#Nakba76: Να απαιτήσουμε δράση και λογοδοσία για τον τερματισμό της Γενοκτονίας στη Γάζα #GazaGenocide και την εξάρθρωση του Απαρτχάιντ.

Αθήνα, 15.5.2024

Την επέτειο της Ημέρας της Παλαιστινιακής καταστροφής – Nakba, αρνούμαστε να μείνουμε αδρανείς και απλοί μάρτυρες της αδικίας. Απαιτούμε δράση, απόδοση ευθυνών και ριζική αλλαγή για να διασφαλίσουμε ένα μέλλον αξιοπρέπειας, δικαιοσύνης και απελευθέρωσης για τον Παλαιστινιακό λαό.

Η αναγκαστική εκδίωξη περίπου 750.000 αυτόχθονων Παλαιστινίων από τα σπίτια τους σηματοδότησε την αρχή ενός καθεστώτος εποικιστικής αποικιοκρατίας, απαρτχάιντ, στρατιωτικής κατοχής και τώρα γενοκτονίας που επιμένει μέχρι σήμερα. Καταγγέλλουμε τη συνενοχή κρατών, εταιρειών και ιδρυμάτων που επιτρέπουν τη συνεχιζόμενη Νάκμπα του Ισραήλ και το προφυλάσσουν από λογοδοσία εδώ και 76 χρόνια. Το κίνημα BDS δηλώνει ότι στη βάση του θεμιτού αγώνα μας για ελευθερία, επιστροφή, δικαιοσύνη και αυτοδιάθεση βρίσκεται το ανυποχώρητο πνεύμα του Παλαιστινιακού λαού, τη στιγμή που ο λαός μας βιώνει την πρώτη γενοκτονία σε ζωντανή μετάδοση στον κόσμο.

Καθώς το Ισραήλ σφυροκοπά τη Ράφα με βόμβες που παρέχονται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, εφιστούμε επειγόντως την προσοχή σε μια επικείμενη καταστροφή εις βάρος των 1,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που αναζητούν καταφύγιο εκεί. Ζητούμε επείγουσα διεθνή επέμβαση με τη μορφή κυρώσεων και εμπάργκο όπλων για να σταματήσουν οι συνεχιζόμενες αδιάκριτες δολοφονίες και η καταστροφή των τελευταίων εγκαταστάσεων υγείας της Γάζας που έχουν απομείνει.

Παρά τις συντριπτικές αποδείξεις για τις ισραηλινές θηριωδίες και σφαγές που διαπράχθηκαν, παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Δικαιοσύνης ότι το Ισραήλ εύλογα διαπράττει γενοκτονία, πολλά κράτη, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ αλλά και η Ευρώπη, συνεχώς αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα με βάση τη Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας. Παρά το γεγονός ότι δεκάδες εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζητούν ευθέως τον τερματισμό της «πώλησης, μεταφοράς και προμήθειας όπλων, πυρομαχικών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ, την κατοχική δύναμη, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», οι ΗΠΑ και η Ευρώπη συνεχίζουν να παρέχουν όπλα και διπλωματική κάλυψη στο Ισραήλ, δίνοντάς του τη δυνατότητα να συνεχίσει την ανείπωτη γενοκτονία του. Αυτό τους καθιστά συνένοχους στη συνεχιζόμενη γενοκτονία του Ισραήλ, προδίδοντας τις ίδιες τις αρχές της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που φαινομενικά ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται.

Μετά από 7 μήνες αδυσώπητης γενοκτονίας, η στρατηγική του Ισραήλ είναι ξεκάθαρη: να εκδιώξουν βίαια όσο το δυνατόν περισσότερους Παλαιστίνιους από τη Γάζα, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ήδη πρόσφυγες της Νάκμπα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι τόσο άμεσες όσο και έμμεσες και κυμαίνονται από συνεχιζόμενες σφαγές, πολιορκία, μέχρι την  συστηματική καταστροφή υποδομών που είναι απαραίτητες για τη ζωή, όπως οι προμήθειες νερού, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, οι αγροτικές καλλιέργειες και τα σπίτια που στοχεύουν να κάνουν την ύπαρξη αβίωτη. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδικάζουν επίσης τη χρήση της λιμοκτονίας από το Ισραήλ ως πολεμικό όπλο κατά των Παλαιστινίων. Αυτή η εξάλειψη των ίδιων των θεμελίων της ζωής βάσει σχεδίου αποτελεί μια βάναυση στρατηγική που αποσκοπεί στην πρόκληση ανεπανόρθωτης βλάβης και στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος καταναγκασμού για τους Παλαιστίνιους με σκοπό να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους, όπως έγινε και με την εθνοκάθαρση κατά τη διάρκεια της Νάκμπα του 1948.

Επικροτούμε τη δημιουργικότητα, τις αρχές και τη γενναιότητα του παγκόσμιου κινήματος αλληλεγγύης, ιδιαίτερα την εξέγερση των φοιτητών με στόχο την αποεπένδυση από εταιρείες που επιτρέπουν τα εγκλήματα του Ισραήλ και τον τερματισμό των ακαδημαϊκών σχέσεων με τα βαθιά συνένοχα πανεπιστήμια του. Το θάρρος των ευσυνείδητων φοιτητών και των καθηγητών και εργαζομένων που τους υποστηρίζουν απέναντι στη βία και την καταστολή αποτελεί έμπνευση και μας δίνει ελπίδα στον αγώνα για τον τερματισμό της Γενοκτονίας στη Γάζα από το Ισραήλ και του υποκείμενου καθεστώτος απαρτχάιντ και εποικιστικής αποικιοκρατίας.

Θέλουμε να τονίσουμε την επιμονή των Παλαιστινίων να αντιστέκονται παρά τις αντιξοότητες. Παρά τις δεκαετίες καταπίεσης, ο παλαιστινιακός λαός συνεχίζει να αντιστέκεται, ενώ το Ισραήλ του στερεί την ελευθερία, την δικαιοσύνη, την αυτοδιάθεση και το εγγενές και κατοχυρωμένο από τον ΟΗΕ δικαίωμα των προσφύγων για επιστροφή.

Την επέτειο της Ημέρας της Νάκμπα, αρνούμαστε να μείνουμε αδρανείς και απλοί μάρτυρες στην αδικία. Απαιτούμε δράση, απόδοση ευθυνών και ριζική αλλαγή για να διασφαλίσουμε ένα μέλλον αξιοπρέπειας, δικαιοσύνης και απελευθέρωσης για τον παλαιστινιακό λαό.

Το κίνημα BDS καλεί σε:

  – Πίεση στο ΔΠΔ να εκδώσει αμέσως εντάλματα σύλληψης κατά Ισραηλινών ηγετών και μελών του στρατού που συμμετείχαν στη γενοκτονία για να αποτρέψει το Ισραήλ από τη διάπραξη περαιτέρω μαζικών θηριωδιών.

– Διαδηλώσεις στους δρόμους και ειρηνικές διακοπές λειτουργίας της καθημερινότητας  με στόχο συνένοχες κυβερνήσεις, εταιρείες και ιδρύματα.

  – Πίεση στις κυβερνήσεις ώστε να επιβάλουν άμεσες μονομερείς και πολυμερείς νόμιμες κυρώσεις κατά του Ισραήλ, ξεκινώντας με στρατιωτικό εμπάργκο, όπως ζητήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και από δεκάδες ειδικούς του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  – Αποβολή του Ισραήλ από την UNGA (Γενική Συνέλευση Ηνωμένων Εθνών) και άλλα διεθνή φόρουμ, συμπεριλαμβανομένων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, της FIFA, της Eurovision κ.λ.π.

Κάθε μέρα ατιμωρησίας που χορηγείται στο απαρτχάιντ του Ισραήλ επιφέρει περαιτέρω καταστροφικές επιπτώσεις στους αυτόχθονες Παλαιστίνιους και σε ό,τι έχει απομείνει από την αξιοπιστία του διεθνούς δικαίου

#NakbaDay #GazaGenocide #AllEyesOnRafah #Nakba76