Ιστορική ήττα για το Ισραήλ

26 Ιανουαρίου 2024

Μεγάλη ήττα για το Ισραήλ: Το ICJ αποφαίνεται ότι υπάρχει εύλογος κίνδυνος διάπραξης γενοκτονίας από το Ισραήλ στη Γάζα

Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS (BNC)

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν τη μέγιστη πίεση για να σταματήσει η γενοκτονία και να εξαρθρωθεί το απαρτχάιντ.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) έγραψε σήμερα ιστορία. Επιβεβαίωσε την αληθοφάνεια της κατηγορίας της Νότιας Αφρικής βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία ότι «το Ισραήλ έχει εμπλακεί, εμπλέκεται και κινδυνεύει να εμπλακεί περαιτέρω σε γενοκτονικές πράξεις κατά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα». Διατάζει το Ισραήλ να αποτρέψει οποιαδήποτε ενέργεια γενοκτονίας, να σταματήσει τον στρατό του από τη διάπραξη τέτοιων πράξεων και να εξασφαλίσει την παροχή τροφίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων ανθρωπιστικών αναγκών με την είσοδο στην κατεχόμενη και πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Η Παλαιστινιακή Συντονιστική Επιτροπή κατά του Απαρτχάιντ (PAACC), που αποτελείται από το Τμήμα κατά του Απαρτχάιντ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), την Επιτροπή κατά του Απαρτχάιντ του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου (PNC), το κίνημα BDS, το Παλαιστινιακό Οργανωτικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (PHROC) και το Παλαιστινιακό Δίκτυο ΜΚΟ (PNGO), χαιρετίζει θερμά την ιστορική απόφαση του ICJ. Οι αποφάσεις του ICJ είναι οριστικές, δεσμευτικές και δεν υπόκεινται σε έφεση και όλα τα κράτη πρέπει να συμμορφωθούν με τις νομικές τους υποχρεώσεις λαμβάνοντας μονομερώς και συλλογικά όλα τα εφικτά μέτρα για να εξασφαλίσουν επειγόντως και οριστικά ότι το Ισραήλ σέβεται την απόφαση του δικαστηρίου και εφαρμόζει πλήρως και χωρίς καθυστέρηση τη διαταγή του για τα προσωρινά μέτρα.

Ενώ το Δικαστήριο απέτυχε να διατάξει ρητά μια άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός για να σταματήσει η γενοκτονία, τα κράτη πρέπει τώρα να πιεστούν περισσότερο από ποτέ να εκπληρώσουν τις νομικές τους υποχρεώσεις και να επιβάλουν στο Ισραήλ κατάπαυση του πυρός.

Η απόφαση του ICJ θέτει τώρα αυξημένη νομική –για να μην αναφέρουμε την ηθική– ευθύνη στους ώμους των κρατών που σέβονται το διεθνές δίκαιο, την κοινωνία των πολιτών και τους ανθρώπους της συνείδησης σε όλο τον κόσμο να τερματίσουν τη συνεχιζόμενη γενοκτονία του Ισραήλ και να βοηθήσουν στην εξάρθρωση του υποκείμενου συστήματος καταπίεσης.

Όλα τα κράτη, οι εταιρείες και οι θεσμοί, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών μέσων ενημέρωσης, που είναι συνένοχοι σε οποιαδήποτε πτυχή του 75χρονου ισραηλινού καθεστώτος εποικιστικής αποικιοκρατίας, απαρτχάιντ και στρατιωτικής κατοχής πρέπει να τερματίσουν αμέσως αυτή τη συνενοχή και να λογοδοτήσουν για βοήθεια και υποκίνηση εγκλημάτων πολέμου , εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και, εύλογα, γενοκτονία. Τα τρίτα κράτη που εν γνώσει τους παρείχαν όπλα, υλική και άλλη υποστήριξη στο Ισραήλ για χρήση σε εγκλήματα θηριωδίας, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας, πρέπει να θεωρηθούν ότι συνέβαλαν σε διεθνώς παράνομες πράξεις και παραβιάσεις των jus cogens κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Μετά την ιστορική απόφαση του ICJ ότι υπάρχει εύλογος κίνδυνος διάπραξης γενοκτονίας από το Ισραήλ στη Γάζα και δεδομένου ότι τα Κράτη Μέρη στη Σύμβαση για τη Γενοκτονία έχουν erga omnes υποχρέωση να αποτρέψουν και να τιμωρήσουν το έγκλημα της γενοκτονίας, τα κράτη πρέπει:

– Να επιβάλουν ένα αμφίδρομο στρατιωτικό εμπάργκο στο Ισραήλ, να εργαστούν για να υιοθετήσουν ένα υποχρεωτικό εμπάργκο όπλων σε αυτό του ΟΗΕ και να υιοθετήσουν άλλα τιμωρητικά μέτρα για την πρόληψη και την καταστολή των πράξεων γενοκτονίας του και να τερματίσουν την παροχή οικονομικής και διπλωματικής υποστήριξης σε αυτό.

– Να επιβάλουν νόμιμες και αναλογικές οικονομικές κυρώσεις και άλλα αντίμετρα στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης όλων των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου και συνεργασίας, έως ότου τηρήσει τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου.

– Να λάβουν άμεσα μέτρα για να εκδιώξουν το Ισραήλ από διεθνή φόρουμ, συμπεριλαμβανομένων της UNGA , της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, της FIFA και άλλων, όπως πήραν για το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

– Τα Κράτη Μέρη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) πρέπει να πιέσουν τον Εισαγγελέα να προχωρήσει γρήγορα την έρευνα για όλα τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τις πράξεις γενοκτονίας που πραγματοποιήθηκαν από Ισραηλινούς δράστες κατά του Παλαιστινιακού λαού και να εκδώσει άμεσα και χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση εντάλματα σύλληψης για τις δικογραφίες ενώπιον του Δικαστηρίου, από το 2014. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι το Δικαστήριο διαθέτει πλήρεις πόρους για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της έρευνας για την κατάσταση στην Παλαιστίνη.

– Να συλλάβουν και να διώξουν, μεταξύ άλλων και με την εφαρμογή της Οικουμενικής Δικαιοδοσίας, Ισραηλινούς υπηκόους, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων ή προσώπων που βρίσκονται στο έδαφός τους ή εντός της δικαιοδοσίας τους, που έχουν υποκινήσει σε γενοκτονία, υποστήριξαν γενοκτονία ή διέπραξαν γενοκτονικές πράξεις κατά του παλαιστινιακού λαού.

– Να ενεργούν με την ευθύνη που έχουν να διασφαλίσουν ότι οι εταιρικές οντότητες και ιδρύματα που εδρεύουν στην επικράτειά τους ή υπό τη δικαιοδοσία τους θα πάψουν και θα σταματήσουν να βοηθούν και να υποστηρίζουν τη γενοκτονία από το Ισραήλ και άλλα εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας του απαρτχάιντ, κατά του Παλαιστινιακού λαού.

– Να γίνουν μέλη του μεγάλου και αυξανόμενου αριθμού κρατών στον Παγκόσμιο Νότο για την υποστήριξη της υπόθεσης γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο ICJ.

Η εντολή για προσωρινά μέτρα μπορεί να συμβάλει στην προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από «περαιτέρω, σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη», όπως ζητά η Νότια Αφρική. Εάν εφαρμοστούν, τα μέτρα μπορεί να σταματήσουν τη σοβαρή βλάβη που προκαλεί η γενοκτονία του Ισραήλ εναντίον 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων. Αλλά ακόμα και όταν σταματήσει ο ανελέητος βομβαρδισμός αμάχων και πολιτικών υποδομών από το Ισραήλ, ο λιμός και οι μολυσματικές ασθένειες που εξαπλώνονται στη Γάζα λόγω της θανατηφόρας πολιορκίας και της οικοκτονίας του Ισραήλ θα συνεχίζουν να καταστρέφουν τους Παλαιστίνιους. Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν προειδοποιήσει ότι όλοι οι Παλαιστίνιοι της Γάζας, οι μισοί από αυτούς παιδιά, πεινούν και πάνω από μισό εκατομμύριο «λιμοκτονούν».

Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα για να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες –της συνεχιζόμενης Παλαιστινιακή Νάκμπα. «Οι γενοκτονικές πράξεις του Ισραήλ», όπως έχει επιβεβαιώσει η Νότια Αφρική ενώπιον του ICJ, πρέπει να κατανοηθούν «μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο του 75χρονου απαρτχάιντ του Ισραήλ, της 56χρονης κατοχής και της 16χρονης πολιορκίας που επιβλήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας». Η αποικιακή βία του Ισραήλ από το 1948, είπε η Νότια Αφρική, «συστηματικά και βίαια έχει εκτοπίσει και κατακερματίσει τον παλαιστινιακό λαό, στερώντας του σκόπιμα το διεθνώς αναγνωρισμένο, αναφαίρετο δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση και το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμά του να επιστρέψουν ως πρόσφυγες στις πόλεις και τα χωριά τους, σε αυτό που τώρα είναι το Κράτος του Ισραήλ».

Στο Ενιαίο Παλαιστινιακό Κάλεσμα κατά του Απαρτχάιντ του 2023, οι Παλαιστίνιοι επιβεβαίωσαν ότι «η διάλυση του καθεστώτος εποικιστικής αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ του Ισραήλ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον παλαιστινιακό λαό να ασκήσει τα πλήρη νόμιμα και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματά του, όπως ορίζονται στο διεθνές δίκαιο».

Ο Παλαιστινιακός λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι μόνο μέσω της λαϊκής δύναμης, της ενότητας και της κινητοποίησης μπορούμε να επιτύχουμε δικαιοσύνη και να μπορέσουμε να ασκήσουμε τα αναφαίρετα δικαιώματά μας. Καλούμε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αξιοποιήσουν αυτή τη συγκυρία που δημιουργήθηκε από την απόφαση του ICJ και να ανταποκριθούν στο Παλαιστινιακό Ενιαίο Κάλεσμα «να ενισχύσουμε το αυξανόμενο παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό και τον δίκαιο σκοπό μας υποστηρίζοντας – και συμμετέχοντας ενεργά – στο παγκόσμιο κίνημα Μποϊκοτάζ, Απόσυρσης Επενδύσεων και Κυρώσεων (BDS) υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων».

Η δικαιοσύνη είναι η μόνη αποδεκτή λύση. Οποιαδήποτε ενέργεια ή διπλωματική προσπάθεια που δεν επικεντρώνεται στον τερματισμό και την τιμωρία της γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, των εγκλημάτων πολέμου και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ, καθώς και στον τερματισμό κάθε διεθνούς συνενοχής σε αυτά, ισοδυναμεί με τη διαιώνιση της ατιμωρησίας, της αδικίας και της καταπίεσης του λαού μας, ενώ υπονομεύει περαιτέρω τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Πηγή: https://bdsmovement.net/Major-Defeat-For-Israel-At-ICJ