Εισαγωγή στην καμπάνια Apartheid Free Zone (AFZ)

Τι είναι η Apartheid Free Zone;

Εμπνευσμένη από τον αγώνα εναντίον του καθεστώτος απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, η καμπάνια Apartheid Free Zone (AFZ: Ζώνη Χωρίς Απαρτχάιντ) επιδιώκει να προάγει τη δημιουργία χώρων που δεν συνδέονται με το καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της αποικιοκρατίας από τους ισραηλινούς εποίκους και της στρατιωτικής κατοχής. Ως πολίτες θέλουμε να βεβαιώσουμε ότι οι χώροι στους οποίους συμμετέχουμε δεν συνεισφέρουν στη διατήρηση του καθεστώτος απαρτχάιντ, δεν επωφελούνται από τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν επηρεάζονται ή διαμορφώνονται από αυτά.

Τι σημαίνει να γίνεις AFZ;

Ένας οργανισμός ο οποίος θέλει να γίνει Apartheid Free Zone δεσμεύεται να απέχει από οποιοδήποτε είδους υποστήριξης ή βοήθειας στο ισραηλινό καθεστώς απαρτχάιντ. Αυτός ο σκοπός μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών και το είδος του χώρου. Για παράδειγμα, μπορείτε να γίνετε AFZ διακόπτοντας τις εμπορικές συναλλαγές με τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς ή τερματίζοντας τα συμβόλαιά σας με εταιρίες οι οποίες παρέχουν υποστήριξη στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ισραήλ, όπως η Cemex, η HP, G4S και η AXA. Μπορείτε να στηρίξετε το παλαιστινιακό κάλεσμα για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις (BDS) ή την Παλαιστινιακή Καμπάνια για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (PACBI).

Χτίζοντας συνεργασίες για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα

Το να γίνεις Apartheid Free Zone ισοδυναμεί σε μία ηθική δέσμευση στα ίσα δικαιώματα όλων των ανθρώπων και προωθεί τη δημιουργία χώρων έμπρακτης διεθνούς αλληλεγγύης, χωρίς ρατσισμό, διακρίσεις και κάθε μορφή επιβολής και καταπίεσης. Η καμπάνια για τη δημιουργία Apartheid Free Zones μπορεί επομένως να χτίσει κοινές πρωτοβουλίες ή να δημιουργήσει ευρύτερες συνεργασίες με άλλα κινήματα κοινωνικής δικαιοσύνης τα οποία προάγουν τις ίδιες ηθικές αξίες.

Ήδη, ακτιβιστές σε κοινότητες της Ισπανίας, της Νορβηγίας και του Βελγίου και άλλων χωρών της Ευρώπης καλούν δήμους, καταστήματα, εστιατόρια, δημοτικά κέντρα, επιχειρήσεις, συνδικαλιστικά όργανα και άλλες πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις να ανακηρυχθούν Apartheid Free Zones.

Οι χώροι που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αποκτούν το αυτοκόλλητο με το σήμα του Apartheid Free Zone και όσοι το επιθυμούν μπορούν να συμπεριληφθούν στο χάρτη που παρουσιάζει τις AFZ σε όλο τον κόσμο.

Ας ξεκινήσουμε και εμείς!


Πληροφορίες – Αιτήσεις συμμετοχής:

  • Η καμπάνια Apartheid Free Zone (AFZ) στο διεθνές κίνημα BDS
  • Αν είστε κατάστημα και ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στην καμπάνια Apartheid Free Zone (AFZ), συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής στην AFZ και αποστείλτε την στο BDS Greece, μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας σας.
  • Αν είστε καλλιτεχνική ομάδα ή χώρος και ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στην καμπάνια Apartheid Free Zone (AFZ), συμπληρώστε την δήλωση πολιτιστικών AFZ και αποστείλτε την στο BDS Greece, μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας σας.
  • Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, πληροφορία ή ερώτηση, αλλά και την αποστολή των παραπάνω εντύπων, επικοινωνήστε μέσω e-mail με το BDS Greece.