300 παλαιστινιακά αθλητικά σωματεία και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ζητούν #ΑποκλεισμόΤουΙσραήλ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

20.1.2024

Πηγή: BDS Movement

Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, παλαιστινιακά αθλητικά σωματεία και κέντρα νεολαίας, και παλαιστινιακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καλούμε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (International Olympic Committee – IOC) να εφαρμόσει τις αρχές της και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της αποκλείοντας το Ισραήλ από τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα λάβουν χώρα στο Παρίσι τον Ιούλιο του 2024, έως ότου εκείνο τερματίσει τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα το σύστημα απαρτχάιντ και την εξελισσόμενη γενοκτονία στη Γάζα.

Για περισσότερους από τρεις μήνες, το Ισραήλ διεξάγει έναν γενοκτονικό πόλεμο εναντίον 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστίνιων στην κατεχόμενη και πολιορκημένη Γάζα, συμπεριλαμβανόμενων δεκάδων χιλιάδων αθλητών, φιλάθλων και ακολούθων των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενώπιον αυτής της γενοκτονίας με τηλεοπτική κάλυψη, οι διεθνείς φορείς, αθλητικοί και άλλοι, δεν έχουν πλέον καμία δικαιολογία να μην αποβάλλουν το Ισραήλ, ή στο ελάχιστο να μην αναστείλουν τη ιδιότητα μέλους του. Εάν η ΔΟΕ επιτρέψει στο Ισραήλ, εν μέσω μίας γενοκτονίας, να συμμετάσχει στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτό θα σημαίνει στα μάτια της διεθνούς κοινότητας πως δίνει τη συναίνεσή της για τα πιο τρανταχτά από τα εγκλήματα πολέμου.

Βάσει των Ολυμπιακών ιδεωδών, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου, και διεθνών συνεδρίων και συμβάσεων, ιδιαίτερα όσων σχετίζονται με τα εγκλήματα του απαρτχάιντ και της γενοκτονίας, καλούμε τις Ολυμπιακές επιτροπές στην Αραβική περιοχή και στα φιλικά κράτη στη Δύση να ενωθούν μαζί μας και να απαιτήσουν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες.

Απευθύνουμε επίσης έκκληση στις αθλητικές κοινότητες και τους φιλάθλους και ακτιβιστές στην Αραβική ζώνη, τον Παγκόσμιο Νότο και ολόκληρο τον πλανήτη, να υιοθετήσουν το αίτημά μας και να πιέσουν τη ΔΟΕ να αποκλείσει το Ισραήλ με αποτελεσματικά μέσα, συμπεριλαμβανόμενης της ειρηνικής διακοπής συναντήσεων και συγκεντρώσεων κατά την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Με την πάροδο των ετών, ο παλαιστινιακός αθλητικός τομέας έχει υποφέρει και συνεχίζει να υποφέρει από κατάφωρες ισραηλινές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαιώματος στην άθληση. Οι ισραηλινές παραβιάσεις συμπεριλαμβάνουν την ίδρυση παράνομων οικισμών εποίκων σε κλεμμένη παλαιστινιακή γη και την ίδρυση αθλητικών σωματείων και γηπέδων μόνο για εποίκους σε αυτή τη γη, βομβαρδισμό και καταστροφή παλαιστινιακών γηπέδων, εισβολές σε αθλητικούς συλλόγους και παρεμπόδιση αγώνων, κατάσχεση αθλητικού εξοπλισμού, άρνηση της ελευθερίας μετακίνησης Παλαιστίνιων αθλητών ώστε να παρίστανται σε προπονήσεις και αγώνες, περιορισμό της ανάπτυξης αθλητικών σωματείων στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ και στοχοποίηση Παλαιστίνιων αθλητών και, μέσω δολοφονιών ή πρόκλησης αναπηριών, στέρηση της άθλησης για πάντα. Εν μέσω της εξελισσόμενης γενοκτονίας του, το Ισραήλ σκότωσε τον προπονητή της Ολυμπιακής ομάδας ποδοσφαίρου της Παλαιστίνης, Αρχηγό Χανί Αλ Μασντάρ, και κατέστρεψε το γραφείο της Ολυμπιακής επιτροπής της Παλαιστίνης στη Γάζα.

Ο Ολυμπιακός Χάρτης υποχρεώνει σαφώς τη ΔΟΕ να «σέβεται (…) τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα και τις παγκόσμιες θεμελιώδεις ηθικές αρχές στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του Ολυμπιακού Κινήματος». Εντούτοις, δεν έχουμε δει τη ΔΟΕ να αναλαμβάνει κάποια ευθύνη προς τον τερματισμό ή την επιβολή κυρώσεων στις κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει διαπράξει το Ισραήλ κατά των Παλαιστίνιων αθλητών και των παλαιστινιακών αθλητικών υποδομών.

Η ΔΟΕ εφαρμόζει την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας με υποκριτικό και επιλεκτικό τρόπο βάσει του παγκόσμιου πολιτικού πλαισίου και των συμφερόντων των αποικιακών δυνάμεων που κυριαρχούν σε αυτήν. Για παράδειγμα, η ΔΟΕ κάλεσε αμέσως σε αθλητική αλληλεγγύη με την Ουκρανία έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας, επιβάλλοντας ολοκληρωμένες κυρώσεις σε ρωσικά αθλητικά σώματα και Ρώσους αθλητές. Αντίθετα, όταν πρόκειται για το επί δεκαετίες σύστημα στρατιωτικής κατοχής και απαρτχάιντ του Ισραήλ, η ΔΟΕ επιβάλλει τις σκληρότερες των κυρώσεων όχι προς το Ισραήλ, αλλά προς τις αθλητικές ομοσπονδίες και τους μεμονωμένους αθλητές που τολμούν να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ισραήλ ή που παίρνουν ηθική θέση αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους. Σήμερα, καθώς οι Παλαιστίνιοι υπόκεινται σε γενοκτονία στη Γάζα, η ΔΟΕ απειλεί με «ταχεία δράση» οποιονδήποτε αθλητή ή στέλεχος πάρει μια ηθική στάση ενάντια στα ισραηλινά εγκλήματα.

Η ΔΟΕ επίσης αγνοεί πως ο ισραηλινός κατοχικός στρατός δημιούργησε ένα ειδικό καθεστώς για τους στρατιώτες που είναι και «Ολυμπιακοί αθλητές» και τους παρέχει ειδικά προνόμια για να διασφαλίσει πως θα μπορέσουν να συνεχίσουν να προπονούνται και να αγωνίζονται ενώ παράλληλα υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό. Ο ισραηλινός στρατός υπολογίζει πως 150 Ισραηλινοί Ολυμπιακοί αθλητές υπηρετούν στο στράτευμα.

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ δηλώνει: «Πρέπει να είμαστε πολιτικά ουδέτεροι αλλά όχι απολιτικοί. Ξέρουμε καλά πως οι αποφάσεις μας έχουν πολιτικές προεκτάσεις και αυτό πρέπει να το εντάξουμε στη σκέψη μας». Δεν θα μπορούσαμε να συμφωνούμε περισσότερο. Στην περίπτωση του ισραηλινού καθεστώτος εποικιστικής αποικιοκρατίας, απαρτχάιντ και στρατιωτικής κατοχής, δίχως να αναφερθούμε στην εξελισσόμενη γενοκτονία του ενάντια στον λαό μας, η αποτυχία να θεωρηθεί το Ισραήλ υπεύθυνο είναι από μόνη της μια πολιτική στάση, η οποία εδραιώνει την ατιμωρησία τού για να συνεχίσει το μακελειό του.

Σε όλη τη σύγχρονη ιστορία, οι αποφάσεις των «διεθνών» αθλητικών οργανισμών όπως η ΔΟΕ, η FIFA και άλλες, έχουν παίξει αποφασιστικό ρόλο στον τερματισμό παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας σε όλο τον κόσμο. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο ρόλος που έπαιξαν οι αθλητικές κυρώσεις και το παγκόσμιο αθλητικό μποϊκοτάζ στη διάλυση του καθεστώτος απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Ωστόσο, η ανάγνωση της ιστορίας δείχνει επίσης πως αυτές οι ηθικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν εύκολα. Τότε, οι διεθνείς αθλητικοί οργανισμοί επικαλούνταν επίσης την αρχή της ουδετερότητας και τον διαχωρισμό του αθλητισμού από την πολιτική για να αντισταθούν στις εκκλήσεις για κυρώσεις στο απαρτχάιντ. Όμως, η παγκόσμια πίεση του Κινήματος Κατά του Απαρτχάιντ, κι έπειτα η πίεση από τα μέλη των οργανισμών, ιδιαίτερα στον Παγκόσμιο Νότο, απείλησε τα συμφέροντα αυτών των διεθνών αθλητικών οργανισμών, ωθώντας τους τελικά να επιβάλουν κυρώσεις στο καθεστώς απαρτχάιντ.

Στεκόμαστε με όσους διαδηλώνουν ενάντια στους αγώνες του Παρισιού για την επιβολή περιβαλλοντικά καταστροφικών υποδομών στη γαλλική αποικία της Ταϊτής, για τον εκτοπισμό των αστέγων και μεταναστών της πόλης, και για τη χρήση των αγώνων ως ένα εργαστήριο για παρεμβατική παρακολούθηση με τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτοί οι φορείς που κυριαρχούνται από δυτικά κράτη ενώ διατείνονται πως είναι παγκόσμιοι καταλαβαίνουν μονάχα τη γλώσσα της πίεσης. Εάν ενώσουμε τις φωνές μας σε εκκλήσεις για δικαιοσύνη, έχουμε αρκετή δύναμη ως άνθρωποι να ασκήσουμε την απαραίτητη πίεση ώστε να τερματιστεί η συνενοχή και υποκρισία της ΔΟΕ. Αν όχι τώρα, πότε;

Υπογραφές:

Παλαιστινιακά αθλητικά σωματεία και κέντρα νεολαίας:

  1. ‘Aqqaba Sport Club
  2. Aboud Sport Club
  3. Abu Falah Sports Club
  4. Abu Nujaym Sports Club
  5. Abu Shukhaydam Sports Club
  6. Abwein Sports Club
  7. ad-Dhahiriya Youth Sports Club
  8. Ahli Atara Sports Club
  9. Ahli Dura Sports Club
  10. Ahli Hebron Sports Club
  11. Ahli-Balata Sport Club
  12. Aida Youth Center
  13. Ajja Sport Club
  14. Al -Fawar Youth Center
  15. Al Am’ari Refugee Camp Youth Social Center
  16. Al Awda Youth Center
  17. Al Bireh Youth Foundation
  18. Al Doha Sports Club
  19. Al Hadab Youth Sports Club
  20. Al Ittihad Sports Club
  21. Al Jalazone Youth Center
  22. Al Janiya Sports Club
  23. Al Karama Sports Club
  24. Al Madina Club- Nablus
  25. Al Madina Sports Club
  26. Al Majd Sports Club for People with Disabilities
  27. Al Malha Youth Sports Club
  28. Al Mughayyir Sports Club
  29. Al Rowad Sports Club
  30. Al Sharafa and Sateh Marhaba Sport Club
  31. Al Shuyukh Youth Club
  32. Al Ta’amra Youth Sports Club
  33. Al Wad Al Akhdar Sports Club
  34. Al Wehda Sports Club
  35. Al-Ahli Qalqilya Club
  36. Al-Arqa Youth Sport Club
  37. Al-Arroub Youth Center
  38. Al-Awda Club for Persons with Disabilities
  39. Al-Burj Youth Club
  40. Al-Ersal Sport Club
  41. Al-Fara’a Youth Center
  42. Al-Fondoqawmiya Sport Club
  43. Al-Istiklal Sports Club
  44. Al-Jalama Youth Club
  45. Al-Karmel Yatta
  46. Al-khader Sport Club
  47. Al-Lubban Al-Gharbi Youth Sports Club
  48. Al-Maniya Youth Sports Center
  49. Al-Mazra’a ash-Sharqiya Sports Club
  50. Al-Musatqbal Club for People with Physical Disabilities
  51. Al-Qustol Youth Club
  52. Al-Rama Youth Sports Club
  53. Al-Ramadin Youth
  54. Al-Sawya Club
  55. Al-Sila Al-Haretheya Sport Club
  56. Al-Siryani Club
  57. Al-Ta’awon Club for Persons with Disabilities
  58. Al-Walaja Youth Sports Club
  59. Al-Yamoun Youth Sport Club
  60. Al-Zawya Sport Club
  61. Alar Culture and Sport Club
  62. An- Nazla Ash- Sharqiya Club
  63. An-Nazla al-Gharbiya Club
  64. Anabta Sport Club
  65. Anin Sport Club
  66. Anza Sport Club
  67. Aqraba Sport Club
  68. Arab Orthodox Cultural Club
  69. Arab Orthodox Cultural Club- Beit Sahour
  70. Arraba Sport Club
  71. Arura Sports Club
  72. As-samu Youth Club
  73. Asira Al-Qibliya Sport Club
  74. Asira ash-Shamaliya Sport Club
  75. Askar Youth Center
  76. Attil Sport Club
  77. Azmout Sports Club
  78. Azzun Sport Club
  79. Bal’a Sport Club
  80. Balata Youth Center
  81. Bani Na’im Youth Club
  82. Barta’a Sport Club
  83. Battir Sports Club
  84. Bayt al-Rosh al-Fawqa Sports Club
  85. Bayt Fajar Youth Sports Club
  86. Bayt Sahur Women Sports Club
  87. Bayt Ula Sports Club
  88. Baytillu Sports Club
  89. Baytin Sports Club
  90. Bazarya Sport Club
  91. Beit Awwa Youth Club
  92. Beit Dajan Sport Club
  93. Beit Furik Sport Club
  94. Beit Iba Youth Sport Club
  95. Beit Kahil Sport Club
  96. Beit Lid Sport Club
  97. Beit Sira Sport Club
  98. Beit Ummar Youth Sport Club
  99. Beit Ur al-Fauqa Sports Club
  100. Beit Ur al-Tahta Sports Club
  101. Beita Sport Club
  102. Beitunia Sports Club
  103. Bethlahem Orthodox Club
  104. Bethlehem Sports Club for the Disabled
  105. Biddya Sport Club
  106. Bil’in Sport Club
  107. Birzeit Sports Club
  108. Brothers Sport Club
  109. Bruqeen Sport Club
  110. Budrus Sports Club
  111. Burin Sport Club
  112. Burqa Sport Club
  113. Burqa Youth Sports Club
  114. Catholic Action Club
  115. Central Valley Sport Club
  116. Dayr al-Sudan Sports Club
  117. Dayr Ibzi’ Youth Sports Club
  118. Dayr Qadis Sports Club
  119. De La Salle Sport Club
  120. Deir ‘Ammar Sport Club
  121. Deir ‘Ammar Youth Center
  122. Deir Abu Da’if Sport Club
  123. Deir Abu Masha’al Sports Club
  124. Deir Al- Ghusun Club
  125. Deir Jarir Sport Club
  126. Deir Nidham Youth Sports Club
  127. Deir-Ballut Club
  128. Deir-Sharaf Sport Club
  129. Dheisha Youth Center
  130. Duma Sport Club
  131. Dura Al-Qari’ Sport Club
  132. Dura Youth Club
  133. Ebal Sport Club
  134. Ein Arik Sports Club
  135. Ein Arik Youth Club
  136. Ein Sinya Youth Club
  137. Employees Club- Nablus
  138. Fahma Sport Club
  139. Faquoaa Sport Club
  140. Far’un Sport Club
  141. Habla Sport Club
  142. Halhul Sport Club
  143. Hebron Youth Club
  144. Hija Sport Club
  145. Hilal Arana Sport Club
  146. Hittin Sport Club
  147. Hugo Chavez Sports Club for People with Disabilities
  148. Husan Sport Club
  149. Huwara Sport Club
  150. Ibda’a Sports Club
  151. Iktaba Sport Club
  152. Immatain Youth Sport Club
  153. Irtah Youth Sport Club
  154. Irtas Youth Sports Club
  155. Iskaka Sports Club
  156. Islami Bethlehem Club
  157. Islami Ein Yabrud Sports Club
  158. Islami Qalqilya Club
  159. Islami Ramallah Club
  160. Ithna Ittihad Youth Sports Club
  161. Ittihad Bani Zaid Club
  162. Ittihad Bayt Liqya Sports Club
  163. Ittihad Dayr Dibwan Sports Club
  164. Ittihad Deir al-Hatab Sports Club
  165. Jaba’ Youth Sport Club
  166. Jabal Al-Nar Sport Club
  167. Jalboun Sport Club
  168. Jamma’in Sport Club
  169. Jannatah Youth Sports Club
  170. Jayyous Sport Club
  171. Jeinsafout Youth Club
  172. Jenin Sport Club
  173. Jenin Youth Veterans Charitable Association
  174. Jenin-Camp Youth Center
  175. Jifna Sports Club
  176. Jurat ash-Sham’a Youth Sports Club
  177. Jurish Sport Club
  178. Kafr Aboush Sports Club
  179. Kafr Malik Sports Club
  180. Kafr Ni’ma Youth Club
  181. kaubar Sports Club
  182. Khalil Rahman Equestrian Sports Club
  183. Khallet Al-Mayya Youth Sports Club
  184. Kharas Youth Sports Club
  185. Kharbatha Al-Misbah Club
  186. Kharbatha Bani Hareth Club
  187. Kifl Hares Sport Club
  188. Kufr –Ein Sport Club
  189. Kufr Ad-Dik Club
  190. Kufr Al-Labad Club
  191. Kufr Zibad Association Club
  192. Kufr- Ra’i Sport Club
  193. Kufr-Jammal Sport Club
  194. Kufr-Than Sport Club
  195. Kufr-Thilth Sport Club
  196. Lajee – Celtic Sports Club
  197. Madama Sport Club
  198. Maithalon Sport Club
  199. Majdal Bani Fadil Club
  200. Marah Ma’alla Sports Club
  201. Marah Rabah Youth Sports Club
  202. Marj Bin Amer Sport Club
  203. Mas-ha Sports Club
  204. Masafer Yatta Sports Club
  205. Mazari’ An Nubani Sports Clubs
  206. Mazra’a al-Qibliya Sports Club
  207. muslim Youth Club
  208. Nabi Ilyas Youth Club
  209. Nabi Saleh Sports Club
  210. Nablus Youth Club
  211. Nahalin Sports Club
  212. Nazlat ‘Isa Social Cultural Sport Club
  213. Ni’lin Sport Club
  214. Nuba Youth Sports Club
  215. Nur Shams Center
  216. Oref Sport Club
  217. Orthodox Ramallah Club
  218. Osarin Sport Club
  219. Palestine Bikers Club
  220. Palestine Climbing Association
  221. Palestinian American Sports Club
  222. Palestinian Women Sports Club
  223. Palestinian Young Women Club
  224. Qabatya Sport Club
  225. Qadura Youth Social Center
  226. Qaffin Sport Club
  227. Qarawat Bani Hassan Club
  228. Qarawat Bani Zeid Sports Club
  229. Qaryout Club
  230. Qibya Sports Club
  231. Qira Sports Club
  232. Qusen Sport Club
  233. Qusra Club Association
  234. Raba Sports Club
  235. Rabud Sport Club
  236. Rafat Sports Club
  237. Ramallah Youth sports Club
  238. Ramin Sport Club
  239. Ramun Sports Club
  240. Rantis Sports Club
  241. Ras Karkar Sports Club
  242. Rumana Sport Club
  243. Sa’ir Youth Club
  244. Saffa Sports Club
  245. Salah Al-Din Sport Club
  246. Salesian Youth Center
  247. Salfit Sport Club
  248. Salim Sport Club
  249. Samaritan Community Club
  250. Sanniriya sport Club
  251. Sareyyet Ramallah
  252. Sarra Youth Club
  253. Sarta Sport Club
  254. Seda Youth Sport Club
  255. Shabtin Youth Sports Club
  256. Shufa Youth Sports Club
  257. Shuqba Sport Club
  258. Shwayka Club
  259. Silat Ad-Dahr Sport Club
  260. Silwad Sports Club
  261. Silwad Youth Center
  262. Sinjel Sports Club
  263. Sons of Talouza Sports Club
  264. Surif Youth Club
  265. Susya Sport Club
  266. Ta’ank Sport Club
  267. Taffouh Sport Club
  268. Talfit Sport Club
  269. Tammun Sport Club
  270. Taraji Wadi Al-Nes sports Club
  271. Tariq ibn Ziyad Sports Club
  272. Tarqumiyah Youth Club
  273. Tayasir Sport Club
  274. Taybeh Orthodox Sports Club
  275. Tayibe Sports Club
  276. Thaqafi Al Bireh Sports Club
  277. The Capital of Birth Sport Club
  278. Thinnaba Sport Club
  279. Til Sport Club
  280. Tubas Club
  281. Tulkarm Cultural Sport Club
  282. Tulkarm Youth Center
  283. Tuqu’ Youth Sports Club
  284. Tura Sport Club
  285. Turmus Aya Sports Club
  286. Ubeidiya Youth Sports Club
  287. Umm Dar Sports Club
  288. Umm Safa Sports Club 
  289. Wadi Rahhal Youth Sports Club
  290. Ya’bad Young Woman Club
  291. Yabad Youth Club
  292. Yabrud Sports Club
  293. Yasid Sport Club
  294. Yasoof Sport Club
  295. Yatma Sports Club
  296. Yatta Youth Sport Club
  297. Youth Center No.1
  298. Za’tara Youth Sports Club
  299. Zaboba Sport Club
  300. Zawata Sports Club
  301. Zeita Sport Club

Παλαιστινιακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών: 

  1. Council of National and Islamic Forces in Palestine
  2. General Union of Palestinian Workers
  3. Palestinian Union of Postal, IT & Telecommunications Workers
  4. Palestinian Trade Union Coalition for BDS (PTUC-BDS)
  5. Palestinian NGO Network (PNGO)
  6. Palestinian National Institute for NGOs
  7. Federation of Independent Trade Unions
  8. Global Palestine Right of Return Coalition
  9. Palestinian Bar Association
  10. Palestinian Medical Association
  11. Occupied Palestine and Syrian Golan Heights Initiative (OPGAI)
  12. General Union of Palestinian Teachers (GUPT)
  13. Palestinian Federation of Unions of University Professors and Employees (PFUUPE)
  14. General Union of Palestinian Women
  15. General Union of Palestinian Writers
  16. Union of Palestinian Farmers
  17. Grassroots Palestinian Anti-Apartheid Wall Campaign (STW)
  18. Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel (PACBI)
  19. Popular Struggle Coordination Committee (PSCC)
  20. Palestinian Federation of New Unions
  21. Civic Coalition for the Defense of Palestinian Rights in Jerusalem
  22. Coalition for Jerusalem
  23. National Committee to Commemorate the Nakba
  24. Union of Public Employees in Palestine-Civil Sector
  25. General Union of Palestinian Peasants
  26. Union of Palestinian Charitable Organizations
  27. Union of Professional Associations
  28. Women Campaign to Boycott Israeli Products
  29. Palestinian Economic Monitor
  30. Union of Youth Activity Centers-Palestine Refugee Camps
  31. Agricultural Cooperatives Union
  32. National Committee for Grassroots Resistance