Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό – Σάββατο 30.3.2024

Το Σάββατο 30 Μάρτη, Ημέρα της Παλαιστινιακής Γης και προτελευταία μέρα της διεθνούς Εβδομάδας εναντίον του Ισραηλινού Απαρτχάιντ #IAW2024, έγινε η 15η σαββατιάτικη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στο Σύνταγμα.

Οι συγκεντρώσεις αυτές ξεκίνησαν από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Εργατικών Σωματείων και Συλλογικοτήτων στις 23 Δεκέμβρη 2023 και έκτοτε πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο.

Σήμερα ήταν μια ξεχωριστή σαββατιάτικη συγκέντρωση κοινής δράσης. Έδωσαν το παρών πολύ περισσότερες πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες.

Συμμετείχαν οι παρακάτω:

– Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό Εργατικών Σωματείων και Συλλογικοτήτων

BDS Greece

– Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας

– Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο

– ΛΑΕ-ΑΑ

– Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων

– Αλληλεγγύη για Όλους

– Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας

– Το ΜΩΒ

– ΕΕΚ

– ΟΚΔΕ

– ΔΕΑ

– Αναμέτρηση

Δεσμευτήκαμε όλοι στη αδιάλειπτη συνέχιση της αλληλεγγύης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ελευθερία, ανεξαρτησία, δικαιοσύνη, ενάντια στην γενοκτονία, την κατοχή και το ισραηλινό απαρτχάιντ.

Το κείμενο του BDS Greece που διαβάστηκε στη συγκέντρωση:

Η εβδομάδα κατά του Ισραηλινού απαρτχάιντ την ώρα της γενοκτονίας. Οι κυρώσεις και το μποϋκοτάζ του Ισραήλ έχουν αργήσει πολύ.

Η φρίκη των μαζικών σφαγών των Παλαιστίνιων στη Γάζα, του εκτοπισμού και της χρήσης της πείνας και της δίψας ως όπλο πολέμου, επιτελούνται από το Ισραήλ, γιατί για δεκαετίες το Ισραήλ ασκεί μια βίαιη κατοχή στην Παλαιστίνη με πλήρη ατιμωρησία. Το Ισραήλ βομβαρδίζει αεροπορικώς πολυκατοικίες, νοσοκομεία, προσφυγικούς καταυλισμούς και εκτοπισμένους, κάνει carpet bombing και ελεύθεροι σκοπευτές δολοφονούν, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά. Η γενοκτονία του 21ου αιώνα συντελείται από το απαρτχάιντ του 21ου αιώνα.

Το κίνημα BDS δημιουργήθηκε το 2005 με τη συμμετοχή δεκάδων παλαιστινιακών κοινωνικών οργανώσεων, καλώντας τους αλληλέγγυους σε όλο τον κόσμο να βάλουν τις δυνάμεις τους για πραγματική πίεση στο Ισραήλ, Μποϋκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων Κυρώσεις.

Ακόμα και αυτή η μη βίαιη μορφή πίεσης, που στοχεύει στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη έχει υποστεί πολλές διώξεις από το Ισραήλ αλλά και σε πολλές άλλες, και ευρωπαϊκές, χώρες.

Σήμερα υπάρχουν πρωτοβουλίες BDS σε όλο τον κόσμο με πραγματικές επιτυχίες, αλλά τίποτα δεν ήταν αρκετό, και η μη βίαιη αντίσταση των Παλαιστίνιων για ελευθερία και ανεξαρτησία δεν εισακούστηκε μέχρι τώρα.

Όπως η Διεθνής Κοινότητα απομόνωσε το καθεστώς της Νότιας Αφρικής με κυρώσεις και μποϋκοτάζ και οδήγησε στο τέλος του απαρτχάιντ και τη δικαίωση των αγώνων των Νοτιοαφρικανών, έχουμε αργήσει πολύ, αλλά πρέπει να γίνει το ίδιο και με την ισραηλινή κατοχή.

Το Διεθνές Δικαστήριο επέβαλε στο Ισραήλ προσωρινά μέτρα, γιατί αυτή η σφαγή μοιάζει πολύ με γενοκτονία και τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας διακήρυξε εκεχειρία. Αν και οι αποφάσεις αυτές είναι σημαντικές ρωγμές στην εδραιωμένη πρακτική που λέει ότι το Ισραήλ είναι υπεράνω του νόμου, δεν είναι καθόλου αρκετές.

Η ροή όπλων στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ αλλά και από άλλες χώρες συνεχίζεται, οι πολιτικές οικονομικές σχέσεις με τις περισσότερες χώρες είναι ακλόνητες.

Τα λόγια για την προστασία αμάχων είναι κούφια.

Το Ισραήλ επιβάλει λιμό μπλοκάρει την παροχή βοήθειας και ποινικοποιεί την UNRWA τον Οργανισμό του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Σκεφτείτε ότι καμία ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα ήταν αναγκαία σε μια βιώσιμη Παλαιστίνη. Αλλά το Ισραήλ όχι μόνο μπλοκάρει τη βοήθεια αλλά έχει διαλύσει τα μέσα διαβίωσης και τις υποδομές ακόμα και τα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία, προκειμένου να εξαλείψει την ιστορική ύπαρξη των Παλαιστίνιων.

Και όλες οι συμφωνίες με το Ισραήλ είναι στη θέση τους. Μόνο λίγες χώρες έχουν ασκήσει πραγματική πίεση.

Τα συνεχιζόμενα αδιανόητα εγκλήματα σπρώχνουν όλο τον κόσμο στον όλεθρο. Αν τέτοια ασύλληπτα εγκλήματα μπορούν να μείνουν ατιμώρητα έχει κουρελιαστεί το στοιχειώδες διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα στην ελευθερία και στην αυτοδιάθεση .

Με βάση όσα γνωρίζουμε και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι υποχρέωση όλων των κρατών και των θεσμών να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ. Τώρα όλοι ξέρουμε ότι το Ισραήλ δεν θα δώσει δικαιώματα στους Παλαιστίνιους από μόνο του.

Κυρώσεις τώρα! Σε διαφορετική περίπτωση τα κράτη είναι συνένοχα.

Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση βαθαίνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια την πολιτική, και οικονομική συνεργασία και αλληλεξάρτηση με το Ισραήλ, ανοίγει το δρόμο σε εξαγορές, αγοράζει όπλα δοκιμασμένα σε πραγματικές συνθήκες, δηλαδή πάνω στους Παλαιστίνιους.

Στους κοινωνικούς, πολιτικούς χώρους όπου βρισκόμαστε και συμμετέχουμε αλλά και ατομικά να απαιτήσουμε κυρώσεις τώρα

– Μποϋκοτάζ στις σχέσεις με τους Ισραηλινούς θεσμούς.

– Να σταματήσει η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ

– Να σταματήσουν οι αγορές-πωλήσεις όπλων, οι στρατιωτικές συνεργασίες.

– Στοπ στη συμμετοχή του Ισραήλ σε αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις και τους ολυμπιακούς αγώνες

Φωτογραφίες από τη συγκέντρωση:

Βίντεο από τη συγκέντρωση: