Κύπρος: Η Γάζα δεν είναι μακριά

Μια κίνηση πολιτών από την Κύπρο, που υιοθετούν μέρος των αιτημάτων του κινήματος BDS, δημοσίευσε ένα ψήφισμα συμπαράστασης στον λαό της Παλαιστίνης και καλεί τους Κύπριους, τις Κύπριες αλλά και άλλους που ζουν στην Κύπρο να το υπογράψουν.

Ακολουθεί το ψήφισμα αναλυτικά:


 

“Γνωρίζουμε ότι η ελευθερία μας είναι ανεκπλήρωτη χωρίς την ελευθερία των Παλαιστινίων”

Νέλσον Μαντέλα

Στη Λωρίδα της Γάζας, μόλις 360 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κύπρου, κρίνεται η αξιοπρέπεια και το ήθος του κάθε δημοκρατικού ανθρώπου. Παρακολουθώντας με φρίκη τις τελευταίες εξελίξεις, εμείς οι προσυπογράφοντες – άνδρες και γυναίκες στην Κύπρο από τους χώρους της εργασίας και του συνδικαλισμού, των γραμμάτων και των τεχνών, της έρευνας, νομικοί, και πολλοί άλλοι – ενώνουμε τις φωνές μας με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους ανθρώπους στον πλανήτη.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ με τον πιο έντονο τρόπο τη συνεχιζόμενη ισραηλινή βαρβαρότητα εναντίον του λαού της Παλαιστίνης, και συγκεκριμένα του αποκλεισμένου πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας. Εδώ και μια εβδομάδα, η ισραηλινή αεροπορία σφυροκοπά τη Γάζα αδιακρίτως, σκοτώνοντας τουλάχιστον 245 Παλαιστίνιους/ες (20.5), μεταξύ των οποίων και 64 ανήλικα παιδιά. Και ενώ το Ισραήλ «πανηγυρικά» εμβολίασε την πλειοψηφία του πληθυσμού του ενάντια στον κορωνοϊό, τα παλαιστινιακά εδάφη απειλούνται με μια πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση τεραστίων διαστάσεων, στην οποία έρχεται να προστεθεί τώρα και το φάσμα της πανδημίας.

Καταδικάζουμε τις εξώσεις των Παλαιστινίων από τις εστίες τους από φανατικούς έποικους στη συνοικία Σέιχ Τζαρρά των Ιεροσολύμων, με τη στήριξη της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου, καθώς και τις βίαιες επιθέσεις κατά Μουσουλμάνων πιστών στο τέμενος του Αλ-Ακσά, οι οποίες αποτελούν και τον πρόλογο της τωρινής επιδρομής στη Γάζα.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ. Το Ισραήλ ελέγχει πλήρως το έδαφος της ιστορικής Παλαιστίνης – το σημερινό κράτος του Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, ενώ επιβάλλει από το 2005 ένα αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, μέσα στην οποία ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες ενάμιση εκατομμύριο Παλαιστίνιοι/ες. Κατέχει την ισχυρότερη αεροπορία της περιοχής, καθώς και «αδήλωτα» πυρηνικά όπλα. Απολαμβάνει προνομιακή μεταχείριση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που το ανταμείβουν με όπλα, βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με προνομιακές εμπορικές σχέσεις. Πρόσφατα έχει συνάψει και επίσημα συμμαχίες με τα πιο στυγνά δικτατορικά καθεστώτα της περιοχής, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, και το καθεστώς του Σίσι στην Αίγυπτο.

Οι Παλαιστίνιοι/ες από την άλλη είναι κατακερματισμένοι, γεωγραφικά και πολιτικά: Στη Γάζα, στα «μπαντουστάν» της Δυτικής Όχθης, στα Ανατολικά Ιεροσόλυμα, μέσα στο ίδιο το Ισραήλ ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, καθώς και στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Λιβάνου, της Συρίας, και της Ιορδανίας. Η σημερινή τους εξέγερση στα Ιεροσόλυμα αποτελεί χαστούκι στα όνειρα των αραβικών καθεστώτων, που νόμιζαν πως θα μπορούσαν ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ μέσα από την «ειρήνη του νεκροταφείου», πάνω από το πτώμα του παλαιστινιακού λαού.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ «ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ» – υπάρχει μόνο το κράτος του Ισραήλ που ελέγχει όλη την ιστορική Παλαιστίνη, και έχει επιβάλει διαφορετικά νομικά καθεστώτα στους υπό τον έλεγχό του αραβικούς πληθυσμούς. Υπάρχει μόνο το κράτος του Ισραήλ που παραβιάζει συστηματικά τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ από την ημέρα της ίδρυσής του, με την πλήρη ανοχή της «διεθνούς κοινότητας». Υπάρχει μόνο το κράτος του Ισραήλ, του οποίου οι διακρίσεις έναντι των ίδιων του των πολιτών αραβικής καταγωγής έχουν και επίσημα κωδικοποιηθεί σε νομοθεσίες, όπως τα τελευταία χρόνια με τον περιβόητο «νόμο του έθνους-κράτους».

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ότι η διένεξη δεν ξεκίνησε χθες αλλά εδώ και ένα αιώνα. Το κράτος του Ισραήλ δεν είναι μια δημοκρατία, αλλά ένα καθεστώς απαρτχάιντ, γεγονός που αναγνώρισε και η οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch. Είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής πολιτικής της εποικιστικής εθνοκάθαρσης του σιωνιστικού κινήματος. Μιας εθνοκάθαρσης που έχει σκοπό το πλήρες «άδειασμα» της ιστορικής Παλαιστίνης από το αραβικό στοιχείο. Οι εξώσεις στο Σέιχ Τζαρρά αποτελούν τη συνέχεια της «Νάκμπα», της βίαιης εκδίωξης 750.000 Παλαιστινίων από τις εστίες τους το 1948, το έτος ίδρυσης του Ισραήλ.

Όπως το εποικιστικό πρόβλημα στη Νότια Αφρική δεν λύθηκε με την αποδοχή της ανωτερότητας της μιας “φυλής” επί της άλλης, έτσι και η μακροπρόθεσμη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος βρίσκεται στην κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων για όλους τους κατοίκους της ιστορικής Παλαιστίνης, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και εθνοτικής καταγωγής, και σύμφωνα με τις οικουμενικές αρχές προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην ειρηνική καθώς και ένοπλη αντίσταση, όχι μόνο αναφαίρετο ηθικό δικαίωμα κάθε διωκόμενου λαού, αλλά και δικαίωμα αναγνωρισμένο από το διεθνές δίκαιο. Το ότι δεν συμφωνούμε με κάθε μορφή αντίστασης δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει από αυτό το ολοφάνερο γεγονός. Οι αυτοσχέδιες ρουκέτες της Χαμάς, εκτός από στρατιώτες, κτυπούν και αθώους Ισραηλινούς πολίτες. Όσοι όμως κρατούν «ίσες αποστάσεις», αποσιωπούν το γεγονός ότι το Ισραήλ ως κατοχική δύναμη με «βόμβες ακριβείας» – και όχι οι αποκλεισμένοι/ες της Γάζας – φέρει την αποκλειστική ευθύνη για το νέο κύκλο αίματος στην περιοχή.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ/ΕΣ με την παλαιστινιακή αντίσταση, αλλά και με όλους τους ανθρώπους μέσα στο Ισραήλ που αγωνίζονται για ίσα δικαιώματα, με τους αντιρρησίες συνείδησης, καθώς και με όλους τους διαφωνούντες, πανεπιστημιακούς/ες, καλλιτέχνες και άλλους, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον σκοταδισμό του καθεστώτος Νετανιάχου. Προσδιοριζόμαστε ως συνοδοιπόροι ενός παγκοσμίου κινήματος αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό, που αντιστέκεται δηλωμένα σε κάθε μορφή καταπίεσης και αντιπαλεύει τον ρατσισμό, την ισλαμοφοβία, αλλά και τον αντισημιτισμό.

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ την αντισημιτική εξίσωση του σιωνισμού και της πολιτικής του κράτους του Ισραήλ με τους απανταχού της γης ανθρώπους εβραϊκής καταγωγής. Το κράτος του Ισραήλ αναδεικνύεται ως αξιόπιστος σύμμαχος των πιο ακροδεξιών κυβερνήσεων του πλανήτη, από την Ουγγαρία του Όρμπαν μέχρι τη Βραζιλία του Μπολσονάρο, οι οποίες απαρτίζονται από κρυφούς και όχι-τόσο-κρυφούς νοσταλγούς του Ολοκαυτώματος. Εξάγει μηχανισμούς καταστολής «δοκιμασμένους» στους Παλαιστίνιους ανά το παγκόσμιο, όπως τον «Αίαντα» που σχεδόν τύφλωσε τη νεαρή Αναστασία τον περασμένο Φεβράρη.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ως εκ τούτουτην επαίσχυντη στάση της κυβέρνησης του Συναγερμού, που δεν τηρεί πλέον ούτε τα προσχήματα των «ίσων αποστάσεων», ανακοινώνοντας τη συμπαράστασή της στην πολεμική μηχανή του Τελ Αβίβ. Από τον Υπουργό Εξωτερικών που δεν βλέπει νεκρά παιδιά στη Γάζα, στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ που επισκέπτεται τον πρέσβη του Ισραήλ για να προσφέρει «ηθική στήριξη», στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Αναστασιάδη που «δεν αλλάζει ιώτα» από τη μονομερή καταδίκη της Χαμάς, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ υπερασπίζεται τη συνέπεια των «τριμερών συνεργασιών» του «αντιτουρκικού άξονα» Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο από δίπλα.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ τη στάση των ελληνοκυπριακών ΜΜΕ, τα οποία αποσιωπούν πληροφορίες και παραποιούν γεγονότα, προβάλλοντας μια διαστρεβλωμένη εικόνα συμμετρίας ανάμεσα στο πάνοπλο Ισραήλ και τους αποκλεισμένους/ες της Γάζας. Στην προσπάθειά τους να ξεπλύνουν τα αδικαιολόγητα, μεταδίδουν αβάσιμες πληροφορίες για δήθεν χειραγώγηση των Παλαιστινίων από τον Ερντογάν, αποπροσανατολίζοντας έτσι από τα εγκλήματα του Ισραήλ με τη συνηθισμένη εθνικιστική και ισλαμοφοβική υστερία.

Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ, που στο σύνολό του βίωσε αποικιοκρατία, ξένες επεμβάσεις, εθνοκάθαρση και ξεριζωμό, τόσο των Τουρκοκυπρίων το 1963/64, όσο και των Ελληνοκυπρίων το 1974, δεν μπορεί να μένει απαθής στην ολομέτωπη δολοφονική επίθεση που δέχεται ο γειτονικός παλαιστινιακός λαός. Για αυτό τον λόγο λέμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  1. Τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής συνεργασίας με το κράτος του Ισραήλ και των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, που έχουν ως μοναδικό στόχο τους λαούς της περιοχής αφού αποτελούν προσομοίωση επιθέσεων στη Γάζα όπως και πιθανών επιθέσεων εναντίον του Λιβάνου, της Συρίας και του Ιράν.
  2. Να σταματήσει η κυβέρνηση να παρέχει πολιτικό άλλοθι στην εγκληματική πολιτική του Ισραήλ έναντι του παλαιστινιακού λαού, και να καταδικάσει τις ισραηλινές επιθέσεις στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  3. Να τερματιστεί άμεσα η παραχώρηση διευκολύνσεων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ένοπλες δυνάμεις καθώς και στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.
  4. Ζητούμε από πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς, όπως κινηματογραφικά και μουσικά φεστιβάλ και άλλους, να μη ζητούν ή να δέχονται επιχορηγήσεις από την ισραηλινή πρεσβεία για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεών τους. Η υποστήριξη αυτή δεν προσφέρεται αλτρουιστικά, αλλά με μοναδικό στόχο το ξέπλυμα του ισραηλινού κράτους στα μάτια της κοινής γνώμης.

Μπορείτε να υπογράψετε εδώ.