Ανακοίνωση για την επιδρομή του Ισραήλ

ΑΘΗΝΑ, Ιούλιος 2023

Και μόνο τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών στην κατεχομένη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, με την πολύνεκρη ισραηλινή επιδρομή, τη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, ενάντια στην Τζενίν και τον προσφυγικό της καταυλισμό, καταδεικνύουν την αιματηρή επικαιρότητα του Παλαιστινιακού ζητήματος, αλλά και τις μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στις παραμέτρους του. Η μετατόπιση του κέντρου βάρους της ισραηλινής πολιτικής σκηνής και κοινωνίας προς τη θρησκευτική ακροδεξιά, καταρρίπτει την εικόνα της “φιλελεύθερης δημοκρατίας” με την οποία προορίζεται να ταυτισθεί το δυτικό ακροατήριο, αλλά και διασκορπίζει τα προσχήματα για μια πιθανή “ειρηνευτική διαδικασία” που θα οδηγούσε σε μία “λύση δύο κρατών”.

Παρά τους κραδασμούς που γεννά εντός του ίδιου του Ισραήλ η κυριαρχία του μπλοκ των φανατικών περί τον διεφθαρμένο πρωθυπουργό Νετανιάχου, μοναδική επιλογή για την ισραηλινή κυβέρνηση είναι η “φυγή προς τα εμπρός” – με εντατικότερο εποικισμό των κατεχομένων εδαφών, περισσότερες στρατιωτικές προκλήσεις, ακομπλεξάριστη καταφυγή στον ρατσιστικό λόγο, σκλήρυνση του θεσμικού πλέγματος που μετατρέπει τους ισραηλινής υπηκοότητας Παλαιστινίους σε “εσωτερικό
εχθρό” με περιορισμένα δικαιώματα.

Μόνο έτσι, άλλωστε, μπορεί να εξασφαλιστεί η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού και μόνο έτσι μπορούν να παραμεριστούν οι αντιδράσεις εκείνου του τμήματος της ισραηλινής κοινής γνώμης που ανησυχεί μεν για τον κοσμικό τρόπο ζωής του, αλλά δεν προχωρά στη σύνδεση της αυταρχικής διολίσθησης με τη διαιώνιση των πολιτικών της κατοχής και του εποικισμού. Και όμως: οι πολιτικές αυτές ποτέ δεν είχαν φθάσει κοντύτερα στην αποτυχία. Μια νέα γενιά αγωνιστών, η οποία δεν έχει τι να χάσει, παραμερίζει τα αδιέξοδα των παλαιστινιακών οργανώσεων και αναγεννά το έργο της Αντίστασης, με εντυπωσιακές κάποτε επιχειρησιακές δεξιότητες. Νέοι διεθνείς συσχετισμοί εντείνουν την απομόνωση του Ισραήλ και τα κράτη της περιοχής δείχνουν να αποδρούν από το δυτικοκεντρικό πλαίσιο του “διαίρει και βασίλευε”. Για μεγάλα τμήματα της διεθνούς κοινής γνώμης (συμπεριλαμβανομένης της αμερικανοεβραϊκής διασποράς) η υπεράσπιση της χώρας του Νετανιάχου δεν είναι πλέον εύκολη υπόθεση.

Δεν επιτρέπονται αυταπάτες. Το ερώτημα που τίθεται σε όλο το διεθνές ακροατήριο είναι: “Αποδεχόμαστε ή όχι ένα καθεστώς-απαρτχάιντ; Δεχόμαστε ή όχι ότι έχουν καθολική ισχύ η αυτοδιάθεση των λαών, η καταδίκη των εγκλημάτων πολέμου και ο αντιρατσισμός;” Τα ερωτήματα αυτά δεν είναι διόλου φιλολογικά για μία χώρα σαν τη δική μας, η οποία έχει επισήμως επιλέξει τα τελευταία χρόνια την πρόσδεση στο κράτος-ταραξία του Ισραήλ και ούτως ή άλλως συμμετέχει στο πολλαπλά συνένοχο προς τα εγκλήματα του καθεστώτος-απαρτχάιντ μόρφωμα της Ε.Ε.

Το διεθνές μη βίαιο κίνημα για το μποϊκοτάζ, την απόσυρση επενδύσεων και την επιβολή κυρώσεων (BDS) στο κράτος του Ισραήλ δίνει σαφή απάντηση στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα. Για αυτό και επιχειρείται σε αρκετές χώρες της Δύσης η δυσφήμιση, δαιμονοποίηση ή και ποινικοποίησή του, με διαστολή και διαστροφή της κατηγορίας του αντισημιτισμού.

Ως ελληνικό τμήμα αυτού του διεθνούς κινήματος, το BDS Greece θέτει τις όποιες δυνάμεις του στην υπόθεση της αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, χωρίς αμφισημίες. Για αυτό και θεωρούμε αυτονόητη την παρουσία μας στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, προσβλέποντας στη συνάντηση των δρόμων μας με όσο περισσότερους ενεργούς πολίτες συμμερίζονται το όραμα της Δικαιοσύνης για την Παλαιστίνη. Άλλωστε αυτό σημαίνει πολλά για τη μορφή που θα πάρει συνολικά ο κόσμος μας αύριο.


BDS Greece
Ιστοσελίδα: www.bdsgreece.net
Επικοινωνία: [email protected]
Facebook: www.facebook.com/bdsgrc/
Twitter: @BDSGreece