FAQ

Τι ακριβώς είναι το κίνημα BDS;

Το κίνημα δράσεων μποϊκοτάζ, απόσυρσης επενδύσεων και κυρώσεων κατά του Ισραήλ (στα αγγλικά Boycott, Divestment, Sanctions) είναι ένα παγκόσμιο κίνημα για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ισότητα. Το BDS βασίζεται στην απλή παραδοχή και τη θεμελιώδη αρχή ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως και όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι.

Το BDS αντλεί έμπνευση και εμπνέει. Αντλεί τη δύναμή του από τις δεκαετίες λαϊκής παλαιστινιακής αντίστασης, από τον αγώνα κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, από το κίνημα κατά των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ, μεταξύ πολλών άλλων. Αποτελεί έμπνευση για τους Παλαιστινίους και τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων τους παγκοσμίως για να μιλήσουν ανοιχτά, να αμφισβητήσουν ηγεμονικούς και ρατσιστικούς συσχετισμούς δυνάμεων και να επιμείνουν στο σεβασμό και την εφαρμογή των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.  

Το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για την κατοχή και τον εποικισμό παλαιστινιακής γης, κάνοντας διακρίσεις κατά των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ και στερώντας στους Παλαιστινίους πρόσφυγες το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Πρόκειται για ένα καθεστώς κατοχής, εποικισμού και απαρτχάιντ κατά του παλαιστινιακού λαού.

Οι κυβερνήσεις του κόσμου δεν έχουν καταφέρει να θέσουν το Ισραήλ υπόλογο. Εταιρείες και θεσμοί βοηθούν το Ισραήλ να καταπιέζει τους Παλαιστινίους. Ως εκ τούτου, οι Παλαιστίνιοι καλούν για μη βίαιες δράσεις και εκστρατείες μποϊκοτάζ, απόσυρσης επενδύσεων και κυρώσεων κατά του Ισραήλ από τα κάτω.

Αντλώντας έμπνευση από το κίνημα κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, το BDS καλεί για δράσεις πίεσης προς το Ισραήλ ώστε να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και:

1. να θέσει τέλος στην κατοχή και τον εποικισμό όλων των αραβικών εδαφών και να κατεδαφίσει το τείχος. Βάσει του διεθνούς δικαίου, έχει αναγνωριστεί ότι το Ισραήλ είναι η κατέχουσα δύναμη στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στη Γάζα και τα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν,

2. να δώσει στους Αραβοπαλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ το δικαίωμά τους σε πλήρη ισότητα,

3. να σεβαστεί, να προστατεύσει και να προωθήσει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και τις ιδιοκτησίες τους, όπως προβλέπεται από την απόφαση 194 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ της 11ης Δεκεμβρίου 1948.

Δέκα χρόνια από τη δημιουργία του, το BDS σήμερα έχει την ευρεία στήριξη συλλόγων, ακαδημαϊκών ενώσεων, εκκλησιών και κινημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ως αποτέλεσμα πίεσης από το BDS, μεγάλες εταιρείες όπως η Veolia, η Orange και η CRH αποσύρονται από την ισραηλινή αγορά έπειτα από εκστρατείες για τη συμμετοχή τους σε έργα του Ισραήλ που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Ο ΟΗΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα δηλώνουν ότι το BDS αρχίζει να έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο. Χιλιάδες καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Roger Waters και η Lauryn Hill, αρνούνται σήμερα να παίξουν στο Ισραήλ.

Από την άλλη, αυξάνονται όλο και περισσότερο οι ανησυχίες του Ισραήλ ότι το κίνημα BDS το κάνει να φαίνεται σαν ένα κράτος-παρίας όπως κάποτε ήταν η Νότια Αφρική.

 

Γιατί καλούν οι Παλαιστίνιοι σε δράσεις BDS κατά του Ισραήλ;

Το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για την κατοχή και τον εποικισμό παλαιστινιακής γης, κάνοντας διακρίσεις κατά των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ και στερώντας στους Παλαιστινίους πρόσφυγες το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Πρόκειται για ένα καθεστώς κατοχής, εποικισμού και απαρτχάιντ κατά του παλαιστινιακού λαού. Αυτό το παράνομο καθεστώς διατηρείται με τη στήριξη και τη συνενοχή της διεθνούς κοινότητας. Αντί να του ζητήσουν να λογοδοτήσει, πολλές κυβερνήσεις παρέχουν στο Ισραήλ πολιτική, διπλωματική, στρατιωτική και οικονομική στήριξη. Εταιρείες διαγωνίζονται για να κερδοσκοπήσουν από τις παραβιάσεις διεθνούς δικαίου του Ισραήλ. Όταν εκείνοι που βρίσκονται στην εξουσία αρνούνται να κάνουν κάτι για να σταματήσουν αυτή την αδικία, η ίδια η παγκόσμια κοινότητα πολιτών θα πρέπει να παρέμβει για να τη σταματήσει.

 

Τι έχει ως στόχο να πετύχει το BDS; Καλεί για λύση ενός ή δύο κρατών;

Το κίνημα BDS στοχεύει στην άσκηση πίεσης προς το Ισραήλ ώστε να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και:

1. να θέσει τέλος στην κατοχή και τον εποικισμό όλων των αραβικών εδαφών και να κατεδαφίσει το τείχος. Βάσει του διεθνούς δικαίου, έχει αναγνωριστεί ότι το Ισραήλ είναι η κατέχουσα δύναμη στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στη Γάζα και τα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν,

2. να δώσει στους Αραβοπαλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ το δικαίωμά τους σε πλήρη ισότητα,

3. να σεβαστεί, να προστατεύσει και να προωθήσει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και τις ιδιοκτησίες τους, όπως προβλέπεται από την απόφαση 194 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ της 11ης Δεκεμβρίου 1948.

Αυτά αποτελούν τρία βασικά δικαιώματα, χωρίς τα οποία ο Παλαιστινιακός λαός δε μπορεί να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση.

Το κίνημα BDS δεν συνηγορεί υπέρ κάποιας συγκεκριμένης λύσης στη διαμάχη και δεν καλεί ούτε για «λύση ενός κράτους» ούτε για «λύση δυο κρατών». Αντίθετα, το BDS εστιάζει στην προστασία βασικών δικαιωμάτων και στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

 

Κατά ποιον τρόπο βοηθά το BDS τον παλαιστινιακό αγώνα για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα;

Το κίνημα BDS έχει θέσει ως στόχο να δοθεί τέλος στην διεθνή συνενοχή γύρω από το καθεστώς κατοχής, απαρτχάιντ και εποικισμού του Ισραήλ.

Πολλές εταιρείες όπως η Orange, η Veolia και η CRH έχουν αποσυρθεί από το Ισραήλ ως αποτέλεσμα εκστρατειών του BDS.

Καθώς οι ισραηλινές πολυεθνικές, θεσμοί και οργανισμοί απομονώνονται ή υφίστανται οικονομικές δυσχέρειες λόγω των διεθνών εκστρατειών του BDS, το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρηματικού κόσμου και της κοινωνίας, θα είναι πιο δύσκολο να συνεχίσει το καθεστώς καταπίεσης των Παλαιστινίων.

Κάθε επιτυχία του BDS τραβά την προσοχή των μέσων και ρίχνει φως στο δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων για δικαιώματα. Το κίνημα BDS επιφέρει δραστικές αλλαγές στις αντιλήψεις και τις προσεγγίσεις ως προς το καθεστώς καταδυνάστευσης του Ισραήλ.

Η ανάπτυξη και η επιτυχία του κινήματος BDS στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ελπίδας και έμπνευσης στους Παλαιστινίους και σε άλλους ότι η δημόσια γνώμη συντάσσεται όλο και περισσότερο με το πλευρό του παλαιστινιακού λαού. Η κυβέρνηση του Ισραήλ σήμερα αναγνωρίζει τη δυναμική του κινήματος BDS ως «στρατηγικής απειλής» για το σύστημα αδικίας του.

 

Πώς μπορώ να στηρίξω το κίνημα BDS; Υπάρχει ένας κατάλογος προϊόντων για μποϊκοτάζ;

Το πρώτο απλό βήμα που μπορεί να κάνει κανείς είναι να μποϊκοτάρει τα ισραηλινά αγαθά. Δείτε τη σελίδα μας What to boycott για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ένα από τα πιο χρήσιμα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να δραστηριοποιηθείτε ενεργά σε μια εκστρατεία του BDS κοντά σας που στοχεύει ένα συγκεκριμένο προϊόν, μια εταιρεία ή έναν θεσμό.

Εκστρατείες του BDS τρέχουν σε δεκάδες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ εκατοντάδες οργανώσεις συμμετέχουν ενεργά στο κίνημα. Είναι εύκολο να δραστηριοποιηθείτε σε μια εκστρατεία κοντά σας που ταιριάζει με τα ενδιαφέροντά σας. Εάν δεν βρείτε κάποια, ξεκινήστε δική σας!

 

Πώς έχουν χρησιμοποιήσει οι Παλαιστίνιοι τις εκστρατείες μποϊκοτάζ και τις εκστρατείες κατά της εξομάλυνσης στο παρελθόν;

Το BDS πηγάζει από δεκαετίες παλαιστινιακής μη βίαιης αντίστασης, με δράσεις μποϊκοτάζ που χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’20 ως ένα μέσο αντίστασης στη βρετανική κατοχή και το σιωνιστικό εποικισμό.

Το 1936, οι Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν απεργία έξι μηνών και μια εκστρατεία άρνησης συνεργασίας που στρεφόταν ενάντια στη στήριξη εκ μέρους της αποικιοκρατικής βρετανικής εντολής του σιωνιστικού εποικισμού στην Παλαιστίνη, θέτοντας ουσιαστικά τέλος στην εντολή. Η απεργία αυτή θεωρείται ακόμα από πολλούς η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία. 

Κυρώσεις έχουν εφαρμοστεί από κράτη που αντιτίθενται στον εποικισμό του Ισραήλ από τον καιρό αμέσως μετά την ίδρυση του Ισραήλ και τη μαζική, προμελετημένη εθνοκάθαρση της πλειοψηφίας των αυτοχθόνων Παλαιστινίων.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ιντιφάντα (1987-1992), θύλακες παλαιστινιακής αντίστασης μπόρεσαν να πυροδοτήσουν ένα μαζικό λαϊκό μποϊκοτάζ ισραηλινών αγαθών ως έναν από τους τρόπους κατά τους οποίους οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να πάρουν μέρος στη μαζική εξέγερση, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα μια αξιοσημείωτη μείωση των εξαγωγών του Ισραήλ προς τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η ιδέα της αντίθεσης με οποιασδήποτε μορφής εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ παραμένει ένα εξαιρετικά καίριο ζήτημα στο πλαίσιο της πολιτικής των Παλαιστινίων. Αφορά το γεγονός ότι συναλλαγές δε μπορούν να γίνονται κανονικά με το Ισραήλ όσο συνεχίζεται η καταπίεση των Παλαιστινίων. 

Οι προσπάθειες για την καταπολέμηση δραστηριοτήτων εξομάλυνσης σχέσεων αποτελούν τώρα μια βασική μορφή ακτιβισμού του BDS στην Παλαιστίνη και τον αραβικό κόσμο. Οι διαμαρτυρίες και οι εκστρατείες κατά της εξομάλυνσης συχνά κερδίζουν ευρεία στήριξη και πετυχαίνουν την ακύρωση διοργανώσεων εξομάλυνσης.

 

Τι έχει επιτύχει μέχρι τώρα το κίνημα BDS;

Χάρη στις στρατηγικής σημασίας εκστρατείες από ανθρώπους και οργανώσεις ανά τον κόσμο, το παγκόσμιο κίνημα BDS έχει πραγματικό αντίκτυπο. Μερικά παραδείγματα:​

  • Η γαλλική πολυεθνική Veolia αποσύρθηκε πλήρως από το Ισραήλ έπειτα από εκστρατεία του BDS για το ρόλο της όσον αφορά τον ισραηλινό εποικισμό παλαιστινιακής γης που της κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια ως διαφυγόντα κέρδη από συμβάσεις που χάθηκαν.
  • Μεγάλες διεθνείς εταιρείες όπως η Orange, η G4S και η Unilever έχουν ανακοινώσει μέτρα για να σταματήσουν τη συμμετοχή τους στα εγκλήματα του Ισραήλ.  
  • Χιλιάδες καλλιτέχνες, όπως ο Roger Waters των Pink Floyd, ο Faithless, η Lauryn Hill, ο Brian Eno και ο Elvis Costello έχουν αρνηθεί να παίξουν στο Ισραήλ.
  • Ενώσεις ακαδημαϊκών και φοιτητικοί σύλλογοι, κυρίως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική και το ΗΒ, στηρίζουν τώρα το BDS. Αρκετές εκκλησίες έχουν αποσυρθεί από εταιρείες που εμπλέκονται στην κατοχή από το Ισραήλ.
  • Το Ισραήλ θεωρεί το BDS «στρατηγική απειλή» στη συνεχιζόμενη καταπίεση των Παλαιστινίων. Ορισμένοι Ισραηλινοί ζητούν μετριοπαθείς αλλαγές στην πολιτική του Ισραήλ.

 

Στηρίζουν οι Παλαιστίνιοι το BDS;

Την έκκληση του BDS για το 2005 υπερθεματίζουν όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα, ομοσπονδίες εργατικών συνδικάτων, ενώσεις προσφυγικών δικαιωμάτων, ενώσεις ακαδημαϊκών, οργανώσεις αγροτών, δίκτυα ΜΚΟ, ενώσεις γυναικών, κινήματα νεολαίας και άλλοι.

Οι οργανώσεις που υπογράφουν την έκκληση του 2005 εκπροσωπούν Παλαιστινίους που ζουν υπό καθεστώς κατοχής στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ και εξόριστους Παλαιστινίους (κατά κύριο λόγο πρόσφυγες).

Η έκκληση του BDS αποτελεί το έγγραφο με τη μεγαλύτερη στήριξη κατά τις τελευταίες δεκαετίες της παλαιστινιακής ιστορίας.

Οι Παλαιστίνιοι που ζουν υπό το καθεστώς εποικιστικής καταπίεσης του Ισραήλ είναι ανέφικτο να μποϊκοτάρουν εντελώς το Ισραήλ. Η στήριξη ωστόσο στο μποϊκοτάζ ισραηλινών αγαθών στα ΚΠΕ έχει αυξηθεί έντονα από την σφαγή στη Γάζα το 2014.

Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εξαγωγές του Ισραήλ προς την παλαιστινιακή οικονομία μειώθηκαν κατά 24% το πρώτο τρίμηνο του 2015. Όπως αναφέρεται, αυτό οφείλεται στο διευρυνόμενο μποϊκοτάζ εκ μέρους των Παλαιστινίων, παρά τα εμπόδια του ουσιαστικού ελέγχου της οικονομικής δραστηριότητας των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. 

Μια πρόσφατη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης των Παλαιστινίων στα ΚΠΕ, η οποία διεξήχθη από το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικής και Στατιστικής Έρευνας, δείχνει 86% στήριξη στο BDS.

 

Πόσο ευρεία είναι η στήριξη του κινήματος BDS διεθνώς;

Η έκκληση του BDS κατά του Ισραήλ για το 2005 είχε μαζική ανταπόκριση σε ανθρώπους και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι εκστρατείες του BDS υποστηρίζονται από δεκάδες ενώσεις, εκκλησίες, ΜΚΟ και κινήματα που εκπροσωπούν δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλες τις ηπείρους. Προοδευτικές εβραϊκές ομάδες και ευσυνείδητες ομάδες ισραηλινοεβραίων παίζουν σημαντικό ρόλο στο κίνημα.

Δημόσια πρόσωπα όπως ο Αρχιεπίσκοπος Desmond Tutu, η Naomi Klein, ο Roger Waters, η Angela Davis και η Judith Butler υποστηρίζουν το BDS.

Πολυεθνικές, τράπεζες και επενδυτικά ταμεία υιοθετούν τώρα τη λογική του BDS, ενώ ορισμένες έχουν αρχίσει να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από το καθεστώς κατοχής του Ισραήλ.

Το BDS επηρεάζει μεγάλους τίτλους ειδήσεων και διαμορφώνει τον τρόπο κατά τον οποίο αντιλαμβάνεται η κοινή γνώμη τον αγώνα των Παλαιστινίων. Τίθεται επικεφαλής μαζικών αλλαγών για την προάσπιση της δικαιοσύνης για τους Παλαιστίνιους. ​

 

Καλεί το BDS σε μποϊκοτάζ ολόκληρου του Ισραήλ ή μόνο των παράνομων εποικισμών;

Όπως και στο μποϊκοτάζ κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, το κίνημα BDS απευθύνει έκκληση για μποϊκοτάζ ολόκληρου του καθεστώτος καταπίεσης του Ισραήλ, όπως επίσης και όλων των ισραηλινών εταιρειών και θεσμών που εμπλέκονται σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Το BDS δεν καθορίζει τους στόχους του βάσει ταυτότητας, αλλά αποκλειστικά και μόνο βάσει συνενοχής στην στέρηση από τους Παλαιστινίους των δικαιωμάτων τους.

Για παράδειγμα, καλούμε σε μποϊκοτάζ όλων των ισραηλινών οπωροκηπευτικών, ανεξάρτητα εάν καλλιεργούνται στο Ισραήλ ή σε παράνομο ισραηλινό εποικισμό, καθώς όλες οι ισραηλινές γεωργικές επιχειρήσεις εμπλέκονται σε παραβιάσεις δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Όπως και στη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ, το Ισραήλ ως κράτος είναι υπεύθυνο για τις πρακτικές κατοχής, εποικισμού και απαρτχάιντ που ακολουθεί.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εκστρατείες μας στρέφονται κατά εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Ωστόσο, η στήριξη για πλήρες μποϊκοτάζ του Ισραήλ είναι μεγάλη. Ακαδημαϊκές ενώσεις και ομάδες ακαδημαϊκών, συγγραφέων και καλλιτεχνών στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότιο Αφρική, τη Βραζιλία και την Ευρώπη δηλώνουν ανοιχτά τη στήριξή τους σε ένα ακαδημαϊκό ή και πολιτιστικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

Όσο αναπτύσσεται το κίνημά μας, τόσο εξελίσσονται και οι δεξιότητες, οι φιλοδοξίες και η ικανότητά μας να επιτυγχάνουμε απτά, στρατηγικά και βιώσιμα αποτελέσματα. Οι στόχοι επαναξιολογούνται τακτικά όσο μεγαλώνει το κίνημα BDS. ​

 

Μπορεί ρεαλιστικά το BDS να σταματήσει την άνευ όρων στήριξη της Δύσης προς το Ισραήλ;

Το κίνημα BDS επιδιώκει μια μεταστροφή της κοινής γνώμης στις δυτικές κοινωνίες όσον αφορά το Ισραήλ. Η ραγδαία διευρυνόμενη στήριξη για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων δυσκολεύει τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν την άνευ όρων στήριξή τους προς το Ισραήλ.

Στις ΗΠΑ, όπου το ισραηλινό λόμπι έχει γερές βάσεις στο Κογκρέσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια πρωτόγνωρη και καθοριστική αλλαγή όσον αφορά τη λεγόμενη «δικομματική» στήριξη του Ισραήλ στη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Luntz για το 2015 σχετικά με τη «γνώμη της ελίτ», το 76% των διαμορφωτών γνώμης των Δημοκρατικών δηλώνουν ότι το Ισραήλ έχει υπερβολική επιρροή στις ΗΠΑ, με το 47% των Δημοκρατικών να συμφωνούν ότι το Ισραήλ είναι μια «ρατσιστική» χώρα. Περίπου το 31% αυτών των ηγετικών Δημοκρατικών, όπως μας δείχνει η δημοσκόπηση, είναι έτοιμοι να στηρίξουν το BDS.

Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση του 2015 το 49% των Δημοκρατικών τίθενται υπέρ «κυρώσεων ή σοβαρότερων μέτρων» κατά του Ισραήλ.

Μια δημοσκόπηση του 2014 που διεξήγαγε μια ισραηλινή ομάδα λόμπι στις ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι το 15% των Αμερικανοεβραίων στηρίζουν το ολοσχερές μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

Βέβαια, η στήριξη προς το Ισραήλ παραμένει βαθιά εδραιωμένη, ωστόσο το κίνημα BDS δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο στην διακοπή της στήριξης της δύσης προς το καθεστώς απαρτχάιντ και ενεργού εποικισμού του Ισραήλ.  

Στην Ευρώπη, κυβερνήσεις κάνουν βήματα που συμφωνούν με τη γενική προσέγγιση του κινήματος, όπως μέτρα που επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την αξίωση του Ισραήλ για κυριαρχία στα κατεχόμενα παλαιστινιακά και συριακά εδάφη. Τα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνουν προειδοποιήσεις προς τις επιχειρήσεις να μην εμπλέκονται σε παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς, τον αποκλεισμό ισραηλινών οντοτήτων που δραστηριοποιούνται στα ΚΠΕ (και την Ανατολική Ιερουσαλήμ) από χρηματοδότηση και αναγνώριση και την εξέταση του ενδεχομένου να διακοπεί κάθε χρηματοοικονομική συναλλαγή και συμφωνία με τις ισραηλινές τράπεζες που χρηματοδοτούν την κατοχή.

 

Πώς έχει αντιδράσει το Ισραήλ στο κίνημα BDS;

Τα ισραηλινά μέσα αναφέρουν συχνά επιτυχίες του BDS, ενώ ισραηλινοί πολιτικοί και σχολιαστές μιλούν τακτικά για τη συνεχή και ραγδαία ανάπτυξη του κινήματος.

Το Ιούνιο του 2013, ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου περιέγραψε το κίνημα BDS ως «στρατηγική απειλή» για το καθεστώς καταπίεσης του Ισραήλ και ανέθεσε τη γενική ευθύνη για την καταπολέμηση του BDS στο υπουργείο στρατηγικών υποθέσεων.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ παραδέχεται ότι το BDS πλησιάζει ένα «σημείο καμπής».

Η ισραηλινή κυβέρνηση διέθεσε πρόσφατα ένα κονδύλι τουλάχιστον 25 εκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση του BDS, καθώς και τεράστιους πόρους στη διάθεση των υπηρεσιών πληροφοριών για τον αγώνα κατά του κινήματος.

Σήμερα απασχολείται προσωπικό ειδικά κατά του BDS σε πολλές πρεσβείες του Ισραήλ στη δύση.

Γνωρίζοντας ότι έχει χάσει βασικά επιχειρήματα σε πολλούς κύκλους, το Ισραήλ καταφεύγει στην άσκηση επιρροής σε υποστηρικτικές κυβερνήσεις και νομοθεσίες στη δύση με σκοπό να λάβουν μέτρα ώστε να γίνει το BDS παράνομο ή να κατασταλεί ο ακτιβισμός του BDS. Αυτές οι Μακαρθικές πρακτικές το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να ενισχύσουν την αποφασιστικότητα του κινήματος BDS και να του δώσουν ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα.

Το 2011, η βουλή του Ισραήλ, η Κνεσέτ, υιοθέτησε ένα δρακόντειο νόμο που προβλέπει την τιμωρία ισραηλινών πολιτών που στηρίζουν δράσεις μποϊκοτάζ του Ισραήλ ή οποιωνδήποτε εταιρειών και θεσμών του, ακόμα και όσων δραστηριοποιούνται σε ΚΠΕ.

Ένας μικρός αλλά σταδιακά αυξανόμενος αριθμός Ισραηλινών στηρίζουν τώρα το BDS, ενώ όλο και περισσότερα δημόσια πρόσωπα και απλοί άνθρωποι στο Ισραήλ ζητούν αλλαγές πολιτικής ως αποτέλεσμα της απήχησης του BDS.