Εκδήλωση στον Ασπάλαθο 12.3.2024

ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Η διεκδίκηση της ανθρωπιάς και του ορθολογισμού και η κρατική καταστολή

Η εκδήλωση από την Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο» και το BDS Greece αυτή την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ενημερωτική και συγκινητική.

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του φιλόξενου «Ασπάλαθου», μας μίλησε καταρχάς σε ζωντανή σύνδεση ο δημοκράτης Ισραηλινός Καθηγητής Λυκείου Μέιρ Μπαρουχίν. Ο Μπαρουχίν απολύθηκε, κρατήθηκε στην απομόνωση και διώκεται, απλά και μόνο επειδή καθιερώνει έναν δημοκρατικό διάλογο με τους μαθητές του με επιχειρήματα, και αναδεικνύει την Παλαιστινιακή φωνή, τόσο μέσα στην τάξη όσο και δημόσια, κόντρα στην κυρίαρχη εθνική σιωνιστική φωνή του Ισραήλ. Ο Μπαρουχίν έχει στοχοποιηθεί ιδιαίτερα λόγω των αναρτήσεών του στο Facebook υπέρ των Παλαιστινίων, κατά του πολέμου στη Γάζα και κατά της Ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης γενικότερα. Κατηγορείται για πρόθεση διάπραξης πράξης προδοσίας και για πρόθεση διατάραξης της δημόσιας τάξης. Η έφεσή του θα κριθεί οριστικά την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Χάρης Παπαδόπουλος, δάσκαλος και μέλος της παιδαγωγικής ομάδας «Το Σκασιαρχείο», εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του Σκασιαρχείου για τον Μπαρουχίν, τον συνεχάρη για την ηθική και συνεπή του στάση παρά την δίωξη που αντιμετωπίζει, και τόνισε την αξία του δημοκρατικού διαλόγου και της ελευθερίας έκφρασης τόσο εντός όσο και εκτός του σχολείου.

Η κινηματογραφίστρια Αλεξία Τσούνη μας μετέφερε τις εμπειρίες της από τα πρόσφατα ταξίδια της σε Ισραήλ – Παλαιστίνη, και πρόβαλε αποσπάσματα από το νέο της ντοκιμαντέρ “Shalom – Salaam – Peace” για την Ισραηλινή καταστολή των Παλαιστινίων αλλά και των αντι-Σιωνιστών Ισραηλινών που υπερασπίζονται τον Παλαιστινιακό λαό και αγωνίζονται για τον τερματισμό της κατοχής. Παρουσίασε δράσεις αλληλεγγύης του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης (International Solidarity Movement) στη Δυτική Όχθη, του δικτύου Mesarvot (Αρνούμαστε) για τους Ισραηλινούς αντιρρησίες συνείδησης που αρνούνται να στρατευθούν και να πολεμήσουν εναντίον των Παλαιστινίων και φυλακίζονται, καθώς και άλλων ομάδων κατά της κατοχής, όπως η Free Jerusalem.

Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας Μωχάμετ Ελ Σαϊέντ και ο πρώην Πρόεδρος Μοχάμεντ Αμπουασάμπε μας μίλησαν για τη μακροχρόνια κατοχή της Παλαιστίνης και την καταστολή των Παλαιστινίων από το Ισραηλινό απαρτχάιντ, καθώς και τη σημερινή γενοκτονία στη Γάζα και εθνοκάθαρση στη Δυτική Όχθη, δίνοντας έμφαση στις επιθέσεις σε μαθητές, σχολεία και πανεπιστήμια.

Ο Μιχάλης Βουρεκάς από το κίνημα BDS Greece (Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων, Κυρώσεις) μας ανέλυσε τη σημασία αυτής της μορφής μη βίαιης πίεσης στο Ισραήλ που ξεκίνησε το 2005 από Παλαιστινιακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Επίσης μας ενημέρωσε για τις βασικές αρχές και την στρατηγική του στοχευμένου Μποϊκοτάζ που ακολουθεί το διεθνές κίνημα BDS, όπως και για κάποιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και υποστηρίζουν το Ισραήλ ακόμα και τώρα, εν μέσω γενοκτονίας.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με το κοινό με ερωτήσεις και τοποθετήσεις, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή του κόσμου.