Κάλεσμα Παλαιστινίων για αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Eurovision

29 Ιανουαρίου 2024

Η Παλαιστινιακή Καμπάνια για Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (PACBI) και το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων απευθύνουν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών (EBU) να απαγορεύσει την συμμετοχή του Ισραήλ στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision – το μεγαλύτερο ζωντανό μουσικό event στον πλανήτη – διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα εκτεταμένο μποϋκοτάζ!

Το Ισραήλ, το οποίο χαρακτηρίζεται ως κράτος Απαρτχάιντ από μεγάλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, κατηγορείται για γενοκτονία των Παλαιστινίων στην Γάζα, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου έπειτα από προσφυγή της Νοτίου Αφρικής Αφρική, με την υποστήριξη δεκάδων κρατών.

Ανώτερος αξιωματούχος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καθώς και διακεκριμένος ισραηλινός ακαδημαϊκός με αντικείμενο Ολοκαύτωμα και τις γενοκτονίες έχουν χαρακτηρίσει τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στην κατεχόμενη και πολιορκημένη Γάζα ως “κλασσική περίπτωση γενοκτονίας”. Επίσης, δεκάδες εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και εκατοντάδες ειδικοί του Διεθνούς Δικαίου έχουν προειδοποιήσει για “μια γενοκτονία που εξελίσσεται”.

Λίγο πριν από τη συνεχιζόμενη γενοκτονία του Ισραήλ, η PACBI, ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Παλαιστινιακής Επιτροπής BDS (BNC), της μεγαλύτερης συμμαχίας στην Παλαιστινιακή κοινωνία, που ηγείται του παγκόσμιου κινήματος BDS, απηύθυνε έκκληση για να ακυρωθεί η συμμετοχή του Ισραήλ στην Eurovision.

Η PACBI αναφέρει στην ανακοίνωση της: “οι διοργανωτές της Eurovision, η EBU, επιδεικνύει απόλυτη υποκρισία, ρατσισμό και αποικιοκρατική αδιάφορα για τις ζωές των Παλαιστινίων, καθώς προστατεύει το Ισραήλ από τις συνέπειες των πράξεών του, παρά το καθεστώς καταπίεσης που έχει επιβάλλει στους Παλαιστίνιους εδώ και δεκαατίες, ενώ η EBU είχε καταγγείλει τη Ρωσία εντός μόλις λίγων ημερών από την εισβολή της στην Ρωσία”. 

Εάν η EBU δεν προχωρήσει σε αποβολή του Ισραηλινού καθεστώτος Απαρτχάιντ από την Eurovision, οι Παλαιστίνιοι και εκατομμύρια υποστηρικτές του εθνικο-απελευθερωτικού μας αγώνα θα προχωρήσουν στην διεξαγωγής καμπάνιας για να μποϋκοταριστεί ο διαγωνισμός!

Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να ζητηθεί από το Ισραήλ να λογοδοτήσει για την γενοκτονία που διαπράττει το καθεστώς Απαρτχάιντ του Ισραήλ. Το ξέπλυμα μέσω της τέχνης, της μαζικής σφαγής δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά, θα ισοδυναμούσε με σύμπραξη και συγκάλυψη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Θα συνιστούσε τεράστια ειρωνεία της ιστορίας, με δεδομένο το σκοτεινό παρελθόν της Ευρώπης με αιώνες βίαιης αποικιοκρατίας, δουλείας και πολλαπλών γενοκτονιών.

Σύμφωνα με Ισραηλινές μαρτυρίες, “ο επίσημος λογαριασμός Instagram της Φινλανδικής Eurovision υπαινίχθηκε ότι η χώρα ενδέχεται να μην συμμετάσχει στον διαγωνισμό τον Μάιο στη Σουηδία, λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή”, δήλωση που ερμηνεύεται ως αναφορά σε πιθανό μποϊκοτάζ λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ. Ο Ισπανικός και Σλοβένικος εθνικής ραδιοτηλεοπτικός φορέας έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για τη συμμετοχή του Ισραήλ.

Χαιρετίζουμε την Ισλανδική Ένωση Συνθετών και Στιχουργών, τους πάνω από 1.400 Φινλανδούς καλλιτέχνες, επίσημες ενώσεις fan clubs καλλιτεχνών, αρκετούς νυν και παλαιότερους φιναλίστ της Eurovision και συμμετέχοντες, καθώς και το Σουηδικό Αριστερό Κόμμα, οι οποίοι έχουν ήδη καλέσει το Ισραήλ του απευθύνει καλέσματα για απαγόρευση συμμετοχής του Ισραηλινού καθεστώτος Απαρτχάιντ στον διαγωνισμό, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ρωσίας. 

Ενώνουμε την φωνή μας με τις δικές τους!

Πρόσφατα, ο ΚΑΝ, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ δημοσίευσε ένα ανατριχιαστικό βίντεο γενοκτονικού χαρακτήρα, με παιδιά του Ισραήλ να τραγουδούν: “Θα τους εξολοθρεύσουμε όλους [τους Παλαιστινίους στη Γάζα].” Αυτό από μόνο του συνιστά αιτία αποβολής του ΚΑΝ από την Eurovision.

Μεθυσμένοι από την ατιμωρησία που από απολαμβάνουν, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επίσης προσπαθήσει να εκφοβίσουν δημόσια το BBC ώστε να αποβάλει Βρετανό διαγωνιζόμενο, ο οποίος είχε υπογράψει ανοιχτή επιστολή ενάντια στην γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ εναντίον της Γάζας, καθώς και εναντίον του pinkwashing του καθεστώτος Απαρτχάιντ.

Η επιστολή που είχε υπογράψει ο Βρετανός διαγωνιζόμενος ανέφερε,: «Εμείς, ως LGBTQIA+ άτομα, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των αγώνων μας για ελευθερία της σεξουαλικής έκφρασης και της ταυτότητας φύλου, ώστε να δικαιολογείται η συστηματική καταπίεση και η γενοκτονία ενός ολόκληρου λαού”. 

Η καμπάνια του BDS διάρκειας ενός χρόνου για μποϋκοτάζ της διοργάνωσης της Eurovision του 2019 από το καθεστώς Απαρτχάιντ του Ισραήλ, του αφαίρεσε την δυνατότητα να ξεπλυθεί δια της προπαγάνδας. Περισσότερες από 100 οργανώσεις LGBTQIA+, εκατοντάδες κορυφαίοι καλλιτέχνες και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη στήριξαν το μποϋκοτάζ.

Η εκτεταμένη κάλυψη από τα mainstream ΜΜΕ παρείχε προβολή στο BDS, καθιστώντας τον διαγωνισμό του 2019, την πιο πολιτική Eurovision που έγινε ποτέ. Στον διαγωνισμό παρευρέθηκε μικρό αριθμός επισκεπτών σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Η λέξη που tweetαρίστηκε περισσότερο παράλληλα με το επίσημο hashtag της Eurovision του Ισραήλ, εκτός από το «Ισραήλ», ήταν η λέξη «Απαρτχάιντ».

Η PACBI καλεί όλους όσους αντιτίθενται στην γενοκτονία και το Απαρτχάιντ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πιέσουν την EBU να αποβάλλει το Ισραήλ από την Eurovision και σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει να μποϋκοτάρουν τον διαγωνισμό!

Πηγή: https://bdsmovement.net/ban-israel-from-eurovision