Απόσυρση των κεφαλαίων της Storebrand από την IBM Corp.

Αθήνα, 21 Μαΐου 2024

Πηγή: https://frifagbevegelse.no/nyheter/teknologigant-er-involvert-i-israels-apartheid-mot-palestinerne-mener-storebrand-6.158.1048700.673fc3855b

Το BDS φέρνει αποτελέσματα!

Η Storebrand απέσυρε τα κεφάλαια της από την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας IBM Corp.

Η Storebrand είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της Νορβηγίας – μετά το Oil Fund. Η Storebrand πούλησε περίπου 750.000 μετοχές της IBM αξίας περίπου 141 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο.

Ο λόγος είναι ότι η IBM λειτουργεί βιομετρική βάση δεδομένων για τις ισραηλινές αρχές, η οποία «χρησιμοποιείται για την εφαρμογή του απαρτχάιντ», γράφει η Storebrand στην έκθεση βιωσιμότητας για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η IBM διαχειρίζεται τη βάση δεδομένων που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για μια επισκόπηση του πληθυσμού, του ελέγχου των συνόρων και της μετανάστευσης και η οποία επιτρέπει τη διάκριση κατά των Παλαιστινίων στα σύνορα με το Ισραήλ και μεταξύ οικισμών, παλαιστινιακών και ισραηλινών περιοχών.

«Πιστεύουμε ότι η βάση δεδομένων συμβάλλει στις διακρίσεις και τον διαχωρισμό των Παλαιστινίων», εξηγεί ο Stig- Øyvind Blystad, διευθυντής επικοινωνίας στο Storebrand.