 1ο μέρος για να γνωρίσουμε την συμπεριφορά του ισραηλινού ιδιώτη εταίρου του ελληνικού κράτους και μάλιστα με συμβάσεις που αφορούν τον πυρήνα της εθνικής άμυνας, θα αναφερθούμε ενδεικτικά σε κάποια από τα διεθνή σκάνδαλα της Elbit Systems και των θυγατρικών της, τα οποία βέβαια αποτελούν «άγνωστο τόπο» για την συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ, που υποστηρίζουν αναφανδόν την σύμβαση της ισραηλινής Elbit με το ελληνικό κράτος.

Οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο της ELBIT στην Ελλάδα

Μέσα στο πλαίσιο της «στρατηγικής συμμαχίας» της Ελλάδας με το Ισραήλ που υποδείχθηκε αρχικά από τις ΗΠΑ και την αποδέχτηκαν μετά χαράς όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας, έχει αναπτυχθεί και η διείσδυση ισραηλινών ιδιωτικών και δημόσιων εταιριών όπλων, στρατιωτικής και κατασκοπικής τεχνολογίας, με προτεραιότητα στον ελληνικό δημόσιο τομέα. Έτσι έχουμε την μεταβίβαση της δημόσιας ΕΛΒΟ στην κοινοπραξία των ισραηλινών εταιριών οπλικών συστημάτων AI Group και Plasan τον Φεβρουάριο 2021, που είναι πλέον οι νέοι ιδιοκτήτες. Με την εξαγορά της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων η οποία διοικείται πλέον από τους Samy Katsav (SK Group) και Dani Ziv (Plasan), οι εταιρίες αυτές από κοινού θα ελέγχουν το 79% της νέας ισραηλινής ΕΛΒΟ, με το δημόσιο να κρατά μόνο το 21% των μετοχών.


Στιγμιότπο από την υπογραφή Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ υπουργείου Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ

Στις 16 Απριλίου 2021 η ελληνική κυβέρνηση, με διακρατική συμφωνία του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, παρέδωσε για 22 χρόνια στην ισραηλινή ιδιωτική εταιρία ELBIT την πτητική εκπαίδευση των Eλλήνων Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και την ανακατασκευή και τον μηχανολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό της εκπαιδευτικής βάσης της Π.Α. στην Καλαμάτα (120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος). Με αυτή την σκανδαλώδη σύμβαση η Elbit, μια αλλοδαπή ιδιωτική εταιρία όπλων και πολεμικής τεχνολογίας, έγινε ο μεσάζοντας πάροχος ιταλικών εκπαιδευτικών αεροσκαφών και της εκπαίδευσης εξολοκλήρου της πολεμικής αεροπορίας του ελληνικού κράτους, με την πρωτοφανή σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) αεροσκαφών, προσομοιωτών πτήσεων και άλλου εξοπλισμού διάρκειας 22 χρόνων ύψους 1,85 δις ευρώ(!). Το αρχικό ύψος της σύμβασης που αναφέρθηκε τον Δεκ. 2020 στην Επιτροπή Άμυνας και Εξοπλισμών της Βουλής ήταν 1,375 δισ. ευρώ ενώ τελικά έφτασε τα 1,8 δισ. ευρώ λόγω ρήτρας τιμαριθμικής προσαρμογής. Δηλαδή, η ισραηλινή Elbit θα αγοράσει ως μεσάζοντας 10-12 ιταλικά εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 Master, θα επαναφέρει σε πτητική κατάσταση περί τα 15-20 Texan II αεροσκάφη και εν συνεχεία θα τα δώσει με leasing στην Ελλάδα. Η δε αποπληρωμή του έργου έχει εμπροσθοβαρή χαρακτήρα με 550 εκ. ευρώ να δίνονται στα 3 πρώτα χρόνια. Πρόσφατες δημοσιογραφικές ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ELBIT ζήτησε αύξηση του συμβασιοποιημένου ποσού κατά 10 εκ. ευρώ γιατί δεν της βγαίνει το πρόγραμμα.

Να σημειωθεί ότι η σύμβαση δεν ήρθε προς κύρωση στη Βουλή και παραμένει μέχρι σήμερα εν πολλοίς άγνωστη στην ολότητά της και στην ελληνική Βουλή. Η συμφωνία αυτή έχει καταγγελθεί από την πλειοψηφία της αντιπολίτευσης ως οικονομικά σκανδαλώδης υπέρ της ισραηλινής εταιρίας. Αυτό δεν θα έπρεπε να κάνει εντύπωση, καθώς η Elbit έχει ένα πλούσιο διεθνές μητρώο διαφθοράς πολιτικών και στρατιωτικών στελεχών, οικονομικών σκανδάλων και κατασκοπευτικής διείσδυσης σε τρίτες χώρες. Αυτό που χαρακτηρίζει την Elbit Systems είναι η άμεση και έμμεση συμμετοχή της σε εγκλήματα πολέμου, κυρίως σε βάρος των κατεχόμενων Παλαιστινίων, όπως θα δούμε στο δεύτερο μέρος του άρθρου μας.


Έκθεση πολεμικού εξοπλισμού DEFEA 2021 – Αθήνα. Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρακολουθεί διαφήμιση της Elbit για την «εμπειρία» της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σκάνδαλο στρατιωτικής κατασκοπείας της ELBIT στην Αυστραλία (2021)

Το 2009 υπεγράφη σύμβαση της Elbit Systems LtD (αυστραλιανή θυγατρική της Elbit) με το Υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας για ενσωμάτωση του Battle Management System – BMS (Συστήματος Διαχείρισης Μάχης) της Elbit, σε τμήματα του αυστραλιανού στρατού, ενώ τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το 2015. Η Elbit Systems LtD κέρδισε και στον δεύτερο διαγωνισμό το 2018 ένα πενταετές συμβόλαιο με δυνατότητα παράτασης έως και επτά χρόνια ακόμη. Το BMS της Elbit, διαφημίζεται από την εταιρία ότι επιτρέπει στους διοικητές του Στρατού να αντικαταστήσουν τους χάρτες και τα αναλογικά συστήματα επικοινωνίας με προηγμένη ψηφιακή, κρυπτογραφημένη τεχνολογία και δίκτυα, για να συντονίζουν καλύτερα τις μονάδες τους στο πεδίο και υποτίθεται να προστατεύουν απόρρητες πληροφορίες. Το BMS για διοίκηση και έλεγχο του συστήματος διαχείρισης μάχης του αυστραλιανού στρατού ενσωματώθηκε αρχικά σε τουλάχιστον 1.000 οχήματα του Αυστραλιανού Στρατού και χρησιμοποιήθηκε από περισσότερους από 1.500 στρατιώτες.

Όμως το Υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας τον Μάιο 2021 αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία επίσημη δικαιολογία, αποφάσισε να ξηλώσει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα της Elbit που συνδέονται με το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (BMS), ενώ συνολικά είχαν δαπανηθεί 2 δισ. δολάρια τα τελευταία 15 χρόνια για αυτό το σύστημα, λόγω της υποψίας, όπως έγραψε ο αυστραλιανό τύπος, ότι τα συστήματα αυτά είχαν ενσωματωμένη την δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης μέσω διόδου backdoor και μπορούσαν να συλλέγουν ευαίσθητα δεδομένα του αυστραλιανού στρατού χωρίς την γνώση και άδεια του. Το Αρχηγείο Στρατού εξέδωσε οδηγία και διέταξε να παύσει η χρήση του Elbit BMS Command and Control (BMS-C2) το αργότερο μέχρι τις 15 Μαΐου 2021 στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ένα σύστημα αντικατάστασης. Με νεώτερη οδηγία του Στρατού απαιτούσε ακόμα και τα USB memory sticks και το λογισμικό “να αποσυρθούν από τους χρήστες, να συλλεχθούν και να τεθούν σε ελεγχόμενη φύλαξη…

Ο διευθύνων σύμβουλος της Elbit Systems of Australia, απόστρατος Αυστραλός στρατηγός Paul McLachlan, απέρριψε ότι το προϊόν της εταιρείας του ενέχει οποιονδήποτε κίνδυνο ασφάλειας. Από την άλλη όμως είναι γνωστό ότι ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών λαμβάνει εδώ και χρόνια ιδιαίτερες προφυλάξεις όταν επιχειρεί παράλληλα με αυστραλιανά στρατιωτικά οχήματα που είναι εξοπλισμένα με το BMS της Elbit, λόγω ανησυχιών του για την ασφάλεια. Τελικά το αυστραλιανό υπουργείο Άμυνας εκπόνησε έκθεση που είχε συγχρηματοδοτηθεί από την ίδια την Elbit και το θέμα θάφτηκε, αφού οι λομπίστες της εταιρείας «έπεισαν» τους αρμοδίους για τις καλές προθέσεις της, για τα χρήματα που θα χαθούν και έτσι η πολιτική ιεραρχία αναίρεσε τη στρατιωτική, ασκώντας παράλληλα κριτική για τους χειρισμούς της.

Σκάνδαλο της ELBIT στην Κύπρο (2008)

Σε άρθρα στον κυπριακό τύπο τον Νοέμβριο 2021 για το παρελθόν και το παρόν της Elbit Systems και την ανησυχία για τυχόν ενσωμάτωση κατασκοπευτικού λογισμικού επισημάνθηκε η αδιαφάνεια της συμφωνίας της κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με το σύστημα επιτήρησης (Border Surveillance System – BSS) της Πράσινης Γραμμής, κόστους 27,5 εκ. ευρώ, που αγόρασε από την Elbit. Το ΑΚΕΛ μάλιστα έθεσε και ζήτημα εκχώρησης εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ιδιωτική ισραηλινή εταιρία. Με δεδομένη την έντονη και πολυπλόκαμη διείσδυση του Ισραήλ στην Κύπρο λόγω της στρατηγικής συμμαχίας Κύπρου – Ισραήλ και έχοντας υπόψη το προηγούμενο σκάνδαλο παράνομης παρακολούθησης κυπριακών κινητών τηλεφώνων και επικοινωνιών ιντερνέτ (Νοε 2019), από την ισραηλινή εταιρία κατασκοπευτικού λογισμικού WiSpear του πρώην ισραηλινού πράκτορα Tal Dilian, μερίδα του κυπριακού τύπου έθεσε αρκετά ερωτήματα σχετικά με την σύμβαση του κυπριακού κράτους με την Elbit και ως προς το οικονομικό σκέλος και ως προς το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Αναστασιάδη αρνήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά. Το αυτό και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας. Επικαλούμενη ζητήματα ασφαλείας η κυπριακή κυβέρνηση αρνήθηκε να απαντήσει και σε τεχνικά ερωτήματα για το κόστος του έργου και της χρονικής διάρκειας για την εγκατάστασή του. Επίσης το γιατί επιλέχθηκε με απ’ ευθείας ανάθεση η Elbit. Όλα αυτά, πέραν του βασικού ζητήµατος που εγείρεται: Αν τελικά η κυβέρνηση µετατρέπει την Πράσινη Γραµµή σε «σκληρό σύνορο» που θα επιτηρείται από µια εταιρεία ιδιωτικών συµφερόντων και όπου δημιουργούνται υποψίες για συνθήκες κατασκοπείας από τρίτα μέρη στην Πράσινη Γραµµή.

Σκάνδαλα της ELBIT στις ΗΠΑ

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) κατηγορεί την ELBIT για διαφθορά στο εξωτερικό (2018)

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) με τον αριθμ. φακέλου 3-18397 στις 9/3/2018 κατηγόρησε την Elbit Imaging Ltd. με έδρα το Ισραήλ για παραβίαση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων και των εσωτερικών λογιστικών ελέγχων των διατάξεων του Νόμου περί Διαφθοράς στο εξωτερικό (FCPA).

Σύμφωνα με την εντολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την κίνηση διευθετημένης διοικητικής διαδικασίας, η Elbit και η Plaza Centres NV, μια θυγατρική στην οποία η Elbit ασκεί λειτουργικό έλεγχο, κατέβαλαν εκατομμύρια δολάρια σε ξένους συμβούλους και έναν αντιπρόσωπο πωλήσεων για υποτιθέμενες υπηρεσίες τους που σχετίζονται με αγορές ακινήτων και ένα αναπτυξιακό έργο στη Ρουμανία, όπως και την πώληση ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου ακινήτων στις Η.Π.Α.

Η Elbit και η Plaza πραγματοποίησαν αυτές τις πληρωμές, παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι ξένοι σύμβουλοι και ο πράκτορας πωλήσεων είχαν όντως παράσχει τις υπηρεσίες για τις οποίες είχαν συμβληθεί, δηλαδή οι δύο εταιρίες πλήρωσαν μίζες σε τοπικούς παράγοντες για να επιτύχουν τις αγορές. Επιπλέον, η Elbit και η Plaza απέτυχαν να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν επαρκείς εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους που να παρέχουν εύλογες διαβεβαιώσεις ότι τα κεφάλαια των εταιρειών θα χρησιμοποιηθούν με εξουσιοδοτημένο τρόπο και όχι για να υπεξαιρούνται ή να χρησιμοποιούνται για διεφθαρμένες πληρωμές. Όπως αναφέρεται λεπτομερώς στη διάταξη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, απέτυχαν επίσης να καταγράψουν αυτές τις πληρωμές στα βιβλία και τα αρχεία τους με τρόπο που να αντικατοπτρίζει την πραγματική φύση αυτών των πληρωμών.

Η απόφαση της SEC διαπιστώνει ότι η Elbit παραβίασε τις Ενότητες 13(b)(2)(A) και 13(b)(2)(B) του Securities Exchange Act του 1934. Χωρίς να παραδεχτεί ή να αρνηθεί τα ευρήματα, η Elbit συμφώνησε στη διαταγή παύσης παράνομης δραστηριότητας (cease and desist) όπως και να πληρώσει μια ποινή 500.000 δολαρίων ΗΠΑ αστικής ευθύνης. Σε έναν κλασσικό αμερικάνικο διοικητικό συμβιβασμό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αφού εξέτασε τη διαδικασία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, τη συνεργασία και τις διορθωτικές ενέργειες της Elbit και συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι η εταιρία βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης των δραστηριοτήτων της με την πώληση των κύριων περιουσιακών της στοιχείων, αποφάσισε να αποδεχτεί την προσφορά της Elbit. Η έρευνα της SEC διεξήχθη από τους John C. Lehmann και Charles D. Riely και υπό την επίβλεψη της Lara Shalov Mehraban του Περιφερειακού Γραφείου της SEC στη Νέα Υόρκη.

Η Ισραηλινή Αεροδιαστημική Βιομηχανία (IAI) και η ELBIT κατηγορούνται για απάτη (2008)

Η Ισραηλινή Αεροδιαστημική Βιομηχανία – Israeli Aerospace Industries (ΙΑΙ) και η Elbit Systems υπεξαίρεσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από την εταιρία ImageSat International κατήγγειλαν οι μέτοχοι της εταιρίας στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο. Η ImageSat Intl δημιουργήθηκε για να μετατρέψει το ισραηλινό στρατιωτικό δορυφορικό πρόγραμμα για εμπορικές χρήσεις και να τις προωθήσει στην αγορά.

H ImageSat ήταν ένα επενδυτικό σχήμα μιας ομάδας κυρίως ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων των Ηνωμένων Πολιτειών, κρατικών συνταξιοδοτικών ταμείων και θεσμικών επενδυτών που κλήθηκαν να επενδύσουν στην εταιρία, προωθώντας το ισραηλινό στρατιωτικό δορυφορικό πρόγραμμα μετά την απώλεια χρηματοδότησης του από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ (“IMOD”) λόγω μιας σειράς αποτυχημένων προσπαθειών εκτόξευσης.

Η κύρια ενάγουσα Imaging Holdings είναι μέτοχος της ImageSat και ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος επενδυτής στην εταιρεία. Η Israeli Aerospace Industries είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ImageSat και ελέγχει την εταιρεία, μαζί με την Elbit Systems, σύμφωνα με την καταγγελία.

Οι ενάγοντες μέτοχοι ισχυρίζονται ότι οι κατηγορούμενοι, συμπεριλαμβανομένων μεμονωμένων μελών του διοικητικού συμβουλίου, «παραβίασαν συμβατικά και καταπιστευματικά καθήκοντα, συμμετείχαν σε εικονικές συναλλαγές και εξαπάτησαν την Imaging Holdings. Η IAI και η Elbit έκαναν πλιάτσικο στην εταιρεία αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις τους στην Imaging, όταν αναζητούσαν σημαντικές επενδύσεις στις ΗΠΑ για την ImageSat, η IAI και η Elbit χρησιμοποίησαν τα κεφάλαια της εταιρείας και την επένδυση της Imaging για να δημιουργήσουν το δικό τους δορυφορικό πρόγραμμα, απασχολώντας εκατοντάδες εργαζόμενους, διευκολύνοντας την επέκταση της χρηματοδότησης, έρευνας και ανάπτυξης για τους δικούς τους δορυφόρους, ενώ κατόπιν άρχισαν να ανταγωνίζονται άμεσα την ImageSat σε άμεση παράβαση των συμβατικών τους υποχρεώσεων». Δηλαδή χρησιμοποίησαν τα κεφάλαια που άντλησαν για την ImageSat, σε άλλες, δικές τους εταιρίες. Οι μηνυτές κατονόμασαν επίσης ως κατηγορούμενους τους Elbit Systems Electro-Optics Elop Ltd., David Arzi, Joseph Gaspar, Gino Pipernobeer και Yoav Chelouche. Οι ενάγοντες απαιτούν περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια για αποζημιώσεις.

Σκάνδαλο παρακολούθησης ακτιβιστών με λογισμικό της ELBIT στην Αιθιοπία (2017)

Το καναδικό ερευνητικό ινστιτούτο Citizen Lab στο Munk School of Global Affairs του Πανεπιστημίου του Τορόντο σε μελέτη που δημοσίευσε στις 6/12/2017 αποκάλυψε ότι κατασκοπευτικό λογισμικό της ισραηλινής εταιρείας ELBIT Systems Ltd χρησιμοποιείται κατά Αιθιόπων αντιφρονούντων από την σύμμαχο του Ισραήλ κυβέρνηση της Αιθιοπίας.

Το λογισμικό παρακολούθησης της Elbit Systems Ltd χρησιμοποιήθηκε σε μια εκστρατεία κατασκοπείας που στόχευε Αιθίοπες αντιφρονούντες που ζουν εκτός της Αιθιοπίας. Η μελέτη ανέφερε ότι βρήκε στοιχεία ότι Αιθίοπες αντιφρονούντες στη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες στοχοποιήθηκαν με email που προσπαθούσαν να μολύνουν τους υπολογιστές τους με λογισμικά παρακολούθησης από τη μονάδα Cyberbit της Elbit.

Το Citizen Lab, το οποίο βοηθά ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενάντια στο λογισμικό κατασκοπείας, ανέφερε επίσης για επιθέσεις στο Μεξικό χρησιμοποιώντας λογισμικό υποκλοπής που παράγεται από τη γνωστή για το πρόσφατο διεθνές σκάνδαλο κατασκοπείας του NSO group του Ισραήλ.

Το Citizen Lab δήλωσε ότι οι επιθέσεις, οι οποίες ξεκίνησαν το 2016 και συνεχίστηκαν το 2017, προσπάθησαν να επιμολύνουν υπολογιστές Αιθιόπων αντιφρονούντων με το σύστημα παρακολούθησης Η/Υ PSS, που κατασκευάστηκε από την Cyberbit, θυγατρική της Elbit. Το σύστημα μπορεί να εξάγει μια μεγάλη ποικιλία πληροφοριών από υπολογιστές, συμπεριλαμβανομένων email, κωδικών πρόσβασης, ηχητικών συνομιλιών και στιγμιότυπων οθόνης.

Η εκστρατεία επικεντρώθηκε σε άτομα που συνδέονται με την Oromiya, τη μεγαλύτερη περιοχή της Αιθιοπίας ως προς το μέγεθος και τον πληθυσμό, η οποία έχει γίνει αντικείμενο καταστολής από την κυβέρνηση από τα τέλη του 2015, σύμφωνα με το Citizen Lab.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιλάμβαναν έναν σύνδεσμο προς έναν κακόβουλο ιστότοπο που υποδυόταν μια πύλη βίντεο της Ερυθραίας, η οποία ζητούσε από τους στόχους να κατεβάσουν μια ενημέρωση λογισμικού Adobe Flash που συνοδεύεται από λογισμικό υποκλοπής της Cyberbit.

Οι ερευνητές ανέλυσαν αρχεία καταγραφής σε διακομιστές που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της επιχείρησης, τα οποία υποδεικνύουν ότι οι χειριστές της βρίσκονται εντός της Αιθιοπίας. Ο διευθυντής του Citizen Lab, Ronald Deibert, ανέφερε σε επιστολή του προς την Cyberbit ότι τα ευρήματα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις πρακτικές δέουσας επιμέλειας και τις διαδικασίες της εταιρείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα για την πρόληψη της κακής χρήσης του λογισμικού της.

Σκάνδαλο της ELBIT στη Νιγηρία (2013)

To 2013 αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα Premium Times στη Νιγηρία, μια αμφιλεγόμενη συμφωνία μεταξύ της νιγηριανής κυβέρνησης και της Ισραηλινής εταιρείας όπλων και τεχνολογίας επιτήρησης Elbit για την προμήθεια συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διαδικτυακών επικοινωνιών στη χώρα.

Η κυβέρνηση του προέδρου Jonathan Goodluck κρυφά, κατά ανοιχτή παραβίαση των νόμιμων διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, ανέθεσε στην ισραηλινή εταιρεία ένα συμβόλαιο 40 εκατομμυρίων δολαρίων αρχικά, για να κατασκοπεύει υπολογιστές πολιτών και τις επικοινωνίες στο Διαδίκτυο υπό το πρόσχημα της συλλογής πληροφοριών για την εθνική ασφάλεια.

Η αποκάλυψη ότι το σύστημα παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών Wise Intelligence της Elbit θα παρακολουθούσε όλες τις διαδικτυακές επικοινωνίες στη Νιγηρία «πυροδότησε εθνική οργή, με πολλούς Νιγηριανούς να φοβούνται τώρα ότι η χώρα τους μπορεί να επανέλθει σε δικτατορία», έγραψαν οι Premium Times. Η εφημερίδα με έδρα την Αμπούτζα δημοσίευσε την ιστορία στις 25 Απριλίου 2013.

Εντωμεταξύ η Elbit Systems είχε ανακοινώσει στο Ισραήλ την πώληση σε μια ανώνυμη χώρα στην Αφρική με ένα δελτίο τύπου. Στη συνέχεια, λεπτομέρειες αποκαλύφθηκαν από τον δημοσιογράφο Ogala Emmanuel, ο οποίος έγραψε ότι η συμφωνία θα βοηθούσε την κυβέρνηση Jonathan «να κατασκοπεύσει τους υπολογιστές των πολιτών και τις επικοινωνίες του Διαδικτύου υπό το πρόσχημα της συλλογής πληροφοριών και της εθνικής ασφάλειας».

Όταν δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση, η προεδρία ταλαντεύτηκε να ακυρώσει την σύμβαση και κάλεσε τους αξιωματούχους της Elbit, κατηγορώντας τους ότι δεν ήταν αρκετά διακριτικοί στον χειρισμό της σύμβασης. Όμως τελικά η εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε σε πλήρη περιφρόνηση της Εθνοσυνέλευσης που διέταξε την κυβέρνηση να αναστείλει όλες τις ενέργειες σχετικά με τη σύμβαση εν αναμονή του αποτελέσματος μιας προγραμματισμένης έρευνας.

Πηγές εντός της διοίκησης ενημέρωσαν τους Premium Times ότι οι τεχνικοί της Elbit είχαν φτάσει ήδη στην Αμπούτζα τέλος Νοεμβρίου 2013 και είχαν εγκαταστήσει το σύστημα στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. επίσης, ότι μια ομάδα περίπου 20 Νιγηριανών αξιωματικών πληροφοριών ήδη εκπαιδευόταν στη Χάιφα του Ισραήλ, στα κεντρικά της Elbit Systems για να χειριστεί τον κατασκοπευτικό εξοπλισμό. Η κριτική σε αυτή την σύμβαση επικεντρώνεται στην έλλειψη διαφάνειας στην ανάθεση της σύμβασης και στις επιπτώσεις της για τις πολιτικές ελευθερίες της Νιγηρίας.

Αυτή είναι τουλάχιστον η τρίτη μεγάλη ισραηλινή πώληση συστημάτων επιτήρησης στη Νιγηρία, μετά από μια πώληση drone της Aeronautics Defense Systems το 2006 και τα συμβόλαια του 2008 με τη NICE Systems για βιντεοπαρακολούθηση. Αυτή η αδιαφανής σύμβαση της Elbit με τη κυβέρνηση της Νιγηρίας, είναι ένα ακόμα παράδειγμα τεχνολογίας που αναπτύχθηκε από την πολεμική βιομηχανία του Ισραήλ για έλεγχο και παρακολούθηση του υπό κατοχή παλαιστινιακού λαού και που εξάγεται σε όλο τον κόσμο. Τις συνέπειες αυτής της αποικιοκρατικής πρακτικής πληρώνουν και άλλοι λαοί.

Σκάνδαλο της ELBIT στην Ινδία (2012)

Το Ισραήλ έχει μια μακρά προϊστορία στρατιωτικών σχέσεων με την Ινδία, όπως επίσης και σκανδάλων σχετιζόμενων με συμβάσεις και προμήθειες στρατιωτικού υλικού στον ινδικό στρατό. Μετά την διπλωματική αναγνώριση του Ισραήλ από την Ινδία το 1992, ο ινδικός στρατός αποτελεί τον μεγαλύτερο διεθνώς εισαγωγέα ισραηλινών όπλων και τεχνολογίας, ενώ μέχρι το 2015 είχε δεθεί με 20 μεγάλες συμβάσεις και κοινοπραξίες για πολεμικό υλικό και κυβερνοτεχνολογίας με το Ισραήλ. Η Ινδία έχει ενδιαφερθεί ιδιαίτερα και για την τεχνολογία του ισραηλινού τείχους και την περίφραξη της Γάζας για να εφαρμοστεί στο Κασμίρ. Εξάλλου η Ινδία έχει αντιγράψει την λογική των ισραηλινών εποικισμών στην κατεχόμενη Παλαιστίνη εφαρμόζοντάς την κτίζοντας ινδικούς εποικισμούς στο μουσουλμανικό Κασμίρ. Ινδικές ειδικές δυνάμεις και αστυνομικοί εκπαιδεύονται από ισραηλινούς εκπαιδευτές.


Ποσοστό εισαγωγών πολεμικού υλικού από Ισραήλ στην Ινδία σε σχέση με το σύνολο εισαγωγών πολεμικού υλικού

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο πολεμικής βιομηχανίας του Ισραήλ στην Ινδία ήταν το 2000/2001 με την προμήθεια επτά συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων Barak 1 από την Israeli Airspace Industries (ΙΑΙ) ύψους 270 εκατομμυρίων δολαρίων. Παρότι η εθνική αρχή αμυντικής έρευνας και τεχνολογίας είχε διαφωνήσει, η κυβέρνηση προχώρησε χωρίς διαγωνισμό στην προμήθειά τους. Η Αρχή Έρευνας διαφθοράς (CBI) ερευνώντας ανακάλυψε 15 συμβάσεις πολεμικού εξοπλισμού εκ των οπoίων η μια αφορούσε τους πυραύλους BARAK ενώ κατονόμασε στελέχη της ΙΑΙ, πολιτικούς και υψηλόβαθμους Ινδούς αξιωματικούς ως συμμετέχοντες σε κύκλωμα μιζών και εξαγορών.

Πιο πρόσφατο στρατιωτικό σκάνδαλο είναι αυτό της Elbit Systems το 2012. Κατόπιν καταγγελιών πραγματοποιήθηκε εσωτερικός έλεγχος του ινδικού Υπουργείου Άμυνας ο οποίος αποκάλυψε ότι οι συμβάσεις με την Elbit Systems έγιναν χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και σε βάρος αντίστοιχων ινδικών βιομηχανιών. Ο έλεγχος αποκάλυψε ότι ο κυβερνητικός Οργανισμός Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO), χρησιμοποιούσε τα ερευνητικά έργα για να διευκολύνει την είσοδο ξένων εταιρειών στην αμυντική αγορά της Ινδίας, σε ορισμένες περιπτώσεις υπογράφοντας συμβάσεις χωρίς διαγωνισμό. Σε μια περίπτωση, η ισραηλινή Elbit ανέλαβε ένα έργο 895.000 δολαρίων ως μέρος της έρευνας για μίνι UAV με απευθείας ανάθεση.

Ο έλεγχος ανέφερε: «Χωρίς καμία άλλη ανταγωνιστική προσφορά, η απευθείας ανάθεση τέτοιων εργασιών ισοδυναμεί με τη διευκόλυνση της εισόδου της Elbit του Ισραήλ ως πωλητή στις ένοπλες δυνάμεις. Δεν πρόκειται για ανάπτυξη κάτι καινούργιου από την DRDO, αλλά για διευκόλυνση της εισόδου ενός ξένου πωλητή πραγματοποιώντας δοκιμές του προϊόντος του σε βάρος της DRDO..».

Σκάνδαλο διαφθοράς της ELBIT στην Βουλγαρία (2005)

Τον Σεπτέμβριο 2005 οι βουλγαρικές εφημερίδες Duma και Monitor δημοσιοποίησαν ότι η ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς, πλαστογραφώντας έγγραφα για να κερδίσει μια σύμβαση αναβάθμισης βουλγαρικού στρατιωτικού εξοπλισμού πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Elbit, η οποία αναπτύσσει, κατασκευάζει και ενσωματώνει προηγμένα αμυντικά ηλεκτρονικά και ηλεκτροοπτικά συστήματα, ανακοίνωσε στις 20 Δεκεμβρίου 2004 ότι κέρδισε ένα διαγωνισμό αξίας περίπου 60 εκατομμυρίων δολαρίων (μαζί με τη Lockheed-Martin) που προκήρυξε το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας για την αναβάθμιση 18 ρωσικών MI 17/24  ελικοπτέρων του βουλγαρικού στρατού.

Οι βουλγαρικές εφημερίδες ανέφεραν ότι η πρόταση της Elbit ανερχόταν στα 57 εκατομμύρια ευρώ και ήταν σημαντικά χαμηλότερη από τις προσφορές που δόθηκαν από ανταγωνιστικές εταιρείες, όπως η γαλλική εταιρεία Segem, η βρετανική εταιρεία BAE και μια άλλη ισραηλινή εταιρία. Η τιμή που πρόσφερε η Elbit είναι υπερβολικά χαμηλά και δεν είναι ρεαλιστική, ανέφερε το Monitor.

Ένας από τους όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό ήταν η προσκόμιση ενός εγγράφου στο οποίο η MIL, η ρωσική εταιρεία που κατασκεύασε τα ελικόπτερα, εγγυάται ότι θα συνεργαστεί με την εταιρεία που θα συμμετάσχει στην προσφορά. Η Elbit παρουσίασε το σχετικό έγγραφο της MIL, μόνο που ήταν πλαστογραφημένο καθότι η ρωσική εταιρεία δήλωσε ότι δεν είχε δώσει ποτέ στην Elbit τέτοιο έγγραφο.

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της Elbit και του βουλγαρικού υπουργείου Άμυνας είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου 2005, αλλά μέχρι τον Σεπτέμβριο 2005 δεν είχε υπογραφεί ακόμη. Η Segem απαιτεί την ακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.

Η Βουλγαρία, η οποία τότε προσχώρησε στο ΝΑΤΟ, ξεκινούσε την διαδικασία προσαρμογής του υπάρχοντος στρατιωτικού εξοπλισμού της σε πρότυπα ΝΑΤΟ.

Η Elbit ανέφερε σε δήλωση «από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού από το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας, αρκετές εταιρείες προσπαθούν να υπονομεύσουν την επιτυχία της Elbit διαδίδοντας ψευδείς φήμες με απαράδεκτες μεθόδους». Σύμφωνα όμως με την ιστοσελίδα Flight Global, τελικά το υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας ακύρωσε την σύμβαση με την Elbit.

— Τέλος 1ου μέρους —

Έρευνα για το BDS Greece: Δ.Π. & Μ.Σ.

Υπογράψτε ώστε να σταματήσει το εμπόριο με τους παράνομους εποικισμούς

Πάνω από 100 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ξεκίνησαν μια καμπάνια για την συγκέντρωση 1εκ. υπογραφών από πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να σταματήσει το εμπόριο της ΕΕ με τους παράνομους εποικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη.

Τι υπογράφετε;

Η συγκέντρωση 1εκ. υπογραφών στο κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (ECI) μπορεί να αποτελέσει το ξεκίνημα για την παύση του εμπορίου με τους παράνομους εποικισμούς. Το παρακάτω κάλεσμα αποτελεί το επίσημο νομικό κείμενο βάσει του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανανγωρίσει πως μπορεί να προωθήσει νομοθεσία ώστε να σταματήσει οριστικά το εμπόριο με τους παράνομους εποικισμούς. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο Δελτίο Τύπου που βρίσκεται παρακάτω.

Επίσημο κείμενο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (ECI)

Επιδιώκουμε να υπάρξει ρύθμιση των εμπορικών συναλλαγών με οντότητες των Δυνάμεων Κατοχής οι οποίες εδρεύουν ή λειτουργούν σε κατεχόμενα εδάφη, μέσω της παρεμπόδισης εισόδου στην αγορά της ΕΕ προϊόντων που προέρχονται από αυτά. Η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, οφείλει να διασφαλίσει την συνέπεια των πολιτικών της Ένωσης και την συμμόρφωση προς τα θεμελιώδη δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο σε τους τομείς του Ενωσιακού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Κοινής Εμπορικής Πολιτικής. Η Επιτροπή πρέπει να προτείνει νομικές πράξεις βασιζόμενες στην Κοινή Εμπορική Πολιτική για να εμποδίσει τις νομικές οντότητες της ΕΕ, τόσο να εισάγουν προϊόντα που πρόερχονται από παράνομους εποικισμούς σε κατεχόμενα εδάφη, όσο και να εξάγουν προϊόντα στα εν λόγω εδάφη, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς και να μην ενισχύεται ή υποβοηθάται η διατήρηση αυτών των παράνομων καταστάσεων. Η Πρωτοβουλία καλεί συνεπώς την Επιτροπή να υποβάλλει πρόταση νομικής πράξης στο πλαίσιο της Κοινής Εμπορικής Πολιτικής, η οποία έχει γενικό χαρακτήρα και δεν αφορά συγκεκριμένη χώρα ή έδαφος.

*Σημείωση: Κατά την υπογραφή, φροντίστε να δώσετε το πλήρες όνομα και τις ακριβείς πληροφορίες ώστε να βεβαιωθείτε ότι η υπογραφή σας θα είναι έγκυρη. Οι πληροφορίες σας θα παραμείνουν απολύτως εμπιστευτικές. Δεν θα λάβετε επιβεβαίωση μετά την υπογραφή, καθώς τα στοιχεία σας διαβιβάζονται και αποθηκεύονται σε ασφαλή και πιστοποιημένο διακομιστή και θα χρησιμοποιηθούν μόνο από τις αρχές για την επικύρωση των υπογραφών. Μετά την επίσημη επικύρωση τα προσωπικά σας στοιχεία θα διαγραφούν οριστικά. Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών κανόνων απορρήτου, δεν θα υπάρξει δημόσια λίστα με τα ονόματα όσων υπέγραψαν την πρωτοβουλία.

Δελτίο Τύπου της συμμαχίας #StopTradeWithSettlements

Μια νέα Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών έχει ως σκοπό να πιέσει την ΕΕ να απαγορεύσει το εμπόριο με τους παράνομους εποικισμούς.

Βρυξέλλες, 21 Φεβρουαρίου 2022 – Με αφετηρία την Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης στις 20 Φεβρουαρίου, μια συμμαχία περισσότερων από 100 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών ξεκίνησε μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ECI) με σκοπό την παύση του εμπορίου με τους παράνομους εποικισμούς σε κατεχόμενα εδάφη.

Η Πρωτοβουλία (ECI) αποτελεί ένα επίσημο όργανο για την δημοκρατική συμμετοχή των Ευρωπαίων Πολιτών στην δημιουργία πολιτικών. Εφόσον η Πρωτοβουλία συγκεντρώσει 1εκ. υπογραφές εντός 12 μηνών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να λάβει υπόψη της και να θέσει σε διαβούλευση τα αιτήματα του καλέσματος. Η Πρωτοβουλία απαιτεί νομοθεσία της ΕΕ που θα θέσει εκτός νόμου το εμπόριο με παράνομους εποικισμούς, οπουδήποτε και οποτεδήποτε, συμπεριλαμβανομένων και των παράνομων ισραηλινών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Η Συμμαχία καλεί κάθε πολίτη της ΕΕ ο οποίος ενδιαφέρεται για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και το Δίκαιο Εμπόριο να υπογράψει το κάλεσμα.

Αν και οι παράνομοι εποικισμοί αποτελούν έκγλημα πολέμου με βάση το Διεθνές Δίκαιο, η ΕΕ επιτρέπει το εμπόριο με αυτούς. Στην περίπτωση των εποικισμών του Ισραήλ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει καλέσει τα κράτη να μην παρέχουν σε αυτούς καμιά βοήθεια, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, η ΕΕ συνεχίζει το εμπόριο με αυτούς, γεγονός που ενθαρρύνει την συνεχιζόμενη επέκταση τους.

Ο Tom Moerenhout, νομικός μελετητής και εκ των εμπνευστών της Πρωτοβουλίας (ECI) αναφέρει:

“Η ΕΕ είναι επαίσχυντα ασυνεπής ως προς τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Πράγματι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρχικά απέρριψε την καταχώρηση του αιτήματων της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, ωστόσο αναγκάστηκε να αλλάξει την θέση της ύστερα από την επιτυχημένη προσφυγή μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η Επιτροπή έκτοτε αναγνώρισε πως μπορεί να εφαρμόσει έναν γενικό κανονισμό ώστε να σταματήσει το εμπόριο με τους παράνομους εποικισμούς, καθώς θεωρείται ένα γενικό μέτρο βάσει του διεθνούς και του κοινοτικού δικαίου και όχι κύρωση.”

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ECI) συντονίζεται από την συμμαχία #StopTradeWithSettlements (μτφ. Σταματήστε το Εμπόριο με τους Επικοισμούς), η οποία περιλαμβάνει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος και της κοινωνικής δικαιοσύνης, συνδικαλιστικές οργανώσει και πολιτικούς που ενώνονται ενάντια στα κέρδη από την προσάρτηση και την κατοχή εδαφών, με σκοπό την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του δίκαιου εμπορίου και της διεθνούς ειρήνης.

Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα της συμμαχίας #StopTradeWithSettlements

Εάν είστε ΜΜΕ, καθώς και συλλογικότητα ή οργάνωση και ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στην Πρωτοβουλία, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με την συμμαχία #StopTradeWithSettlements

 • Tom Moerenhout

Email: [email protected]

WhatsApp: +32456158365

 • Aneta Jerska

Email: [email protected]

WhatsApp: ​+32483621407

Η απάντηση της Δύσης στη ρωσική εισβολή καταρρίπτει τις δικαιολογίες για την απόρριψη του BDS κατά του ισραηλινού απαρτχάιντ

Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή (BNC) – 15 Μαρτίου 2022

Οι Παλαιστίνιοι παρακολουθούν με συμπόνια τα δεινά εκατομμυρίων Ουκρανών που αντιμετωπίζουν τον πόλεμο, ειδικά των περισσότερων από δύο εκατομμυρίων προσφύγων που αναζητούν ασφάλεια στις γειτονικές χώρες. Εναρμονισμένη με την απόλυτη πλειοψηφία της ανθρωπότητας που ζει στον Παγκόσμιο Νότο, η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή του BDS (BNC), η μεγαλύτερη συμμαχία στην παλαιστινιακή κοινωνία που ηγείται του παγκόσμιου κινήματος BDS, αντιτίθεται στον πόλεμο, είτε πρόκειται για την παράνομη επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία σήμερα, η οποία παραβιάζει την Χάρτα του ΟΗΕ ανεξάρτητα από τις επίμονες προκλήσεις του ΝΑΤΟ, είτε για τους πολλούς προφανώς παράνομους και ανήθικους πολέμους των τελευταίων δεκαετιών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που έχουν καταστρέψει ολόκληρα έθνη και έχουν σκοτώσει εκατομμύρια.

Στη θερμή υποδοχή της Δύσης για τους λευκούς πρόσφυγες της Ουκρανίας βλέπουμε ένα παράδειγμα της μεταχείρισης που θα έπρεπε να έχουν όλοι οι πρόσφυγες που ξεφεύγουν από τις καταστροφές του πολέμου, την οικονομική καταστροφή ή την κλιματική ανισότητα, ειδικότερα όταν αυτές οι συμφορές δημιουργούνται πρώτιστα από τον Δυτικό ιμπεριαλισμό. Η θέρμη αυτή όμως στέκεται σε οξεία αντίθεση με το πώς αυτές οι ίδιες χώρες αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες διαφορετικού χρώματος που φτάνουν στις ακτές και τα σύνορά τους: με ρατσισμό, τείχη, επαναπροωθήσεις, αναγκαστικό διαχωρισμό οικογενειών, ακόμα και πνιγμούς – την ίδια μισαλλοδοξία που έχουν αντιμετωπίσει οι μη-λευκοί πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Αυτά τα διπλά πρότυπα της Δύσης είναι οδυνηρά, εξοργιστικά και ταπεινωτικά για τους ανθρώπους στον Παγκόσμιο Νότο, συμπεριλαμβανόμενων των Παλαιστινίων. Εξάλλου, το καθεστώς δεκαετιών στρατιωτικής κατοχής, εποικιστικής αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ του Ισραήλ δεν είναι μονάχα “φτιαγμένο στη Δύση, αλλά ακόμα εξοπλίζεται, χρηματοδοτείται και προστατεύεται από τη λογοδοσία από αυτή την ίδια βαθιά αποικιακή και ρατσιστική Δύση, ειδικά τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.

Επιμένοντας στην ίση αξία των ανθρώπων και των δικαιωμάτων τους, το υπό παλαιστινιακή ηγεσία κίνημα για Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυσης και Κυρώσεων (BDS) διεξάγει εκστρατεία για να τερματιστεί η συνενοχή με το καταπιεστικό καθεστώς του Ισραήλ που μας αρνείται την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ισότητα. Ο αιδεσιμότατος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζρ. περιέγραψε κάποτε τα μποϊκοτάζ για τη φυλετική δικαιοσύνη ως «απόσυρση … συνεργασίας με ένα κακό σύστημα». Όντως, το BDS πιέζει κράτη, εταιρείες και θεσμούς να παύσουν την άμεση και έμμεση συνεργασία τους με το καθεστώς του Ισραήλ, το οποίο μας σκοτώνει, πραγματοποιεί εθνοκάθαρση εναντίον μας, αρνείται στους πρόσφυγές μας το δικαίωμα επιστροφής στο σπίτι τους, μας φυλακίζει, κλέβει τη γη μας, μας πνίγει σε ολοένα συρρικνούμενα «μπαντουστάν» και πολιορκεί δύο εκατομμύρια από εμάς στην ανοιχτή φυλακή της Γάζας – μία συνεχιζόμενη Νάκμπα.

Ως μη βίαιο, αντιρατσιστικό κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το BDS στοχεύει σταθερά εταιρείες και θεσμούς βάσει της συνενοχής τους, όχι της ταυτότητάς τους. Το BDS δεν στοχεύει σε απλά άτομα, ακόμη κι αν συνδέονται – σε αντιδιαστολή με το να εκπροσωπούν – συνένοχους θεσμούς.

Τα τρέχοντα υστερικά, μεροληπτικά μποϊκοτάζ της Δύσης που επιβάλλονται στους απλούς Ρώσους βάσει της ταυτότητας ή των πολιτικών τους απόψεων είναι επομένως αντίθετα στις ηθικές αρχές του κινήματος BDS. Τα κυρίαρχα Δυτικά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανόμενου ενός απροσδόκητα δίκαιου άρθρου των New York Times, έχουν ξεκινήσει να ανακαλύπτουν αυτό το γεγονός, συγκρίνοντας ευνοϊκά το “πολύ πιο εξεζητημένο” θεσμικό και βασισμένο στη συνενοχή μποϊκοτάζ του BDS στο ισραηλινό απαρτχάιντ, με τα ανησυχητικά ξενοφοβικά, βασισμένα στην ταυτότητα, Μακαρθικά μποϊκοτάζ κατά των απλών Ρώσων.

Τα μέτρα αυτά, που υποδαυλίζονται από τα βαθιά ρατσιστικά, σοβινιστικά και μεροληπτικά Δυτικά κυρίαρχα ΜΜΕ, έχουν συμπεριλάβει το μποϊκοτάζ ρωσικών ταινιών, καλλιτεχνικών προσωπικοτήτων (συμπεριλαμβανόμενων των Τσαϊκόφσκι και Ντοστογιέφσκι, που αμφότεροι πέθαναν στα τέλη της δεκαετίας του 1880!), ακαδημαϊκών (εκτός από αυτούς που καταγγέλλουν δημόσια την εισβολή), ακόμα και ρωσικών γατών. Ένας καθηγητής ιατρικής «ηθικής» στη Νέα Υόρκη προέτρεψε τις φαρμακευτικές εταιρείες να σταματήσουν να πωλούν φάρμακα στη Ρωσία λέγοντας: «Ο ρωσικός λαός πρέπει να αποκλειστεί … από προϊόντα που χρησιμοποιεί για να διατηρήσει την ευημερία του. Ο πόλεμος είναι σκληρός με τέτοιους τρόπους». Ένα νοσοκομείο στη Γερμανία – κράτος που υπερασπίζεται τυφλά και εξοπλίζει το ισραηλινό απαρτχάιντ και βρίθει αντι-Παλαιστινιακού ρατσισμού και αντι-BDS Μακαρθισμού – ανακοίνωσε ότι δεν θα δέχεται πλέον Ρώσους ασθενείς, σε μία ντροπιαστική παραβίαση του Όρκου του Ιπποκράτη.

Η Δυτική υποκρισία έχει μολύνει διεθνείς θεσμούς που κυριαρχούνται από τη Δύση. Η FIFA, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η UEFA, η Eurovision, το τεράστιο πρόγραμμα ακαδημαϊκής έρευνας της ΕΕ, Horizon, μεταξύ άλλων, έχουν επί χρόνια απορρίψει τις απαιτήσεις του BDS για τον αποκλεισμό του ισραηλινού απαρτχάιντ, θωρακίζοντας τη συνενοχή τους με κοινοτοπίες όπως, «ο αθλητισμός είναι πάνω από την πολιτική», «η ακαδημαϊκή έρευνα είναι πάνω από την πολιτική», και «η τέχνη είναι πάνω από την πολιτική». Οι αθλητές που στέκονταν αλληλέγγυοι με του Παλαιστίνιους δέχονταν βαριά πρόστιμα, ακόμα και πολυετείς αποκλεισμούς, ενώ οι αθλητές και οι εθνικές ομάδες που μποϊκοτάρουν τη Ρωσία σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία ενθαρρύνονται ενεργά και ανταμείβονται από τους ίδιους αθλητικούς φορείς. Ορισμένοι γενναίοι Άραβες πρωταθλητές έχουν αρχίσει να μιλούν δημόσια για αυτήν την υποκρισία.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) σπατάλησε χρόνια σε διαμάχες προτού να ανοίξει επιτέλους μία έρευνα (η οποία δεν έχει μέχρι στιγμής κάνει κάποια συγκεκριμένη κίνηση) για τα εγκλήματα του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανόμενης της σφαγής στη Γάζα το 2014 όπου το Ισραήλ σκότωσε σε λίγες εβδομάδες περισσότερα από 500 παιδιά Παλαιστινίων. Συγκριτικά, μέρες έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας, το ICC έσπευσε να ξεκινήσει έρευνα.

Επιπρόσθετα στην υποκρισία, η ταχύτητα με την οποία όλες αυτές οι δυτικοκυριαρχούμενες οντότητες μποϊκόταραν, απέκλεισαν ή με άλλον τρόπο επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία και τους απλούς Ρώσους, μόλις μέρες έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία, στέλνει ένα ξεκάθαρα ρατσιστικό μήνυμα στους Παλαιστίνιους, τους Υεμένιους, τους Ιρακινούς, τους Αφγανούς και πολλούς άλλους, ότι οι ζωές μας και τα δικαιώματά μας ως άνθρωποι διαφορετικού χρώματος δεν μετρούν. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτές οι πράξεις και οι δηλώσεις που τις δικαιολογούν καταρρίπτουν ουσιαστικά σχεδόν όλες τις δικαιολογίες κατά του BDS που προπαγανδίζουν το Ισραήλ και οι αντι-Παλαιστινιακοί απολογητές του στη Δύση εναντίον μας επί 17 χρόνια, για να ματαιώσουν τις εκκλήσεις μας για λογοδοσία και δικαιοσύνη.

Ενώ η επωδός ήταν πάντοτε, «οι επιχειρήσεις πάνω από την πολιτική», ξαφνικά εκατοντάδες Δυτικές εταιρείες έχουν παύσει κάθε δραστηριότητα στη Ρωσία για να διαμαρτυρηθούν για την εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο καμία από αυτές δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ για τις βάρβαρες και θανατηφόρες αμερικανικές εισβολές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Για παράδειγμα, τα McDonald’s διατηρούν υποκατάστημα στον Κόλπο του Γκουαντανάμο, στο πιο διαβόητο στρατόπεδο βασανιστηρίων στον κόσμο. Πολλές από αυτές τις ίδιες εταιρείες, όπως οι HP, Hyundai, Caterpillar, General Mills και Puma έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του κινήματος BDS για την ενεργό τους υποστήριξη στην ισραηλινή στρατιωτική κατοχή δεκαετιών και στο καθεστώς απαρτχάιντ εναντίον των Παλαιστινίων. Το Airbnb, που αποσύρθηκε από τη Ρωσία εντός ημερών από την έναρξη της εισβολής, συνεχίζει να προωθεί καταχωρίσεις σε παράνομους ισραηλινούς οικισμούς που χτίστηκαν σε κλεμμένη παλαιστινιακή γη, κάτι που αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Είναι επίσης κρίσιμο να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα και την ηθική των κυρώσεων. Τα κράτη και οι διακρατικοί οργανισμοί μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις υπό την προϋπόθεση ότι αυτές στοχεύουν στο σταμάτημα σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, όπως της επιθετικότητας, της αποικιακής προσάρτησης και κυριαρχίας ή του απαρτχάιντ, χωρίς διάκριση μεταξύ των κρατών που τις διαπράττουν. Για να είναι νόμιμες, οι κυρώσεις πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις και να είναι αναλογικές προς τη βαρύτητα της παραβίασης. Οι κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, όμως, έχουν εφαρμοστεί επιλεκτικά για να προωθήσουν γεωπολιτικά συμφέροντα, και όταν στοχεύουν σε κράτη του Παγκόσμιου Νότου ειδικότερα, έχουν σχεδιαστεί κυρίως για να καταστρέψουν τους απλούς ανθρώπους και να επιτύχουν εν τέλει «αλλαγή καθεστώτος». Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στο Ιράκ, οι κυρώσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε γενοκτονικά αποτελέσματα.

Σε αντίθεση, το BDS, και μαζί του η παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών, ζητούν στοχευμένες, αναλογικές και νόμιμες κυρώσεις που σκοπεύουν στον τερματισμό του καταπιεστικού συστήματος απαρτχάιντ του Ισραήλ, στην εποικιστική του αποικιοκρατία και κατοχή, χωρίς να βλάπτουν τους απλούς ανθρώπους. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ένα ολοκληρωμένο στρατιωτικό εμπάργκο, η διακοπή των οικονομικών δεσμών με τράπεζες που χρηματοδοτούν το απαρτχάιντ και τους εποικισμούς, και η αποβολή του ισραηλινού απαρτχάιντ από τους Ολυμπιακούς, τη FIFA, το Horizon και άλλους διεθνείς θεσμούς. Από την άλλη, η διακοπή της παροχής τροφίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών ειδών, όπως συχνά κάνουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ, δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογηθεί ηθικά ή νομικά.

Τέλος, ο πόλεμος είναι πάντα κακός, αλλά για κάποιους παρουσιάζεται ως μία διεστραμμένη ευκαιρία. Ανάμεσα στους μεγαλύτερους κερδοσκόπους από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι στιγμής βρίσκονται Δυτικές εταιρείες ασφαλείας και ορυκτών καυσίμων. Το Ισραήλ έχει επίσης δει αυτόν τον πόλεμο, όπως και άλλες καταστροφές, ως μία μεγάλη ευκαιρία για να πουλήσει αέριο στην Ευρώπη και να προσελκύσει επενδύσεις ολιγαρχών, ενισχύοντας έτσι την οικονομία του απαρτχάιντ. Με τους φορολογικούς του νόμους που εισάγουν διακρίσεις και απαλλάσσουν τους νέους Εβραίους «μετανάστες» (τους οποίους οι Παλαιστίνιοι βλέπουν ως αποικιακούς εποίκους) από φόρους στο εισόδημά τους στο εξωτερικό για τουλάχιστον 10 χρόνια, το Ισραήλ προσελκύει πολλούς Ρώσους ολιγάρχες (όσους είναι Εβραίοι) που προσπαθούν να αποφύγουν τις Δυτικές κυρώσεις. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος απέκτησε Ισραηλινή υπηκοότητα το 2018 και το αεροπλάνο του οποίου προσγειώθηκε στο Τελ Αβίβ την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής. Με πλήρη ατιμωρησία, έχει δωρίσει ανά τα χρόνια περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια στη φανατική οργάνωση εποίκων, Elad, η οποία εργάζεται για να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους από τα σπίτια τους στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ.

Εμμονικό με τη διατήρηση του «καθεστώτος Εβραϊκής κυριαρχίας από τον Ιορδάνη Ποταμό ως τη Μεσόγειο Θάλασσα», όπως το αποκαλεί η κορυφαία Ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, B’Tselem, το Ισραήλ του απαρτχάιντ προτρέπει επίσης τους Ουκρανούς πρόσφυγες που είναι Εβραίοι (ενώ εφαρμόζει διακρίσεις εναντίον των μη Εβραίων, φυσικά) να μεταναστεύσουν, με σχέδια για την παράνομη εγκατάσταση πολλών από αυτούς σε κλεμμένη γη Παλαιστινίων στις κατεχόμενες περιοχές. Οι Παλαιστίνιοι, ξανά, πληρώνουν βαρύ τίμημα για έναν πόλεμο στον οποίο δεν έχουμε παίξει κανέναν απολύτως ρόλο.

Εντούτοις, δεν ζητιανεύουμε για φιλανθρωπία. Απαιτούμε λογοδοσία, δικαιοσύνη και πλήρη ισότητα για όλη την ανθρωπότητα. Οικοδομούμε δύναμη βάσης και ισχυρότερα διαθεματικά δίκτυα αλληλεγγύης για να σπάσουμε τους δεσμούς της διεθνούς συνενοχής με το καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ. Ενώ ο απελευθερωτικός μας αγώνας είναι ένα μικρό κομμάτι των παγκόσμιων αγώνων για Αυτοχθονική, φυλετική, οικονομική, κοινωνική, έμφυλη και κλιματική δικαιοσύνη, η Παλαιστίνη παραμένει στα μάτια μεγάλου μέρους του πλανήτη βασικός μετρητής της δυνατότητας των Δυτικών κοινωνιών για πραγματική αποαποικιοποίηση και για να ξεπεράσουν τη μακραίωνη ρατσιστική τους αποικιοκρατία.

Όπως έγραψε κάποτε ο Τζον Ντάγκαρντ, Νοτιοαφρικανός νομικός και πρώην Δικαστής Ad Hoc του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, «το ζήτημα της Παλαιστίνης έχει γίνει η λυδία λίθος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν η Δύση αποτύχει να δείξει ενδιαφέρον για τα [Παλαιστινιακά] ανθρώπινα δικαιώματα … το [μη Δυτικό υπόλοιπο του πλανήτη] θα συμπεράνει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένα εργαλείο της Δύσης εναντίον καθεστώτων που αυτή αντιπαθεί και όχι ένα αντικειμενικό και καθολικό μέσο μέτρησης της μεταχείρισης ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».

Είναι καιρός να εισακουστεί το κάλεσμα του παλαιστινιακού BDS για συνεισφορά στην πολυαναμενόμενη απελευθέρωσή μας.

Μετάφραση για το BDS Greece: Ανδρέας Κοσιάρης

Ειδήσεις / Άρθρα