Κατεχόμενη Παλαιστίνη, 23 Αυγούστου 2020 – Μετά από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς της κατεχόμενης και πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ του απαρτχάιντ, η Εθνική Παλαιστινιακή Επιτροπή BDS (BNC) επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών για στοχευμένες και νόμιμες κυρώσεις κατά του Ισραήλ και συγκεκριμένα για επιτακτικής ανάγκης ολικό εμπάργκο, καθώς και για κλιμάκωση των εκστρατειών μποϊκοτάζ και απόσυρσης επενδύσεων ώστε το Ισραήλ να σταματήσει στα εγκλήματά του.
Για πάνω από έντεκα διαδοχικές νύχτες, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Γάζα, τρομοκρατώντας τα δυο εκατομμύρια Παλαιστινίους κατοίκους της, οι οποίοι ζουν στη μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου εξαιτίας της πολιορκίας που έχει κηρύξει το Ισραήλ εδώ και 13 χρόνια. Η δικαιολογία του Ισραήλ αυτή τη φορά είναι τα εμπρηστικά μπαλόνια που πέταξαν από τη Γάζα και προκάλεσαν πυρκαγιές σε αγροτική γη στους ισραηλινούς εποικισμούς κοντά στους στρατιωτικούς φράχτες που περιτριγυρίζουν τη Γάζα.
Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Γάζας είναι απόγονοι των περισσοτέρων από 750.000 Παλαιστινίων προσφύγων που υπέστησαν εθνοκάθαρση από σιωνιστικές πολιτοφυλακές και αργότερο τον ισραηλινό στρατό κατά τη Nakba το 1948.
Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν καταστρέψει σπίτια και υποδομές, μεταξύ των οποίων ένα δημοτικό σχολείο στο στρατόπεδο προσφύγων Shati στην ευθύνη της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για του Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), το οποίο βομβαρδίστηκε την αυγή της 13ης Αυγούστου. Η UNRWA αμφισβητεί τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι η επίθεση έγινε από «ατύχημα», δεδομένου ότι οι ισραηλινές αρχές κατοχής λαμβάνουν ενημέρωση για τις τοποθεσίες των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ.
Η πτώση του ισραηλινού πυραύλου στο σχολείο λίγες ώρες πριν ανοίξει θα προκαλούσε τη σφαγή παιδιών και των δασκάλων του, γεγονός που προκάλεσε μεγάλο πανικό στα παιδιά πρόσφυγες.
Αυτό το νέο κύμα των βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα συμπίπτει με την έκτη επέτειο από τη σφαγή των πάνω από 2.250 Παλαιστινίων από το Ισραήλ το 2014, μεταξύ των οποίων 551 παιδιών, κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης στρατιωτικής επίθεσης. Σε δήλωσή τους που υπογράφηκε τότε από περισσότερους από 140 ακαδημαϊκούς του διεθνούς και του ποινικού δικαίου, υποστηρικτές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, νομικούς και άλλους ειδικούς αναφέρεται ότι «οι περισσότεροι από τους τελευταίους σφοδρούς βομβαρδισμούς της Γάζας στερούνται βάσιμης στρατιωτικής αιτιολογίας και αντίθετα, φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να τρομοκρατήσουν τον άμαχο πληθυσμό».
Έρευνα του ΟΗΕ του 2019 για τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά άοπλων Παλαιστινίων διαδηλωτών που συμμετείχαν στη Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής η οποία ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου 2018, αναφέρει ότι «υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ισραηλινοί ακροβολιστές πυροβόλησαν κατά δημοσιογράφων, υγειονομικών υπαλλήλων, παιδιών και ατόμων με αναπηρία, εσκεμμένα καθώς ήταν σε θέση να τους διακρίνουν». Η έκθεση του ΟΗΕ συμπεραίνει ότι «οι σοβαρές αυτές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικού δικαίου αποτελούν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Αυτά τα επαναλαμβανόμενα εγκλήματα του Ισραήλ κατά του αιχμάλωτου άμαχου πληθυσμού που δε μπορεί να διαφύγει από πουθενά συνεχίζονται ατιμώρητα με τη συνενοχή των δυτικών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα των ΗΠΑ και της ΕΕ και με τη σκευωρία ορισμένων αυταρχικών αραβικών καθεστώτων.
Οποιεσδήποτε προσπάθειες «κανονικοποίησης» των σχέσεων ή δικαιολόγησης των συναλλαγών με το Ισραήλ ως «συνήθεις εργασίες» αποτελούν ουσιαστική στήριξη του συνεχιζόμενου απαρτχάιντ και των σφαγών κατά του παλαιστινιακού λαού.
Στρατιωτικές εταιρείες του Ισραήλ, όπως η Elbit Systems και η Israeli Aerospace Industries, δοκιμάζουν τα όπλα τους σε Παλαιστινίους για να τα εκθέτουν αργότερα ως δοκιμασμένα στη μάχη σε ολόκληρο τον κόσμο. Διεθνείς κατασκευαστές όπλων και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας αποκομίζουν κέρδη προμηθεύοντας το Ισραήλ με όπλα και πυρομαχικά για τις επιθέσεις κατά του παλαιστινιακού λαού.
Το Ισραήλ του απαρτχάιντ έχει εντείνει τον ασφυκτικό αποκλεισμό των 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας τις τελευταίες ημέρες, απαγορεύοντας εντελώς την αλιεία στα ανοιχτά των ακτών της και διακόπτοντας την είσοδο αγαθών και καυσίμων από τις 10 Αυγούστου, προκαλώντας ολική διακοπή στο μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της πυκνοκατοικημένης Γάζας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς και σε διατάραξη του συστήματος υγείας σε καιρούς παγκόσμιας πανδημίας, των μέσων μεταφοράς και άλλων ζωτικών υπηρεσιών που πλήττονται από το 2007 από μια ασφυκτική κρίση ηλεκτρικής ενέργειας και από άλλες ελλείψεις βασικών αγαθών λόγω της πολιορκίας από το Ισραήλ.
Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν προβλέψει ότι η Γάζα θα ήταν «μη κατοικίσιμη» ως το 2020. Παρόλα αυτά, το Ισραήλ συνεχίζει τη βάναυση πολιορκία και τις στρατιωτικές επιθέσεις του, την αδυσώπητη σταδιακή εθνοκάθαρση της Naqab (Negev) και της Δυτικής Όχθης, και ιδιαίτερα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Κοιλάδας του Ιορδάνη, χωρίς επιπτώσεις. Ο ΟΗΕ και οι παγκόσμιες κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει να κάνουν το καθεστώς κατοχής, εποικιστικής αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ του Ισραήλ να λογοδοτήσει με την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων εναντίον του.
Για να δοθεί τέλος στο καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ και στα συνεχιζόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει, και για τη στήριξη του παλαιστινιακού αγώνα για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα, καλούμε ευσυνείδητους ανθρώπους ανά τον κόσμο:
- Να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλιά τους ώστε να εκπληρώσουν τη διεθνή νομική υποχρέωσή τους και να επιβάλλουν ολοκληρωτικό εμπάργκο στο Ισραήλ, σύμφωνα με την έκκληση της Παλαιστινιακής Κοινωνίας των Πολιτών και της Διεθνούς Αμνηστίας.
- Να εντείνουν το ακαδημαϊκό και πολιτιστικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ και των συνένοχων θεσμών του, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων καταστροφικών επιθέσεών του κατά παλαιστινιακών εκπαιδευτικών και πολιτιστικών θεσμών στη Γάζα, την Ιερουσαλήμ και αλλού.
- Να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους σε εκστρατείες μποϊκοτάζ και απόσυρσης επενδύσεων με στόχο εταιρείες που διευκολύνουν τα εγκλήματα του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, ειδικότερα τις εταιρείες που συγκαταλέγονται στη βάση δεδομένων του ΟΗΕ καθώς και πολλές άλλες συνένοχες εταιρείες που δεν έχουν προστεθεί ακόμα.