Σύλληψη του συντονιστή του BDS Mahmoud Nawajaa από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής

Κατεχόμενη Ραμάλα, 30 Ιουλίου 2020 — Γύρω στις 3:30 πμ δεκάδες ισραηλινοί στρατιώτες, με τη συνοδεία τουλάχιστον ενός σκύλου, έκαναν έφοδο στο σπίτι του Mahmoud Nawajaa, Γενικού Συντονιστή της BNC (Palestinian BDS National Committee – Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή για το BDS), κοντά στη Ραμάλα, περνώντας του χειροπέδες, καλύπτοντας τα μάτια του και παίρνοντάς τον μακριά από τη γυναίκα του και τα τρία μικρά παιδιά του.

Ο Mahmoud Nawajaa, 34 ετών, γεννήθηκε στη Γιάτα, στη νότια Χεβρώνα και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Διεθνείς Σχέσεις.

Πριν τον οδηγήσουν μακριά ο Nawajaa είπε στη σύζυγό του, «Να προσέχεις τα παιδιά».

Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του Mahmoud, 9 και 7 ετών, φώναξαν με τόλμη στους στρατιώτες που εισέβαλαν στο σπίτι τους για να συλλάβουν τον πατέρα τους. Ο μεγαλύτερος γιος είπε: «Αφήστε τον μπαμπά ήσυχο. Βγείτε έξω. Ο σκύλος σας δεν με τρομάζει».

Υπό τη Διεθνή Σύμβαση για την εξάλειψη και καταστολή του εγκλήματος του απαρτχάιντ (φυλετικού διαχωρισμού) του ΟΗΕ, η «Δίωξη οργανισμών και ατόμων μέσω της στέρησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών τους, επειδή αντιτίθενται στο απαρτχάιντ» είναι μία από τις απάνθρωπες πράξεις που διαπράττονται για τη συντήρηση ενός συστήματος φυλετικού διαχωρισμού.

Το παγκόσμιο, ειρηνικό κίνημα για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις (BDS) ξεκίνησε το 2005 από την συντριπτική πλειοψηφία των παλαιστινιακών ενώσεων, μαζικών κινημάτων, οργανώσεων γυναικών και εκστρατειών. Ζητά τον τερματισμό της Ισραηλινής κατοχής και του καθεστώτος απαρτχάιντ και την πραγμάτωση των καθορισμένων από τον ΟΗΕ δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων προσφύγων, βίαια εκτοπισμένων από το 1948, να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Το BNC, η μεγαλύτερη συμμαχία στην παλαιστινιακή κοινωνία, ηγείται του κινήματος BDS παγκοσμίως.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση του BNC που καλωσόριζε τη θέση δεκάδων ειδικών του ΟΗΕ στα ανθρώπινα δικαιώματα, που έχουν καταδικάσει τα επίσημα σχέδια προσάρτησης του Ισραήλ ως την αποκρυστάλλωση ενός «απαρτχάιντ του 21ου αιώνα», ο Mahmoud Nawajaa δήλωσε:

Επί δεκαετίες, η διεθνής αδράνεια και συνενοχή έχουν επιτρέψει στο Ισραήλ να παραβιάζει τους νόμους της επιθετικής κατοχής, να προωθεί τον εποικισμό των κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών και να επιβάλλει ένα καθεστώς απαρτχάιντ που κατοχυρώνεται στο Ισραηλινό εθνικό δίκαιο.

Αντιμέτωποι με την ισραηλινή παράνομη προσάρτηση, το καθεστώς απαρτχάιντ και την άρνηση του απαράγραπτου δικαιώματός μας στην αυτοδιάθεση, είναι καιρός για όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να συμμορφωθούν με τις νομικές τους υποχρεώσεις μέσω της υιοθέτησης αποτελεσματικών αντιμέτρων, που συμπεριλαμβάνουν τις κυρώσεις.

Τα τελευταία χρόνια το κίνημα BDS έχει αυξήσει την προβολή του παγκοσμίως, με τον αντίκτυπό του να φτάνει στα κοινοβούλια σε όλο τον πλανήτη, από τη Νότιο Αφρική έως το αμερικανικό Κογκρέσο, σε πολιτικά κόμματα, μεγάλες συνδικαλιστικές ενώσεις, εκκλησίες, πανεπιστήμια, κινήματα για την φυλετική δικαιοσύνη και καταξιωμένες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές φιγούρες.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ πολεμά ενάντια στο BDS για χρόνια, αναγνωρίζοντας τον στρατηγικό του αντίκτυπο και διαθέτοντας τεράστιους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους στον «πόλεμο» της εναντίον του.

Ο συνιδρυτής του κινήματος BDS, Omar Barghouti, κάλεσε σε αποτελεσματική διεθνή πίεση για να διασφαλιστεί η άμεση απελευθέρωση του Mahmoud Nawajaa:

Ο Mahmoud είναι ηγετικός υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει εξαιρετική φήμη στην Παλαιστίνη και ολόκληρο τον κόσμο για την ακούραστη και παθιασμένη προάσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων. Ως νεαρός ηγέτης της κοινωνίας των πολιτών, ο Mahmoud αποτελεί πρότυπο για τους Παλαιστίνιους, νεαρούς και μεγαλύτερης ηλικίας και έμπνευση για τους υπερασπιστές των Παλαιστινιακών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Το ισραηλινό καθεστώς της στρατιωτικής κατοχής, του εποικισμού και του απαρτχάιντ προσπαθεί απελπισμένα να τρομοκρατήσει τους Παλαιστίνιους ακτιβιστές του BDS και τις οικογένειές τους, έχοντας αποτύχει να σταματήσει την ανάπτυξη του κινήματος. Καλούμε όλους τους ακτιβιστές του BDS παγκοσμίως να ενισχύσουν επιπλέον τις εκστρατείες του BDS για να θέσουν το Ισραήλ προ των ευθυνών του.

Καθώς το Ισραήλ γίνεται πρότυπο για την ρατσιστική, απολυταρχική ακροδεξιά, το BDS γίνεται βασικό στέλεχος του παγκόσμιου προοδευτικού κύματος που παλεύει για την φυλετική, οικονομική, κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη, όπως και τη δικαιοσύνη των αυτοχθόνων και των φύλων.

Είναι καιρός για τα κράτη, όχι μόνο να υπερασπιστούν τους Παλαιστίνιους και άλλους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σαν τον Mahmoud, αλλά επίσης να επιβάλλουν νόμιμες, στοχευμένες κυρώσεις για να δώσουν ένα τέλος στα Ισραηλινά εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και σε ολόκληρο το καθεστώς καταπίεσης των αυτοχθόνων Παλαιστίνιων. Μόνο αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να επιτύχουμε την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ισότητα.

Πηγή: BDS Movement