Μήνυμα παλαιστινιακής Κοινωνίας Πολιτών προς αυστριακό Κοινοβούλιο

Η παλαιστινιακή Κοινωνία των Πολιτών προς το αυστριακό Κοινοβούλιο: “Αντιταχθείτε στην απόφαση για την ποινικοποίηση του ειρηνικού ακτιβισμού υπέρ των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων”

2 Ιανουαρίου 2020

Κυρίες και κύριοι βουλευτές του Εθνικού Κοινοβουλίου και πολιτικά κόμματα της Αυστρίας,

Εμείς, οι υπογράφουσες ενώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οργανισμοί δικαιωμάτων του ανθρώπου και εργατικά συνδικάτα, απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με την απόφαση [141/A(E)] “Καταδίκη του αντισημιτισμού και του Κινήματος BDS” η οποία κατατέθηκε από κοινού από όλα τα εκλεγμένα πολιτικά κόμματα προς συζήτηση και ψήφιση στο αυστριακό κοινοβούλιο.

Χαιρετίζουμε κάθε αυθεντική και σοβαρή προσπάθεια καταπολέμησης του αντισημιτισμού, γιατί, ακριβώς όπως κι εσείς, απορρίπτουμε τον αντισημιτισμό ως μια από τις νοσηρότερες μορφές ρατσισμού, και ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της αυξανόμενης μισαλλοδοξίας κατά των Εβραίων και των εγκλημάτων μίσους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Συγχρόνως όμως, γνωρίζετε ότι ο αγώνας ενάντια στον αντισημιτισμό δεν θα πρέπει να γίνει αντικείμενο κατάχρησης για να καταπνιγούν οι αγώνες ενάντια σε άλλες μορφές ρατσισμού και διακρίσεων λόγω φυλής, όποιος κι αν είναι ο δράστης.

Στο θέμα αυτό, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι είναι πεπεισμένο ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην κατεχόμενη παλαιστινιακή Δυτική Όχθη, καθώς και την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, και ότι θα ξεκινήσει επίσημη έρευνα. Περιμένουμε από εσάς να αναγνωρίσετε το γεγονός ότι είναι νομικά λάθος και ηθικά και πολιτικά αξιοκατάκριτο να ποινικοποιηθεί η ειρηνική αντίσταση στα εγκλήματα του Ισραήλ με την επίφαση της καταπολέμησης του αντισημιτισμού.

To BDS είναι ένα παγκόσμιο κίνημα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων που αντιτίθεται στα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων με μη βίαιο τρόπο. Όπως και το διεθνές κίνημα που βοήθησε να πέσει το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, πραγματοποιεί ειρηνικές εκστρατείες Μποϋκοτάζ, Απόσυρσης Επενδύσεων και Κυρώσεων (Boycott, Divestment, Sanctions (BDS) κατά θεσμών και εταιρειών, Ισραηλινών ή διεθνών, καθώς και κυβερνήσεων που υποβοηθούν ή επιτρέπουν κατά άλλο τρόπο την καταπίεση του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ και παρέχουν στο Ισραήλ ατιμωρησία για τις κατάφωρες παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει. Το κίνημα BDS υποστηρίζεται – και καθοδηγείται – από το μεγαλύτερο συνασπισμό της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών και έχει ευρεία στήριξη παγκοσμίως, όπως επίσης και από Εβραίους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Έχοντας αυτό κατά νου – και για τους λόγους που αναλύουμε στη συνέχεια – ζητάμε από τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές της Αυστρίας να αποσύρουν την κατατεθείσα απόφαση και να μην τη θέσουν προς ψήφιση.

Πρώτον, η απόφαση αυτή βασίζεται σε μια εσφαλμένη αντίληψη του αντισημιτισμού που εξισώνει την ειρηνική διαμαρτυρία για τα εγκλήματα πολέμου και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ισραήλ με τον αντισημιτισμό. Τα παραδείγματα «σύγχρονου αντισημιτισμού που σχετίζονται με το Ισραήλ» που παρατίθενται στον Ορισμό Εργασίας του Αντισημιτισμού της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (στο εξής IHRA) τον οποίο προσυπογράφετε είναι σκοπίμως ασαφής ώστε να οδηγούν στο εσφαλμένο συμπέρασμα ότι η κριτική προς το Ισραήλ είναι πάντα έκφραση μίσους προς τους Εβραίους.

Για το λόγο αυτό, πάνω από 40 Εβραϊκές ομάδες αποδοκιμάζουν τον ορισμό εργασίας της IHRA για τον αντισημιτισμό ως ακατάλληλο για τον αγώνα ενάντια στον πραγματικό υπαρκτό αντισημιτισμό, έως και παραπλανητικό. Οι ομάδες αυτές, όπως και πολλοί Εβραίοι, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ακαδημαϊκοί, νομικοί και υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων έχουν προειδοποιήσει για την υιοθέτηση του Ορισμού Εργασίας της IHRA στο ΗΒ, τη Γαλλία, την Αυστρία και σε άλλες χώρες, εξηγώντας ότι προωθείται και χρησιμοποιείται από την ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ και ομάδες μόχλευσης ως έναν τρόπο για να καταπνιγεί η θεμιτή κριτική προς το Ισραήλ και η υποστήριξη των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, καθώς και για να προφυλάξει το Ισραήλ από διεθνείς κυρώσεις για κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Ακόμα και ο ίδιος ο συντάκτης του εγγράφου IHRA επανειλημμένα εξηγεί ότι ο Ορισμός Εργασίας του εγγράφου εξυπηρετεί αποκλειστικά το σκοπό της συλλογής πληροφοριών και δεν προοριζόταν ποτέ να υιοθετηθεί και να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τη φίμωση της ελευθερίας έκφρασης σχετικά με το Ισραήλ και τον Παλαιστινιακό λαό.

Δεύτερον, η κατατεθείσα πρόταση διαστρεβλώνει τα γεγονότα και επικαλείται ψεύδη για να δαιμονοποιήσει το κίνημα BDS ως αντισημιτικό. Ακόμα και με μια πλάγια ανάγνωση του δικτυακού τόπου της Παλαιστινιακής Εθνικής Επιτροπής BDS (BNC), της ευρείας συμμαχίας οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που τίθεται επικεφαλής του παγκοσμίου κινήματος, διαπιστώνονται τα εξής:

i) Το κίνημα BDS εδράζεται στην Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και απορρίπτει κάθε μορφή ρατσισμού και διακρίσεων.

ii) Το μποϋκοτάζ δεν αφορά Εβραίους ή Ισραηλινούς. Οι εκστρατείες του BDS στοχεύουν ισραηλινούς και διεθνείς θεσμούς, πολυεθνικές και κυβερνήσεις λόγω συνενοχής στις κατάφωρες παραβιάσεις διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, ενώ τέλος,

iii) Η Έκκληση για ΒDS του 2005 της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών καλεί ρητά να τη στηρίξουν Ισραηλινοί που έχουν επίγνωση και συνείδηση της κατάστασης, ένα κάλεσμα στο οποίο πολλοί έχουν ανταποκριθεί.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό σας ότι το κίνημα BDS θα ήταν αντισημιτικό γιατί «θέτει σε αμφισβήτηση το δικαίωμα ύπαρξης του εβραϊκού κράτους με το αίτημα της επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων», διευκρινίζουμε μια ακόμα φορά ότι το κίνημα BDS επιζητά τη συμμόρφωση του Ισραήλ με τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου δικαιωμάτων του ανθρώπου. Το δικαίωμα επιστροφής είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Επιπλέον, η απόφαση του ΟΗΕ που επιβεβαιώνει ειδικά αυτό το δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων έχει επιβεβαιωθεί εκατοντάδες φορές από το 1948 από τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας.

Δεδομένων των όσων εκτίθενται παραπάνω, αναρωτιόμαστε: Τα πολιτικά κόμματα και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στην Αυστρία, σε ένα κράτος που βασίζεται στο κράτος δικαίου, μέλος των Ηνωμένων Εθνών, είναι της γνώμης ότι η συμμόρφωση από τα κράτη με το διεθνές δίκαιο και η πραγμάτωση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λαών, αποτελούν απειλή στην ύπαρξη κρατών; Ή ότι το Ισραήλ είναι υπεράνω του νόμου; Ή ότι οι Παλαιστίνιοι είναι υπάνθρωποι;

Τέλος, με την πρόταση απόφασής σας, ζητάτε από την κυβέρνηση της Αυστρίας να ενεργήσει αντίθετα με θεμελιώδη δικαιώματα που εγγυάται το αυστριακό σύνταγμα και η νομοθεσία της ΕΕ. Κι αυτό γιατί, με βάση την ψευδή και δυσφημιστική κατηγορία του κινήματος BDS για αντισημιτισμό, η απόφασή σας ζητά από την κυβέρνηση να κατασχέσει εγκαταστάσεις, υποδομές και επιδοτήσεις από οργανώσεις, ομάδες και δραστηριότητες του κινήματος BDS και ομάδες που στηρίζουν τους σκοπούς του.

Σας υπενθυμίζουμε ότι το δικαίωμα ειρηνικών μποϋκοτάζ για να δοθεί τέλος σε αδικίες είναι θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης, ένα δικαίωμα που πρέπει να σέβονται τα πολιτικά κόμματα και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Αυστρίας, ακόμα και διαφωνείτε έντονα με τους στόχους και τις τακτικές του κινήματος BDS. Είναι ένα δικαίωμα που προστατεύεται από το σύνταγμα της Αυστρίας (Άρθρο 13), την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Άρθρο 10) και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (Άρθρο 19). Κατά συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας και της Σουηδίας, το κοινοβούλιο της Ισπανίας και η Ανώτατη Βουλή του ελβετικού κοινοβουλίου έχουν όλοι επιβεβαιώσει ότι σέβονται το δικαίωμα των πολιτών να πραγματοποιούν και να στηρίζουν εκστρατείες BDS.

Στη Γερμανία, όπου επονείδιστες αποφάσεις κατά του BDS όπως κι αυτή που τίθεται τώρα ενώπιον του αυστριακού κοινοβουλίου έχουν υιοθετηθεί από πόλεις και την ομοσπονδιακή βουλή της Γερμανίας, 240 Εβραίοι και Ισραηλινοί ακαδημαϊκοί, καθώς και ειδικοί για τον αντισημιτισμό και την ιστορία του Ολοκαυτώματος απηύθυναν έκκληση προς τη γερμανική κυβέρνηση, ζητώντας της να απορρίψει την απόφαση της Bundestag, να μην εξισώσει το BDS με αντισημιτισμό και να μην καταστείλει την ελευθερία έκφρασης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Τα γερμανικά δικαστήρια, επιπλέουν, έχουν επανειλημμένα καταδικάσει τοπικές αυτοδιοικήσεις για παραβίαση των δικαιωμάτων σε ισότητα, ελευθερία έκφρασης και συνάθροισης, επειδή αρνήθηκαν σε τοπικές ενώσεις και άτομα τη χρήση δημόσιων εγκαταστάσεων με βάση αυτές τις αποφάσεις που στρέφονται κατά του BDS. Σε δυο περιπτώσεις, ένα γερμανικό δικαστήριο διευκρίνισε ρητά ότι οι αποφάσεις αυτές, καθώς και η απόφαση της γερμανικής Bundestag, «αποτελούν πολιτικές αποφάσεις» οι οποίες «από μόνες τους δεν δικαιολογούν, από οποιαδήποτε νομική σκοπιά, τη συρρίκνωση ενός υφιστάμενου νομικού δικαιώματος».

Καλούμε τη βουλή και την κυβέρνηση της Αυστρίας να σεβαστούν το δικαίωμά μας και το δικαίωμα των πολιτών της Αυστρίας να πραγματοποιούν και να στηρίζουν εκστρατείες του BDS υπέρ της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας των Παλαιστινίων.

Υπογράφουν:

  • Palestinian Human Rights Organizations Council (12 παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων)
  • General Union of Palestinian Workers
  • Federation of Independent Trade Unions
  • Palestinian Trade Union Coalition for BDS (PTUC-BDS)
  • General Union of Palestinian Women
  • Union of Palestinian Farmers
  • General Union of Palestinian Teachers
  • Palestinian Federation of Unions of University Professors and Employees (PFUUPE)
  • General Union of Palestinian Writers
  • Union of Public Employees in Palestine-Civil Sector
  • General Union of Palestinian Peasants
  • Union of Palestinian Charitable Organizations
  • Union of Professional Associations
  • Agricultural Cooperatives Union
  • Council of National and Islamic Forces in Palestine
  • Palestinian NGO Network (PNGO)
  • Palestinian National Institute for NGOs
  • Global Palestine Right of Return Coalition
  • National Committee to Commemorate the Nakba
  • Civic Coalition for the Defense of Palestinian Rights in Jerusalem
  • Coalition for Jerusalem
  • Occupied Palestine and Syrian Golan Heights Initiative
  • Grassroots Palestinian Anti-Apartheid Wall Campaign – Stop the Wall
  • Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel (PACBI)
  • Popular Struggle Coordination Committee (PSCC)
  • Women Campaign to Boycott Israeli Products
  • Palestinian Economic Monitor
  • National Committee for Grassroots Resistance