Ιορδανοί σχηματίζουν ανθρώπινη αλυσίδα για να εμποδίσουν φορτηγά με προορισμό το Ισραήλ σε αλληλεγγύη με τη Γάζα

16 Φεβρουαρίου 2024

Πηγή: The New Arab


Διαδηλωτές στην Ιορδανία σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα εν μέσω συνεχιζόμενων διαμαρτυριών για τη χρήση του χερσαίου εμπορικού διαδρόμου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς το Ισραήλ.


Εκατοντάδες Ιορδανοί διαδηλωτές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα για να αποκλείσουν τη διέλευση φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα στο Ισραήλ εν μέσω του βάναυσου πολέμου του στη Γάζα.

Η διαμαρτυρία έλαβε χώρα κοντά στη γέφυρα Na’ima στον αυτοκινητόδρομο προς την πόλη Irbid, στη βόρεια Ιορδανία αυτή την εβδομάδα, ενώ η δράση θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή.

Η διαδρομή αυτή χρησιμοποιείται από φορτηγά που κατευθύνονται προς τη γέφυρα Σέιχ Χουσεΐν, η οποία συνδέει τη χώρα με το Ισραήλ.

Οι ακτιβιστές διαμαρτύρονταν για το ρόλο της Ιορδανίας στον λεγόμενο χερσαίο διάδρομο «Ντουμπάι-Χάιφα», ο οποίος συνδέει το λιμάνι Τζέμπελ Άλι του Ντουμπάι στα ΗΑΕ με το λιμάνι Χάιφα του Ισραήλ, μέσω δρόμων που περνούν τόσο από τη Σαουδική Αραβία όσο και από την Ιορδανία.

Αυτή η χερσαία γραμμή έχει καταστεί ζωτικής σημασίας για το Ισραήλ από τότε που οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης άρχισαν να στοχοποιούν προσκείμενα στο Ισραήλ εμπορικά πλοία στο στενό Bab al-Mandeb της Ερυθράς Θάλασσας, σε μια προσπάθεια να το πιέσουν να σταματήσει τον καταστροφικό πόλεμό του στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στον σχηματισμό της ανθρώπινης αλυσίδας σήκωσαν πανό που καταγγέλλουν όχι μόνο τη συμμετοχή της Ιορδανίας στον χερσαίο διάδρομο Ντουμπάι-Χάιφα, αλλά και των αραβικών χωρών του Κόλπου.

Την Παρασκευή, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας της Ιορδανίας εμπόδισαν τις διαδηλώσεις στον βορρά κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, οι πορείες διαμαρτυρίας και οι καθιστικές διαμαρτυρίες κατά της χερσαίας γέφυρας ξεκίνησαν μετά την προσευχή της Παρασκευής στο Αμμάν.

Οι διαμαρτυρίες διοργανώθηκαν από μια ομάδα που περικλείει αντιπολιτευόμενες δυνάμεις της ιορδανικής αντιπολίτευσης και ονομάζεται Εθνικό Φόρουμ για την Υποστήριξη της Αντίστασης και το Ισλαμικό Κίνημα, όπως αναφέρει το αραβικό αδελφό μέσο του The New Arab, το Al-Araby Al-Jadeed.

Το κύριο σύνθημα των διαδηλωτών, που απευθυνόταν στην κυβέρνηση της Ιορδανίας και σε άλλες αραβικές κυβερνήσεις, ήταν: «Χρειάζεται χερσαία γέφυρα προς τη Γάζα, και όχι για τους Σιωνιστές».

Άλλοι κυμάτιζαν παλαιστινιακές σημαίες και κατήγγειλαν το Ισραήλ για τη «γενοκτονία κατά του λαού της Γάζας».

Οι διαδηλωτές έβαλαν επίσης στο στόχαστρο τη συνθήκη ειρήνης και εξομάλυνσης της Ιορδανίας με το Ισραήλ του 1994, γνωστή ως Συνθήκη Wadi Araba, με πολλούς να απαιτούν από την ιορδανική κυβέρνηση να τερματίσει τις συμφωνίες που διατηρεί με το Ισραήλ για το νερό και την ενέργεια.

Η θέση της Ιορδανίας στη χερσαία γέφυρα Ντουμπάι-Χάιφα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εισαγωγή φρέσκων φρούτων και λαχανικών στο Ισραήλ.

Αυτό έχει προκαλέσει την οργή των διαδηλωτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον ρόλο του Αμμάν σε τέτοιες εισαγωγές στο Ισραήλ, τη στιγμή που ο παλαιστινιακός πληθυσμός της πολιορκούμενης Γάζας πεινά και λιμοκτονεί.

Καμία αραβική κυβέρνηση που εμπλέκεται με τον χερσαίο διάδρομο Ντουμπάι-Χάιφα δεν έχει σχολιάσει δημοσίως το θέμα. Το Ισραήλ ωστόσο σπεύδει να τονίσει τη σημασία του χερσαίου διαδρόμου που το βοηθά να αποφύγει την Ερυθρά Θάλασσα.

Την Πέμπτη, η ισραηλινή υπουργός Μεταφορών Miri Regev εμφανίστηκε σε ένα βίντεο όρθια σε ένα από τα λιμάνια της Ινδίας με εμπορεύματα που προορίζονταν για το Ισραήλ.

«Βρισκόμαστε τώρα στο λιμάνι Mundra, το μεγαλύτερο λιμάνι της βόρειας Ινδίας», είπε. «Από εδώ, όλα αυτά τα φορτία πηγαίνουν στα Εμιράτα και από τα Εμιράτα στο Ισραήλ με χερσαία μέσα».