Η δήμαρχος της Βαρκελώνης διακόπτει κάθε θεσμικό δεσμό με το Ισραήλ

8 Φεβρουαρίου 2023 – Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS (BNC)

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης αναστέλλει τις θεσμικές σχέσεις με το απαρτχάιντ Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας αδελφοποίησης με το Τελ Αβίβ, «μέχρι οι ισραηλινές αρχές να θέσουν τέλος στο σύστημα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και να συμμορφωθούν πλήρως με τις υποχρεώσεις που τους επιβάλλονται από το διεθνές δίκαιο και τα διάφορα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS (BNC), ο μεγαλύτερος παλαιστινιακός συνασπισμός που ηγείται του κινήματος BDS για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα, χαιρετίζει την Δήμαρχο της Βαρκελώνης, Ada Colau, και τα κινήματα της βάσης που βοήθησαν να τερματιστούν οι θεσμικοί δεσμοί με το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ. Η Βαρκελώνη με αυτό τον τρόπο αποτελεί τον πρώτο Δήμο που αναστέλλει τους δεσμούς του με το απαρτχάιντ του Τελ Αβίβ σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό, μια κίνηση που θυμίζει τα ιστορικά και θαρραλέα δημοτικά συμβούλια που πρωτοστάτησαν στη διακοπή των δεσμών με το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Με την τρέχουσα ισραηλινή κυβέρνηση, την πιο ακροδεξιά, ρατσιστική, σεξιστική και ομοφοβική από οποιαδήποτε άλλη, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να αποδοθούν ευθύνες ώστε να τερματιστεί η ατιμωρησία και να διαλυθεί το Απαρτχάιντ #DismantleApartheid.

Καλούμε τους θεσμούς σε όλο τον κόσμο να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βαρκελώνης και να βάλουν ένα τέλος σε κάθε μορφής στήριξη των ισραηλινών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Πηγή: https://bdsmovement.net/news/mayor-barcelona-suspends-all-institutional-ties-with-israel?fbclid=IwAR2YMYk5Ec9LZdmgWPe9fUYKaPDTkIGWrSy_lF0N7JBWVAz7511VNwY2Apo