Μετά την τελευταία σφαγή του Ισραήλ στη Γάζα: Ήρθε η ώρα για τον ΟΗΕ να δράσει για την εξάρθρωση του απαρτχάιντ

8 Αυγούστου 2022

Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS (BNC)

Τις τελευταίες ημέρες, γίναμε μάρτυρες μιας ακόμη σφαγής από το κράτος-απαρτχάιντ του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα, με πάνω από 40 δολοφονίες, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά και εκατοντάδες τραυματίες. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους στη Γάζα είναι πρόσφυγες από τη Νάκμπα του 1948,  οι οποίοι εκτοπίστηκαν από σιωνιστικές πολιτοφυλακές και αργότερα από το κράτος του Ισραήλ και τον στρατό του, και προσπαθούν συνεχώς να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Παράλληλα, φασιστικές ισραηλινές φατρίες, που υποστηρίζονται και προστατεύονται από το καθεστώς του απαρτχάιντ, έχουν εισβάλει και βεβηλώσει το τέμενος Al-Aqsa.

Αυτή τη στιγμή, που θρηνούμε τους νεκρούς μας και φροντίζουμε τους τραυματίες μας, προσπαθούμε να ξαναχτίσουμε τα σπίτια μας και αντιστεκόμαστε στην επιθετικότητα και το σύστημα καταπίεσης που την υποθάλπει, χρειαζόμαστε πιο ένθερμη και ουσιαστική διεθνή αλληλεγγύη.

Αυτή τη φορά, η θανατηφόρα επίθεση του Ισραήλ ήταν «απρόκλητη», όπως άλλωστε παραδέχθηκε και το ίδιο, αντίθετα με την συνήθη πολιτική προπαγάνδας του, όπως αναπαράγεται από τα μεροληπτικά δυτικά μέσα ενημέρωσης, ότι ενεργούσε με «αντίποινα». Αλλά ένα καθεστώς εποικιστικής  αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ δεν κάνει «αντίποινα», είναι εξ ορισμού το ίδιο μια συνεχής πράξη βίας, επιθετικότητας και καταπίεσης. 

Ο Βραζιλιάνος παιδαγωγός Paulo Freire λέει: «Με τη δημιουργία μιας σχέσης καταπίεσης, η βία έχει ήδη αρχίσει. Ποτέ στην ιστορία δεν ξεκίνησε η βία από τους καταπιεσμένους. …Δεν θα υπήρχαν καταπιεσμένοι αν δεν υπήρχε προηγουμένωςβία για να εδραιωθεί η υποταγή τους». 

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η τελευταία σφαγή του Ισραήλ έλαβε χώρα στο πλαίσιο της εγκληματικής  πολιορκίας της Γάζας. Ήδη στο 15ο έτος της, η πολιορκία είναι μεγαλύτερη από τα περισσότερα παιδιά που δολοφονήθηκαν στις επαναλαμβανόμενες σφαγές του Ισραήλ εκεί από το 2008. Η πολιορκία στερεί σε πάνω από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους παιδιά, βασικές ανάγκες, όπως καθαρό νερό, θέσεις εργασίας, αξιόπιστο ηλεκτρικό σύστημα καθώς και επαρκή στέγαση, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση. Ως αποτέλεσμα, η νοσηρότητα, η θνησιμότητα (ειδικά η βρεφική θνησιμότητα), η καθυστερημένη ανάπτυξη και τα ποσοστά φτώχιας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, έχοντας μετατρέψει τις ζωές των ανθρώπων εκεί σε κόλαση. 

Η πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ έχει καταδικαστεί από ειδικούς στα ανθρώπινα δικαιώματα ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ενώ ακτιβιστές και ορισμένοι ιστορικοί την έχουν χαρακτηρίσει «σταδιακή γενοκτονία». 

Το Ισραήλ μπορεί και πραγματοποιεί τις συνεχείς θανατηφόρες επιθέσεις του εναντίον των Παλαιστινίων με την απροκάλυπτη υποστήριξη των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά και με τη έμμεση υποστήριξη άλλων κυβερνήσεων που σιωπούν ή, ακόμα χειρότερα, αντιμετωπίζουν το κράτος-απαρτχάιντ που καταπιέζει και τα καταπιεσμένα θύματά του ως ηθικά ισοδύναμα. Το αίμα παλαιστίνιων παιδιών είναι και στα χέρια τους

Προσβολή είναι και η τραγική υποκρισία και τα δυο μέτρα και σταθμά της Δύσης όταν συγκρίνει κανείς την ενεργή στήριξή της στο επί δεκαετίες σύστημα κατοχής και καταπίεσης του Ισραήλ με τη σαρωτική αντίθεση και τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την εδώ και κάποιους μήνες εισβολή της στην Ουκρανία. Εξάλλου, το επί δεκαετίες καθεστώς στρατιωτικής κατοχής, εποικιστικής αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ του Ισραήλ δεν είναι μόνο «Made in the West», αλλά εξακολουθεί να οπλίζεται, να χρηματοδοτείται και να προστατεύεται από την ευθύνη από την ίδια βαθιά αποικιακή και ρατσιστική Δύση. Η στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική υποστήριξη της Δύσης στο απαρτχάιντ του Ισραήλ την καθιστά συνέταιρο στο έγκλημα. 

Η απόλυτη αποτυχία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Συνέλευσης, να αποδώσουν στο Ισραήλ ευθύνες για τα παρατεταμένα και συνεχιζόμενα εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας, τους καθιστά επίσης βασικούς ένοχους στην πρόσφατη σφαγή του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο συστηματικός και παρατεταμένος χαρακτήρας της καταπίεσης και της επιθετικότητας του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων δεν αφήνει πια καμία δικαιολογία σε όσες χώρες του Παγκόσμιου Νότου που εξομαλύνουν ή σχεδιάζουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις με αυτό το αποικιοκρατικό καθεστώς απαρτχάιντ. Οι εταιρείες και τα ιδρύματα που συνεχίζουν να λειτουργούν ως συνήθως με το απαρτχάιντ σαν να ήταν φυσιολογικό πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς και άλλους που συνεργάζονται ή θέλουν να συνεργαστούν με το κράτος-απαρτχάιντ του Ισραήλ. Όλα αυτά είναι μορφές συνενοχής σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.    

Καθώς συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε στο πεδίο, καλούμε τους εταίρους και τους συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης και να αναλάβουν ουσιαστική δράση για να σταματήσουν τα εγκλήματα του Ισραήλ, ώστε να μας βοηθήσουν να διαλύσουμε ολόκληρο το βίαιο καθεστώς καταπίεσης.

Σας ζητάμε τα εξής:

1.Αποκαλύψτε τη συνενοχή των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης

Πολλά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης επαναλαμβάνουν τα ψέματα του κράτους απαρτχάιντ του Ισραήλ, αγνοώντας εντελώς τα γεγονότα. Παρακολουθήστε τα μέσα ενημέρωσης σας, ζητήστε από τους δημοσιογράφους να σεβαστούν τα 7 σημεία μας για τις ηθικές και επαγγελματικές δημοσιογραφικές αρχές στην κάλυψη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, διαμαρτυρηθείτε για τις ψευδείς αναφορές και βοηθήστε μας να ακουστούν οι Παλαιστινιακές φωνές.

2.Πιέστε τις κυβερνήσεις σας και τον ΟΗΕ να δράσουν:

– Καταδικάζοντας το απαρτχάιντ και τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ, 

– Επιβάλλοντας αμφίδρομο στρατιωτικό εμπάργκο και εμπάργκο ασφαλείας στο Ισραήλ,

– Απαγορεύοντας κάθε εμπόριο και τις τραπεζικές εργασίες προς όφελος της παράνομης επιχείρησης εποικισμού του Ισραήλ.

Το πλέον επείγον, τον επόμενο μήνα, ξεκινούν οι συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και η παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών ζητά επείγουσα έρευνα του ΟΗΕ για το έγκλημα του απαρτχάιντ του Ισραήλ κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ άλλων μέσω της επανενεργοποίησης των μηχανισμών του ΟΗΕ κατά του απαρτχάιντ. Στείλτε αιτήματα στην κυβέρνησή σας να υποστηρίξει αυτές τις εκκλήσεις για συγκεκριμένα μέτρα του ΟΗΕ για την εξάρθρωση του ισραηλινού απαρτχάιντ, όπως έγινε με τη Νότια Αφρική. Δείτε το Παράρτημα για ένα πρότυπο επιστολής που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. 

3. Δημιουργήστε περισσότερη δύναμη στη βάση ενισχύοντας τις καμπάνιες BDS

Λάβετε μέρος σε εκστρατείες μποϋκοτάζ και απόσυρσης επενδύσεων ή σχεδιάστε τις δικές σας, ώστε να λογοδοτήσουν εταιρείες και ιδρύματα για τη συνενοχή τους στο καθεστώς καταπίεσης του Ισραήλ. Για μια λίστα με τις βασικές παγκόσμιες καμπάνιες του BDS, δείτε εδώ.