Αποκλεισμός του Ισραήλ από τους Ολυμπιακούς

Αθήνα, 27.5.2024

BDS Greece: Το Ισραήλ δεν έχει καμία σχέση με το Ολυμπιακό πνεύμα και πρέπει να απαγορευτεί η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Συνέντευξη της Μαριέττας Σιμεγιάτου, εκπρόσωπου του BDS Greece στον Ahmet Gencturk του Anadolu Agency στις 24.5.2024

Καθώς το Ισραήλ δεν δείχνει σημάδια ότι θα σταματήσει τον θανατηφόρο πόλεμό του στη Γάζα, αντιμετωπίζει ένα όλο και πιο ισχυρό παγκόσμιο κίνημα μποϊκοτάζ σε διάφορους τομείς – διπλωματικό, οικονομικό, ακαδημαϊκό και πολιτιστικό και αθλητικό.

Μία από τις αυξανόμενες εκκλήσεις τώρα είναι να αποκλειστεί το Ισραήλ από τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, με ακτιβιστές, πολιτικούς και αθλητές να απαιτούν την αποβολή του από τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του κόσμου, σε μόλις δύο μήνες.

Υπάρχει ιστορικό προηγούμενο για μια τέτοια κίνηση, ειδικά η αποπομπή του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής και η πιο πρόσφατη απαγόρευση στη Ρωσία για τον πόλεμό της με την Ουκρανία.

Βασική δύναμη σε αυτήν την ώθηση είναι το κίνημα Boycott, Divestment and Sanctions (BDS), το οποίο καλεί τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC) να απαγορεύσει τη συμμετοχή του Ισραήλ «μέχρι να τερματίσει τα εγκλήματά του κατά των Παλαιστινίων και να αναγνωρίσει τα δικαιώματά [των Παλαιστινίων] που ορίζονται από τον ΟΗΕ».

«Πρέπει να απαγορεύσουμε το Ισραήλ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες… Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε», είπε η Μαριέττα Σιμεγιάτου, εκπρόσωπος του BDS Greece, σε συνέντευξή της στο Anadolu. «Οι αθλητές το ζητούν, όπως και το ευρύ κοινό. Εάν μια χώρα εμπλέκεται σε πόλεμο, πρέπει να αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες «ήταν πάντα στο πνεύμα της παγκόσμιας ειρήνης, της ενότητας και του σεβασμού ο ένας για τον άλλον. Αυτές είναι οι αρχές που διέπουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το Ισραήλ δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις αρχές, επομένως πρέπει να απαγορευτεί η συμμετοχή του», υποστήριξε.

«Το Ισραήλ πρέπει να νιώσει την πίεση από τη διεθνή κοινότητα. Πρέπει να νιώθει ότι είναι πολύ, πολύ απομονωμένο».

Η Μαριέττα Σιμεγιάτου τόνισε ότι ο αποκλεισμός του Ισραήλ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί επίσης μέρος των ευρύτερων προσπαθειών απομόνωσής του για «έναν πόλεμο αντιποίνων κατά τον οποίο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει υπόθεση γενοκτονίας στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης για επίθεση στη Γάζα, όπου σκότωσε σχεδόν 36.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα και τραυμάτισε τουλάχιστον 80.200 από τον περασμένο Οκτώβριο.

Εκατομμύρια άλλοι εκτοπίζονται στη Γάζα, αντιμετωπίζοντας λιμό και έντονες ελλείψεις ιατρικής βοήθειας και άλλων βασικών ειδών.

«Δεδομένου ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις δεν κάνουν τίποτα γι’ αυτό, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, η ευθύνη βαραίνει εμάς, τους ανθρώπους, να αντιδράσουμε και να δράσουμε ενάντια σε αυτήν την αδικία», είπε η κ. Σιμεγιάτου.

«Το BDS καλεί να μποϊκοτάρουμε τις ισραηλινές, καθώς και τις μη ισραηλινές εταιρείες, που είναι συνένοχοι στη γενοκτονία που συμβαίνει τώρα στη Γάζα. Πιέζουμε επίσης για την εφαρμογή κυρώσεων από τις κυβερνήσεις».

Η εκποίηση αποτελεί βασικό επίκεντρο για το BDS, επειδή είναι ένας τρόπος να δείξουμε στο Ισραήλ ότι οι παράνομες και ανήθικες ενέργειές του έχουν συνέπειες, είπε. «Η πρόσφατη απόφαση του δεύτερου μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων της Νορβηγίας, Storebrand, να πωλήσει τις μετοχές του στην IBM Corporation αξίας 141 εκατομμυρίων δολαρίων επειδή παρέχει την βιομετρική βάση δεδομένων στο Ισραήλ και η οποία χρησιμοποιήθηκε για την εφαρμογή του απαρτχάιντ και των διακρίσεων και του διαχωρισμού των Παλαιστινίων, αποδεικνύει ότι είμαστε σωστό δρόμο», υποστήριξε.

«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στους θεσμούς»

Σχετικά με το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) για εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, η Σιμεγιάτου είπε ότι τέτοια «ιστορικά βήματα» είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της παγκόσμιας πίεσης στο Ισραήλ.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι το Ισραήλ έχει επανειλημμένα δείξει ότι το διεθνές δίκαιο και οι θεσμοί δεν έχουν καμία σημασία για αυτό, συμπεριλαμβανομένων των δεσμευτικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ, φυσικά, σηματοδοτεί ένα ιστορικό σημείο, αλλά χρειάζεται περαιτέρω δράση από τους πολίτες και τη διεθνή κοινότητα. Δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε μόνο στους θεσμούς γιατί μερικές φορές οι θεσμοί δεν είναι τόσο ανεξάρτητοι», είπε.

Σχετικά με το αυξανόμενο παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης υπέρ της Παλαιστίνης, η Σιμεγιάτου εξήρε τις προσπάθειες των φοιτητών και των απλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

«Θέλουμε οι Παλαιστίνιοι να έχουν περισσότερες συμμαχίες και δεσμούς με προοδευτικούς ανθρώπους και οργανώσεις. Αυτό είναι που λείπει. Πρέπει να διεθνοποιήσουμε τον παλαιστινιακό αγώνα», είπε.

Όσον αφορά το ελληνικό δημόσιο αίσθημα, είπε ότι οι ολοένα και πιο στενοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, ιδιαίτερα στον στρατιωτικό τομέα, δεν έχουν κάνει πολλά για να αλλάξουν τη συμπάθεια που τρέφουν οι Έλληνες για τους Παλαιστίνιους.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων στηρίζει την Παλαιστίνη απέναντι στην ισραηλινή κατοχή και έχει συμπάθεια για τον αγώνα τους για ανεξαρτησία, όπως είδαμε στις κινητοποιήσεις υπέρ της Παλαιστίνης που συγκέντρωσαν ανθρώπους από διαφορετικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας», πρόσθεσε.