Εκδήλωση στο Βόλο: Η Γενοκτονία της Παλαιστίνης και η επιβολή Λιμού

Μεγάλη συμμετοχή και ουσιαστικός διάλογος στην εκδήλωση που έλαβε χώρα την Πέμπτη 31/7, στο Αμφιθέατρο Αρχιτεκτονικής του Π.Θ. στο Βόλο.

Πραγματοποιήθηκε με μαζική συμμετοχή η εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από το BDS Greece, με την υποστήριξη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Π.Θ.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, περίπου 200 άτομα συμμετείχαν ενεργά στην εκδήλωση και τη συζήτηση που ακολούθησε, με τη δημοσιογράφο Φρόσω Παύλου στο συντονισμό, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα: η αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό δεν είναι απλώς ηθική στάση, αλλά πολιτική πράξη αντίστασης.

Κύρια σημεία των ομιλιών:

  • Ο Τάκης Πολίτης ανέδειξε τη διαστρεβλωμένη οπτική μέρους της Αριστεράς και των ΜΜΕ, που συχνά αναπαράγουν την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, ταυτίζοντας τον αντιαποικιακό αγώνα με την «τρομοκρατία».
  • Ο Νικόλας Κοσματόπουλος μίλησε για τη συστηματική δαιμονοποίηση της Παλαιστίνης και του αραβο-μουσουλμανικού κόσμου, ως εργαλείο νομιμοποίησης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των εγκλημάτων του Ισραήλ.
  • Ο Nasim Alatras μας ταξίδεψε στην ιστορική συνέχεια του σιωνιστικού αποικισμού και την πρώιμη, μαχητική αντίσταση του παλαιστινιακού λαού, με αποκορύφωμα την Εξέγερση του 1936-1939.
  • Ο Dr. Faisal El Masri μίλησε για την αποφασιστικότητα του λαού της Παλαιστίνης, κατήγγειλε τη στάση των δυτικών κρατών και τα συνεργαζόμενα αραβικά καθεστώτα, που ξεπλένουν τη γενοκτονία.
  • Ο Ηλίας Σκυλλάκος ανέλυσε τον ρόλο των διεθνών ΜΜΕ που, με κεντρικό άξονα τα πρακτορεία ειδήσεων, συγκαλύπτουν και νομιμοποιούν τα εγκλήματα του Ισραήλ.
  • Ο Σωτήρης Λαπιέρης ανέδειξε τη συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης και ανέπτυξε τους τρόπους με τους οποίους ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να αντισταθεί.

Στους χαιρετισμούς:

  • Ο Κώστας Μανουηλίδης τόνισε την ανάγκη να διακοπεί κάθε συνεργασία των ελληνικών πανεπιστημίων με το ισραηλινό ερευνητικό-στρατιωτικό σύμπλεγμα.
  • Η Κατερίνα Έξαρχου μίλησε για τον ρόλο της Δύσης στη στήριξη του Ισραήλ και τον αγώνα της νεολαίας στο πλευρό της Παλαιστίνης.
  • Η Φαίη Τζανετουλάκου μίλησε για τη φρίκη στη Γάζα αλλά και την ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης της αντίστασης στη συνενοχή του ελληνικού κράτους.

Επόμενος σταθμός: Ακτιβιστική παρέμβαση ενάντια στο ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο που καταπλέει στον Βόλο – με το μήνυμα:

“Ανεπιθύμητοι οι εγκληματίες πολέμου στον τόπο μας”

Η εκδήλωση συνέπεσε με τον αδόκητο θάνατο της τοπικής αγωνίστριας Μαρίας Νεοφώτιστου, συνεπώς δεν θα μπορούσε παρά να ξεκινήσει με λίγα λόγια για την απώλεια της, τα οποία είπε στη μνήμη της ο π. βουλευτής Κώστα Δελημήτρος.