Χθες παρουσιάστηκαν στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών τα συγκλονιστικά ευρήματα της ερευνητικής έκθεσης πέντε διεθνών οργανώσεων — No Harbour for Genocide, People’s Embargo for Palestine, Palestinian Youth Movement, Energy Embargo for Palestine και Progressive International — που τεκμηριώνει τη συστηματική εμπλοκή ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών στις μυστικές μεταφορές πετρελαίου, άνθρακα και στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ.
Ο εκπρόσωπος του No Harbour for Genocide περιέγραψε τους μηχανισμούς απόκρυψης που χρησιμοποιούν οι εταιρείες Kyklades Maritime και Thenamaris και παρουσίασε δορυφορικές εικόνες που αποδεικνύουν την εν κρυπτώ παράδοση φορτίων σε ισραηλινά λιμάνια. «Από την εμπειρία μου ως ναυτικός και καπετάνιος σε πετρελαιοφόρα για 15 χρόνια, θέλω να τονίσω ότι αυτό που βλέπουμε δεν είναι κανονική ναυτιλιακή δραστηριότητα.» «Γίναμε ναυτικοί για να κερδίσουμε ένα τίμιο μεροκάματο, όχι για να μεταφέρουμε εφόδια για μια γενοκτονία εν αγνοία μας.»
Ο εκπρόσωπος του People’s Embargo for Palestine και του Palestinian Youth Movement ανέλυσε πώς το πετρέλαιο, ο άνθρακας και το στρατιωτικό υλικό χρησιμοποιούνται σε βομβαρδισμούς στη Γάζα και στη συντήρηση παράνομων εποικισμών: «Το ελληνικό ναυτιλιακό κεφάλαιο δεν είναι απλός παρατηρητής — είναι κρίσιμος συνεργός.» «Δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από τη φιλανθρωπία ενώ κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία.»
Η Έφη Δούση από την Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας παρουσίασε τις νομικές διαστάσεις, σημειώνοντας πως «η μεγάλη αξία αυτής της έκθεσης είναι ότι μετακινεί το πλαίσιο από το τι κάνει το Ισραήλ στο πώς καθίσταται δυνατό». Αναφέρθηκε σε παραβιάσεις διεθνών νομικών πλαισίων και σε παραδείγματα χωρών που έχουν αναστείλει εξαγωγές όπλων ή κινήσει ποινικές διαδικασίες εναντίον στελεχών εταιρειών. «Το να ονομάζεις το αληθές, σε αυτήν την περίπτωση ότι το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο κερδίζει από τη στήριξη στη γενοκτονία, δεν είναι μόνο ηθικό — είναι και δίκαιο.»
Ο Νικόλας Λεοντόπουλος από τους Reporters United ανέδειξε την οργανική σχέση εφοπλιστών, κράτους και ΜΜΕ, και πως η συνενοχή οργανώνεται τόσο υλικά μέσα από χρήση υποδομών — λιμάνια, αεροδρόμια, εναέριοι χώροι και αγορές οπλικών συστημάτων — όσο και ιδεολογικά, μέσα από τη μιντιακή σιωπή. «Η έρευνα αυτή κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνουν οι δημοσιογράφοι — και υπάρχουν λόγοι που δεν το κάνουν.»
Παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης από τον πρόεδρο του Σωματείου Λιμενεργατών ΟΛΠ, το Πολιτιστικό Δίκτυο για την Παλαιστίνη και τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο.
Βίντεο της συνέντευξης τύπου
Σύνδεσμος της έκθεσης








