ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ (ICJ) ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Αθήνα 5 Ιανουαρίου 2024

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ (ICJ) ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Μετά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης της Χάγης (ICJ) κατά του Ισραήλ για παραβίαση της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας στη Γάζα, η Παλαιστινιακή Συντονιστική Επιτροπή κατά του Απαρτχάιντ (PAACC) , που αποτελείται από το Τμήμα κατά του Απαρτχάιντ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), το Κίνημα BDS, το Παλαιστινιακό Συμβούλιο Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (PHROC), το Παλαιστινιακό Δίκτυο ΜΚΟ (PNGO) και το ECCP καλεί όλα τα κράτη μέλη της σύμβασης για τη γενοκτονία να υποστηρίξουν επειγόντως και πλήρως τη διαδικασία και ειδικότερα το αίτημα από τη Νότια Αφρική για προσωρινά μέτρα.

Το ICJ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει δημόσια ακρόαση σχετικά με το αίτημα για την υπόδειξη των προσωρινών μέτρων που υπέβαλε η Νότια Αφρική στην υπόθεση Νότια Αφρική εναντίον Ισραήλ την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024.

Σας προτρέπουμε να επικαλεστείτε αμέσως τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία εκ μέρους της χώρας μας στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) για να σταματήσει τον αφανισμό και τη γενοκτονία που πραγματοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα. Η Νότια Αφρική ξεκίνησε ήδη αυτή την υπόθεση στις 29 Δεκεμβρίου, δίνοντας την ευκαιρία στη χώρα μας να ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Ήδη είναι πάνω από 22.000 οι νεκροί, 51.000 τραυματίες, 1,9 εκατομμύρια εκτοπισμένοι.

Τα συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης για τη Γενοκτονία είναι υποχρεωμένα να ενεργήσουν για την πρόληψη της γενοκτονίας . Επομένως, η δράση πρέπει να είναι άμεση. Μια Δήλωση Παρέμβασης που θα κατατεθεί στο ICJ για την υποστήριξη της υπόθεσης της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, είναι ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι θα σταματήσουν όλες οι πράξεις γενοκτονίας και ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

Η επιβολή συλλογικής τιμωρίας από το Ισραήλ στη Γάζα, ο ανηλεής βομβαρδισμός αμάχων, η διακοπή στον φυλακισμένο πληθυσμό της παροχής πόσιμου νερού, τρoφίμων, φαρμάκων και καυσίμων –καθιστώντας τη ζωή αβίωτη– πληροί τα κριτήρια για το έγκλημα της γενοκτονίας.

Σας προτρέπουμε να καταθέσετε αμέσως Δήλωση Παρέμβασης για την υποστήριξη της υπόθεσης της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης για να σταματήσουν οι δολοφονίες στην Παλαιστίνη.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα Διακήρυξης Παρέμβασης από τις Μαλδίβες στην υπόθεση της Μιανμάρ. Υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα. Επισυνάπτεται επίσης μια εκκλήση από την Παλαιστινιακή Συντονιστική Επιτροπή κατά του Απαρτχάιντ (PAACC).

Σας ζητάμε να ασκήσετε πίεση στην κυβέρνηση της Ελλάδας στέλνοντας την παραπάνω επιστολή ή ανάλογες επιστολές δημόσιες ή μη, ώστε να υποστηρίξει το αίτημα της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής για προσωρινά μέτρα εναντίον του ράτους του Ισραήλ, ώστε να σταματήσει άμεσα η συνεχιζόμενη γενοκτονία και εθνοκάθαρση του Παλαιστινιακού λαού της Γάζας.     

BDS Greece

Ιστοσελίδα: www.bdsgreece.net

Επικοινωνία: [email protected]

Facebook:  www.facebook.com/bdsgrc/