Τελικά από την κατοχή στη γενοκτονία ήταν μια λεπτή γραμμή…

Αθήνα 31/1/2024

Τα κράτη έχουν ευθύνη να ασκήσουν πίεση για το σταμάτημα της γενοκτονίας που διεξάγει το Ισραήλ.

Κυρώσεις και Μποϊκοτάζ τώρα!

Απαιτούμε από την Ε.Ε. και την ελληνική κυβέρνηση να ασκήσουν πολιτική και οικονομική πίεση στο Ισραήλ σύμφωνα και με τα δεσμευτικά προσωρινά μέτρα που αποφάσισε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) στις 26.1.2024, μετά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ για το έγκλημα της γενοκτονίας.

Η εντολή για προσωρινά μέτρα μπορεί να προστατέψει του Παλαιστίνιους από «περαιτέρω, σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη». Εάν εφαρμοστούν, τα μέτρα αυτά μπορούν να σταματήσουν τη γενοκτονία του Ισραήλ εναντίον 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων, τον ανελέητο βομβαρδισμό, δολοφονία και εκτοπισμό αμάχων, την ισοπέδωση πολιτικών υποδομών, πολιτιστικών μνημείων και στοιχείων της ιστορικής ύπαρξης των Παλαιστίνιων. Αλλά ακόμα και αν η βάρβαρη επίθεση σταματήσει, ο λιμός και οι μολυσματικές ασθένειες που εξαπλώνονται στη Γάζα λόγω της θανατηφόρας πολιορκίας  του Ισραήλ, θα συνεχίζουν να εξοντώνουν τους Παλαιστίνιους. Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ έχουν προειδοποιήσει ότι όλοι οι Παλαιστίνιοι της Γάζας, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά, πεινούν και πάνω από μισό εκατομμύριο «λιμοκτονούν». Οι πρόσφατες αποφάσεις δυτικών κυβερνήσεων διακοπής της χρηματοδότησης και ποινικοποίησης της UNRWA, του Οργανισμού του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, τιμωρούν με περισσότερη πείνα τον Παλαιστινιακό λαό, αντί να τιμωρούν το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ.    

Ενώ το Δικαστήριο απέτυχε να διατάξει ρητά μια άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός για να σταματήσει η γενοκτονία, τα κράτη πρέπει τώρα να πιεστούν περισσότερο από ποτέ να εκπληρώσουν τις νομικές και ηθικές τους υποχρεώσεις και να επιβάλουν στο Ισραήλ κατάπαυση του πυρός. 

Όλα τα κράτη, οι εταιρείες και οι θεσμοί, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης, που είναι συνένοχοι σε όλες τις πτυχές του 75χρονου ισραηλινού καθεστώτος εποικιστικής αποικιοκρατίας, απαρτχάιντ και στρατιωτικής κατοχής πρέπει να τερματίσουν αμέσως αυτή τη συνενοχή και να λογοδοτήσουν για την υποστήριξη και υποκίνηση εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και τον “εύλογο κίνδυνο γενοκτονίας”, σύμφωνα με το ICJ. Τρίτα κράτη που εν γνώσει τους παρείχαν όπλα, υλική και άλλη υποστήριξη στο Ισραήλ για χρήση σε θηριώδη εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας, πρέπει να θεωρηθούν ότι συνέβαλαν σε διεθνώς παράνομες πράξεις και παραβιάσεις των jus cogens (αναγκαστικών) κανόνων του διεθνούς δικαίου.  

Ο Παλαιστινιακός λαός γνωρίζει καλά ότι μόνο μέσω της λαϊκής δυναμικής, της ενότητας και της κινητοποίησης μπορούμε να επιτύχουμε δικαιοσύνη και να ασκηθούν τα αναφαίρετα δικαιώματά του. Καλούμε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αξιοποιήσουν τη συγκυρία της απόφασης του ICJ και να ανταποκριθούν στο Παλαιστινιακό Ενιαίο Κάλεσμα για «να ενισχύσουμε το αυξανόμενο παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό και τον δίκαιο σκοπό μας, υποστηρίζοντας – και συμμετέχοντας ενεργά – στο παγκόσμιο κίνημα Μποϊκοτάζ, Απόσυρσης Επενδύσεων και Κυρώσεων (BDS) υπό την καθοδήγηση των Παλαιστινίων».

Και εμείς στην Ελλάδα, ενώνουμε τη φωνή μας με ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο, μποϋκοτάρουμε το Ισραήλ, καλούμε Κόμματα,  Δήμους, Εργατικά Συνδικάτα, Καλλιτεχνικά σωματεία, Φοιτητικούς Συλλόγους & Συνελεύσεις,  Πολιτικές και άλλες Συλλογικότητες, να εκδώσουν ψηφίσματα καταγγελίας της γενοκτονίας στη Γάζα, να δηλώσουν ότι θα αρνηθούν σχέσεις συνεργασίας με φορείς ή εκπροσώπους από το Ισραήλ οι οποίοι με οποιονδήποτε τρόπο συνδέονται με την κατοχή και τη γενοκτονία που διεξάγεται αυτή τη στιγμή και θα απαιτήσουν την άρνηση συμμετοχής αυτών των φορέων ή εκπροσώπων σε συναντήσεις, όπως για παράδειγμα Διεθνή Φόρουμ, στο αντικείμενο τους. Μποϋκοτάρουμε εταιρείες και προϊόντα που προέρχονται από το Ισραήλ και που αποτελούν μέρος του κατοχικού συστήματος σε όλη την ιστορική Παλαιστίνη. Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να επιβάλλει κυρώσεις στο κράτος του Ισραήλ, αντί να συνεργάζεται μαζί του.  

BDS Greece
Ιστοσελίδα: www.bdsgreece.net
Επικοινωνία: [email protected]
Facebook: www.facebook.com/bdsgrc/ Twitter: @BDSGreece