Έκκληση για απόσυρση από το Pop-Kultur Berlin Festival 2019

Ανοιχτή επιστολή από το BDS Greece προς τις καλλιτέχνιδες από την Ελλάδα να αποσυρθούν από την διοργάνωση Pop-Kultur Berlin Festival 2019


ΠΡΟΣ: Ίλια Πατάπη (Iotaphi) – Μαριλένα Ορφανού, Μαρία Χατζάκου, Τζίνα Δημακοπούλου (Someone Who Isn’t Me)

Αγαπητές Ιλια, Μαριλένα, Μαρία και Τζίνα,

Με την παρούσα επιστολή το BDS Greece επιθυμεί να σας μεταφέρει το κάλεσμα της παλαιστινιακής κοινωνίας αλλά και χιλιάδων πολιτών του Ισραήλ να αποσυρθείτε από την φετινή διοργάνωση Pop-Kultur Berlin Festival 2019, η οποία πραγματοποιείται με την στήριξη και προώθηση της πρεσβείας του Ισραήλ στην Γερμανία. Σας καλούμε να αναγνωρίσετε κι εσείς ότι η η στήριξη στο φεστιβάλ γίνεται στα πλαίσια της προσπάθειας του ισραηλινού κράτους να ξεπλύνει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει καθημερινά ενάντια στους Παλαιστίνιους και τις Παλαιστίνιες.

Κατά τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις του Pop-Kultur Berlin Festival, δεκατέσσερις (14) καλλιτέχνες από έξι διαφορετικές χώρες αποφάσισαν να αποσυρθούν, όπως ακριβώς θα έπρατταν από οποιαδήποτε διοργάνωση θα πραγματοποιούταν στην Γερμανία με την στήριξη του καθεστώτος της Νότιας Αφρικής κατά την περίοδο του Άπαρτχαϊντ. Ένα αντίστοιχο καθεστώς Άπαρτχαϊντ αποτελεί το κράτος του Ισραήλ, στο οποίο οι διακρίσεις ενάντια στους Παλαιστίνιους αποτελούν επίσημο νόμο και στο οποίο ο πρωθυπουργός Νετανιάχου υποσχέθηκε πρόσφατα πως θα προσαρτήσει την Δυτική Όχθη.

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ προσπαθεί μέσω της στήριξης του σε καλλιτεχνικά γεγονότα να ξεπλύνει τα εγκλήματα πολέμου που πραγματοποιεί, αλλά και να αποσιωπήσει το γεγονός πως φιμώνει την παλαιστινιακή τέχνη και τον πολιτισμό απαγορεύοντας εκδηλώσεις, κλείνοντας κινηματογράφους και εμποδίζοντας την μετακίνηση των παλαιστίνιων καλλιτεχνών. Παρά τον μανδύα ενός δημοκρατικού κράτους υπέρ της διαφορετικότητας που προσπαθεί να προωθήσει στην πραγματικότητα καταπιέζει την διαφορετικότητα των ίδιων των πολιτών του Ισραήλ.

Η διοργάνωση του Pop-Kultur έχει κατά το παρελθόν ξεκαθαρίσει σε πολλές περιπτώσεις πως δεν προτίθεται να εναντιωθεί στην στήριξη της πρεσβείας του Ισραήλ στο φεστιβάλ, επιτιθέμενη στο διεθνές κίνημα για Μποϊκοτάζ-Απόσυρση Επενδύσεων-Κυρώσεις (BDS) με βαρείς κι απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. Κατά αυτό τον τρόπο έχει αποφασίσει να σταθεί στο πλάι των ρατσιστικών επιλογών του κράτους του Ισραήλ κι απέναντι στο διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ανακοινώσεις της Διεθνούς Αμνηστείας και τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε.

Ως BDS Greece και μέλος του διεθνούς κινήματος BDS σας καλούμε να λάβετε θέση ενάντια στον ρατσισμό, την καταπίεση και τις αποικιοκρατικές επιλογές του κράτους του Ισραήλ και να αποσυρθείτε από την διοργάνωση Pop-Kultur Berlin Festival 2019. Αν αποσυρθείτε θα γίνετε μέρος του παγκόσμιου κινήματος πίεσης στο ισραηλινό απαρτχάιντ μαζί με καλλιτεχνες διεθνούς φήμης. Ως BDS Greece σας καλούμε να συνταχθείτε με το κάλεσμα της παλαιστινιακής κοινωνίας και να λάβετε μέρος στην διεθνή καμπάνια.