Κάλεσμα σε μποϊκοτάζ του Red Sea Jazz Festival

Η Παλαιστινιακή Εκστρατεία για Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel – PACBI) καλεί τους καλλιτέχνες να μποϊκοτάρουν το Φεστιβάλ Τζαζ της Ερυθράς Θάλασσας (Red Sea Jazz Festival), με τον ίδιο τρόπο του μποϊκοτάζ των φεστιβάλ στο απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής. Το PACBI αποτελεί ιδρυτικό μέλος του μεγαλύτερου συνασπισμού στην παλαιστινιακή κοινωνία, της Εθνικής Επιτροπής για το BDS (BNC), που ηγείται του παγκόσμιου κινήματος BDS.

Το Red Sea Jazz Festival, όπως όλα τα ισραηλινά πολιτιστικά ιδρύματα, επωφελείται άμεσα από το επί δεκαετίες καθεστώς του απαρτχάιντ, της στρατιωτικής κατοχής και της αποικιοκρατίας των εποίκων. Από την ίδρυσή του απέτυχε να αποστασιοποιηθεί από το σύστημα καταπίεσης κατά του παλαιστινιακού λαού ή να υπερασπιστεί τα συνολικά παλαιστινιακά δικαιώματα βάσει του διεθνούς δικαίου.

Το φεστιβάλ χρηματοδοτείται από τον δήμο Εϊλάτ, ο οποίος υπερηφανεύεται για τη στενή σχέση του με τις «δυνάμεις ασφαλείας» του ισραηλινού απαρτχάιντ, διαβόητες για τη συστημική ρατσιστική βία κατά των ιθαγενών Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων των σφαγών στη Γάζα που έχουν σκοτώσει χιλιάδες από το 2008 μέχρι σήμερα. Το ίδιο το Εϊλάτ είναι χτισμένο στα ερείπια του Umm al-Rashrash, ενός από τα περισσότερα από 500 παλαιστινιακά χωριά, πόλεις και κοινότητες που εκκαθαρίστηκαν εθνοτικά με συστηματικό τρόπο κατά τη διάρκεια της Νάκμπα που ξεκίνησε το 1947 και συνεχίστηκε μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, το 1948.

Το Red Sea Jazz Festival συνεργάζεται με τα ακροδεξιά ισραηλινά υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού, τα οποία στοχεύουν στο ξέπλυμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρουσιάζοντας κυνικά το Ισραήλ ως «τουριστικό προορισμό» και ως «πολιτιστικό κόμβο», καλύπτοντας τη βάναυση στρατιωτική του κατοχή καθώς και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τα οποία διαπράττει.

Ευχαριστούμε το μουσικό σχήμα από τις ΗΠΑ που αν και είχε προγραμματιστεί να εμφανιστεί στο φετινό φεστιβάλ, ακύρωσε την συμμετοχή του μόλις έμαθε απευθείας από Παλαιστίνιους για το ρόλο του φεστιβάλ στο ξέπλυμα του απαρτχάιντ μέσω της τέχνης. Το μουσικό σχήμα έρχεται να προστεθεί σε μια λίστα από καλλιτέχνες που αρνήθηκαν κατά το παρελθόν να εμφανιστούν στο Red Sea Jazz Festival, συμπεριλαμβανομένων των Stanley Jordan, Eddie Palmieri, Jason Morana, Tuba Skinny, Portico Quartet, Andreas Öberg, Chris “Daddy” Dave, Matt Schofield, Terence Blanchard και Marcus Strickland ανάμεσα σε πολλούς άλλους.

H προοδευτική εβραιοϊσραηλινή συλλογικότητα Boycott from Within, η οποία κυκλοφόρησε ένα κάλεσμα συλλογής υπογραφών το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 20.000 υπογραφές μέχρι την χρονική στιγμή που υποχρεώθηκε να κατέβει, ανέφερε ότι το φεστιβάλ «χρησιμοποιεί την τζαζ ως εργαλείο για να ξεπλύνει τη στρατιωτική κατοχή, το απαρτχάιντ και την καταπίεση του παλαιστινιακού λαού».

Από τον Μάιο του 2021, ύστερα από τη σφαγή περισσότερων από 240 Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις στην πολιορκημένη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 66 παιδιών, περισσότεροι από 1.500 καλλιτέχνες εντάχθηκαν στην εμπνευσμένη πρωτοβουλία Musicians for Palestine (Μουσικοί για την Παλαιστίνη), «αρνούμενοι να εμφανιστούν στα συνένοχα πολιτιστικά ιδρύματα του Ισραήλ».

Το διεθνές κίνημα BDS έχει θέσει τρεις στόχους: τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής από το Ισραήλ όλης της παλαιστινιακής (και συριακής) γης, την πλήρη ισότητα των Παλαιστινίων με ισραηλινή υπηκοότητα και το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων που έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια και τη γη τους.