Το BDS (Boycott, Divest, Sanction: Μποϊκοτάζ, Απόσυρση επενδύσεων, Κυρώσεις) είναι ένα διεθνές, μη βίαιο κίνημα, αντίπαλο προς κάθε μορφή ρατσισμού (συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού) το οποίο στρέφεται ενάντια σε επίσημους θεσμούς και κρατικές ή επιχειρηματικές επιλογές και επ’ ουδενί ενάντια σε πρόσωπα ή ταυτότητες. Στηρίζεται στο γεγονός ότι το Ισραήλ διατηρεί ένα καθεστώς εποικιστικής αποικιοκρατίας, απαρτχάιντ και κατοχής επί του παλαιστινιακού λαού και δεν λογοδοτεί. Ως αποτέλεσμα το πρόβλημα διαιωνίζεται με ευθύνη και όσων κυβερνήσεων και οργανισμών συμπράττουν με το κράτος του Ισραήλ.
Το παγκόσμιο κίνημα BDS βασίζεται στην απλή αρχή ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με την υπόλοιπη ανθρωπότητα.
Το διεθνές BDS προέκυψε το 2005 με πρωτοβουλία της παλαιστινιακής κοινωνίας πολιτών, κατά το προηγούμενο του αγώνα για τη διεθνή απομόνωση του καθεστώτος του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Το κίνημα στοχεύει στην άσκηση πίεσης προς το Ισραήλ, ώστε:
- να θέσει τέλος στην παράνομη και απάνθρωπη πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας, στην κατοχή και τον εποικισμό όλων των παλαιστινιακών εδαφών και να κατεδαφίσει το τείχος,
- να αναγνωρίσει τα θεμελιώδη δικαιώματα των Αραβοπαλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων Βεδουίνων της Negev, εκχωρώντας τους καθεστώς πλήρους ισότητας και ισονομίας,
- να σεβαστεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και τις ιδιοκτησίες τους, όπως προβλέπεται από το ψήφισμα 194 του ΟΗΕ.
Η Πρωτοβουλία BDS Greece συγκροτήθηκε στις αρχές του 2019 ως συλλογικότητα που δρα ανοικτά, διατηρεί την ανεξαρτησία της από κάθε άλλο πολιτικό σχηματισμό και ακολουθεί το πνεύμα και τους όρους λειτουργίας του διεθνούς κινήματος BDS. Αποκλειστικό κίνητρο όσων συμμετέχουν είναι το ενδιαφέρον τους για την παλαιστινιακή υπόθεση, αλλά και η διαπίστωση ότι η συνενοχή των κρατών –συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού κράτους– στη συνεχιζόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, την καταπάτηση των δικαιωμάτων, την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής και την καλλιέργεια ενός κλίματος στρατιωτικοποίησης και καταστολής αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά ζητήματα που οφείλει να αντιμετωπίσει η παγκόσμια κοινότητα ευαισθητοποιημένων πολιτών.