Πολύ μεγάλης πολιτικής σημασίας νίκη αποτελεί η απόφαση των ελληνικών εταιρειών ΣΤΑΣΥ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να μην συμμετάσχουν στη τελική φάση του διαγωνισμού που προκήρυξε η Ισραηλινή κυβέρνηση για την κατασκευή και επέκταση γραμμών τραμ που συνδέουν παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη με την Ιερουσαλήμ.
Η απόφαση μη συμμετοχής έρχεται ύστερα από σειρά αποχωρήσεων μεγάλων ευρωπαϊκών και διεθνών εταιρειών, που έγινε μετά από συνεχή πίεση συνδικάτων, πολιτικών κομμάτων και του διεθνούς κινήματος BDS, τα οποία κατήγγειλαν τη συνεργασία με το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ. Λειτούργησε επίσης η ανησυχία των εταιρειών για τις νομικές επιπτώσεις λόγω εμπλοκής τους σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που συνδέονται με το σχεδιαζόμενο τραμ.
Στην Ελλάδα, ενώσεις εργαζομένων, οργανώσεις για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, συλλογικότητες αλληλεγγύης και πολιτικά κόμματα της αριστεράς εντός και εκτός του κοινοβουλίου καταδίκασαν έμπρακτα την απόφαση των δυο εταιρειών αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετέχει στο διαγωνισμό με την δημόσια εταιρία ΣΤΑΣΥ.
Η εξέλιξη αποδεικνύει την τεράστια σημασία που έχει η απόσυρση επενδύσεων, το μποϊκοτάζ και οι κυρώσεις (το κίνημα BDS) εναντίον του κράτους του Ισραήλ σαν μοχλός πίεσης για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.
Επίσης ανάγκασε την Ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, ενοχλημένη σφόδρα, να προβεί σε μια πρωτοφανή ανακοίνωση για πρεσβεία, ότι η απόσυρση των δύο ελληνικών εταιριών από το έργο οφείλεται σε «τεχνικούς λόγους» και όχι σε πολιτικούς, παραλείποντας να αναφέρει ότι οι περισσότερες εταιρείες έχουν ήδη αποσυρθεί από το διαγωνισμό.
Λίγες ημέρες μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Ισραήλ να μετατρέψει το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision σε προπαγανδιστικό εργαλείο για τη συγκάλυψη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, η κυβέρνηση Νετανιάχου δέχεται ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα από τις διεθνείς πρωτοβουλίες για το μποϊκοτάζ του κράτους του Ισραήλ.