Δράση συμβολικού αποκλεισμού στα McDonalds

Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024

Το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024, το BDS Greece συμμετείχε σε ειρηνική παρέμβαση συμβολικού αποκλεισμού της εισόδου του καταστήματος McDonald’s του Συντάγματος, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της συλλογικότητας “Μητέρες κατά της Γενοκτονίας” και στην οποία συμμετείχαν και άλλες οργανώσεις και άτομα.

Μια ειρηνική δράση συμβολικού αποκλεισμού εξελίχθηκε σε κεντρική επιχείρηση φίμωσης με πρωταγωνιστή την Ελληνική Αστυνομία, η οποία έκανε τα πάντα για να μην αφήσει να ακουστεί η συνενοχή των McDonald’s στην Γενοκτονία που διεξάγεται στην Γάζα. Έσπασαν την πόρτα του καταστήματος για να εισβάλουν στο εσωτερικό και να προσαγάγουν ανθρώπους, απλά και μόνο επειδή δεν ανέχονται να συνεχίζουν να κερδοφορούν ανενόχλητες, εταιρείες που είναι συνένοχες στην Γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ.

Εδώ και τρεις μήνες, από τότε που το κράτος-απαρτχάιντ του Ισραήλ εξαπέλυσε τη γενοκτονική επίθεσή του εναντίον της Γάζας, έχουν αυξηθεί παγκοσμίως οι εκστρατείες λαϊκής πρωτοβουλίας που παροτρύνουν σε μποϊκοτάζ των μεγάλων εταιρειών που στηρίζουν το έγκλημα αυτό κατά της ανθρωπότητας. Μια τις εκστρατείες αυτές, η οποία δεν ξεκίνησε από το BDS, έχει ως στόχο τα McDonald’s και πυροδοτήθηκε όταν το κατάστημα-franchise της εταιρείας McDonald’s στο Ισραήλ προσέφερε 100,000 δωρεάν γεύματα και αναψυκτικά στο στρατό κατοχής του Ισραήλ που διαπράττει γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα, ενώ επιπλέον η εταιρεία διαφήμισε αυτή την εξαιρετικά προκλητική και ρατσιστική μορφή συνενοχής στο έγκλημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής της.

Οι πράξεις του συγκεκριμένου καταστήματος McDonald’s δεν μπορούν να εξεταστούν αποκομμένες από το πλαίσιο δράσης της εταιρείας παγκοσμίως. Η μεγαλοεταιρεία McDonald’s, με έδρα το Σικάγο των ΗΠΑ, στην οποία ανήκει η επωνυμία, σύμφωνα με την επίσημη πολιτική της, είναι υπεύθυνη για να διασφαλίζει ότι τα καταστήματά της (franchise) δεν εμπλέκονται σε συμπεριφορές και πράξεις που ενδέχεται να αποβούν επιζήμιες για τη φήμη των McDonald’s και συνδέουν την επωνυμία με κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου φέρνει ενώπιον των ευθυνών τους όλες τις εταιρείες που συνεργάζονται με το Ισραηλινό Απαρτχάιντ και τις καθιστά συνένοχες στην Γενοκτονία. Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι κι αυτή στάση συνενοχής, καθώς όχι μόνο προστατεύει την “εικόνα” εταιρειών που είναι συνένοχες, αλλά και δεν δεν λέει κουβέντα στους διεθνές οργανισμούς ενώ εξελίσσεται μια γενοκτονία σε live streaming.