Κάλεσμα σε μποϊκοτάζ της Chevron και της Siemens

Κατεχόμενη Παλαιστίνη, 06/10/2022 – Η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή του BDS (BNC), η μεγαλύτερη Παλαιστινιακή συμμαχία που ηγείται του παγκόσμιου κινήματος Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυσης και Κυρώσεων, καλεί τους υποστηρικτές των Παλαιστινιακών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο να ενωθούν με τα κινήματα κλιματικής δικαιοσύνης για να αποδοθούν ευθύνες στην αμερικανική πολυεθνική ορυκτών καυσίμων Chevron και τη γερμανική κοινοπραξία Siemens για τη συμμετοχή τους στην περιβαλλοντική καταστροφή και το ισραηλινό απαρτχάιντ.

Η Chevron είναι ο κύριος διεθνής παράγοντας εξόρυξης του αερίου που διεκδικεί το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο, από τότε που εξαγόρασε την Noble Energy το 2020. Με τις εξορυκτικές της δραστηριότητες, η Chevron εμπλέκεται στην πρακτική του Ισραήλ να στερεί από τον Παλαιστινιακό λαό το δικαίωμα κυριαρχίας επί των φυσικών του πόρων. Η Chevron είναι πιθανά συνένοχη στη λεηλασία από το Ισραήλ των παλαιστινιακών αποθεμάτων αερίου στα ανοιχτά των ακτών της κατεχόμενης Λωρίδας της Γάζας, που αποτελεί έγκλημα πολέμου υπό το διεθνές δίκαιο.

Η Chevron είναι επίσης συνένοχη στην παράνομη πολιορκία του Ισραήλ στη Γάζα που αποκλείει τους Παλαιστίνιους από την πρόσβαση στη θάλασσα. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η παράνομη μεταφορά από το Ισραήλ ορυκτού αερίου στην Αίγυπτο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που διασχίζει την παλαιστινιακή ΑΟΖ στη Γάζα, στερώντας από τους Παλαιστίνιους εκατομμύρια σε τέλη μεταφοράς. Περαιτέρω, ο θαλάσσιος αποκλεισμός, τον οποίο το Ισραήλ επιβάλλει με βάρβαρη και θανατηφόρα βία, επιδρά σε χιλιάδες παλαιστινιακές οικογένειες που βασίζονται στο ψάρεμα για τον βιοπορισμό τους.

Η Chevron φέρνει στο Ισραήλ δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, βοηθώντας να ενδυναμωθεί το πολεμικό του ταμείο και το καθεστώς του απαρτχάιντ, του εποικιστικού αποικισμού και της στρατιωτικής κατοχής.

Τα αποθέματα ορυκτού αερίου που διεκδικεί το Ισραήλ είναι μικρά σε σύγκριση με αυτά πολλών χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Βρίσκονται επίσης στην Ανατολική Μεσόγειο όπου οι διαφορές περί θαλάσσιων συνόρων μεταξύ του Ισραήλ, του Κράτους της Παλαιστίνης υπό ισραηλινή κατοχή, του Λιβάνου, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας ενέχουν υψηλό κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης. Εντούτοις, χάρη στη συνενοχή της Chevron, το Ισραήλ επιχειρεί να επιβληθεί ως εξαγωγέας ενέργειας – αν και μικρός – στην Ευρώπη, ελπίζοντας πως η ενσωμάτωση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας θα προσφέρει όχι μόνο οικονομικό όφελος, αλλά και θα το βοηθήσει να αποφύγει τη λογοδοσία για το σύστημα απαρτχάιντ και την παράνομη προσάρτηση, εποίκιση και εκμετάλλευση της παλαιστινιακής γης και των φυσικών πόρων.

Η παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών, που εκπροσωπείται στη BNC, καλεί τους υποστηρικτές των παλαιστινιακών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο να χτίσουν και να ενισχύσουν διαθεματικές συνεργασίες με το κίνημα κλιματικής δικαιοσύνης και τις πολλές κοινότητες και τους αυτόχθονες λαούς σε όλο τον πλανήτη που αποκαλύπτουν και αντιστέκονται στην αποικιακή βία των εξορύξεων, της περιβαλλοντικής καταστροφής και των σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Chevron.

Το ορυκτό αέριο είναι εχθρός του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με επιστήμονες, το μεθάνιο – κύριο συστατικό του ορυκτού αερίου – έχει επίδραση στην ατμόσφαιρα που είναι 86 φορές χειρότερη από το διοξείδιο του άνθρακα αν υπολογιστεί σε βάθος 20ετίας, δηλαδή στο διαθέσιμο χρονικό όριο για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της πρόληψης περισσότερης κλιματικής καταστροφής. Τουλάχιστον το 25% της σημερινής παγκόσμιας υπερθέρμανσης προκαλείται από μεθάνιο λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας. Η μεταφορά αερίου, μέσω αγωγών ή υγροποιημένου, είναι από μόνη της ένας τεράστιος συντελεστής στην κλιματική αλλαγή διότι συμπεριλαμβάνει τη διαρροή αερίου, που αποκαλείται επίσης εξαερισμός. Σε αντίθεση με την προπαγάνδα του λόμπι των ορυκτών καυσίμων, το αέριο δεν είναι ένα «μεταβατικό» καύσιμο· είναι το καύσιμο που χρησιμοποιείται από τις άπληστες πολυεθνικές για να διατηρήσουν τα κέρδη και την επιρροή τους ενώ καταστρέφουν οικοσυστήματα και το κλίμα.

Η Siemens έχει κερδίσει τον διαγωνισμό για την κατασκευή της ΕυρωΑσιατικής Διασύνδεσης (EuroAsia Interconnector), ενός υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρισμού από το Ισραήλ μέσω της Κύπρου στην Ελλάδα, που θα συνδέει το σύστημα ηλεκτρισμού του ισραηλινού απαρτχάιντ με αυτό της ΕΕ και θα του επιτρέπει να εξάγει στην Ευρώπη ηλεκτρισμό που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Όπως έχει εξηγήσει το Συμβούλιο Παλαιστινιακών Οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (PHROC), η ΕυρωΑσιατική Διασύνδεση, εάν εφαρμοστεί όπως σχεδιάζεται, θα συντελέσει στη διατήρηση και επέκταση της επιχείρησης παράνομων εποικισμών του Ισραήλ στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές, συμπεριλαμβανόμενης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ο ισραηλινός εταίρος του σχεδίου, η κρατικής ιδιοκτησίας Ισραηλινή Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (IEC), θα παράγει και θα μεταφέρει ηλεκτρισμό μέσω της Διασύνδεσης από το εθνικό σύστημα ηλεκτρισμού που ενσωματώνει – και στην πράξη προσαρτά – τους παράνομους εποικισμούς. Εφόσον αυτοί οι εποικισμοί αποτελούν έγκλημα πολέμου και έχουν καταδικαστεί ως σκανδαλώδης παραβίαση του διεθνούς δικαίου σε πορίσματα του ΟΗΕ και της ΕΕ, η ΕΕ και η Siemens παραβιάζουν αντίστοιχα το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τις υποχρεώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της προώθησης και της χρηματοδότησης αυτού του σχεδίου και μέσω της κατασκευής της Διασύνδεσης.

Επιπρόσθετα, η Siemens είναι συνένοχη στο απαρτχάιντ του Ισραήλ και στην εποικιστική αποικιοκρατία του μέσω επιχειρηματικής δραστηριότητας με τις ισραηλινές αρχές στη μεταφορά και τον έλεγχο κίνησης και πληθυσμού στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς.

Αποδοκιμάζουμε τη συνενοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη στήριξη και την ασυλία από κάθε έλεγχο του ισραηλινού καθεστώτος καταπίεσης κατά των Παλαιστινίων. Εκμεταλλευόμενο το «πράσινο ξέπλυμα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ορυκτό αέριο, ως υποτίθεται λιγότερο ρυπαντικό από το πετρέλαιο ή το κάρβουνο, ισχυρισμός που έχει αποδειχτεί ως ψευδής από ανεξάρτητους ειδικούς, το Ισραήλ συμμετέχει μαζί με την Κύπρο και την Ελλάδα στον Αγωγό EastMed, στον οποίο εμπλέκεται η Chevron, και στην ΕυρωΑσιατική Διασύνδεση, που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Siemens. Αυτά τα δύο έργα που βασίζονται στο ορυκτό αέριο προωθούνται και χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Οι σοβαρές αμφιβολίες για τη δυνατότητα υλοποίησης του Αγωγού EastMed κάνουν το έργο λιγότερο πιθανό να παράσχει μία βιώσιμη εναλλακτική στο ρωσικό αέριο. Ωστόσο, ένα τμήμα από το αέριο που εξορύσσεται για το Ισραήλ από τη Chevron μεταφέρεται επί του παρόντος στην Αίγυπτο και εξάγεται στην Ευρώπη ως μέρος των φορτίων αιγυπτιακού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η ΕυρωΑσιατική Διασύνδεση μπορεί σύντομα να μπει στη φάση κατασκευής της αφότου έλαβε μεγάλο τμήμα της χρηματοδότησής της από την ΕΕ.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε σε:

  • Παγκόσμια καταναλωτικά μποϊκοτάζ και εκστρατείες αποεπένδυσης ενάντια στη Siemens έως ότου η εταιρεία τερματίσει την επιχειρηματική της εμπλοκή στην ΕυρωΑσιατική Διασύνδεση που διευκολύνει το εγχείρημα παράνομων εποικισμών του Ισραήλ και το καθεστώς απαρτχάιντ – ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
  • Τον αποκλεισμό της Siemens από δημόσια και ιδιωτικά συμβόλαια και επενδύσεις έως ότου η εταιρεία αποσυρθεί από το έργο, τερματίζοντας τη συνενοχή της στα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
  • Την αποεπένδυση από τη Chevron και άλλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων που τροφοδοτούν την κλιματική κρίση και το ισραηλινό απαρτχάιντ.
  • Τη στήριξη σε καμπάνιες περιβαλλοντικής δικαιοσύνης που στοχεύουν σε γίγαντες της ορυκτής ενέργειας όπως η Chevron, οι οποίοι είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους υπεύθυνους για την κλιματική κρίση στην οποία όλοι ζούμε.
  • Τη στήριξη της διεθνούς εκστρατείας ενάντια στον Αγωγό EastMed, ένα έργο επικίνδυνο για το κλίμα, το περιβάλλον και τη δίκαιη ειρήνη στην περιοχή.

Μαζί, ας κάνουμε τη Chevron και τη Siemens να πληρώσουν βαρύ τίμημα για την τροφοδοσία της κλιματικής αλλαγής και του ισραηλινού απαρτχάιντ!