Κοινό Δελτίο Τύπου: Συνάντηση με αντιπροσωπεία ΜΕΡΑ25

Αθήνα, 26 Ιουνίου 2021

Στα πλαίσια των επιδιωκόμενων ενημερωτικών συναντήσεων της Πρωτοβουλίας BDS Greece με κόμματα της Βουλής – πλην της «Ελληνικής Λύσης» – με πολιτικές οργανώσεις, κινηματικές συλλογικότητες, συνδικάτα και Δήμους και κατόπιν αιτήματος της, αντιπροσωπεία της πρωτοβουλίας BDS Greece συναντήθηκε την Παρασκευή 25 Ιουνίου με την Αντιπρόεδρο της Βουλής, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, βουλευτίνα του ΜέΡΑ25 και Παλαιστίνια πολίτη κα. Σοφία Σακοράφα με σκοπό την ενημέρωση για τις αρχές και την δράση του διεθνούς κινήματος BDS (Boycott Divestment and Sanctions – Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις), την ανταλλαγή απόψεων και τυχόν συνεργασία με δεδομένο ότι το ΜέΡΑ25 έχει λάβει σαφή θέση υπέρ του κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και του BDS.

Η αντιπροσωπεία του BDS Greece ενημέρωσε ότι το κίνημα αυτό δημιουργήθηκε το 2005 και καθοδηγείται από 170 οργανώσεις της Παλαιστινιακής κοινωνίας πολιτών, πιέζοντας με τα προαναφερόμενα μέτρα το κράτος του Ισραήλ ώστε να αποκαταστήσει τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των Παλαιστινίων που βρίσκονται υπό την στρατιωτική κατοχή του αλλά και των αραβο-παλαιστινιακής καταγωγής Ισραηλινών πολιτών του.

Η αντιπροσωπεία του BDS Greece επισημαίνοντας και την στρατηγική σχέση της χώρας με το Ισραήλ, που καθιστά την Ελλάδα προνομιακό σύμμαχο και εταίρο του, θεωρεί ότι δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη στα ελληνικά προοδευτικά αντιρατσιστικά κόμματα και οργανώσεις ως προς την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού και του αγώνα του και πρότεινε την συμμετοχή του ΜέΡΑ25 στην διεθνή αυτή καμπάνια με μια σειρά συγκεκριμένες δράσεις, όπως π.χ. με τη δημιουργία AFZ (Apartheid Free Zones – Ζώνες Ελεύθερες από Απαρτχάιντ) και άλλες δράσεις όπως και δημόσιες πολιτικές τοποθετήσεις για την εποικιστική αποικιοκρατία και τις πολιτικές απαρτχάιντ του κράτους του Ισραήλ.

Η βουλευτής κα Σοφία Σακοράφα επεσήμανε ότι η ίδια και το ΜέΡΑ25 έχουν ήδη τοποθετηθεί σαφώς και με την απόφαση του πρόσφατου 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του που ζητά από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφ’ ενός, την άμεση αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης και, αφετέρου, την επιβολή κυρώσεων στο Κράτος του Ισραήλ (εμπάργκο εμπορίου όπλων, πάγωμα αμυντικών συμφωνιών και επιλεκτικό εμπορικό εμπάργκο) έως ότου αποδοθούν ίσα δικαιώματα στους Παλαιστίνιους, καταργηθεί το σύστημα Απαρτχάιντ το οποίο συστηματικά οικοδομεί το Ισραήλ εντός των προ του 1967 συνόρων του, στην Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και, βέβαια, ο αποκλεισμός της Γάζας.

 Στην συζήτηση τέθηκε και από τις δύο πλευρές το πολύ σοβαρό ζήτημα των κινδύνων που πηγάζουν από τις στρατιωτικές και άλλες συμφωνίες της Ελλάδας με το Ισραήλ για τις οποίες ο ελληνικός λαός αλλά και το Κοινοβούλιο τελεί σε πλήρη άγνοια καθότι δεν έχουν κοινοποιηθεί ούτε στους βουλευτές.

Η συζήτηση διεξάχθηκε σε άριστο κλίμα αλληλοκατανόησης. Οι προτάσεις του BDS Greece καταγράφηκαν και τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνεργαστούν για τον κοινό στόχο.