Έκκληση προς τον Λεωνίδα Καβάκο να ακυρώσει τις εμφανίσεις του με την Φιλαρμονική του Ισραήλ

Ανοιχτή επιστολή από το BDS Greece, τον βιολιστή Λοράνς Ντρέιφους και τον συνθέτη Ρέιμοντ Ντιν

Αγαπητέ κ. Λεωνίδα Καβάκο,

Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε πριν λίγες ημέρες ότι πρόκειται να συμμετέχετε στις συναυλίες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ, στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ, τον Μάιο. Θέλουμε να σας μεταφέρουμε την παλαιστινιακή έκκληση να ακυρώστε τη συμμετοχή σας και μαζί με αυτή δυο μηνύματα από τον Raymond Deane, συνθέτη, πιανίστα και συγγραφέα και τον Laurence Dreyfus, Διευθυντή του Phantasm Viol Consort, που επίσης σας καλούν να ξανασκεφτείτε την επιλογή αυτή.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ δεν είναι ένας απολιτικός πολιτιστικός θεσμός. Παίζει δημόσιο ρόλο στην επίσημη ισραηλινή προπαγανδιστική εκστρατεία που χρησιμοποιεί τη μουσική για να αποσπά την προσοχή από τη στρατιωτική κατοχή της Παλαιστίνης και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιπλέον, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ έχει παίξει ρόλο στη στήριξη του ισραηλινού μιλιταρισμού, από την εποχή της ίδρυσης του Ισραήλ. Τον Μάιο του 1948, 71 χρόνια ακριβώς πριν από την ημερομηνία που πρόκειται να παίξετε εκεί την υπέροχη μουσική σας, 750.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους από ένοπλες πολιτοφυλακές και από ισραηλινούς στρατιώτες, κατά τη διάρκεια της Νάκμπα (Καταστροφή). Εκείνον τον Μάιο, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ «ταξίδευε σε τεθωρακισμένα αυτοκίνητα για να τονώσει το ηθικό των πολιτών και των στρατιωτών».

Το 1967, όταν το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ο «Zubin Mehta έφτασε με αεροπλάνο γεμάτο πυρομαχικά από την Ευρώπη». Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967 «η Ορχήστρα έπαιζε για να εμψυχώνει τους στρατιώτες του ισραηλινού στρατού από τα Υψώματα του Γκολάν ως το Σινά». Όλα αυτά τα αναφέρει με υπερηφάνεια η ίδια η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ, όπως επίσης έχει ανακοινώσει τη συνεργασία της με τον ισραηλινό στρατό σε ένα πρόγραμμα με ειδικές εκδηλώσεις στα ισραηλινά στρατόπεδα.

Από την άλλη μεριά, το Ισραήλ κλείνει παλαιστινιακούς κινηματογράφους, απαγορεύει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και εμποδίζει τις μετακινήσεις των παλαιστινίων καλλιτεχνών. Οι επιθέσεις του Ισραήλ στην παλαιστινιακή τέχνη και τον πολιτισμό είναι υπερβολικά πολλές για να αναφερθούν εδώ. Ο παλαιστινιακός λαός στερείται βασικές ελευθερίες: ελευθερία μετακίνησης, ελευθερία πρόσβασης στα κλεμμένα εδάφη του, ελευθερία έκφρασης. Όσοι μένουν στην Λωρίδα της Γάζας ζουν κάτω από ένα εξοντωτικό αποκλεισμό. Κοντά στο σημείο που πρόκειται να γίνει η συναυλία σας, παιδιά απαγάγονται από τα σπίτια τους και υπόκεινται σε βίαιες αστυνομικές ανακρίσεις, σπίτια Παλαιστινίων κατεδαφίζονται με παράνομες ισραηλινές εντολές. Ακόμα και οι παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ ζουν υπό καθεστώς απαρτχάιντ, ως πολίτες τρίτης διαλογής.

Κύριε Καβάκο, το Ισραήλ αυτοπροωθείται ως «η μοναδική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή». Όπως όμως έχετε ο ίδιος πει σε συνέντευξή σας, «στη δημοκρατία πρέπει να έχουν θέση όλοι και όλα. Όταν κάτι αποκλείεται, δεν υπάρχει δημοκρατία». Και η μουσική σας, όσο ωραία κι αν είναι δεν μπορεί να ομορφύνει τον αποκλεισμό, την κατοχή, το απαρτχάιντ και τα εγκλήματα πολέμου.

Συχνά ακούγεται πως «η μουσική ενώνει τους ανθρώπους». Πώς όμως μπορεί να ισχύει αυτό όταν οι Παλαιστίνιοι θαυμαστές της κλασικής μουσικής που ζουν στη Δυτική Όχθη – σε έδαφος υπό την κυριαρχία του Ισραήλ – βρίσκονται υπό στρατιωτικό νόμο και δεν θα τους επιτραπεί να έρθουν στην Ιερουσαλήμ και να απολαύσουν τη συναυλία σας; Το ίδιο συμβαίνει στους Παλαιστίνιους που ζουν στην Γάζα υπό ισραηλινό αποκλεισμό.

Για αυτούς τους λόγους εμείς, το BDS Greece (τμήμα του διεθνούς BDS), σας μεταφέρουμε την έκκληση που απευθύνουν οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι σε όλους τους καλλιτέχνες και σας ζητάμε να μη γίνετε συνένοχος στην ασχήμια, τον αποκλεισμό και τα εγκλήματα, και να αρνηθείτε να εμφανιστείτε στο Ισραήλ.

Το ίδιο σας ζητάνε οι συνάδελφοί σας Raymond Deane και Laurence Dreyfus των οποίων τα μηνύματα σας επισυνάπτουμε.

  • Επιστολή 1 – Raymond Deane

Αγαπητέ Λεωνίδα Καβάκο,

Με λύπη μου έμαθα ότι θα παίξετε με τη Φιλαρμονική του Ισραήλ αυτό το Μάιο. Όπως ίσως γνωρίζετε, η φιλαρμονική ορχήστρα ιδρύθηκε το 1936 ως Ορχήστρα της Παλαιστίνης και άλλαξε όνομα το 1947 με την εξαφάνιση της Παλαιστίνης. Σήμερα αυτοπροσδιορίζεται ως «ο μουσικός πρεσβευτής του Ισραήλ σε ολόκληρη τη χώρα και τον κόσμο» και προσφέρει δωρεάν εισιτήρια σε στρατιώτες του Ισραηλινού στρατού ο οποίος είναι υπεύθυνος για αναρίθμητα εγκλήματα πολέμου κατά του παλαιστινιακού λαού. Δεν θα είχα άδικο να πω ότι η φιλαρμονική συνεισφέρει τα μέγιστα στη διαδικασία του πολιτιστικού «εξωραϊσμού» του ισραηλινού κράτους, αποσπώντας την προσοχή από τις πολιτικές απαρτχάιντ και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, ενώ συμμετέχει με ενθουσιασμό στην εκστρατεία «Brand Israel» που ξεκίνησε η ισραηλινή κυβέρνηση το 2005.

Το 2004, η Παλαιστινιακή Εκστρατεία για Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (στα αγγλικά PACBI) απηύθυνε έκκληση για μποϊκοτάζ των ισραηλινών ακαδημαϊκών και πολιτιστικών θεσμών, παροτρύνοντας άτομα και οργανώσεις να μποϊκοτάρουν πολιτιστικούς θεσμούς του Ισραήλ και ζητώντας από καλλιτέχνες να αρνηθούν να παίξουν στο Ισραήλ. Από τότε, η έκκληση αυτή έχει γίνει σεβαστή από εκατοντάδες καλλιτέχνες από όλους τους καλλιτεχνικούς χώρους και όλες τις γωνιές του κόσμου. Σας ζητώ να γίνετε μέρος αυτής της εκστρατείας. 

Σας ζητώ, έστω και καθυστερημένα, να σεβαστείτε την έκκληση του παλαιστινιακού λαού που στερείται δικαιώματα και διώκεται. Σας ζητώ να ακυρώσετε τις εμφανίσεις σας με τη Φιλαρμονική του Ισραήλ.

Με εκτίμηση,

Raymond Deane

(συνθέτης, πιανίστας, συγγραφέας)

  • Επιστολή 2 – Laurence Dreyfus

Ως ένθερμος θαυμαστής του μουσικού ταλέντου σας, Λεωνίδα Καβάκο και ως δεξιοτέχνης εγχόρδου οργάνου κι εγώ, θα ήθελα να προσθέσω κι εγώ τη φωνή μου σε όσους σας καλούν να δείξετε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστινίους και να αλλάξετε γνώμη σχετικά με την εμφάνισή σας με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ στις 4 και 5 Μαΐου.

Σας εκλιπαρώ να σκεφτείτε τη συνεχιζόμενη κατοχή παλαιστινιακής γης, καθώς και τον απάνθρωπο και τεκμηριωμένο υποβιβασμό των Παλαιστινίων που συμβαίνει εδώ και δεκαετίες και θα συνεχίσει να συμβαίνει λίγα μέτρα από εκεί που θα εμφανιστείτε στο Τελ Αβίβ. Για να επιστήσουν την προσοχή σε αυτές τις παραβιάσεις, όλο και περισσότεροι διεθνείς καλλιτέχνες συνείδησης παίρνουν θέση και επιλέγουν να μποϊκοτάρουν θεσμούς που συμμαχούν με το ισραηλινό κράτος και υποστηρίζονται από αυτό. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, όπως και κατά το μποϊκοτάζ του καθεστώτος απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής, ένας μουσικός που θεωρεί τον εαυτό του ανθρωπιστή –όπως εσείς– να επιδιώκει την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και να συνταχθεί με τους σκοπούς του μη βίαιου κινήματος BDS. Σας ευχαριστώ που θα εισακούσετε αυτή την έκκληση.

Laurence Dreyfus

Διευθυντής ορχήστρας Phantasm Viol Consort