Τι  να μποϊκοτάρετε ΤΩΡΑ για να σταματήσει η εκτυλισσόμενη γενοκτονία των Παλαιστινίων

Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS (BNC)

5 Ιανουαρίου 2024

Η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS (BNC), ο μεγαλύτερος συνασπισμός στην παλαιστινιακή κοινωνία που ηγείται του παγκόσμιου κινήματος Boycott, Divestment and Sanctions (BDS), χαιρετίζει ακτιβιστές, οργανώσεις και θεσμούς σε όλο τον κόσμο που έχουν εκφράσει ουσιαστική αλληλεγγύη στον επιτακτικό αγώνα μας για να σταματήσει η εκτυλισσόμενη γενοκτονία στη Γάζα από το Ισραήλ μέσω κλιμάκωσης των εκστρατειών για μποϊκοτάζ και απόσυρση επενδύσεων. Τα μποϊκοτάζ εναντίον Ισραηλινών πολυεθνικών εταιρειών και εταιρειών που συνεργάζονται με το Ισραήλ διαρκώς επεκτείνονται και μπορούν να είναι αποτελεσματικά, εάν υλοποιούνται στρατηγικά.

Η διακοπή συνεργασίας και σύμπραξης με το γενοκτονικό καθεστώς του Ισραήλ είναι πιο επιτακτική από ποτέ, είτε αυτή γίνεται από κράτη, είτε από εταιρείες, είτε από άλλους θεσμικούς φορείς. Κυριολεκτικά, η ζωή μας εξαρτάται από αυτό.

Στοχευμένα μποϊκοτάζ αντί για μη στοχευμένα μποϊκοτάζ:

Σε όλο τον κόσμο, οι ευσυνείδητοι άνθρωποι εύλογα νοιώθουν συντετριμμένοι, εξοργισμένοι και μερικές φορές αδύναμοι μπροστά στην εκτυλισσόμενη Γενοκτονία της Γάζας από το Ισραήλ. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους αισθάνονται την υποχρέωση να μποϊκοτάρουν όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες εταιρειών που συνδέονται με με το Ισραήλ, με οποιονδήποτε τρόπο. Συνεπώς, πολλαπλασιάζονται διαρκώς οι εκτεταμένες «λίστες μποϋκοτάζ». Το ερώτημα είναι πώς μπορούν να γίνουν αποτελεσματικά τα μποϊκοτάζ και να έχουν πραγματικό αντίκτυπο ώστε να λογοδοτήσουν οι εταιρείες για τη συνενοχή τους στα δεινά των Παλαιστινίων. 

Το κίνημα BDS χρησιμοποιεί την ιστορικά επιτυχημένη μέθοδο των στοχευμένων μποϊκοτάζ, η οποία αντλεί έμπνευση, μεταξύ πολλών άλλων παγκόσμιων πεδίων αγώνα, από το κίνημα κατά του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής, το κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ και τον αντιαποικιακό αγώνα της Ινδίας. 

Πρέπει να εστιάσουμε στρατηγικά σε σχετικά μικρότερο αριθμό προσεκτικά επιλεγμένων εταιρειών και προϊόντων ώστε να επιτευχθεί ο μέγιστος δυνατός αντίκτυπος. Πρέπει να στοχεύσουμε σε εταιρείες που παίζουν σαφή και άμεσο ρόλο στα εγκλήματα του Ισραήλ και σε εταιρείες, που προσφέρονται για πραγματική δυνατότητα νίκης, όπως συνέβη, μεταξύ άλλων, με τις G4S, Veolia, Orange, Ben & Jerry’s και Pillsbury. Κατά αυτόν τον τρόπο, άλλες εταιρείες που συνεργάζονται με το Ισραήλ θα λάβουν το ισχυρό μήνυμα ότι «θα έρθει και η σειρά σας, οπότε αποσυρθείτε όσο προλαβαίνετε», εάν οι εκστρατείες μποϋκοτάζ και απόσυρσης επενδύσεων, γίνουν στρατηγικά και στοχευμένα, ώστε να εξαναγκαστούν εταιρείες που συνεργάζονται με το Ισραήλ να διακόψουν τη συνεργασία μαζί του. Πολλές από αυτές τις μακροσκελείς λίστες, που γίνονται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν την στοχευμένη, στρατηγική και αποτελεσματική τακτική. Περιλαμβάνουν εκατοντάδες εταιρείες, πολλές χωρίς αξιόπιστα στοιχεία για τη σύνδεσή τους με το καθεστώς καταπίεσης του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Διάφορες από αυτές τις λίστες,  δεν έχουν καν ξεκάθαρες απαιτήσεις από τις εταιρείες, καθιστώντας το μποϋκοτάζ αναποτελεσματικό.

Με δεδομένα τα παραπάνω, εννοείται ότι εξακολουθούμε να θεωρούμε δικαιολογημένες και αναγκαίες όλες τις ειρηνικές λαϊκές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένου του μποϊκοτάζ και της απόσυρσης επενδύσεων, που έχουν ως στόχο να ασκήσουν πίεση ώστε να λογοδοτήσουν όλες οι ουσιαστικά συνένοχες εταιρείες (και ιδρύματα) για την υποστήριξη των σοβαρών παραβιάσεων των παλαιστινιακών δικαιωμάτων από το Ισραήλ. Είναι απολύτως θεμιτό, για παράδειγμα, το μποϋκοτάζ εναντίον εταιριών που παραρτήματα ή franchise τους στο Ισραήλ υποστηρίζουν την Γενοκτονία εναντίον της Γάζας. Κάποιες από αυτές τις εταιρείες αναφέρονται παρακάτω στην λίστα των «λαϊκών πρωτοβουλιών για μποϋκοτάζ». Επίσης, μια εταιρεία ή ένα προϊόν μπορεί να συνιστούν απόλυτα λογικούς στόχους μποϋκοτάζ σε μια πόλη ή σε ένα άλλο συγκεκριμένο πλαίσιο, αλλά να μην ταιριάζουν κάπου άλλου. Η κατανόηση του πλαισίου της δράσης συνιστά βασική αρχή δράσης του κινήματός μας. Πέραν αυτών, όλοι έχουμε περιορισμένες ανθρώπινες ικανότητες, επομένως καλύτερα να τις χρησιμοποιήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να επιτύχουμε ουσιαστικά, βιώσιμα αποτελέσματα που μπορούν πραγματικά να συμβάλουν στην παλαιστινιακή απελευθέρωση. Ως εκ τούτου, καλούμε τους υποστηρικτές μας να ενισχύσουν τις στοχευμένες εκστρατείες μας και να μποϊκοτάρουν τις συνένοχες εταιρείες που αναφέρονται στον ιστότοπό μας για να μεγιστοποιήσουν τον συλλογικό μας αντίκτυπο.

Επιπλέον, συνιστούμε το μποϋκοτάζ εναντίον εταιριών εταιρείες που εμπλέκονται στην καταπίεση και άλλων κοινοτήτων καθώς είμαστε διαθεματικό κίνημα που συνδέει την παλαιστινιακή απελευθέρωση με αγώνες φυλετικής, έμφυλης, κλιματικής, ιθαγενικής και κοινωνικής δικαιοσύνης,. Συνιστούμε επίσης  τον έλεγχο του συνολικού επενδυτικού προφίλ των εταιριών, ως προς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να μπλοκάρονται  καθολικά οι επενδύσεις σε όλες τις εταιρείες που είναι  συνένοχες σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κριτήρια επιλογής για νέες καμπάνιες που χρησιμοποιεί το κίνημα BDS κάντε κλικ εδώ. Ακολουθούν οι πιο πρόσφατοι στόχοι μποϋκοτάζ του παγκόσμιου κινήματος BDS που έχουν και τη μεγαλύτερη προτεραιότητα.

Οι στόχοι αυτοί εμπίπτουν σε τέσσερις κατηγορίες:

1. Στόχοι καταναλωτικού μποϊκοτάζ – Το κίνημα BDS απευθύνει κάλεσμα για πλήρες μποϊκοτάζ αυτών των εμπορικών σημάτων, τα οποία έχουν επιλεχθεί προσεκτικά βάσει αποδεδειγμένου ιστορικού της εταιρείας για συνενοχή και σύμπραξη με το ισραηλινό απαρτχάιντ.

2. Στόχοι απόσυρσης επενδύσεων και αποκλεισμού – Το κίνημα BDS προσανατολίζεται στην πίεση κυβερνήσεων, ιδρυμάτων, επενδυτικών ταμείων, δημοτικών/περιφερειακών συμβουλίων κ.λπ. ώστε εταιρείες που συμπράττουν με το Απαρτχάιντ και είναι συνένοχες στην Γενοκτονία, να αποκλείονται από δημόσιους διαγωνισμούς και γενικά από συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών. Η εκστρατεία απόσυρσης επενδύσεων και αποκλεισμού αφορά ιδιαίτερα εταιρείες όπλων και τράπεζες. Βασιζόμαστε στις ακόλουθες έγκυρες πηγές:

  • Κατάλογος AFSC των εταιρειών που προμηθεύουν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ, τα οποία χρησιμοποιούνται στην  Γενοκτονία της Γάζας #GazaGenocide.
  • AFSC Investigate: βάση δεδομένων με εταιρείες που συμπράττουν στην κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών.
  • Βάση δεδομένων του ΟΗΕ για εταιρείες που εμπλέκονται στην παράνομο εποικισμό που υλοποιεί το Ισραήλ στην Κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
  • Βάση δεδομένων WhoProfits με ισραηλινές και διεθνείς εταιρείες που επωφελούνται από τη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή.
  • Don’t Buy Into Occupation λίστα εταιρειών που εμπλέκονται στην παράνομη ισραηλινή επιχείρηση εποικισμού των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών. Σε αυτές τις εταιρείες έχουν επενδύσει διάφορα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

3. Στόχοι πίεσης – Το κίνημα BDS απευθύνει κάλεσμα για διεξαγωγή εκστρατειών πίεσης εναντίον αυτών των στόχων. Οι εκστρατείες αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν μποϊκοτάζ όταν υπάρχουν εύλογες εναλλακτικές στα προϊόντα αυτών των εταιρειών, αλλά και άσκηση παρασκηνιακών πιέσεων, πραγματοποίηση ειρηνικών διαμαρτυριών στις εγκαταστάσεις τους και πίεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

4. Στόχοι »λαϊκών πρωτοβουλιών μποϋκοτάζ» – Οι συγκεκριμένες εκστρατείες για μποϋκοτάζ δεν ξεκίνησαν από το κίνημα BDS, αλλά αποτελούν προϊόν λαϊκών πρωτοβουλιών. Όμως, το κίνημα BDS, τις υποστηρίζει λόγω της συνενοχής αυτών των εταιρειών και των brand names στη γενοκτονία και στο απαρτχάιντ κατά των Παλαιστινίων.

1. Στόχοι μποϊκοτάζ για τους καταναλωτές:

Hewlett Packard Inc (HP Inc)

Η HP Inc (ΗΠΑ) παρέχει υπηρεσίες στα γραφεία των ηγετών της γενοκτονίας, του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου και του υπουργού Οικονομικών Smotrich. Η HPΕ, με το ίδιο εμπορικό σήμα, παρέχει τεχνογνωσία και υποδομή στην Υπηρεσία Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Ισραήλ, ενός κεντρικού πυλώνα του καθεστώτος απαρτχάιντ.

Chevron (συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών σημάτων Caltex και Texaco)

Η αμερικανική πολυεθνική ορυκτών καυσίμων Chevron είναι η βασική εταιρεία εξόρυξης φυσικού αερίου που υλοποιεί το Ισραηλινό καθεστώς απαρτχάιντ στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Chevron  συμβάλλει στην εισροή δισεκατομμυρίων σε έσοδα για το Ισραήλ, ενισχύοντας το πολεμικό του ταμείο και το σύστημα απαρτχάιντ, επιδεινώνει την κλιματική κρίση αλλά και την πολιορκία της Γάζας, ενώ είναι άμεσα συνένοχη είναι συνένοχος στην αποστέρηση του παλαιστινιακού λαού από τα κυριαρχικά του δικαιώματα στους φυσικούς πόρους που του ανήκουν. Η Chevron διαθέτει χιλιάδες βενζινάδικα λιανικής πώλησης σε όλο τον κόσμο με τα εμπορικά σήματα Chevron, Caltex και Texaco.

Siemens

Η Siemens (Γερμανία) είναι ο ανάδοχος του έργου όσον αφορά τον Euro-Asia Interconnector, ένα υποβρύχιο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-ΕΕ που σχεδιάζεται να συνδέσει τους παράνομους οικισμούς του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη με την Ευρώπη. Οι ηλεκτρικές συσκευές της Siemens πωλούνται παγκοσμίως.

PUMA

Από το 2018, έχουμε απευθύνει κάλεσμα για μποϊκοτάζ της PUMA (Γερμανία) λόγω της χορηγίας της στην Ισραηλινή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (IFA), η οποία περιλαμβάνει ομάδες από παράνομους Ισραηλινούς εποικισμούς που βρίσκονται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Τον Δεκέμβριο του 2023, η PUMA διέρρευσε στα μέσα επικοινωνίας ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό της με την Ισραηλινή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, μετά τη λήξη του τον Δεκέμβριο του 2024. Η διαρροή για διακοπή της χορηγίας συνιστά μια σημαντική νίκη του BDS. Όμως, μέχρι όντως να πραγματοποιηθεί η διακοπή της χορηγίας, η PUMA εξακολουθεί να είναι συνένοχη εταιρεία, επομένως συνεχίζουμε το #Boycott PUMA μέχρι να παύσει οριστικά η συνενοχή στο απαρτχάιντ.

Carrefour

Το Carrefour (Γαλλία) παρέχει αρωγή στην Γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων. Η Carrefour-Israel παρείχε στήριξη στους Ισραηλινούς στρατιώτες που συμμετείχαν στην εκτυλισσόμενη γενοκτονία στη Γάζα δωρίζοντας ατομικά πακέτα με προϊόντα! Το 2022, συνήψε συνεργασία με την ισραηλινή εταιρεία Electra Consumer Products και τη θυγατρική της Yenot Bitan, οι οποίες εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις κατά του παλαιστινιακού λαού.

ΑΧΑ

Ο ασφαλιστικός γίγαντας AXA (Γαλλία) επενδύει σε ισραηλινές τράπεζες χρηματοδοτώντας εγκλήματα πολέμου και πρακτικές υφαρπαγής της παλαιστινιακής γης και φυσικών πόρων. Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η AXA έλαβε στοχευμένα μέτρα εναντίον της Ρωσίας. Ωστόσο, η AXA δεν έχει λάβει κανένα μέτρο εναντίον του Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα αποικιοκρατικό εποικιστικό καθεστώς διάρκειας 75 ετών, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα καθεστώς απαρτχάιντ, παρά τον συνεχιζόμενο γενοκτονικό πόλεμο στη Γάζα.

SodaStream

Η SodaStream είναι ισραηλινή εταιρεία που συμπράττει ενεργά στην πολιτική του Ισραήλ για εκτόπιση των ιθαγενών Βεδουίνων-Παλαιστίνιων πολιτών του σημερινού Ισραήλ, στην έρημο Naqab (Negev) και έχει μακρά ιστορία φυλετικών διακρίσεων κατά Παλαιστινίων εργατών.

Ahava

Η Ahava cosmetics είναι ισραηλινή εταιρεία που έχει τις εγκαταστάσεις παραγωγής, το κέντρο επισκεπτών και το κεντρικό κατάστημα της σε παράνομο ισραηλινό οικισμό στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

RE/MAX

Η RE/MAX (ΗΠΑ) εμπορεύεται και πουλά ακίνητα σε παράνομους ισραηλινούς οικισμούς που χτίστηκαν σε κλεμμένη παλαιστινιακή γη, διευκολύνοντας έτσι τον Ισραηλινό εποικισμό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ισραηλινά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ σας

Μποϊκοτάρετε τα Ισραηλινά προϊόντα του τοπικού σας σούπερ μάρκετ και ζητήστε την απομάκρυνσή τους από τα ράφια. Πέραν του ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εμπορίου που τροφοδοτεί την οικονομία του Ισραηλινού απαρτχάιντ, τα ισραηλινά φρούτα, λαχανικά και κρασιά με την παραπλανητική ετικέτα «Made in Israel», συχνά περιλαμβάνουν προϊόντα από παράνομους εποικισμούς σε κλεμμένη παλαιστινιακή γη. Οι ισραηλινές εταιρείες δεν λαμβάνουν καμία μέριμνα ώστε να διακρίνονται σαφώς τα προϊόντα που προέρχονται από παράνομους εποικισμούς στα Κατεχόμενα. Συνεπώς, επειδή ούτε οι καταναλωτές μπορούν να τα ξεχωρίσουν, πρέπει να μποϋκοτάρουν όλα τα προϊόντα με την ένδειξη «Made in Israel».

2. Στόχοι απόσυρσης επενδύσεων και αποκλεισμού:

Αν και το κίνημα BDS απαιτεί την απόσυρση επενδύσεων και τον αποκλεισμό από δημόσιες συμβάσεις όλων των εταιρειών που συγκαταλέγονται στις τέσσερις προαναφερόμενες, έγκυρες βάσεις δεδομένων, εστιάζουμε στους ακόλουθους στόχους:

Συστήματα Elbit

Η Elbit Systems είναι η μεγαλύτερη εταιρεία όπλων του Ισραηλινού απαρτχάιντ. «Δοκιμάζει στο πεδίο», πάνω στους Παλαιστινίους, τα οπλικά της συστήματα, με το «πεδίο» να αφορά πλέον, πέραν των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών και την Γενοκτονία της Γάζας. Εκτός από την κατασκευή φονικών drones, η Elbit παράγει τεχνολογία επιτήρησης για το τείχος του απαρτχάιντ του Ισραήλ, για τα σημεία ελέγχου (checkpoints) και τον φράχτη της Γάζας, συμβάλλοντας άμεσα στο απαρτχάιντ. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ χρησιμοποιούν τεχνολογίες της Elbit για να στρατιωτικοποιήσουν τα σύνορά τους, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των προσφύγων και των αυτόχθονων πληθυσμών.

Intel

Η Intel, ενώ συνεχίζεται η Γενοκτονία του Ισραήλ εναντίον της Γάζα, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ισραηλινό απαρτχάιντ. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί τη δέσμευσή της Intel για υποστήριξη του απαρτχάιντ. Το πρώτο ερευνητικό κέντρο της εταιρείας, εκτός των ΗΠΑ, άνοιξε στη Χάιφα το 1974. Εδώ και δεκαετίες, η Intel έχει επενδύσει στο Ισραηλινό απαρτχάιντ. Το εργοστάσιό της στο “Qiryat Gat” είναι χτισμένο σε παλαιστινιακή γη στα όρια του παλαιστινιακού χωριού Iraq al Manshiya, το οποίο υπέστη εθνοκάθαρση και ισοπεδώθηκε, ενώ στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τον ισραηλινό οικισμό Qiryat Gat. 

HD Hyundai/Volvo/CAT/JCB

Μηχανήματα της HD Hyundai (Νότια Κορέα), Volvo (Σουηδία/Κίνα), CAT (ΗΠΑ) και JCB (Ηνωμένο Βασίλειο) έχουν χρησιμοποιηθεί από το Ισραήλ για την εθνοκάθαρση και τον αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων με καταστροφές σπιτιών, αγροκτημάτων και επιχειρήσεων, καθώς και για την κατασκευή παράνομων εποικισμών σε εκτάσεις που το Ισραήλ υφάρπαξε από τους Παλαιστίνιους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η συγκεκριμένη πρακτική συνιστά έγκλημα πολέμου.

Barclays

Η τράπεζα Barclays (Ηνωμένο Βασίλειο) κατέχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο λίρες στερλίνες σε μετοχές και παρέχει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες σε δάνεια, καθώς και εγγυήσεις σε εννέα εταιρείες των οποίων τα όπλα, ο εξοπλισμός και η στρατιωτική τεχνολογία χρησιμοποιούνται στην ένοπλη βία που ασκεί το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

CAF

Η βασκική εταιρεία μεταφορών CAF κατασκεύασε και λειτουργεί το Jerusalem Light Rail (JLR), μια γραμμή τραμ που εξυπηρετεί τους παράνομους οικισμούς του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. Το CAF επωφελείται από τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στα κλεμμένα παλαιστινιακά εδάφη.

Chevron και Chevron ιδιοκτησία της Noble Energy

Η αμερικανική Chevron, πολυεθνική ορυκτών καυσίμων, είναι η βασική διεθνής εταιρεία εξόρυξης φυσικού αερίου την οποία το Ισραηλινό απαρτχάιντ διεκδικεί για τον εαυτό του στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Chevron και η Noble Energy, συμφερόντων της Chevron, παράγουν δισεκατομμύρια έσοδα, ενισχύοντας το πολεμικό ταμείο και το καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ και συμβάλλοντας στην επιδείνωση της κλιματικής κρίσης.

HikVision

Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει την χρήση καμερών κλειστού κυκλώματος, υψηλής ανάλυσης, οι οποίες κατασκευάζονται από την Hikvision (Κίνα), τοποθετούνται σε κατοικημένες περιοχές και ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, για την επιτήρηση των Παλαιστινίων. Ορισμένα από αυτά τα μοντέλα, σύμφωνα με τα διαφημιστικά της Hikvision, μπορούν να συνδεθούν με εξωτερικό λογισμικό αναγνώρισης προσώπων.

TKH Security

Η Διεθνής Αμνηστία έχει εντοπίσει κάμερες κατασκευής της TKH Security (Ολλανδία) που χρησιμοποιούνται για την επιτήρηση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Η TKH παρέχει στην ισραηλινή αστυνομία τεχνολογία ελέγχου που χρησιμοποιείται για την εδραίωση του απαρτχάιντ. 

3. Στόχοι πίεσης:

Το κίνημα BDS απευθύνει κάλεσμα για άσκηση πίεσης εναντίον των παρακάτω εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου και μποϊκοτάζ, εάν υφίστανται εύλογες εναλλακτικές στα προϊόντα ή/και τις υπηρεσίες τους.

Google και Amazon (ΗΠΑ)

Τον Μάιο του 2021, καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβάρδιζε σπίτιακλινικές και σχολεία στη Γάζα και απειλούσε να πραγματοποιήσεις εξώσεις εναντίον οικογενειών Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, η Amazon Web Services και η Google Cloud υπέγραψαν σύμβαση 1,22 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή τεχνολογίας cloud στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον στρατό. Υποστηρίζοντας το ισραηλινό απαρτχάιντ με κρίσιμες τεχνολογίες, η Amazon και η Google εμπλέκονται άμεσα σε ολόκληρο το σύστημα καταπίεσης, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας που εκτυλίσσεται στη Γάζα. Εγγραφείτε στην καμπάνια #NoTechForApartheid. 

Airbnb/Booking/Expedia

Η Airbnb (ΗΠΑ), η Booking.com (Ολλανδία) και η Expedia (ΗΠΑ) προσφέρουν διαμερίσματα προς ενοικίαση σε παράνομους ισραηλινούς οικισμούς που χτίστηκαν σε κλεμμένη παλαιστινιακή γη. 

Disney

Τα Marvel Studios (ΗΠΑ) που ανήκουν στην Disney προωθούν στην επόμενη ταινία του Captain America έναν «υπερήρωα» που προσωποποιεί το Ισραηλινό απαρτχάιντ. Συνεπώς, και οι δύο εταιρείες είναι συνένοχοι στον «αντιπαλαιστινιακό ρατσισμό, την ισραηλινή προπαγάνδα και την εξύμνηση της βίας των εποίκων εναντίον των αυτόχθονων πληθυσμών», όπως έχουν δηλώσει παλαιστινιακές πολιτιστικές οργανώσεις.

Teva Pharmaceutical Industries

Η Teva είναι ισραηλινή φαρμακευτική εταιρεία και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής γενόσημων φαρμάκων στον κόσμο. Η Teva επωφελείται από την παράνομη Ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, δίνοντας την δυνατότητα στην εταιρεία να εκμεταλλευτεί την αιχμάλωτη παλαιστινιακή αγορά: δεν πληρώνει δασμούς, δεν χρησιμοποιεί τα Αραβικά στις συσκευασίες και οδηγίες των φαρμακευτικών της προϊόντων, απολαμβάνει ευνοϊκό καθεστώς έναντι των τοπικών Παλαιστινιακών φαρμακοβιομηχανιών και άλλα. 

4. Στόχοι λαϊκών πρωτοβουλιών μποϊκοτάζ:

Τα McDonald’s (ΗΠΑ), Burger King (Η.Π.Α.), Papa John’s (ΗΠΑ), Pizza Hut (ΗΠΑ), WIX (Ισραήλ) κ.λπ. σε διάφορες χώρες έχουν τεθεί στο στόχαστρο λαϊκών πρωτοβουλιών μποϊκοτάζ και εκστρατειών που δεν έχουν ξεκινήσει από το κίνημα BDS. Το BDS υποστηρίζει αυτές τις εκστρατείες μποϊκοτάζ καθώς οι εταιρείες, τα υποκαταστήματά τους ή τα franchise τους στο Ισραήλ, έχουν υποστηρίξει ανοιχτά το Ισραηλινό απαρτχάιντ ή/και έχουν προσφέρει δωρεάν γενναιόδωρες παροχές σε είδος στον ισραηλινό στρατό ενώ εξελίσσεται η γενοκτονία. Εάν αυτές οι λαϊκές πρωτοβουλίες μποϋκοτάζ δεν είναι ήδη ενεργές στην περιοχή σας, προτείνουμε να επικεντρώσετε τις προσπάθειες σας στις στρατηγικές καμπάνιες μας που αναφέρονται παραπάνω. 

Πρόσφατα, το franchise της McDonald’s στη Μαλαισία κατέθεσε μήνυση SLAPP εναντίον ακτιβιστών του κινήματος αλληλεγγύης, βάσει κατηγοριών για συκοφαντική δυσφήμιση. Αντί να ζητηθεί ο λόγος από το franchise  της McDonald’s στο Ισραήλ για την υποστήριξη που έχει εκφράσει στην γενοκτονία, γινόμαστε πλέον μάρτυρες πρακτικών εκφοβισμού εναντίον ακτιβιστών από τις εταιρείες. Και για τους δύο αυτούς λόγους, καλούμε να κλιμακωθεί το μποϊκοτάζ εναντίον των McDonald’s έως ότου η μητρική εταιρεία πράξει τα δέοντα και τερματίσει τη συνενοχή του brand name στην γενοκτονία.

Να θυμάστε, όλες οι ισραηλινές τράπεζες και σχεδόν όλες οι ισραηλινές εταιρείες είναι συνένοχες σε κάποιο βαθμό στο σύστημα κατοχής και απαρτχάιντ του Ισραήλ, και εκατοντάδες διεθνείς εταιρείες και τράπεζες μοιράζονται τον ίδιο βαθμό συνενοχής, Εστιάζουμε τα μποϊκοτάζ μας σε ένα μικρό αριθμό εταιρειών και προϊόντων για να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος των δράσεων μας.

Τελευταία ενημέρωση: 5 Ιανουαρίου 2024