Τι είναι το BDS

Εισαγωγή στο BDS

Το Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων, Κυρώσεις (BDS) είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που ξεκίνησε ύστερα από το αίτημα της παλαιστινιακής κοινωνίας για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα. Το BDS υποστηρίζει την απλή αρχή ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με την υπόλοιπη ανθρωπότητα.

Το Ισραήλ καταλαμβάνει και αποικίζει την παλαιστινιακή γη, κάνει διακρίσεις εναντίον των παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ και αρνείται στους παλαιστίνιους πρόσφυγες το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Εμπνευσμένη από το νοτιοαφρικανικό κίνημα κατά του απαρτχάιντ, η έκκληση του BDS προτρέπει για δράση έτσι ώστε να πιεστεί το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

Το BDS είναι ένα ζωντανό παγκόσμιο κίνημα αποτελούμενο από συνδικάτα, ακαδημαϊκούς συλλόγους, εκκλησίες και λαϊκές κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο. Έντεκα χρόνια από την έναρξή του, το BDS έχει σημαντικό αντίκτυπο και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη διεθνή υποστήριξη στο ισραηλινό απαρτχάιντ και την αποικιοκρατία.

Είναι ένα κίνημα αντίπαλο προς κάθε μορφή ρατσισμού (συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού) το οποίο στρέφεται ενάντια σε επίσημους θεσμούς και κρατικές ή επιχειρηματικές επιλογές και επ’ ουδενί ενάντια σε πρόσωπα ή ταυτότητες. Στηρίζεται στη διαπίστωση ότι το παλαιστινιακό ζήτημα παραμένει ένα από τα πιο επείγοντα προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πλανήτη και διαιωνίζεται με ευθύνη και όσων κυβερνήσεων και οργανισμών συμπράττουν με το κράτος του Ισραήλ. Το διεθνές κίνημα BDS στηρίζεται στην απλή αρχή ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με την υπόλοιπη ανθρωπότητα.

Η συνεχιζόμενη αδικία

Για σχεδόν εβδομήντα χρόνια, το Ισραήλ αρνείται στους Παλαιστινίους τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και αρνείται να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

Το Ισραήλ διατηρεί ένα καθεστώς εποικιστικής αποικιοκρατίας, απαρτχάιντ και κατοχής στον παλαιστινιακό λαό. Αυτό συμβαίνει  λόγω της διεθνούς υποστήριξης. Οι κυβερνήσεις δεν καταφέρνουν να αναγκάσουν το Ισραήλ να λογοδοτήσει, ενώ εταιρείες και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο βοηθούν το Ισραήλ να παραβιάζει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Επειδή όσοι βρίσκονται στην εξουσία αρνούνται να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν αυτή την αδικία, η παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών ζήτησε μια παγκόσμια αντίδραση αλληλεγγύης των πολιτών στον παλαιστινιακό αγώνα για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα.

Τι σημαίνει Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις; (BDS: BOYCOTT, DIVESTMENT, SANCTIONS)

Το Μποϊκοτάζ περιλαμβάνει την απόσυρση της υποστήριξης προς το Ισραήλ και τις ισραηλινές και διεθνείς εταιρείες που εμπλέκονται στην παραβίαση των  ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, καθώς και σε συνεργάτες ισραηλινών αθλητικών, πολιτιστικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Οι εκστρατείες για Απόσυρση Επενδύσεων παροτρύνουν τις τράπεζες, τα τοπικά συμβούλια, τις εκκλησίες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τα πανεπιστήμια να αποσύρουν επενδύσεις από όλες τις ισραηλινές εταιρείες και από διεθνείς εταιρείες που εμπλέκονται στην παραβίαση των παλαιστινιακών δικαιωμάτων.

Οι εκστρατείες για Κυρώσεις πιέζουν τις κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τη νομική υποχρέωσή τους στο να λογοδοτήσει το Ισραήλ, μεταξύ άλλων καταργώντας το στρατιωτικό εμπόριο και τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και αποβάλλοντας το Ισραήλ από διεθνείς θεσμούς όπως τον ΟΗΕ και την FIFA.

Η έκκληση για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις

Το 2005, οι παλαιστινιακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έκαναν έκκληση για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις (BDS) ως μια μορφή μη βίαιης πίεσης στο Ισραήλ.

Το κίνημα BDS ξεκίνησε από 170 παλαιστινιακά συνδικάτα, πολιτικά κόμματα, δίκτυα προσφύγων, γυναικείες οργανώσεις, επαγγελματικές ενώσεις, λαϊκές επιτροπές αντίστασης και άλλους οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών της Παλαιστίνης.

Εμπνευσμένο από το κίνημα της Νότιας Αφρικής εναντίον του απαρτχάιντ, το παλαιστινιακό κάλεσμα BDS προτρέπει για μη βίαιες πιέσεις στο Ισραήλ μέχρι να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο ικανοποιώντας τρεις απαιτήσεις:

Το τέλος της κατοχής και του αποικισμού των παλαιστινιακών εδαφών και την αποσυναρμολόγηση του Τείχους

Το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Γάζας και των γειτονικών υψωμάτων της Συρίας ως κατεχόμενα εδάφη από το Ισραήλ. Στο πλαίσιο της στρατιωτικής κατοχής του, το Ισραήλ κλέβει τη γη και αναγκάζει τους Παλαιστίνιους να ζουν σε γκέτο, τους περικυκλώνουν με σημεία ελέγχου, εποικισμούς και παρατηρητήρια, και ένα παράνομο τείχος απαρτχάιντ. Το Ισραήλ επέβαλε μια μεσαιωνική πολιορκία στη Γάζα, μετατρέποντάς την στη μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο. Το Ισραήλ πραγματοποιεί τακτικά επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στη Γάζα, οι οποίες καταδικάζονται ευρέως ως εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Την αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των αραβοπαλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ σε πλήρη ισότητα

Το ένα πέμπτο των πολιτών του Ισραήλ είναι Παλαιστίνιοι που παρέμειναν στο εσωτερικό των γραμμών ανακωχής μετά το 1948. Υπόκεινται σε ένα σύστημα φυλετικών διακρίσεων που κατοχυρώνεται σε περισσότερους από 50 νόμους που επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής τους. Η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει να εκτοπίζει βίαια παλαιστινιακές κοινότητες στο Ισραήλ από τη γη τους. Ισραηλινοί ηγέτες συνηθίζουν και ανοιχτά να ενθαρρύνουν τη φυλετική βία εναντίον τους.

Τον σεβασμό, την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις περιουσίες τους, όπως ορίζεται στο ψήφισμα 194 του ΟΗΕ

Από τη βίαιη εγκατάστασή του το 1948 με την εθνοκάθαρση περισσότερων από το ήμισυ των αυτόχθονων κατοίκων της Παλαιστίνης, το Ισραήλ έθεσε ως στόχο να ελέγχει όσο το δυνατόν περισσότερη γη και να ξεριζώνει όσο περισσότερους Παλαιστίνιους μπορεί. Ως αποτέλεσμα αυτής της συστηματικής αναγκαστικής μετακίνησης, υπάρχουν πλέον περισσότεροι από 7.25 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. Απαγορεύεται το δικαίωμά τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους απλά επειδή δεν είναι Εβραίοι.

Ένα παγκόσμιο κίνημα

Το κίνημα BDS υποστηρίζεται από συνδικάτα, εκκλησίες, ΜΚΟ και κινήματα που εκπροσωπούν εκατομμύρια ανθρώπους σε κάθε ήπειρο και υπάρχουν  εκστρατείες BDS σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Οι προοδευτικές εβραϊκές ομάδες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο κίνημα.

Δημόσια πρόσωπα όπως ο Αρχιεπίσκοπος Desmond Tutu, η Naomi Klein, ο Roger Waters, η Angela Davis και η Judith Butler στηρίζουν το BDS..

Το BDS αποσκοπεί στον τερματισμό της διεθνούς υποστήριξης των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ, αναγκάζοντας τις εταιρείες, τα θεσμικά όργανα και τις κυβερνήσεις να αλλάξουν τις πολιτικές τους. Καθώς οι ισραηλινές εταιρείες και τα ιδρύματα θα απομονώνονται, το Ισραήλ θα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να παραβιάζει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Οι εκστρατείες BDS αυξάνουν επίσης την ευαισθητοποίηση για τους τρόπους με τους οποίους το Ισραήλ καταπιέζει τον παλαιστινιακό λαό.

Η ανάπτυξη και η επιτυχία του κινήματος της BDS στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους Παλαιστινίους και στις παγκόσμιες κυβερνήσεις ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιδρούν όλο και περισσότερο στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.

Το BDS είναι ένα ευρύ, αντιρατσιστικό κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο αντιτάσσεται σε όλες τις μορφές διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας.