Τα Νορβηγικά Συνδικάτα καλούν σε πλήρες μποϊκοτάζ του Ισραήλ

Το Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων Νορβηγίας (LO), το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Ιουνίου, αποφάσισε πως στηρίζει ένα διεθνές μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ και υιοθέτησε κείμενο 14 σημείων που αποσκοπούν στο να το εξαναγκάσουν να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. Η απόφαση αυτή, η οποία ονομάστηκε “Δήλωση για την Παλαιστίνη” θα ορίζει την πολιτική θέση της LO για τα επόμενα 3 χρόνια. Να σημειωθεί πως η Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων Νορβηγίας αριθμεί περίπου 1εκ. μέλη, ενώ ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 5,3εκ. κατοίκους.

Ο Stein Guldbrandsen, μέλος της Fagforbundet (Ένωση Δημοτικών και Γενικών Υπαλλήλων Νορβηγίας) ανέφερε στην εφημερίδα της LO “Free Labor Movement”, πως η “Δήλωση για την Παλαιστίνη” είναι καλή και σαφής και επισήμανε πως τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία αναφέρονται σε αυτήν παρέχουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για πολλά από τα σημεία πάνω στα οποία θα εργαστεί η LO σε σχέση με το Παλαιστινιακό ζήτημα στο μέλλον.

Ηγεσία LO: «Δεν το επιθυμούσαμε αυτό»

Η επικεφαλής της LO, Peggy Hessen Følsvik, σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Όσλο ανέφερε πως «η ηγεσία της LO δεν επιθυμεί το διεθνές μποϊκοτάζ του Ισραήλ», ωστόσο συμπλήρωσε πως «από την στιγμή που η πλειοψηφία των συνέδρων το αποφάσισε, αυτή πρόκειται να είναι εφεξής η πολιτική μας».

14 σημεία

Το Συνέδριο της LO υιοθέτησε κείμενο 14 σημείων μέσω των οποίων θα εξαναγκαστεί το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο:

  • Απαγόρευση του εμπορίου όπλων με το Ισραήλ. Αυτό συνεπάγεται την απαγόρευση της πώλησης όπλων, στρατιωτικού εξοπλισμού και υλικών πολλαπλών χρήσεων, καθώς και την παροχή σχετικών υπηρεσιών.
  • Η Νορβηγία πρέπει να αποφασίσει να νομοθετήσει την απαγόρευση του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών από εταιρείες που συμβάλλουν σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κατεχόμενες περιοχές. Αυτή η απόφαση θα είναι σύμφωνη με το ψήφισμα 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
  • Η LO καλεί τις νορβηγικές αρχές να διασφαλίσουν την εφαρμογή της απόφασης 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας με στοχευμένα μέτρα και κυρώσεις, ως απάντηση στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ και τη μη συμμόρφωση του με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
  • Η LO απαιτεί από τις νορβηγικές αρχές και τις νορβηγικές επιχειρήσεις να εντείνουν την συμμόρφωση τους με το διεθνές δίκαιο σε περιοχές συγκρούσεων.
  • Το Ταμείο Πετρελαίου και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να συμμορφώνονται με τις Κατευθυντήριες Αρχές του ΟΗΕ για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι οποίες ορίζουν αυξημένες απαιτήσεις δέουσας επιμέλειας σε περιοχές συγκρούσεων.
  • Το Ταμείο Πετρελαίου και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να αποσύρουν τις επενδύσεις τους από εταιρείες που συμβάλλουν στη διατήρηση των παράνομων εποικισμών και αποτελούν μέρος της κατοχικής οικονομίας.
  • Το λεγόμενο Oil Fund (Government Pension Fund Global) και οι νορβηγικές εταιρείες πρέπει να απέχουν από κάθε εμπόριο και επενδύσεις σε εταιρείες που έχουν ή συμβάλλουν σε δραστηριότητες στην κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια.
  • Η LO υποστηρίζει επίσης ένα διεθνές μποϊκοτάζ του Ισραήλ.
  • Η διεθνής πίεση στο Ισραήλ πρέπει να αυξηθεί, μέσω ενός συνδυασμού στρατηγικής πίεσης και αιτημάτων για διάλογο, καθώς και ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
  • Η Νορβηγία πρέπει να εργαστεί ενεργά ώστε να διασφαλίσει ότι τα άτομα που είναι ύποπτα για εγκλήματα απαρτχάιντ ερευνώνται και διώκονται ποινικά.
  • Η Νορβηγία πρέπει να εργαστεί ενεργά για την πλήρη αποζημίωση των θυμάτων των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
  • Η LO απαιτεί από τη νορβηγική κυβέρνηση να ζητήσει την έρευνα του ΟΗΕ για τα εγκλήματα απαρτχάιντ του Ισραήλ, ώστε το κράτος του Ισραήλ να λογοδοτήσει.
  • Η LO προτρέπει τη νορβηγική κυβέρνηση να αναλάβει ενεργό ρόλο στο να καταστήσει το Ισραήλ οικονομικά υπεύθυνο για τις τεράστιες καταστροφές που έπληξαν πολίτες, υποδομές και δημόσιες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια των πολέμων κατά της Γάζας.
  • Η Νορβηγία και οι νορβηγικές εταιρείες πετρελαίου πρέπει να απόσχουν από τη συνεργασία με το Ισραήλ σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αδήλωτες και αμφισβητούμενες περιοχές.

Οι “Φίλοι του Ισραήλ” απαντούν

Η ομάδα “Φίλοι του Ισραήλ στο Νορβηγικό Συνδικαλιστικό Κίνημα” (VINA) αντέδρασαν στην “Δήλωση για την Παλαιστίνη” του Συνεδρίου. «Η LO φέρει τις συνέπειες μιας απαιτητικής δήλωσης. Η VINA θα συνεχίσει να εργάζεται για τον διάλογο μεταξύ του νορβηγικού, του Ισραηλινού και του Παλαιστινιακού συνδικαλιστικού κινήματος», ανέφερε ο Eigil Jespersen, ηγέτης της VINA, σε e-mail του προς την διαδικτυακή εφημερίδα FriFagbevegelse. «Οι προτάσεις για μποϊκοτάζ συμβάλλουν στη διαίρεση και μας απομακρύνουν περισσότερο από την ειρήνη», δήλωσε πρόσφατα στην FriFagbevegelse ο Πρέσβης του Ισραήλ στη Νορβηγία, Alon Roth.

Το καθεστώς του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων είναι απαρτχάιντ

«Δεν θα υπάρξει μόνιμη ειρήνη με συνεχή κατοχή, προσάρτηση και απαρτχάιντ», ανέφερε η “Δήλωση για την Παλαιστίνη” της LO. Οι ισραηλινές αρχές πιστεύουν ότι η χρήση του όρου απαρτχάιντ αποτελεί «κακόβουλη γλώσσα» και υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ είναι μια δημοκρατία που αντιμετωπίζει όλους ισότιμα ​​ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητας. Αυτό δήλωσε πρόσφατα στην FriFagbevegelse ο Πρέσβης του Ισραήλ στη Νορβηγία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει τους εποικισμούς του Ισραήλ

Το 2016, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε την απόφαση 2334, η οποία χαρακτήρισε τους εποικισμούς του Ισραήλ στην κατεχόμενη παλαιστινιακή γη ως σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε το Ισραήλ για οικοδόμηση και επέκταση εποικισμών, για μετεγκατάσταση Ισραηλινών εποίκων, για δήμευση παλαιστινιακής γης, για γκρέμισμα των κατοικιών των Παλαιστινίων και εκτόπιση Παλαιστινίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέλαβε την έκκληση του προς το Ισραήλ να αναστείλει τις εποικιστικές του δραστηριότητες. Το ψήφισμα δεν περιελάμβανε κυρώσεις, ενώ το Ισραήλ έκτοτε έχει εντείνει τη δραστηριότητά του στους εποικισμούς.

Μποϊκοτάζ ύστερα από διαφωνία

Στην επιτροπή που εξέτασε τη λεγόμενη “Δήλωση για την Παλαιστίνη” στο Συνέδριο της LO υπήρξε διαφωνία η οποία εκφράστηκε μέσω του Stein Guldbrandsen από την Fagforbundet και της Mimmi Kvisvik από την Fellesorganisasjonen, και η οποία αφορούσε μια σημαντική διατύπωση. Η Επιτροπή επιθυμούσε να συμπεριληφθεί η πρόταση πως «Η LO υποστηρίζει επίσης ένα διεθνές μποϊκοτάζ του Ισραήλ», ενώ από την πλευρά τους οι Guldbrandsen και Kvisvik ήθελαν να αντικατασταθεί το συγκεκριμένο σημείο με την φράση «Θα εργαστούμε επίσης για μποϊκοτάζ πολιτιστικών, αθλητικών και ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν την κατοχική δύναμη, καθώς και για στοχευμένες κυρώσεις σε περιοχές στρατηγικής σημασίας για τη διατήρηση της κατοχής». Έτσι, αποφασίστηκε και διεξήχθη ψηφοφορία στο Συνέδριο της LO για την “Δήλωση για την Παλαιστίνη” και τελικά επικράτησε η αρχική πρόταση.

Δεν μπορούμε να λάβουμε τώρα πιο ήπιες αποφάσεις από πριν

Ο επικεφαλής της “Ένωσης Ηλεκτρισμού και Πληροφορικής”, Jan Olav Andersen, ήταν ένας από εκείνους που συμμετείχαν στην διαφωνία και θέλησαν να κάνουν την “Δήλωση για την Παλαιστίνη” πιο σκληρή σε σχέση με εκείνη που υιοθετήθηκε στο προηγούμενο συνέδριο της LO. «Το 2017, η σαφής πλειοψηφία των αντιπροσώπων του Συνεδρίου της LO ψήφισε ώστε η Συνομοσπονδία των Συνδικάτων να εργαστεί για ένα διεθνές οικονομικό, πολιτιστικό και ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ. Η κατάσταση για τους Παλαιστίνιους έχει γίνει ακόμη χειρότερη τα πέντε χρόνια που πέρασαν από το τελευταίο συνέδριο. Θα είναι περίεργο, αν το Συνέδριο τώρα υποστηρίξει ηπιότερα μέτρα για να πιέσει το Ισραήλ», τόνισε πριν την ψηφοφορία ο Andersen.

Ήττα για την ηγεσία της LO

Διαφωνίες στους κόλπους της Επιτροπής που ασχολήθηκε με την αντίστοιχη “Δήλωση για την Παλαιστίνη” υπήρξαν και στο προηγούμενο Συνέδριο της LO, το 2017. Τότε η σαφής πλειοψηφία των αντιπροσώπων του Συνεδρίου της LO ψήφισε υπέρ της θέσης «η LO να εργαστεί για ένα διεθνές οικονομικό, πολιτιστικό και ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ». 193 αντιπρόσωποι ψήφισαν υπέρ ενός πλήρους μποϊκοτάζ του Ισραήλ, ενώ 117 αντιπρόσωποι καταψήφισαν. «Δεδομένου ότι ο διάλογος και τα ψηφίσματα είχαν μικρό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, πρέπει τώρα να εργαστούμε για ένα διεθνές οικονομικό, πολιτιστικό και ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ», ανέφερε το 2017 η σχετική απόφαση για μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ.


Αναδημοσίευση από: FriFagbevegelse – Μετάφραση/Επιμέλεια: BDS Greece