Απέλαση Ελλήνων συνδικαλιστών από το Ισραήλ επειδή ήθελαν να συναντήσουν παλαιστινιακά σωματεία στη Δυτική Όχθη

Μια ακόμη απόδειξη ότι το ισραηλινό καθεστώς κατοχής αντιμετωπίζει ακόμη και την απλή πράξη της διεθνούς εργατικής αλληλεγγύης ως «απειλή».

Αντιπροσωπεία Ελλήνων συνδικαλιστών, που είχε προσκληθεί επίσημα από τη Γενική Ομοσπονδία Σωματείων Παλαιστίνης για να επισκεφθεί τη Ραμάλα και άλλες πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, απελάθηκε από τις ισραηλινές αρχές αμέσως μετά την άφιξή της στο Τελ Αβίβ και επαναπροωθήθηκε στην Αθήνα με την επόμενη πτήση.

Σκοπός της αποστολής ήταν η συνάντηση με παλαιστινιακά εργατικά σωματεία και εργαζόμενους, προκειμένου να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τις συνθήκες ζωής και εργασίας κάτω από το καθεστώς κατοχής, αποκλεισμών και στρατιωτικού ελέγχου.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν:

  • Βαγγέλης Κιτσώνης, πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου ICAP Outsourcing Solutions.
  • Παναγιώτα (Γιώτα) Λαζαροπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας και μέλος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.
  • Αντώνης Νταλακογεώργος, πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ.
  • Νίκος Πελεκούδας, πρόεδρος του ΣΕΦΚ, κλαδικού σωματείου εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση.
  • Μιχάλης Ρίζος, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αττικόν.
  • Μία συνταξιούχος εργαζόμενη, που συμμετείχε επίσης στην αποστολή.

Όπως δήλωσε η Γιώτα Λαζαροπούλου, «ο στρατός παίρνει τις αποφάσεις». Η πρόσβαση στη Ραμάλα και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εξαρτάται αποκλειστικά από τις επιθυμίες του κράτους του Ισραήλ, το οποίο ελέγχει τα σύνορα, τις μετακινήσεις και την καθημερινότητα εκατομμυρίων Παλαιστινίων.

Η απέλαση των Ελλήνων συνδικαλιστών δεν θα κάμψει την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων Ελλάδας και Παλαιστίνης.

Το BDS Greece καταγγέλλει την προκλητική αυτή ενέργεια και επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει «κανονικότητα» στις σχέσεις με ένα κράτος απαρτχάιντ και κατοχής.

Καμία στρατιωτική, πολιτική, οικονομική, ακαδημαϊκή ή πολιτιστική συνεργασία με το Ισραήλ.

Διακοπή των σχέσεων με το κράτος του απαρτχάιντ.

Εμπάργκο όπλων τώρα.

Αποεπένδυση από τις ισραηλινές εταιρείες και τους συνεργάτες τους.

Μέχρι την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ισότητα για τον παλαιστινιακό λαό.