We Can’t Breathe έως την ελευθερία! Αλληλεγγύη από την Παλαιστίνη

30 Μαΐου 2020
Palestinian BDS National Committee (BNC)
Ηνωμένες Πολιτείες

«Καλούμε το κίνημα αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη στις ΗΠΑ και παντού στον κόσμο να συμπαραταχθεί με το Κίνημα για τις Ζωές των Μαύρων και άλλες οργανώσεις Αφροαμερικανών στον αγώνα τους για δικαιοσύνη».

Η Εθνική Επιτροπή BDS της Παλαιστίνης (BNC), η μεγαλύτερη συμμαχία της παλαιστινιακής κοινωνίας που ηγείται του παγκόσμιου κινήματος BDS, στέκεται αποφασιστικά αλληλέγγυα με τους Αφροαμερικανούς αδελφούς και αδελφές μας στις ΗΠΑ που ζητούν δικαιοσύνη μετά από το τελευταίο κύμα δολοφονιών Αφροαμερικανών από αστυνομικούς, μεταξύ των οποίων του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, του Τόνι Μακντέιντ στo Ταλαχάσι και της Μπριόνα Τέιλορ στο Λούισβιλ.

Οι όλο και περισσότερες διαμαρτυρίες από τους “unheard [όσους δεν εισακούγονται]” κατά της αστυνομικής βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν ουσιαστικά μια εξέγερση κατά ενός ολόκληρου συστήματος φυλετικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, το οποίο έχει επιταθεί και έχει απογυμνωθεί από την πανδημία Covid-19 και το δυσανάλογα βαρύ τίμημά της για τους Αφροαμερικανούς. Το σύστημα αυτό συνδέεται οργανικά με τα εγκλήματα που διαπράττει ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ κατά ανθρώπων άλλου χρώματος παγκοσμίως και έχει τις ρίζες του στο βίαιο, ρατσιστικό και εποικιστικό θεμέλιο των ΗΠΑ.

Η γενοκτονική καταστροφή των αυτόχθονων Αμερικανικών εθνών, η λεηλασία του πλούτου και των πόρων τους και η άγρια υποδούλωση εκατομμυρίων Αφρικανών αποτελούν τους πιο θεμελιώδεις πυλώνες αυτού που στη συνέχεια ονομάστηκε Ηνωμένες Πολιτείες. Η βαθιά ριζωμένη ιδεολογία της ανωτερότητας της λευκής φυλής που καθοδηγεί και προσπαθεί να συγκαλύψει αυτά τα εγκλήματα είναι ακόμα ζωντανή, αν και τώρα παίρνει διαφορετικές μορφές. Αυτή η ιδεολογία του αποκλεισμού ενθαρρύνεται από τον κατάφωρα ρατσιστικό Λευκό Οίκο του Τραμπ και ένα ύπουλο, λιγότερο θρασύτατα ρατσιστικό φιλελεύθερο σύστημα που μπορεί στα λόγια να καταδικάζει το ρατσισμό, και να αρθρώνει κάποιες κενές υποσχέσεις, αλλά επανειλημμένα δεν αναλαμβάνει δράση όσον αφορά επανορθώσεις, φυλετική και οικονομική δικαιοσύνη και δεν θέτει τέλος στο φρικτό σύστημα ποινικοποίησης και μαζικής φυλάκισης Μαύρων Αμερικανών.

Όπως είπε κάποτε ο Martin Luther King, Jr. το «μεγάλο εμπόδιο» στην πορεία των Μαύρων προς την ελευθερία δεν είναι η Κου Κλουξ Κλαν, αλλά «ο μετριοπαθής λευκός. Αυτός ο λευκός που είναι αφοσιωμένος περισσότερο στην «τάξη» παρά στη Δικαιοσύνη, που προτιμά την αρνητική ειρήνη – την απουσία έντασης – από τη θετική ειρήνη – την παρουσία της Δικαιοσύνης».

Καλούμε το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στις ΗΠΑ και παντού να στηρίξει το Movement for Black Lives και άλλες οργανώσεις των Μαύρων στον αγώνα τους για δικαιοσύνη, υπέρ της μεταρρύθμισης της αστυνομίας με μια προσέγγιση κατάργησης, υπέρ των επανορθώσεων και υπέρ της απελευθέρωσης. Στηρίζουμε καλέσματα για καμπάνιες στοχευμένου στρατηγικού μποϊκοτάζ, απόσυρσης χρηματοδότησης και απόσυρσης επενδύσεων κατά θεσμών, τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων που εμπλέκονται στο σύστημα φυλετικών αδικιών.

Εμείς, ο αυτόχθονος λαός της Παλαιστίνης γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την εμπειρία της εποικιστικής αποικιοκρατίας, του απαρτχάιντ και της ρατσιστικής βίας όπως εκφράζεται από το καθεστώς καταπίεσης του Ισραήλ – με τη στρατιωτική χρηματοδότηση και την άνευ όρων στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ – που αποβλέπει στην στέρηση κάθε δικαιώματός μας, την εθνοκάθαρση και την αναγωγή μας σε κατώτερους ανθρώπους. Το πιο σημαντικό επίτευγμά μας ως λαού που αντιστέκεται στην αποικιοκρατική καταπίεση, και μέσα από καμπάνιες μποϊκοτάζ, είναι η ικανότητά μας να μένουμε ακλόνητοι και να αντιστεκόμαστε στις αδυσώπητες προσπάθειές τους να αποικίσουν τα μυαλά μας με απελπισία, χαμηλή αυτοεκτίμηση και να υποκύψουμε μοιρολατρικά στην ανωτερότητά τους.

Οι Μαύροι στις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική και σε πολλές χώρες έχουν βιώσει για αιώνες την πιο απάνθρωπη μορφή υποδούλωσης και ρατσιστικής καταπίεσης, διδάσκοντας σε ολόκληρη την ανθρωπότητα πολύτιμα μαθήματα επιμονής, αντίστασης και εφευρετικότητας.

Το σύστημα δομικού ρατσισμού στις ΗΠΑ επιβάλλεται βίαια από παραστρατιωτικά αστυνομικά τμήματα, ενώ πολλοί εκπαιδεύονται από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας στη Μινεσότα. Έργο αυτών των αστυνομικών δυνάμεων είναι να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να προστατέψουν αυτό το σάπιο σύστημα ανωτερότητας της λευκής φυλής και στέρησης κάθε δικαιώματος σε Μαύρους, Λατίνους και Αυτόχθονες.

Η αδιάκριτη, εξωδικαστική δολοφονία Αφροαμερικανών, το υπέρμετρα αυστηρό σύστημα φυλακών στις ΗΠΑ και η απάνθρωπη και ρατσιστική μεταχείριση μεταναστών και αιτούντων άσυλο στα νότια σύνορα αποτελούν όλα συμπτώματα ενός όλο και πιο στρατιωτικοποιημένου κράτους που σπέρνει τον όλεθρο και την καταστροφή κατά κοινοτήτων μαύρων στις ΗΠΑ και παγκοσμίως. Όσο αυτό το σύστημα καταπίεσης συνεχίζεται, είναι στο χέρι των κινημάτων από τα κάτω να δράσουν συλλογικά και διασυνδεδεμένα για την διάλυσή του, από τις ΗΠΑ ως την Παλαιστίνη.

Είναι καθήκον όλων των ευσυνείδητων ανθρώπων να στηρίξουν τον αγώνα και να ενισχύσουν τις φωνές των Μαύρων αδελφών μας. Καλούμε την κοινωνία να αναγνωρίσει τις συνδέσεις μεταξύ της εγχώριας ρατσιστικής καταπίεσης στις ΗΠΑ και της ρατσιστικοποιημένης ιμπεριαλιστικής καταπίεσης κατά ανθρώπων άλλου χρώματος παγκοσμίως, όπως εξηγεί ο Malcolm X και άλλοι σκεπτόμενοι ηγέτες των Μαύρων. Ακριβώς όπως οι στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής του Ισραήλ με το ρόλο τους εδραιώνουν το σύστημα απαρτχάιντ κατά των Παλαιστινίων, οι αστυνομικές δυνάμεις στις ΗΠΑ αναλαμβάνουν το ρόλο της εδραίωσης του συστήματος της ανωτερότητας και της προνομιακής θέσης της λευκής φυλής.

Συντασσόμαστε με το πνεύμα της πρόσφατης δήλωσης της Αμερικανοαραβικής Επιτροπής κατά των Διακρίσεων, σύμφωνα με την οποία, «τώρα ήρθε ο καιρός να ακούσουμε τους Μαύρους Αμερικανούς και τις οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων Μαύρων σχετικά με τις εμπειρίες τους και το πώς μπορούμε εμείς να στηρίξουμε το συλλογικό αγώνα μας για δικαιοσύνη. Είναι επίσης καθήκον μας …να μάθουμε για τους αγώνες που αντιμετωπίζουν τα Μαύρα αδέλφια μας και πώς θα συμβάλλουμε στην καταπολέμηση του ρατσισμού κατά των μαύρων».

Απευθυνόμενοι στους Μαύρους αδελφούς και αδελφές μας, ο τρόπος που αντιστέκεστε απέναντι στη βίαιη στέρηση της ανθρώπινης υπόστασης αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον δικό μας αγώνα κατά του καθεστώτος κατοχής, εποικιστικής αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ του Ισραήλ. Στηρίζουμε εκκλήσεις όπως αυτή την πρωτοβουλία διοργανωτών στη Μινεάπολη να αποσυρθούν επενδύσεις από τη στρατιωτικοποίηση και την αστυνομοκρατία και αντίθετα να γίνουν επενδύσεις στην υγεία και την ασφάλεια καθοδηγούμενες από την κοινωνία.

Γνωρίζουμε ότι η δικαιοσύνη κατακτιέται, δεν παραχωρείται απλά, και συλλογιζόμαστε τη συμβουλή του James Baldwin προς τον ανιψιό του, «Σε παρακαλώ, να θυμάσαι ότι αυτό που πρεσβεύουν, ό,τι κάνουν και σε κάνει να υποφέρεις, δεν αποτελεί απόδειξη της κατωτερότητάς σου, αλλά της απανθρωπιάς και του φόβου τους».

We can’t breathe, μέχρι να ελευθερωθούμε από την καταπίεση και το ρατσισμό. #ΒlackLivesMatter

 εικόνα: @shirien.creates