Βαρκελώνη, 16 Ιουνίου 2022 – Η Παλαιστινακή Εθνική Επιτροπή για το BDS (BNC), η μεγαλύτερη συμμαχία της Παλαιστινιακής Κοινωνίας των Πολιτών, χαιρετίζει θερμά το ψήφισμα του Κοινοβουλίου της Καταλονίας το οποίο αναγνωρίζει και καταδικάζει το έγκλημα του απαρτχάιντ το οποίο διαπράττει το Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινακό λαό.
Με το ιστορικό αυτό ψήφισμα το Κοινοβούλιο της Καταλονίας γίνεται το πρώτο κοινοβούλιο στην Ευρώπη το οποίο δημόσια αναγνωρίζει πως “το σύστημα που εφαρμόζει το Ισραήλ στα Κατεχόμενα [Παλαιστινιακά] εδάφη αντιτείθεται στο διεθνές δίκαιο και ισοδυναμεί με το έγκλημα του απαρτχάιντ όπως αυτό ορίζεται στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Άρθρο 7.2 (h)”.
Το ψήφισμα στηρίχτηκε από τα παρακάτω πολιτικά κόμματα: Υποψηφιότητα της Λαϊκής Ενότητας (Candidatura d’Unitat Popular), Μαζί Μπορούμε (En Comú Podem), Δημοκρατική Αριστερά Καταλονίας (Esquerra Republicana de Catalunya) και Σοσιαλιστικό Κόμμα Καταλονίας (Partit Socialista de Catalunya). Ελπίζουμε πως η θαραλλέα ψήφος τους θα εμπνεύσει κι άλλα τοπικά κοινοβούλια στο Ισπανικό Κράτος, αλλά και το ισπανικό κοινοβούλιο, ώστε να σταθούν και αυτά στην σωστή πλευρά της ιστορίας.
Το ψήφισμα κατατέθηκε κατά την διάρκεια της Εβδομάδας Ισραηλινού Απαρτχάιντ (IAW) στις 21 Μαρτίου, οπότε γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Την σημαδιακή αυτή ημέρα η καταλανική πρωτοβουλία “Prou Complicitat amb Israel” (Σταματήστε την Συνενοχή με το Ισραήλ) οργάνωσε συνάντηση μεταξύ των προαναφερθεντων πολιτικών κομμάτων, του Bruno Stagno, Διευθυντή για την Συνηγορία στο Humans Rights Watch, και του Esteban Beltran, Διεθυντή του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ισπανία. Οι δύο τελευταίοι παρουσίασαν τα σημαντικότερα σημεία των αναφορών των οργανισμών τους σχετικά με το ισραηλινό απαρτχάιντ, καλώντας παράλληλα την Καταλονία να μην παράσχει βοήθεια στην διατήρηση του απαρτχάιντ και να αναλάβει δράση ώστε να το τερματίσει.
Το ψήφισμα καλεί την Κυβέρνηση της Καταλονίας και το Ισπανικό Κοινοβούλιο να χρησιμοποιήσουν όλα τα πολιτικά και διπλωματικά εργαλεία που έχουν στην διάθεση τους ώστε να υποχρεώσουν τις Ισραηλινές Αρχές να εφαρμόσουν τις συστάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και του Human Rights Watch. Ζητά επίσης να διασφαλίσουν πως τα ανθρώπινα δικαιώματα θα βρεθούν στο επίκεντρο όλων των διμερών και πολυμερών συμφωνιών με τους επίσημους ισραηλινούς θεσμούς, μέσω της εφαρμογής αυξημένης δέουσας επιμέλειας ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε στήριξη ενός συστήματος απαρτχάιντ.
Αντλώντας έμπνευση από το ψήφισμα του Καταλανικού Κοινοβουλίου, η Παλαιστινιακή Κοινωνία των Πολιτών, εκπροσωπούμενη από το BNC, αναμένει από την Κυβέρνηση της Καταλονίας και την Κυβέρνηση του Ισπανικού Κράτους να υιοθετήσουν, κατά προτεραιότητα τα παρακάτω μέτρα λογοδοσίας:
- Απαγόρευση του εμπορίου με τους παράνομους εποικισμούς του Ισραήλ, οι οποίοι αποτελούν έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
- Πάυση κάθε άμεσης και έμμεσης στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, των κοινών στρατιωτικών ακαδημαϊκών προγραμμάτων και των στρατιωτικών χρηματοδοτήσεων και επιχορηγήσεων προς το Ισραήλ. Το πρόσφατο σκάνδαλο με την χρήση του προγράμματος κατασκοπείας Pegasus, που παράγεται από την ισραηλινή NSO, εναντίον διακεκριμένων Καταλανών αλλά και του ίδιου του Ισπανού Υπουργού Εξωτερικών, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πως ο ουσιαστικός ρόλος του Ισραήλ στην παγκόσμια καταστολή, τις μεθόδους μαζικής παρακολούθησης και την παραγωγή λογισμικού κατασκοπείας θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο πρόκλησης για όλα τα κράτη και τις αυτόνομες περιοχές.
- Υποστήριξη του αιτήματος για την διερεύνηση των εγκλημάτων απαρτχαϊντ από τον ΟΗΕ #UNInvestigateApartheid και την επανασύσταση της Ειδικής Επιτροπής κατά του Απαρτχάιντ του ΟΗΕ, που αποτελεί μια ευρεία απαίτηση της Παλαιστινιακής Κοινωνίας των Πολιτών αλλά και σημαντικών διεθνών προσωπικοτήτων, ιδιαίτερα στον Παγκόσμιο Νότο.
Το BNC χαιρετίζει το ψήφισμα αρχών κατά του ισραηλινού απαρτχάιντ του Κοινοβουλίου της Καταλονίας, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα ώστε οι δημόσιοι φορείς να σταθούν υπεύθυνα απέναντι στο αίτημα για κατάργηση του απαρτχάιντ. Έχει φτάσει πλέον η στιγμή το απαρτχάιντ να αποτελέσει παρελθόν στην Παλαιστίνη, όπως συνέβη στην Νότιο Αφρική πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες.