Η AXA συνένοχη στα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ

Γαλλία, Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS (BNC)

Η γαλλική ασφαλιστική εταιρεία AXA συνένοχη στα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ

Διεθνής συμμαχία ζητά από την AXA να αποσύρει τις επενδύσεις της από εταιρείες που παραβιάζουν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 8 Ιουλίου 2019, το Αμερικανικό Παρατηρητήριο Εταιρειών SumOfUs τεκμηριώνει ότι ο γαλλικός ασφαλιστικός κολοσσός AXA διατηρεί επενδύσεις άνω των 90 εκατομμυρίων δολαρίων στις πέντε μεγαλύτερες ισραηλινές τράπεζες και την μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής όπλων του Ισραήλ, την Elbit Systems. Όλες οι εταιρείες είναι άμεσα εμπλεκόμενες σε εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό.

Μια διεθνής συμμαχία που όλο και μεγαλώνει ανταποκρίθηκε στα ευρήματα της έκθεσης σήμερα καλώντας για νέες κινητοποιήσεις και ξεκινώντας μια διαδικτυακή καμπάνια μέσω της οποίας αναμένεται να αποσταλούν χιλιάδες email στον CEO της AXA, ζητώντας από την εταιρεία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να αποσύρει τις επενδύσεις της από τις συνυπαίτιες ισραηλινές εταιρείες.

Η νέα έκθεση της οργάνωσης SumOfUs Axa: Financing War Crimes, αναφέρεται λεπτομερώς στις επενδύσεις της AXA στις ισραηλινές τράπεζες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της επιχείρησης παράνομων εποικισμών του Ισραήλ, καθώς και στην Elbit Systems που αποκομίζει κέρδη από την παροχή οπλισμού στο στρατό του Ισραήλ. Μια θυγατρική της AXA, η AXA IM, απέσυρε πρόσφατα τις επενδύσεις της από την Elbit Systems, ωστόσο μια άλλη θυγατρική της AXA, η AXA Equitable Holdings διατηρεί ακόμα επενδύσεις στην Elbit. Το Δεκέμβριο του 2018, η HSBC απέσυρε τις επενδύσεις της από την Elbit Systems, έπειτα από διαμαρτυρίες προοδευτικών βρετανικών οργανώσεων.

Η έκθεση της SumOfUs

Η έκθεση της SumOfUs αναφέρει πως «Όσο αυτές οι εταιρείες στηρίζουν την εξάπλωση, την κατασκευή και τη διατήρηση των παράνομων ισραηλινών εποικισμών και των σχετικών υποδομών, πέρα από την παράνομη χρήση ένοπλης βίας κατά των Παλαιστινίων, οι επενδύσεις της AXA την καθιστούν συνένοχη για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, και πιθανώς ένοχη για την παραβίαση του γαλλικού δικαίου και σίγουρα αντίθετη με τις επενδυτικές πολιτικές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της».

Η Ιμέν Χαμπίμπ, συντονίστρια του BDS France και ηγετικό μέλος της συμμαχίας «Stop AXA Assistance to Israeli Apartheid», δήλωσε τα εξής:

«Το Ισραήλ μπορεί να διατηρεί το καθεστώς κατοχής και απαρτχάιντ επί του παλαιστινιακού λαού μόνο με τη στήριξη κυβερνήσεων και εταιρειών, όπως η AXA. Όσο η AXA διατηρεί τις επενδύσεις της σε αυτές τις ισραηλινές τράπεζες και την Elbit Systems, θα εντείνονται οι κινητοποιήσεις της διευρυνόμενης διεθνούς συμμαχίας μας. Με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, με τη συνενοχή της ΕΕ, να σχεδιάζουν την υπονόμευση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων για δικαιοσύνη, ελευθερία και αυτοδιάθεση, είναι ακόμα πιο κρίσιμο, συμμαχίες της κοινωνίας των πολιτών με αρχές, να καθιστούν τις συνένοχες εταιρείες υπόλογες».

Το τελευταίο έτος, η συμμαχία «Stop AXA Assistance to Israeli Apartheid» διευρύνθηκε και τώρα συμπεριλαμβάνει πρωτοβουλίες από εννέα χώρες της Ευρώπης και τον αραβικό κόσμο. Η συμμαχία έχει διοργανώσει ημέρες συντονισμένων διαμαρτυριών έξω από τα γραφεία της AXA, μια συγκέντρωση έξω από την ετήσια συνέλευση της AXA στο Παρίσι και άλλες δράσεις.

Η Αλίς Σαμσόν Εσταπέ, συντονίστρια της Παλαιστινιακής Εθνικής Επιτροπής BDS στην Ευρώπη, δήλωσε:

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα έπρεπε να προστατεύουν ζωές. Αντίθετα, η AXA αποκομίζει κέρδη από την καταστροφή παλαιστινιακών ζωών και περιουσιών. Η παλαιστινιακή Κοινωνία των Πολιτών έχει απευθύνει έκκληση στις εταιρείες να σταματήσουν τη συνένοχη συνεργασία τους με εταιρείες που εμπλέκονται ευθέως στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Προκειμένου να τηρεί τις υποχρεώσεις της περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου, η AXA οφείλει να αποσύρει τις επενδύσεις της και να ακολουθήσει το παράδειγμα επενδυτών όπως η Πρεσβυτεριανή Εκκλησία των ΗΠΑ, η Ενιαία Εκκλησία Μεθοδιστών (UMC), το ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο PGGM και κυβερνήσεων, όπως της Νορβηγίας, του Λουξεμβούργου και της Νέας Ζηλανδίας.

Οι πέντε ισραηλινές τράπεζες στις οποίες διατηρεί επενδύσεις η AXA – Bank Hapoalim, Bank Leumi, Mizrahi Tefahot, Israel Discount Bank και First International Bank of Israel – όλες παρέχουν «άμεση και ουσιώδη» στήριξη στη διαιώνιση και την εξάπλωση των παράνομων ισραηλινών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, σύμφωνα με εκθέσεις του Human Rights Watch και της ισραηλινής ερευνητικής οργάνωσης Who Profits.

Η Elbit Systems κατασκευάζει πυρομαχικά διασποράς που έχουν απαγορευτεί βάσει του διεθνούς δικαίου και βόμβες λευκού φωσφόρου, οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά του άμαχου πληθυσμού των Παλαιστινίων. Η εταιρεία κατασκευάζει επίσης drones που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων στην πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας και παρέχει τεχνολογίες για το ισραηλινό τείχος του απαρτχάιντ που είναι παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Στην έκθεσή της, η SumOfUs αναφέρει ότι οι επενδύσεις της AXA στις πέντε ισραηλινές τράπεζες και την Elbit Systems αυξήθηκαν από τα 66 εκ. δολάρια το 2019 στα 91 εκ. δολάρια το 2019, παρά το γεγονός ότι η AXA IM (Investment Managers) απέσυρε τις επενδύσεις της από την Elbit Systems.