Εβδομάδα κατά του Ισραηλινού Απαρτχάιντ

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΑΠΑΡΤΧΑΙΝΤ – Μάρτιος 2024

ISRAEL APARTHEID WEEK (IAW)

Η Εβδομάδα (εναντίον του) Ισραηλινού Απαρτχάιντ (IAW) μέσα στον Μάρτιο κάθε χρόνου, είναι ένα εργαλείο για την παγκόσμια κινητοποίηση της υποστήριξης σε επίπεδο λαϊκής βάσης, για τον απελευθερωτικό αγώνα των Παλαιστινίων ενάντια στο επί δεκαετίες ισραηλινό καθεστώς εποικιστικής αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ.

Είναι ένας μηχανισμός αλληλεγγύης από τη βάση για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το ισραηλινό απαρτχάιντ και για την κινητοποίηση της υποστήριξης των στρατηγικών εκστρατειών του BDS για τον τερματισμό της διεθνούς συνενοχής σε αυτό το σύστημα καταπίεσης, ως ουσιαστική συμβολή στην κατάλυσή του.

Πορεία για την Παλαιστίνη: Σταματήστε τη γενοκτονία, καταργήστε το απαρτχάιντ. 1η – 31η Μαρτίου 2024

Φέτος, η Εβδομάδα Ισραηλινού Απαρτχάιντ (IAW) έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ιστορική ήττα που υπέστη το Ισραήλ του Απαρτχάιντ από το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ), το οποίο διαπίστωσε ότι το Ισραήλ διαπράττει “πιθανά γενοκτονία” εναντίον των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στην κατεχόμενη και πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας. Η απόφαση αυτή ενεργοποιεί νομικές ευθύνες για όλα τα κράτη να τερματίσουν κάθε συνενοχή και να αποτρέψουν τη γενοκτονία.

Αν και το Παγκόσμιο Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει όλες τις γενοκτονικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών και των παντοειδών βλαβών των Παλαιστινίων, το απαρτχάιντ Ισραήλ συνεχίζει να σφαγιάζει Παλαιστίνιους αμάχους, να καταστρέφει υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων λειτουργικών νοσοκομείων, να επιδεινώνει τον επερχόμενο λιμό και την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών μεταξύ των Παλαιστινίων στη Γάζα, αψηφώντας ανοιχτά τις εντολές του Δικαστηρίου.

Εν τω μεταξύ, οι σύμμαχοι του Ισραήλ στην αποικιοκρατική Δύση τιμωρούν συλλογικά ολόκληρη την κοινότητα των Παλαιστινίων προσφύγων, περικόπτοντας τη χρηματοδότηση της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνη για τη βοήθεια και τη συνδρομή στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Αυτό αποτρέπει αποτελεσματικά τη σωτήρια βοήθεια να φτάσει στη Γάζα σε μια περίοδο μαζικής πείνας ως αποτέλεσμα της γενοκτονικής πολιορκίας του Ισραήλ, αποτελώντας έτσι μια άλλη μορφή δυτικής συνενοχής στη συνεχιζόμενη γενοκτονία.

Όπως παρουσίασε η νοτιοαφρικανική αντιπροσωπεία στο ΔΔΔ, η γενοκτονία του Ισραήλ πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των βαθύτερων αιτιών της, δηλαδή το 75χρονο καθεστώς εποικιστικής αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ του Ισραήλ.

Η IAW, από την ίδρυσή της το 2005, έχει κινητοποιήσει με διεθνή ενημέρωση και δράση κατά του ισραηλινού απαρτχάιντ, φέτος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, για να αυξηθεί η παγκόσμια πίεση για τον τερματισμό της γενοκτονίας και τη διάλυση του απαρτχάιντ. Κανένα από τα δύο δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς τη συνενοχή των κρατών, των εταιρειών και των θεσμών, ιδίως στην αποικιοκρατική Δύση.

Ενώ οι Παλαιστίνιοι παραμένουν ακλόνητοι απέναντι σε αυτή τη γενοκτονία και επιμένουν στον απελευθερωτικό αγώνα, αντλούμε ελπίδα και δύναμη από την παγκόσμια αλληλεγγύη που εκφράζεται σε μαζικές διαδηλώσεις από την Τζακάρτα μέχρι την Ουάσιγκτον, από το Κέιπ Τάουν μέχρι το Λονδίνο και από το Ραμπάτ μέχρι τη Βαγδάτη- με δράσεις των συνδικάτων για να σταματήσουν οι αποστολές όπλων στο Ισραήλ στο Βέλγιο, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία και αλλού- με εκατοντάδες δημιουργικές δράσεις πολιτικής ανυπακοής (καθιστικές διαμαρτυρίες, ειρηνικές καταλήψεις, αποχές, απεργίες κ.λπ. ) σε όλο τον κόσμο- με ταχέως αναπτυσσόμενες εκστρατείες BDS από τη βάση και εκκλήσεις για στρατιωτικό εμπάργκο- με ισχυρές δηλώσεις αλληλεγγύης από κινήματα φυλετικής, αυτόχθονης, κλιματικής, έμφυλης και κοινωνικής δικαιοσύνης- με δηλώσεις υψηλού προφίλ από διακεκριμένους καλλιτέχνες, συγγραφείς, ακαδημαϊκούς, διεθνείς εμπειρογνώμονες σε θέματα γενοκτονίας, καθώς και από προοδευτικές εβραϊκές ομάδες, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών δικαιωμάτων- και από ένα εκατομμύριο τοπικές, από τη βάση, δράσεις αλληλεγγύης και δημιουργικές πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο.

Στο Παγκόσμιο Δικαστήριο δεν δικάζεται μόνο το ισραηλινό απαρτχάιντ. Δικάζονται επίσης όλα τα κράτη, οι εταιρείες και οι θεσμοί που βοήθησαν και υποκίνησαν το σύστημα καταπίεσης που κατέληξε στη σημερινή γενοκτονία. Αλλά οι μηχανισμοί του διεθνούς δικαίου είναι αποτελεσματικοί μόνο αν ασκήσουμε τη συλλογική μας δράση για να κάνουμε το διεθνές δίκαιο να υπηρετήσει τον αγώνα μας για δικαιοσύνη.

Η εναρκτήρια δήλωση της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο τον Ιανουάριο 2024:

«Η Νότια Αφρική έχει αναγνωρίσει τη συνεχιζόμενη Νάκμπα του παλαιστινιακού λαού μέσω του ισραηλινού εποικισμού από το 1948, ο οποίος συστηματικά και βίαια αποστερεί, εκτοπίζει και κατακερματίζει τον παλαιστινιακό λαό, αρνούμενος σκόπιμα το διεθνώς αναγνωρισμένο, αναφαίρετο δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση και το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμά του να επιστρέψει ως πρόσφυγας στις πόλεις και τα χωριά του, στο σημερινό κράτος του Ισραήλ.»

Με αποτελεσματικές εκστρατείες στη βάση, μπορούμε να οικοδομήσουμε τη λαϊκή δύναμη, για να τερματίσουμε αυτή τη γενοκτονία και να διαλύσουμε τις βαθύτερες αιτίες της – το καθεστώς της εποικιστικής αποικιοκρατίας και του απαρτχάιντ του Ισραήλ.

Συμμετέχετε μαζί μας δημιουργώντας ορόσημα της εκστρατείας ή κινητοποιώντας για νέες εκστρατείες!

Αυτό το IAW ας μην ενημερώσουμε και εκπαιδεύσουμε για το ισραηλινό απαρτχάιντ μόνο!

Ας κλιμακώσουμε την καμπάνια BDS σε όλους τους τομείς και ας κάνουμε ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση της υποστήριξης του συνεχιζόμενου παλαιστινιακού αγώνα για την κατάλυσή του ισραηλινού απαρτχάιντ!

Αυτόν τον Μάρτιο, διαδηλώστε για δικαιοσύνη, ελευθερία και ισότητα, διαδηλώστε για τον τερματισμό της γενοκτονίας και του απαρτχάιντ.