Εν μέσω γενοκτονίας: Η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη κόμβος για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού προς το Ισραήλ – ακόμα και τώρα!

Αναδημοσιεύουμε ερευνητικό ρεπορτάζ των Reporters United για την συνενοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα.

Reporters United | 26.9.2025

Εν μέσω γενοκτονίας: Η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη κόμβος για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού προς το Ισραήλ – ακόμα και τώρα!

Διεθνής συνεργασία Reporters United – #TheDitch.

Ενώ ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στον ΟΗΕ που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα, αποκαλύπτουμε ότι η Ελλάδα λειτουργεί (μέχρι και σήμερα) ως κόμβος μεταφοράς στρατιωτικού υλικού προς το Ισραήλ, για λογαριασμό της ισραηλινής οπλοβιομηχανίας Elbit Systems.

Στις 21 Ιουλίου 2025 αεροσκάφος του ισραηλινού εθνικού αερομεταφορέα El Al Israel Airlines απογειώθηκε από την Αθήνα για το Τελ Αβίβ, μεταφέροντας κεραίες οχημάτων της ισραηλινής οπλοβιομηχανίας Elbit Systems, συνολικού βάρους 494 κιλών.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2025 το ίδιο ισραηλινό αεροσκάφος απογειώθηκε από την Αθήνα για το Τελ Αβίβ, μεταφέροντας συσκευές ρύθμισης σήματος και αισθητήρες οπτικών ινών σε εγκαταστάσεις παραγωγής πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού της Elbit.

Τα φορτία από την Αθήνα προς το Τελ Αβίβ είναι στρατιωτικά. Η Elbit, βασική προμηθεύτρια εξοπλιστικών του ισραηλινού στρατού, λέει σε έγγραφό της ότι, όσον αφορά τη δραστηριότητά της σε συστήματα εδάφους, παρέχει «προϊόντα για τεθωρακισμένα και στρατιωτικά οχήματα».

Για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού από την Ελλάδα προς άλλη χώρα, απαιτείται άδεια της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών δεν απάντησαν στα ερωτήματά μας. Απαντήσεις δεν έδωσε ούτε η Elbit.

Οι μεταφορές της Elbit είναι δύο από τα 110 δρομολόγια (με φορτία) της El Al Israel Airlines κατά τον τελευταίο χρόνο, όλα με κωδικό πτήσης LY844. Δεν γνωρίζουμε τι μετέφεραν τα υπόλοιπα 108 δρομολόγια, που συνδέουν την Αθήνα με το Τελ Αβίβ εννέα φορές τον μήνα.

Η Elbit έχει στενή συνεργασία με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το 2021 ανέλαβε τη λειτουργία του στρατιωτικού κέντρου εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα για 1,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την #Καθημερινή, η Ελλάδα θα αγοράσει και το Puls, σύστημα εκτόξευσης πυραύλων της Elbit.

Διάβασε το ρεπορτάζ και στήριξε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία του Reporters United, με σύνδεσμο στα σχόλια.

Konstantina Maltepioti, Νικόλας Λεοντόπουλος

Spoovio

Πηγή